1

(180 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

Konečně se někdo trochu zamyslel, z Plánu udržitelné mobility Prahy a okolí
http://www.poladprahu.cz/uploads/assets … KOCEPT.pdf

1) Současný Barrandovský most dopravu z Radlické radiály nepojme.
„Uzel Barrandovský most je silně přetížený včetně navazujících úseků silničních komunikací. Dopravní situace je každý den zhoršována regulací vjezdu do tunelů MO. V současné konfiguraci není možné napojit jakoukoliv další komunikaci do uzlu z důvodu výrazného snížení stability dopravní situace.“

2) Před výstavbou radiály je třeba zvýšit kapacitu Barrandovského mostu.
„Výstavbě Radlické radiály musí předcházet promyšlená a modelově prověřená úprava celého uzlu Barrandovský most s cílem zvýšení kapacity, stability a bezpečnosti.“ „(…) bez návazných úprav provedených v předstihu by došlo ke zhoršení situace v oblasti celého dopravního uzlu Barrandovský most. Toto zhoršení situace by se navíc vzhledem k tunelovému úseku promítlo až do oblasti Stodůlek.“
Zatímco ohledně radiály běží od roku 2017 územní řízení, ke zkapacitnění Barrandovského mostu není zpracována ani studie. Uzavírání tunelů radiály při kongesci na městském okruhu je reálné riziko. Následky by byly pro Smíchov, Radlice, Jinonice a Stodůlky katastrofální.

3) Nejprve je třeba dokončit Pražský okruh (minimálně úsek Běchovice – D1) a Dvorecký most.
„Výstavbě (radiály) by také mělo jistě předcházet zprovoznění jihovýchodní části Pražského okruhu, zejména jeho stavba č. 511 (úsek Běchovice – D1) a Dvoreckého mostu pro odvedení některých vazeb mimo uzel Barrandovský most."

4) Praha by měla výstavbu radiály odložit a přednostně investovat to důležitějších projektů.
„Investiční náklady Radlické radiály (14,5 miliardy) navíc vyčerpají podstatnou část městského rozpočtu, který je v současné době třeba využít na jiné projekty.“

5) Radlická radiála se nemá stavět před rokem 2030.
Dokument předpokládá, že se v dalších 12 letech radiála stavět nezačne. Bude probíhat pouze příprava projektu.
Odložení začátku stavby by poskytlo dostatek času pro zlepšení projektu. V mezidobí by se ale musela řešit špatná dopravní situace v Radlicích a Jinonicích (nebezpečné úseky v dnešní Radlické, dopravní zátěž v ulicích Karlštejnská a Klikatá a hlavně dole v Radlicích). Klíčová je výstavba kapacitních parkovišť P+R.

Na přípravě plánu pracoval od roku 2015 „tým odborníků nominovaný hlavním městem Prahou a Středočeským krajem. Další partneři z řad akademické sféry, nezávislých expertů, zájmových sdružení a městských částí Prahy i středočeských měst se přidali externě formou workshopů a konzultací.“

2

(6 odpovědí, posláno do Celkové rekonstrukce / revitalizace ulic)

Vodní prvky ale v centru Prahy v létě opravdu chybí. Ty poslední jsou od Husáka, kdy se dělaly v souvislosti s pěšíma zónama nebo stavbou metra.

3

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Zaparkovat tam můžeš kdykoliv.

4

(209 odpovědí, posláno do Pražské mosty)

TSK zcela ignoruje usnesení zastupitelstva z února 2016, které pověřilo Dolínka zajištěním rekonstrukce mostu ve stávající šíři. Případně to usnesení ignoroval Dolínek.
Když v roce 2005 rozhodovalo MK o tom, zda jde o kulturní památku, bylo to zamítnuto s tím, že veřejný zájem vyžaduje o 5 metrů širší most, jak argumentoval tehdejší magistrát. Tenhle argument ale už od té doby padnul.

5

(29 odpovědí, posláno do Pražské mosty)

To je úplně něco jiného, jsou to tuhé nosníky. Beton má nosnou funkci, většinou je to přístupné, mnohem lépe se kontroluje stav (obnažená výztuž, pokud ano, zamažeme, předpínací kotva do kanálku je neporušená atd.) Případné kolapsy jsou pomalé a progresivní. Tady je jediný nosný prvek ocelové lano, které volně visí. Celé je to v pohybu, v zimě se smršťuje, lávka se napřimuje, v létě jde zase dolů. To se dost špatně izoluje. Tím jsou lana vystavna vlhkosti a můžou se akorát uzavírat sázky, za jak dlouho prokoroduje. A kolaps se předem nijak neindikuje, oslabené lano stále drží svou délku až se jednoho dne přetrhne.

6

(29 odpovědí, posláno do Pražské mosty)

Nemuselo to prasknout všechno najednou, problém je, že dokud to na něčem drželo, nebylo to nijak poznat, lano je nepružné a netvárné. Ty lana byly ale pravděpodobně korozí oslabené na více místech, takže prasknutí jednoho znamenalo dynamickou i statickou sílu do těch zbylých, čas od prasknutí prvního po poslední mohl trvat maximálně několik vteřin. Předpínací lana tam asi jen zcvakly ty segmenty k sobě. Celkově vzato je to velmi nepovedené konstrukce, nosný prvek je nepřístupný a neopravitelný.

7

(29 odpovědí, posláno do Pražské mosty)

Myslím, že se to ani natřít nedalo, to by se muselo celé rozebrat a postavit znovu. To je asi hlavní nevýhoda, že nosný systém je nepřístupný a nedá se udržovat a diagnostikovat se dá jen sondou. Roky tam zatékalo, k tomu vlhkost od řeky, takže se uvnitř prefabrikátů hezky kondenzovala vlhkost a průřez lan se postupně zmenšoval. No a teď v noci mrzlo, takže to byla asi poslední kapka, kdy se tam rozepřením ledu ve štěrbinách vneslo dodatečné napětí. Ani se to předem nijak výrazně neprojeví, protože ty lana nemění délku a přetrhnou se náhle.
Velký štěstí, že tam byly jen 4 lidi. Přijel jsem půl hodiny po kolapsu, chtěl jsem se vrátit přes Stromovku domů...

8

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Platí tady elasticita poptávky, v dopravě se uvádí v dlouhodobém horizontu cca -1, tedy snížení cestovního času o 1 % indukuje 1 % růst objemu dopravy. Dálnice skrz město zásadně zkracují jízdní dobu, což vede k většímu využívání aut a projevuje se to pochopitelně i na povrchu. V případě Blanky nekompenzuje pokles intenzit na Praze 7 nárůst zejména na Praze 8 a 6.
Viz změny intenzit na sledované síti. https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ … e=5A903A67

9

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Možná jen pochopili, že víc dopravy pod zemí znamená ještě víc dopravy na povrchu. Díky indukci, jak ukázala mj. Blanka. Tady, zdá se, to nepochopil zatím nikdo.

Asi jde o zvyk, na západ od nás je to již poměrně běžné.

Kubajsu napsal:

Ale v tom případě se jedná o úpravu, která na veřejné komunikaci nemá co dělat, stejně jako větší výpomoc než 400%.
Zcela správně, protože je to hodně nebezpečné z hlediska správného odhadu rychlostí ostatními účastníky provozu.

Na to jste přišel jak? Tzv. speed pedelecy (max 4kW, 45 km/h) naopak můžou jen na pozemní komunikace a nemůžou na cyklostezky, cyklopruhy apod. U nás jsem zatím žádný neviděl, zato v německy mluvících zemích je to běžný jev - mají svou registrační značku a je potřeba řidičské oprávnění jako na moped (kategorie vozidel L1e-B). Nicméně se i v rámci EU zatím liší národní regulace, postupně se ale harmonizují. Podle české legislativy lze na kole mít dokonce 1kW při omezení do 25 km/h (lze vidět každý den v centru Prahy).

Pro mě je to spíš o výpomoci do kopců, tam je to zásadní, průměrnou rychlost po městě mívám cca 23 km/h. Maximálku mám asi 55 z kopce wink

Mám tři kola a jedno z nich je elektro, tohle je z elektra smile

Zatím se tam jezdí nějak takhle https://youtu.be/FrYJVPCLxbk

15

(141 odpovědí, posláno do Magistrála (SJM))

To jsou blázni...

16

(141 odpovědí, posláno do Magistrála (SJM))

Takže zakážeme auta, vysázíme místo ulic stromečky, a bude nám krááásně zeleně a sluníčkově.
Tohle musí snad psát nějaký bot, je to v každé diskuzi pod článkem o rekonstrukci nějaké ulice v Praze.

17

(164 odpovědí, posláno do CYKLOstavby)

To je zase blábol...

18

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Máte pravdu (a děkuji za ujasnění technické záležitosti metra), nebudu ty úvahy rozvíjet, Stč. kraj má v ZÚR akorát VRT do Benešova a pro nereálné úvahy nových kolejí je spíš K-report, kde to už určitě někdo promýšlel. smile

19

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Jo, 200 tisíc to nebude, to jsem přestřelil, započítal jsem tam celou Prahu 4.
S Jesenící uvidíme. Napsal jsem mojí představu řešení, nečekám, že se tím bude někdo řídit smile. Koleje tam imo velmi chybí, vlak už skrz město postavit nejde, prodloužené metro k Sázavě by to řešilo.

20

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

K potřebnosti metra D bych podotknul, že na jih od Prahy je asi nejvíc železnice-prostá oblast aglomerace. Takže středočeští dojížděči tam jezdí do Prahy autem, i když nechtějí. Tam by to chtělo metro v nadzemně-tunelové železniční podobě protáhnout přes Jesenici co nejdál na jih, nejlíp až k Sázavě. Pásmovalo by se dle poptávky. Alternativa je aspoň BRT, ze kterého by se přestoupilo co nejpohodlněji na metro v Písnici.
Na sídlištích jižně od JS žije přes 200 tisíc lidí, takže tam je metro naprosto opodstatněné.
O vedení na sever nemám jasný názor, současné trasování přes hlavák na republiku asi není ideální, ale ostatní jsou spíš horší.

21

(204 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Stačí probliknout wink

22

(204 odpovědí, posláno do MHD Praha)

V obci je zakázáno používat výstražná zvuková znamení...

23

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

To závisí na konkrétní městské části. V těch nově zaváděných má být základní provozní doba 8-20h, jinak je to bez regulace, ale MČ si ten čas můžou přizpůsobit. V současných ZPS je to bez regulace jen mezi 6-8 ráno, ale večer a v noci to reálně stejně nikdo nekontroluje.
V těch zaváděných zónách si navíc pokud vím může návštěvník koupit parkování po celou dobu provozu zóny, takže klidně i v noci, stírací lístky na denní dobu jsou passé.

24

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Může parkovat i v modré.

25

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Podle čeho soudíte? Kontrolovat se mají všechny zóny, v databázi budou mít RZ aut s parkovacím oprávněním a kromě toho RZ aut s aktuálně zaplaceným návštevnickým parkováním (v modrých zónách max. 3 hodiny mezi 8-20).