1

Re: Letiště Praha

také nás to trošku zajímá, že? smile

2

Re: Letiště Praha

Nová letová dráha rozděluje Prahu http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/n … 90309.html

Praha - Odpůrci tvrdí: statisíce lidí budou trpět hlukem, příznivci si myslí opak. Ve změnách územního plánu je i návrh na vyhlášení veřejně prospěšné stavby pro paralelní letovou dráhu.
Autor: Lukáš Marek

3 Naposledy upravil: andy (05.01. 2010 08.31)

Re: Letiště Praha

Správa letišť dodala novou dokumentaci EIA k záměru
Paralelní RWY 06R/24L, letiště Praha Ruzyně

Konkurence z Vodochod na své dokumentaci ještě pracuje:
Nízkonákladové letiště ve Vodochodech má zpoždění

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Letiště Praha

Letiště Auero Vodochody bude stát tři miliardy

Vodochody - Vodochody oznámily ústupek: neplánují lety po 22. hodině. Některé obce už vyhlásily na únor a březen referenda.

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Letiště Praha

A další článek, tentokrát včetně videa s vizualizací:
Letiště Vodochody má velké cíle, odbaví 3,5 milionu lidí

PRAHA - Letiště Vodochody ležící severně od Prahy chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících především nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Ostrý provoz by měl být zahájen na přelomu let 2012 a 2013...

Thumbs up Thumbs down

6

Re: Letiště Praha

paralelní RWY - EIA
http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?v … ;id=MZP090

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Letiště Praha

Referendum jako klacek na letadla

Vodochody - Některé obce v okolí Prahy přicházejí s novou zbraní, jak zabránit plánované přestavbě letiště Aero Vodochody. To by mělo už za tři roky sloužit jako veřejné mezinárodní letiště se zhruba třetinovým provozem oproti pražské Ruzyni.

Novým způsobem, jak chtějí obce bojovat proti letišti, se mají stát místní referenda. Radnice je začnou vypisovat od února.

Nespokojené obyvatele těchto obcí zneklidňuje představa, že z vodochodského letiště bude podle plánů za několik let cestovat 3,5 milionu lidí ročně. Radost nemají ani z propadu hodnoty okolních nemovitostí, který by zřejmě následoval.

Dopad referenda je nejistý „Budeme se ptát lidí, jestli s tím záměrem souhlasí a zda si přejí, abychom proti rozšíření letiště bojovali všemi zákonnými prostředky. Výsledek referenda bude pro zastupitele závazný, a to i pro nové zastupitelstvo, které letos vzejde z voleb,“ řekla starostka obce Máslovice Vladimíra Sýkorová.

Podobně zaměřené referendum chystá také obec Zlončice. Radnice předpokládají, že většina lidí bude hlasovat proti rozšíření letiště. Je pravděpodobné, že výsledek referend bude zahrnut do připravované studie, která posoudí dopad stavby na životní prostředí.

Zda to dokáže projektu zabránit, není jisté. „Samozřejmě že k tomu budeme přihlížet, i když referendum vypovídá spíš o náladě lidí, než že by to bylo nějaké objektivní posouzení,“ poznamenala Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí. Obce by se podle ní spíšměly angažovat teprve ve chvíli, kdy se bude schvalovat územní rozhodnutí a stavební povolení. „Referendum má spíš psychologický efekt,“ dodala. Jiné středočeské obce referendu nepřiznávají ani to. „Žádné referendum vypisovat nebudeme, stálo by nás to jen peníze a stejně by to nepřineslo efekt,“ míní místostarosta Klecan Ladislav Němeček. Konání referenda, jak si spočítala obec Zlončice, vyjde asi na pět tisíc korun.

Klecany jsou netypickou obcí. V minulosti tam fungovalo vojenské letiště. Dodnes tam žije řada rodin bývalých pilotů nebo zaměstnanců letiště. „Z patnácti našich zastupitelů hlasovalo čtrnáct pro rozšíření letiště ve Vodochodech, proti byl jen jeden,“ řekl Němeček.

***

Výhody? Pracovní místa O modernizaci a rozšíření letiště ve Vodochodech se hovoří již několik let, investor dosud nemá žádné z potřebných povolení. Tvrdí však, že rozšíření letiště přinese místním i výhody. „Chceme vybudovat moderní letiště, které vytvoří asi tři tisíce nových pracovních míst,“ řekl šéf letiště Martin Kačur. Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Modernizace má stát asi 3 miliardy korun.

* Kde a kdy Zlončice: 12. února Vypsání referenda schválilo zastupitelstvo. Má obavy z hluku a poklesu cen nemovitostí. Máslovice: 26. března Protestní petici proti letišti podepsala třetina obyvatel obce. Panenské Břežany: Referendum bude, datum zatím není stanoveno.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)
Autor: MARTINA KLAPALOVÁ

Thumbs up Thumbs down

8

Re: Letiště Praha

Odpůrci letiště ve Sněmovně

PRAHA - Odpůrci výstavby letiště Vodochody v okrese Praha-východ tvrdí, že vlastník letiště neříká pravdu o jeho plánovaném rozšíření a záměrně zamlčuje bezpečnostní rizika. Starostové některých obcí, které leží v blízkosti areálu, se včera sešli s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD), který jim slíbil, že jejich podklady prostuduje.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)
Autor: (ČTK)

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Letiště Praha

Celkem vyvážený článek od P. Barocha:

Okraj Prahy před umrtvením. Přinese ho nová ranvej

Thumbs up Thumbs down

10 Naposledy upravil: andy (08.04. 2010 16.33)

Re: Letiště Praha

Ještě ani „nekopli“ a už nabízejí práci. Letiště [Vodochody] chce zlomit odpor
(...)
Minimálně do letošního června bude zpracovávat doplnění studie o vlivu stavby na životní prostředí, jehož první verzi společnosti MŽP vrátilo k přepracování. Většina obyvatel okolních obcí s rozšířením letiště nesouhlasí. Společnost počítá s 3, 5 milionu přepravených cestujících ročně a v průměru 48 odbavenými letadly denně.

Thumbs up Thumbs down

11

Re: Letiště Praha

Ústavní soud podpořil stavbu ranveje v Ruzyni, začne ale nejdřív v roce 2012
http://praha.idnes.cz/clanek.asp?c=A110 … _domaci_jj
9. ledna 2011  18:17,  aktualizováno 21:09

Ústavní soud odmítl stížnost, která by zkomplikovala stavbu nové ranveje na letišti v Praze Ruzyni. Stavět se ale podle zástupců letiště začne zřejmě až v roce 2012 nebo 2013. Čeká se totiž na stanovisko ministerstva životního prostředí i nový územní plán Prahy.

12 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (02.02. 2011 15.32)

Re: Letiště Praha

Brno 2. února (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil část zásad územního rozvoje Prahy, která se týkala letiště v Ruzyni a plánované nové vzletové a přistávací dráhy. Návrh podala městská část Praha-Suchdol spolu s dalšími stěžovateli. Vadí jim především chystaná nová ranvej. Magistrát nedostatečně hodnotil dopad rozšíření provozu na život v okolí letiště. Sporná část zásad je podle soudu nekonkrétní a příliš obecná. Suchdolští považují dnešní rozhodnutí za úspěch, podle starosty městské části Petra Hejla jim přináší naději, že záměr nové ranveje v budoucnu neprojde.

Thumbs up Thumbs down

13

Re: Letiště Praha

začínám mít suchdolské "radši a radši".. MO, Letiště, kdyby byli všichni jako pan Hejl pak už v čechách nikdy nic nepostavíme, protože při hustotě obyvatel bude vždycky někomu něco vadit.
Chápu, vyvolávám diskusi, která tu byla už několikrát, ale prostě mi to nedá.
je hezké, že se pan Hejl staví za své "ovečky" ale proboha jak to udělat jinak?

Thumbs up Thumbs down

14 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (18.05. 2011 17.10)

Re: Letiště Praha

ČTK napsal:

Praha 18. května (ČTK) - Letiště Praha po letech čekání obdrželo kladný posudek dopadů výstavby takzvané paralelní vzletové dráhy na životní prostředí (EIA). Posudek stavbu v navržené variantě s řadou připomínek schvaluje, uvedl server E15 s odvoláním na jeho zpracovatele Vladimíra Ludvíka. Ten posudek vypracoval pro ministerstvo životního prostředí, které na jeho základě, avšak až po vyjádření dotčených subjektů, vydá stanovisko EIA, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.
V současné době MŽP rozeslalo Ludvíkův posudek ke zveřejnění a vyjádření dotčeným subjektům, tedy samosprávným celkům a úřadům státní správy.
"Kdokoliv může ke zveřejněnému posudku uplatnit své písemné vyjádření do 30 dnů ode dne zveřejnění informace o tomto posudku na úřední desce dotčených krajů - Hlavní město Praha a Středočeský kraj," uvedla mluvčí. Na konci lhůty pro vyjádření k posudku se bude konat veřejné projednání záměru.
Až poté ministerstvo vydá stanovisko EIA k záměru letiště, nepůjde ale o rozhodnutí o realizaci, ale o odborný podklad pro vydání návazných povolení, například územního řízení, upozornila Jendeková. Vydání stanoviska EIA lze podle ní očekávat nejdříve v červenci.
Nová dráha v Ruzyni má dlouhodobě řadu kritiků. Protestují proti ní lidé, kteří bydlí v okolí letiště. Podle vedení letiště je stavba nezbytná pro další rozvoj Ruzyně. Nová dráha za téměř devět miliard korun je klíčová pro další rozvoj letiště. Současná hlavní dráha se již blíží hranici své maximální kapacity, která činí 48 vzletů a přistání za hodinu.
"Oficiální posudek zatím nemáme," řekla mluvčí letiště Michaela Lagronová. Podle ní je souhlasné stanovisko pro Letiště Praha dobrá zpráva, i když se jedná jen o dílčí krok. Pro letiště bude podle Lagronové rozhodující konečné stanovisko ministerstva životního prostředí, kterému bude předcházet přijímání připomínek a veřejné projednání EIA.
Stavba dráhy bude podle Lagronové trvat nejméně dva roky. Původně se s dokončením počítalo v roce 2010. Termín výstavby odsouvala i zdlouhavá jednání s vlastníkem pozemků pod plánovanou ranvejí - skupinou Penta a následná administrativní příprava stavby.
Paralelní ranvej by měla sloužit především pro přistání ze směru od Nebušic, zatímco z nynější ranveje budou letadla většinou pouze startovat, a to směrem na Jeneč. Kapacita dráhového systému by poté měla vzrůst na 72 pohybů za hodinu.

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Letiště Praha

před hodinkou jsem zažil dopravní kolaps na parkovišti Letiště Praha smile

15 minut je tam zdarma, ale za tu dobu se nedalo ani projet - nakonec zvedli závory a jeli všichni smile smile
http://www.youtube.com/watch?v=7h0nUSFS6mQ

souvislá kolona cca 500m před odbočením z R7 přes Letiště zpět na R7 smile smile

http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 4.JPG.html
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 3.JPG.html

16

Re: Letiště Praha

zelená vlna: kolaps u letiště
spousta lidí se přijela podívat na A380 a dobrý výhled mají třeba z R7 smile

Největší dopravní letadlo světa poprvé přilétlo do Prahy
1. října 2011 20:17, aktualizováno 2.10 10:15
Společnost Lufthansa v neděli krátce představila na ruzyňském letišti největší dopravní letadlo světa Airbus A380. Je to první návštěva tohoto letadla v České republice.
http://praha.idnes.cz/clanek.aspx?c=A11 … echnika_jm

http://www.lidovky.cz/obri-airbus-prist … n_domov_mc

http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=305 … tegorie=30

http://technet.idnes.cz/zitra-poprve-pr … echnika_jm

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … ri-airbus/

http://www.novinky.cz/ekonomika/246176- … zpravy-dne

17

Re: Letiště Praha

slibovaný detailní článek...

http://technet.idnes.cz/vsechno-co-potr … echnika_jm

18 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (27.10. 2011 09.12)

Re: Letiště Praha

Praha 27. října (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí souhlasí s vybudováním nové vzletové dráhy na pražské Ruzyni. Letiště ale musí splnit 71 podmínek, mezi kterými je například úplné zastavení provozu na celém letišti od půlnoci do 05:29 či pravidelná kontrola hlukových a emisních hodnot. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo. Vydané stanovisko je jedním z nezbytných podkladů pro správní úřady, které o případné výstavbě rozhodnou.


http://praha.idnes.cz/ministerstvo-povo … zpravy_jpl

Thumbs up Thumbs down

19

Re: Letiště Praha

Pražští radní vyzvali ministerstvo k přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla

K přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla dnes vyzvala městská rada Českou republiku, respektive Ministerstvo financí ČR, jakožto jediného akcionáře Českého Aeroholdingu, a.s., který je jediným akcionářem společnosti Letiště Praha.
10. leden 2012

/zpráva z 1. jednání rady hl.m. Prahy dne 10. ledna 2012/

„Vracíme se ke své úvaze z konce minulého roku a rádi bychom vyzvali ministerstvo k přejmenování ruzyňského letiště, jehož nový název by tak vzdal hold zesnulému prezidentovi. Existuje celá řada příkladů jiných měst, jejichž letiště nesou jména po lidech, kteří významně ovlivnili svoji vlast,“řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda. Jako příklad uvedl Letiště J.F. Kennedyho v New Yorku, Letiště Ch. de Gaulla v Paříži, F.J. Strausse v Mnichově, ale i M.R. Štefánika v Bratislavě či B. Guriona v Tel Avivu.

K prohlášení režiséra Fera Feniče připojilo svůj podpis na internetu již okolo 74 tisíc osob, mezi nimi i manželka bývalého prezidenta Dagmar a Havlův bratr Ivan.
http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … tvo_k.html

20

Re: Letiště Praha

Ranvej v Ruzyni opraví Skanska za polovinu ceny, než se čekalo
2. května 2012  7:29
Vítězem tendru na první etapu opravy hlavní vzletové dráhy Letiště Praha je společnost Skanska, která nabídla cenu 158 milionů korun bez DPH. Letiště přitom při vypisování soutěže kalkulovalo s cenou 365 milionů.

http://praha.idnes.cz/clanek.aspx?c=A12 … nomika_wlk

21

Re: Letiště Praha

výluka hlavní dráhy má i výhody - letadla jako na dlani z OC Šestka smile
http://www.youtube.com/watch?v=vLF70tnusxI

22

Re: Letiště Praha

tak jsem byl omrknout, jak tam ta SKANSKA pokládá ten 40cm tlustej CB kryt

dělá se cca 900m západní části z celkových cca 3.6 km
na této dráze se zároveň vzlétá, takže letadla sviští "těsně" nad finišérem...

přistává se většinou na "kolmé" dráze kolem OC Šestka (viz minule) - vše záleží na počasí

první vrstva 33 druhá 7 cm - za mokra pokládáno
v šířce 15m - prej nejširší v "Československu" - 3pruh na D47 má prej 14,5

šířka vozovky 60 m
střední části 45 m
pak ke kraji je vrstva zmenšuje na 26 cm

300m za den - dilatační spára 2cm polystyren
finišer jede co nejpomaleji (metr za 2 minuty)
1m vozovky je 6m2 betonu - sklápěčka uveze 12m2
vlastní mobilní betonárna vedle letiště 60 % a zbytek od sousední betonárny Kámen Zbraslav Kněževes
betonárna není napojena na žádné sítě
vše se dováží, včetně vody... 800kW elektrocentrála

konstrukční vrstvy
stěrk - drenáž - původní
hliněná stabilizace - původní
cementová stabilizace  - původní + opravy
izolační asfaltová vrstvička - nové
mezerovitý beton 16 cm na kraji 30 cm
vozovka 40 cm na kraji 26 cm

původně byly dvě vrstvy cca 25 a 30 cm pokládané na sebe po x letech...

nějaké info možná doplním smile


video
http://www.youtube.com/watch?v=Y57pHK9CRcY
http://www.youtube.com/watch?v=8_Vfu3-5Oqk
http://www.youtube.com/watch?v=5DWQ0sMaLeU

foto http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … ne/120628/

23

Re: Letiště Praha

pár fotek na idnesu
http://technet.idnes.cz/oprava-letiste- … chnika_sit

Thumbs up Thumbs down

24

Re: Letiště Praha

no paráda
alespoň doplní ty fakta, která jsem zapomněl smile

25

Re: Letiště Praha

Nové zařízení pomůže letadlům přistát v Praze i při 50metrové viditelnosti

    V neděli byla dokončena výměna radionavigačního zařízení ILS (Instrument Landing System) pro hlavní dráhu ruzyňského letiště ve směru RWY 24. Toto zařízení umožňuje přesné vedení letadla na přistání i za velmi nepříznivých meteorologických podmínek, tedy i za mlhy, pokud je dohlednost alespoň 50 metrů. Samozřejmě k tomu musí být odpovídajícím způsobem vybavena i letadla.

    Letiště Praha se otevírá pro spottery

    Minulý týden byly oficiálně otevřeny valy pro spottery. První val se nachází u dráhy RWY 06/24, kam se lze pohodlně dostat z obce Kněževes, a druhý u křížení vzletových a přistávacích drah RWY 12/30 a RWY 06/24, kam vede pěší cesta z nedalekého města Hostivice.

    Valy jsou nyní doplněny informačními tabulemi o nejčastějších typech letadel na ruzyňském letišti a mapou, která ukazuje, kde se co nachází v areálu letiště.

    "Spolu s výstavbou valů probíhalo také doplnění otvorů pro objektivy fotoaparátů v oplocení letiště," přibližuje v tiskové zprávě ředitelka Komunikace a tisková mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

    Zdroj: http://technet.idnes.cz/rapidshare-prot … ternet_vse

http://www.prg.aero/cs/o-letisti-praha/ … v-provozu/

http://www.prg.aero/cs/sluzby-cestujici … -spottery/