1

Téma: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

V prosincovém čísle věstníku Prahy 7 HOBULET na straně 6 je souhrnný článek o tom, co se chystá na Blance a okolí (až po Prašný most) pro letošní rok. Není toho málo. A hlavně:
setkání s občany na téma Blanka se chystá na 28. ledna v 18:00 v KD Vltavská.

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

říjnový článek na zakladani.cz

3

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

V tom článku se píše o otevření stavební jámy Myslbekova v říjnu 07. Že o tom nikdo nic neví? Souvisí to nějak s rypadlem na fotkách už z 12. září? A jak se to slučuje s právě vydaným, leč ještě nepravomocným SP ?

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Viz hlavni stranka - vydano stavebni povoleni na ...

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Precedens?

Praha 30. ledna (ČTK) - Lidé bydlící v okolí magistrály v ulici 5. května v Praze 4 dnes uspěli ve svém sporu s magistrátem, který žalovali kvůli nadměrnému hluku. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku snížilo hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00. Zrušil tak rozhodnutí obvodního soudu z loňského dubna.
"Nyní je na hlavním městě, jaká opatření zvolí, aby se zdržel rušení hlukem," uvedla soudkyně Alena Jehličková. Vlastník komunikace má podle ní prostředky a možnosti, aby situaci v oblasti napravil. Odvolací soud zároveň nařídil, že v chráněných venkovních prostorách u domů nesmí hluk překročit 65 decibelů, v noci pak 50 decibelů.
    Spor mezi městem a vlastníky bytů však dnešním rozhodnutím pravděpodobně nekončí. "Dovoláme se k Nejvyššímu soudu," řekl ČTK mluvčí magistrátu Jiří Wolf. K verdiktu se magistrát podle mluvčího vyjádří až poté, co rozsudek dostane písemně.
    Podle právníka hlavního města Františka Gebauera se magistrát již dříve snažil vyřešit problémy v lokalitě výstavbou osm metrů vysoké protihlukové stěny. Plánoval také na komunikaci vybudovat nájezdové a sjízdné rampy. Právě proti těm však lidé z okolí magistrály bojují. Podle nich by se provoz na silnici naopak zvýšil. Stěna pak podle nich nezamezí hluku ve vyšších patrech. "Už tam stojí jedna čtyřmetrová (protihluková stěna) a je absolutně neúčinná," uvedla organizátorka žaloby a předsedkyně sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou Alžběta Rejchrtová.
    Vlastníci bytů navrhují, aby město vybudovalo ochranný tunel z tvrzeného skla nebo důsledně regulovalo dopravu zavedením mýtného, snížením rychlosti a snížením počtu jízdních pruhů. Zároveň chtějí vyměnit okna v postižených bytech za neprůzvučná.
    Gebauer dnes soudu tvrdil, že takováto řešení nejsou možná. "Jedinou možností by bylo postavit na komunikaci značku zákaz vjezdu a způsobit dopravní kolaps," prohlásil. Požadoval potvrzení rozsudku prvoinstančního soudu, který připustil, že hluk překračuje míru uloženou hygienickými normami, obtěžování ale podle něj vychází z poměrů v lokalitě. Vlastník komunikace prý nemá prostředky, aby v krátké době situaci napravil.
    Advokát magistrátu také u soudu předložil rozhodnutí pražské hygienické stanice, které povoluje překročení hladiny hluku v okolí komunikace do konce roku 2012. Podle soudkyně však tato výjimka neznamená, že město neobtěžuje lidi z oblasti a nenarušuje jejich vlastnická práva.
    První civilněprávní žalobu na magistrát jako vlastníka pozemní komunikace podali vlastníci téměř 1000 bytových jednotek. Obyvatelé se opírali především o znalecké posudky a měření, podle kterých dosahuje hluk z projíždějících aut téměř 70 decibelů ve dne a 60 decibelů v noci. Základní hygienický limit je přitom 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci.
    Dnešní rozhodnutí městského soudu zřejmě vyvolá další podobné soudní jednání. Vlastníci domů v ulici V Holešovičkách chtějí protestovat nejen proti nepřiměřenému hluku, ale i emisím. "Žalobu již máme připravenou, čekali jsme jen na výsledek dnešního řízení," řekla ČTK předsedkyně sdružení Za naši budoucnost Vlasta Šenarová. Lidem se tam podle ní nelíbí zejména záměr magistrátu vybudovat v oblasti městský okruh a požadují svedení magistrály pod zem.

Thumbs up Thumbs down

6

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Ja bych rekl, ze jen dobre. Pri predstave, ze bych tam bydlel. Katastrofa!!! Uz se moc tesim, az bude komunikace prebudovana na 2+2. Podle magistratu se pocita s vysadbou stromu a s omezenim provozu okolo cele magistraly - tedy az po dostavbe okruhu - bohuzel sad

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Okruh omezí chodce - dnešní Lidové noviny

Thumbs up Thumbs down

8

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

To je zase dobry blabol :-) Naopak bych rekl, ze ted bude v ramci vystavby mnohem lepsi situace - bude uzavreno nekolik kilometru silnice a auta se budou hodit v jednosmerkach. A mnohem vice prostoru, kde chodit.

Imho, kdyz se podiva kazdy na situaci po vystavbe. Vsude jsou projektovane podchody, mosty a nove semafory, kde to zatim neni - Hradcanska, Letna, Prasny Most atd...

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

No to je totiž tak, když je novinář línej zvednout zadek a podívat se na situaci v reálu a nebo aspoň kliknout a podívat se na oficiální vizualizace stavby... Pak napíše bábol... podobně jak to bylo s tou silnicí na letný na idnesu.

Thumbs up Thumbs down

10 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (20.02. 2008 22.49)

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Z ČTK:

Praha 20. února (ČTK) - Kvůli výstavbě tunelů se Praha 6 zřejmě chystá pokácet téměř tisíc stromů a vymýtit asi 40.000 metrů čtverečních keřů. Uvedla to pražská sdružení Ateliér pro životní prostředí, Arnika a EKO Břevnov v tiskové zprávě, kterou dnes zaslala ČTK. Praha 6 záměr kácení nepopírá, pokácené stromy chce prý nahradit stejným počtem nové výsadby. Podle sdružení ale v projektu návrh náhradní výsadby dřevin chybí, správní řízení o kácení dřevin je navíc prý nezákonné.
Plánované tunely souvisejí s výstavbou městského okruhu. V projektu se počítá s kácením stromů na Prašném mostě podél ulice Milady Horákové a v ulici Nad Octárnou ve Střešovicích, kde má být výjezd z tunelu, dále s vymýcením zeleně u vojenských hřbitovů pod Pohořelcem i ve Svatovítské ulici. Projekt v současné době projednává odbor životního prostředí šesté části, podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka by mělo být stanovisko vydáno do konce tohoto týdne.
Šestá městská část tvrdí, že jde o náletové keře a křoviny, které vyrostly "nadivoko". "Rozhodně jsme pro dokončení okruhu, protože pomůže a odlehčí dopravě v naší městské části. Vykácení vzrostlých stromů určitě budeme řešit výsadbou nových, náletové křoviny ale nahrazovat nebudeme," řekl dnes ČTK Šalek.
Podle sdružení ekologů ale v projektu návrh náhradní výsadby dřevin chybí. "Investor sice tvrdí, že po ukončení výstavby vysází novou zeleň, jde ale pouze o dvě stovky stromů. Některé z nich mají růst například na střeše podzemních garáží, takže nepůjde o plnohodnotnou městskou zeleň," napsali zástupci sdružení v tiskové zprávě.
Zástupci sdružení navrhují, aby byly postaveny provizorní přeložky, které by přemostily dočasné staveniště a umožnily průjezd automobilů bez zásahu do zeleně. "Podobně se postupuje při výstavbě metra a není potřeba nic bourat ani kácet stromy," řekl ČTK Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí.
Podle Černohouse jsou všechna správní řízení související se stavbou tunelů vedena protiprávně. "Stavba neprošla povinným hodnocením vlivů na životním prostředí, takzvaným procesem EIA," uvedl s tím, že se sdružení pokusí udělat vše pro to, aby byla povolovací řízení zastavena nebo přerušena.
Černohousovi rovněž vadí, že o stavbě a souvisejícím kácení rozhodují úředníci magistrátu a městských částí, kteří mohou být přímo pod vlivem vedení města. "Úředníci budou stěží bránit záměru, který prosazují politici, kteří mají vliv na jejich kariéru a platy," dodal. Odkázal přitom na správní řád, podle kterého mají být z rozhodování vyloučeny osoby, které mohou být podjaté.
Martin Skalský z Arniky tvrdí, že se po dostavbě tunelu zhorší životní podmínky obyvatel Prahy 6. I když zpravidla nejde o pěstěnou parkovou zeleň, i tyto stromy a keře mají podle něj velký význam pro životní prostředí města.
tisková zpráva Arniky
---------
Podle mého soudu to má dost společného s tím, že se blíží doba, kdy má nabýt právní moc stavební povolení na tunelovou část 9515. Jestli se nepletu, doba pro odvolání vyprší 22. února a Ateliér i EKO-Břevnov byly z řízení vyloučeny, nemohou se odvolat. I když to vyloučení dají k soudu, potrvá to nějakou dobu. Musí se to tedy vzít přes média, aby na svou stranu získali aspoň veřejnost.
Argument "nemá to EIA, takže je to celé protiprávní" už byl vyvracen mockrát, stejně tak podjatost, na kterou už se několikrát odkazovali a vždycky - za cenu zdržení - byla vyvrácena. A z hnusné zahumusené plochy mezi železniční tratí a Milady Horákové je najednou důležitá zeleň.

Thumbs up Thumbs down

11

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Praha 6 uchránila řadu stromů od kácení
Praha 20. března (ČTK) - Kvůli výstavbě vnitřního automobilového okruhu mezi Myslbekovou ulicí a Prašným mostem v Praze 6 se nebude kácet tolik stromů, kolik požadoval magistrát jako investor stavby. Radnice šesté městské části podle svého mluvčího Martina Šalka uchránila asi šest procent dřevin, konkrétně 29 stromů. Znamená to, že zhruba 470 jich padne. Kácet se budou stromy v úseku, kudy nová silnice v tunelu povede, řekl dnes ČTK Šalek.
Radnice podle něho nepovolila po jednání s investorem kácení dřevin v místech, kde mělo být zázemí staveniště. "Dosáhli jsem nakonec toho, že stromy u křižovatky ulic Myslbekova a Patočkova budou zachovány," uvedl mluvčí. Za vykácené stromy bude muset investor vysadit nové stromy, dodal.
Radnici kritizovalo sdružení Arnika. "Pokud se radnice chlubí záchranou 29 stromů, je to směšné. O žádný úspěch nejde," sdělil ČTK Martin Skalský ze sdružení. Podle něho má v Praze 6 ustoupit výstavbě okruhu celkem 917 stromů, 35 samostatných keřů a asi 40.000 metrů čtverečních další zeleně. Zástupci sdružení se navíc obávají, že nová výsadba za vykácené stromy nebude dostatečná.

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

dnes v tisku články o dočasné komunikaci na Letné.... viz článek na hlavní stránce

13

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Cele dnesni rano (18.4.) bylo v Dobrém ránu s ČT o silnicích a dálnicích v ČR, reportáže o dopravní situaci v různých krajích, rozhovory s odborniky.

Doporucuji vyhledat zazanm vysilani na strankach ČT.

14

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Tunel Blanka - byli jsme uvnitř - praha.eu

15

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

fórum ceskedalnice.cz http://ceskedalnice.cz/net/forumX.aspx? … bartik2851
Bém brigádníkem,bude-li okruh dražší | 23.6.2008 15:57:07 | autor: bartik
Pražský primátor Pavel Bém slíbil, že odpracuje 50 hodin pro iniciativu Auto*Mat, bude-li severozápadní část městského okruhu dražší než 25,7 mld.Kč.
Podle M.Křivohlánka z Auto*Mat bude tato část dražší o 15 miliard. Křivohlávek proto primátora vyzval k sázce. Nabízel tisíc hodin veřejně prospěšných prací proti zaplacení billboardů s textem, který si Auto*Mat vybere.Bém řekl, že se nevsází, zároveň ale slíbil případnou padesátihodinovou brigádu.
Část okruhu douhá 6,4 km povede v délce 5,5 km tunely. Skládá se ze tří úseků - Brusnice, Dejvice a Královská obora. Práce by měly skončit v roce 2011.+

Z teletextu české televize:)


autor: Sdsd | 23.6.2008 16:10:53
No to jsou věci...
pojednávají o tom také Hospodářské noviny: http://ihned.cz/c4-10073040-25612100-00 … tnim-telem

Týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/poli … 66540.html

a Respekt (tam je i video): http://fokus.respekt.cz/Bem-se-vsadil-o … -2055.html

16

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Aktualne.centrum.cz, respektive Pavel "Stavba dálnice centrem Prahy zasáhla vzácnou Stromovku" Baroch, našlo nový potenciální problém Blanky:
Vědci: Dálnice zničí u Pražského hradu vzácná naleziště

Thumbs up Thumbs down

17

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

offlineblog.cz se opět tématicky dotýká stavby
21.8.2008 Tank nebo bagr, hlavně že to co nejdřív odtáhne
1.8.2008 Pozor, série šikan

18

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Město vypsalo první tendr na mýto

Thumbs up Thumbs down

19

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Náhradní tramvajová trať nebude, další termíny výluk - ze stránek magistrátu

Thumbs up Thumbs down

20

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

obr napsal:

pro info co píše Mejstřík http://neviditelnypes.lidovky.cz/dokume … litika_wag

jannk napsal:

co nejvice vytykaji odpurci tunelu vizualizacim? Nemyslim, co vytykaji stavbe jako takove, odkazuji se na predchozi clanek a pozadavek na 'poskytnutí přesného plánu staveb městského okruhu včetně pravdivé, nezkreslené a nemanipulativní visualisace'

21

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

Pro silné povahy tu máme video s pány Mejstříkem, Hejlem, Witzanym a dalšími: jedna část, druhá část. Slabší povahy upozorňujeme, že některé záběry jsou drastické.

Thumbs up Thumbs down

22

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

No co k tomu dodat, mezi kupou nesmyslu a blabolu jeden nebo dva kvalitni argumenty. Jinak totalni demagogie...

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

HOCHTIEF CZ a. s., divize Dopravní stavby - Délka tunelového úseku: 659,4 m http://www.hochtief.cz/cz/informace-pro … tavime/224

pár informací tam je

24

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

tady má někdo postřeh smile Na první pohled jsem nic nového neviděl...
Jak tunel Blanka promění okolí Pražského hradu
http://aktualne.centrum.cz/domaci/foto.phtml?gid=8306

25

Re: Z tisku a médií 01/08 - 03/09

opět stavební offlineblog http://www.offlineblog.cz/etn/cz/firma/ … 81009.html

Cyklostezky v okolí Blanky jsou budovány pozdě a nejsou bezpečné http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/c … 81009.html