http://domaci.ihned.cz/c1-49935110-kare … ste-jednat
Rozhovor iHned s Karlem Březinou
HN: Vyjadřoval jste se i k severní části obchvatu Prahy, která má vést přes Suchdol? To je stavba, proti které protestují nejen místní, ale i ekologové a odborníci, navíc soudy tento projekt de facto zastavily.
Ve strategii je zmíněno, že tato investice by měla proběhnout mezi lety 2021 a 2025. Je to jedna z věcí, o které bychom se měli se státem začít opět bavit, zvlášť když se to odsouvá takhle daleko. To nám dává příležitost si říct, zda to vést přes Suchdol, nebo zda nezvážit druhou variantu.
HN: To je významná změna. Dosud magistrát trval na tom, že se obchvat povede přes Suchdol, ačkoli severní varianta kolem Řeže je sice delší, ale mnohem levnější.
Padá totiž ten původní argument, pro který jsem obchvat přes Suchdol podporoval i já. A to, že proces přípravy stavby byl už tak daleko v této variantě, že kdybychom se rozhodli pro druhé řešení, tak se stavba o několik let oddálí. Musíme se s ministerstvem začít vážně bavit, zda by překážky v severní variantě nebyly menší než překážky v jižní variantě.
HN: Vyhnout se Suchdolu by asi bylo i politicky lepší řešení.
S tím souhlasím. Proto avizuji, že rozhodnutí ministerstva dopravy o odložení stavby otevírá prostor, abychom znovu promysleli, kudy se vydat. Ale z pohledu tohoto volebního období to pro mě nemá takovou prioritu jako část obchvatu z Běchovic na dálnici D1.