151

Re: Hradčanská - postřehy ze staveniště II.Q 2009

Jak jsem na to koukal teď večer, jsou tam dva drapáky (jeden dneska drápal a druhý tam je skoro složený naležato, nicméně vlastní lžíce pořád leží vedle) a dva jeřáby. Na jednom jeřábu už je naležato zavěšený armokoš. Takže to skutečně snad vypadá, že by se to trochu mohlo zrychlit.
Tohle snad bude vidět na zítřejších fotkách. Co tam ale nebude vidět, je, že podle všeho byla dnes osazena lamela jižního SOS výklenku. Když jsem po osmé večer přicházel domů, viděl jsem odjíždět z toho místa poslední mix a pořád na tom místě stojí jeřáb, i když na něm nic nevisí.

Thumbs up Thumbs down

152

Takže dnešní ranní stavy na Hradčanské.
- Jak jsem předpokládal, betonuje se druhá vrstva stropu B/1.
- S tím skládáním druhého drapáku v dilatačím dílu A jsem to včera večer trochu přecenil. Všechno je připravené, ale ráno toho ještě tolik pohromadě nebylo. Uvidíme zítra, po focení se na to vrhli a něco s tím dělali.
- Pokračuje se v likvidaci stávajících kolejí v prostoru východně od šturců. Například tady už se páře rozbrušovačkou. Račte si všimnout naběhlých žil (nebo čeho) na ruce dělníka, asi to je dost náročný fyzický výkon.
- U závor na Hradčanské už to za chvíli ani nepoznáme - co jde odstranit, to se odstraňuje. Stavědlo 1 ještě stojí.
- Demolice stropu vestibulu metra pořád pokračuje, ale snímek by byl dost podobný starším, takže zas někdy jindy.

Thumbs up Thumbs down

153

až složí druhý drapák,tak lamely budou pěkně přibývat jako hub po dešti - dvě lamely za den. škoda,že nemáme kameru i na Hradčanské, to by bylo pokoukáníčko smile:)

154

U těch šraněk jako bonus čeká starý podchod z doby předmetrové.

Thumbs up Thumbs down

155

Není mi pořád jasný, jak to tu má vypadat po dokončení Blanky. Ten podchod na Dejvickou se bude dělat už před výstavbou nástupiště rychlodráhy? Na některých vizualizacích to tak je, ale moc se mi to nezdá.
S tím souvisí, co se vlastně bude dělat teď  během výluky. Jen posouvat koleje, nebo už i řešit nový podchod?

Thumbs up Thumbs down

156

P_V napsal:

U těch šraněk jako bonus čeká starý podchod z doby předmetrové.

Oba dva podchody jsou z doby předmetrové. Ten vzdálenější (kvůli tehdejšímu prostoru má schody rovnoběžně s tratí) zaprknili, kdzž po zbourání celého bloku domů mezi tratí a ulicí (řezník, knikupectví, vinárna Lověna) ho lidé místo podcházení začali používat jinak. Ten bližší u stavědla tehdy zkrátili o výstupní schodiště a napojili na vestibul metra, proto tam byly v chodbě ještě vyrovnávací schody. díky tomu vlastně nepotřebovali výluku na trati.

Thumbs up Thumbs down

157

Derilin napsal:

Není mi pořád jasný, jak to tu má vypadat po dokončení Blanky. Ten podchod na Dejvickou se bude dělat už před výstavbou nástupiště rychlodráhy? Na některých vizualizacích to tak je, ale moc se mi to nezdá.
S tím souvisí, co se vlastně bude dělat teď  během výluky. Jen posouvat koleje, nebo už i řešit nový podchod?

V rámci se bude dělat jak podchod, tak založení stěn tunelu rychlodráhy, kde by byla nutna v budoucnu demolice ově postavených objektů. Otázka je, kdy se to bude realizovat, přide mi, že to nejde do července stihnout vše. Takže  budou i další výluky asi...

Thumbs up Thumbs down

158

Tam byl pod tratí skutečně ještě jeden podchod? Nebo to byl jen další východ/schodiště z téhož podchodu? Šlo by ho někde označit na nějaké fotce v archívu? Případně fotku z doby před metrem ... ;o) Díky.

Thumbs up Thumbs down

159

Ano, byl, a vlastně ještě je - na ortofotomapě napravo od šraněk. Naposledy jsem ho použil jako malé děcko, ale opravdu je to podchod jenom mezi těmihle dvěma vchody.

Thumbs up Thumbs down

160

a možná tam byl už v r 1938 smile http://wgp.praha-mesto.cz/tms/projects_ … t,poi&

161 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (21.05. 2009 11.59)

Ke stavu dnes na Hradčanské:
- V dilatačním dílu D na místě stropu STT se vyhlazuje terén pod pojezdové betony.
- V dilatačním dílu A byla včera vložena další lamela střední stěny. Pár jich přeskočili (stav od západu je "lamela - dnes drápaná stěna - nevydrápáno - vydrápáno a zalito bentonitem - 2 lamely - 1/2 lamely od dřív spolu s dílem B").
- Druhý drapák ještě pořád není sestavený, ale trochu to pokročilo.
- Vybetonována komplet druhá vrstva stropu B/1. V téhle části nás asi nečeká už moc zajímavého, jenom přeložky sítí (kanalizace snad bude zajímavá), zásypy a terénní úpravy.
- V dilatačním dílu C pochopitelně pokračuje demolice stropu podchodu. Aby bylo jasno, kam až se došlo, kromě fotky shora je tu i fotka z boku, tedy z Milady Horákové. Mimochodem: jak jsem tuhle psal, že vrtná souprava ještě nepřijela, tak už přijela.
- U železniční tratě se pořáde demoluje a demoluje, souvislý pás zmielých kolejí dosahuje od šraněk až k plechovému skladu.

Thumbs up Thumbs down

162 Naposledy upravil: Jenik (21.05. 2009 12.00)

Na té fotce http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 1.jpg.html je vidět zaprknění schodiště jako plocha za ramenem drapáku

Thumbs up Thumbs down

163

Na Hradčanské už  se dnes ráno (poblíž bývalých šraněk) hloubily vrty pro zapažení záporových stěn

Thumbs up Thumbs down

164

embart: Ale to mám přece - přece - říct já! Jak to vypadalo dnes:
- Dilatační díl D: pokračují pojezdové betony na budoucím stropě STT, na západním konci se pořád odtěžuje.
- Dilatační díl A: konečně je v provozu druhý drapák - a všechno dvakrát: kromě drapáku i jeřáby a připravené armokoše. Doufejme, že i tempo... Tomu by napovídalo i to, že rovnání hlav podzemní dělicí stěny sse dělá už teď, ne až po vybetonování všech lamel. Pro doplnění si všimněte včera usazené lamely L39 severní stěny.
- Dilatační díl C: demolice stropu vestibulu metra došla až k východní svislé stěně, takže došlo na svislé stěny vestibulu. A konečně máme zase v dohledu a v akci vrtnou soupravu, jak už tu bylo poznamenáno.

Thumbs up Thumbs down

165

už jsou hotové lamely v jížním SOS výklenku?

166

vondr napsal:

už jsou hotové lamely v jížním SOS výklenku?

Práve sa odťažujú. Na zlepenici je tam vidieť časť drapáku.

Thumbs up Thumbs down

167

Pista napsal:

Na zlepenici je tam vidieť časť drapáku.

Vidíš, ani bych si toho nevšiml. Další utrženej drapák. Ta technika nic nevydrží big_smile

Je třeba nejen stavět nové, ale i zachraňovat staré kostelsedlec.cz

168

Super, chlapi. Bydlím na šestce, šel jsem tam snad 100x, ale o druhém podchodu jsem nevěděl. Věděl jsem jen, že ten, co donedávna fungoval, byl starší než stanice metra, protože to na něm bylo jasně poznat. Víte roky otevření obou podchodů? A co proboha vedlo ke stavbě dvou podchodů u jednoho přejezdu? Většina přejezdů nemá žádný, třeba hned ten sousesdní v Pelléově, nebo Veleslavín ...

Thumbs up Thumbs down

169 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (22.05. 2009 13.16)

Na katastrálních mapách části Prahy na stránkách katastru nemovitostí je možné zapnout si při prohlížení map vrstvu "Pozemkový katastr", která v sobě obsahuje jak současnou katastrální mapu, tak do ní zamalovaný stav zhruba v roce 1940. Zhruba, ono se to těžce odhaduje, ale podle vedení tramvajových kolejí to přibližně odpovídá té době. Z mapky je vidět, že oba ty podchody existovaly zhruba v té době. Pro jistotu jsem ještě vymodřil tehdejší domy na křižovatce K Brusce - Belcrediho (Milady Horákové, v roce 1940 Letenská). Mimochodem - když zaostříte na podivné čáry přes domy na pravé straně, uvidíte například vzájemnou polohu tehdejší zástavby severní fronty Milady Horákové a momentálně zabraného parkoviště. Taky si můžete všimnout, jak blízko k jižní frontě vedly tramvajové koleje.

Thumbs up Thumbs down

170

EnRico napsal:

Super, chlapi. Bydlím na šestce, šel jsem tam snad 100x, ale o druhém podchodu jsem nevěděl. Věděl jsem jen, že ten, co donedávna fungoval, byl starší než stanice metra, protože to na něm bylo jasně poznat. Víte roky otevření obou podchodů? A co proboha vedlo ke stavbě dvou podchodů u jednoho přejezdu? Většina přejezdů nemá žádný, třeba hned ten sousesdní v Pelléově, nebo Veleslavín ...

No, ono to tam taky před takovými čtyřiceti lety vypadalo trochu jinak. Přes koleje vedla hlavní cesta, kterou bylo obtížné přejít, na nádraží Dejvice byly Uhelné sklady a přes ten přejezd se posunovalo, takže byly šraňky dole bežně hodinu i déle.

Nicméně už tenkrát mě rodiče jako malému dítku zakazovali ten podchod používat, neb blízkost dvou hospod jej přímu předurčovala k jinému využití než podcházení tratě.

Thumbs up Thumbs down

171

Stavědlo je už (skoro) zbořené, fňuk

Thumbs up Thumbs down

172

Tohle z něl zbylo :
http://emb.rajce.idnes.cz/F2009_0522/#IMG_4535R.jpg
a takto pokročilo bourání stropu vestibulu
http://emb.rajce.idnes.cz/F2009_0522/#IMG_4530.JPG

Thumbs up Thumbs down

173

to bude v pondělí zase změn na slepenicích.  Stavědlo už bude minulostí smile

174 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (22.05. 2009 22.39)

Jak tak koukám - kdo chvíli stál, už fotí opodál. Na rozloučenou s dejvickým stavědlem 1 tedy aspoň jeden starší obrázek...
... anebo ještě dva o něco starší z jednoho televizního pořadu: jeden, druhý s bonusem (pro zájemce celý bonus zde.

Thumbs up Thumbs down

175

není mi jasné - kromě podchodu z Dejvické/Bubenečské na Hradčanskou a založení milánské stěny pro rychlodráhu z letiště/Kladna, bude se dělat hned vedle souběžně v místě přejezdu/šraněk i deska/most, tak aby stejně jako u podchodu pro lidi bylo "hotovo" a  ani u přejezdu pro auta nebyl během výstavby tunelu rychlodráhy opět přerušen provoz ?

Thumbs up Thumbs down