Ano, všechno to zní logicky a já bych s tím vším souhlasil, nebýt jedné maličkosti. Ta v zásadě mě jako obyvateli Modřan nevadí, pokud se nepotřebuju dostat v ranních hodinách od jihu domů. Tou maličkostí je, že se stalo přesně to, co spousta lidí včetně mě čekalo, ráno stojí ze Zbraslavi do Modřan jeden velký had z aut. Vinu za současnou situaci má alespoň částečně každý, kdo zdržoval, protože výsledkem byla neprůchodnost všech konstruktivních variant. Výsledkem je tak současná nulová varianta, která byla označena za nepřijatelnou a také je.  Tohle se už řeší 10 let a most přes Vltavu byl prý kvůli žabičkářům shozen ze stolu. Neumím říci, jaké řešení je správné, jen že město selhalo a občanská sdružení tomu konstruktivně nijak nepomohla. Teď mohou stát u té silnice a přesvědčovat řidiče, ať nejezdí autem a vlastně ať vůbec nejezdí do Prahy.

2

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Kačerov je peklo pro seniory i rodiče s kočárky. Schody, schody, schody. Davy, davy, davy. Skutečné zlepšení stavu tam může přinést pouze chytré řešení obou problémů najednou. Slyšel jsem o nápadu dát vedle schodů výtah - plošinu ve směru dolů. Tohle může schválit jen člověk, co tudy necestuje, protože nahoru je tam pouze jeden eskalátor a z nástupiště se tak dav ven z metra musí valit po schodech nahoru, těch samých schodech, kudy lidi chodí dolu. Už teď tam dochází ke konfliktům mezi cestujícími. Chuťovka je tam také pomáhat někomu s kočárkem, zabereme půlku šířky schodiště a protože je dlouhé, je to jak by řekla paní primátorka debilní, lidi tlačí na vás a vy se snažíte nevyklopit děcko z kočárku. Vymlouvat se na linku D neberu, ta situace tam panuje už dlouho a lidí tam cestuje rok od roku více. Něco přineslo i to nádraží. Technicky to bude výzva, ale nevidím jiné řešení než vybudovat druhý kapacitní východ z nástupiště za plného provozu.

3

(12 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Výjimečně crosslink: http://metroweb.cz/diskuze/viewtopic.php?f=5&t=32

4

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

V Londýně je průměrná mzda cca. 110000 Kč měsíčně a roční jízdné stojí skoro 50000 Kč.

5

(202 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

26.7.2015 došlo k havárii inženýrských sítí (voda) v ulici Budějovická přímo v křižovatce s ramenem nájezdem Jižní spojky. V oblasti to způsobuje spoustu problémů, autobusy nemohou přímočaře zajíždět na terminál Kačerov, některé linky MHD jsou přeložené (106, 113, 114, 150, 157, 189, 193, 196, 215, 504) a odpoledne stojí auta v koloně už od polikliniky až po Ryšánka (bus 121 tam minulý týden nabíral navečer zpoždění 10 minut, stál tam mnoho světel), stejně tak musí čekat busy v koloně směrem k poliklinice, protože to nezvládá Antala Staška x Budějovická. Pravidelně sleduji, jak informaci o uzavírce pravidelně prodlouží o dalších pár dní. Co se tam opravdu děje, co je to za havárii, proč to trvá tak dlouho? Připomínám, dle dopravních průzkumů jde o jednu z nejvíce zatížených křižovatek, jako by nestačilo, že ta MÚK není dostavěná (chybí ramena a Praha 4 se neobtěžovala mi odpovědět na dotaz proč její dostavbu neřeší).

Městská část Praha 4 z pohledu informování občanů selhává také. Na webu se dočtete o výběru místa pro volný pohyb psů či v sekci doprava o uzavírce klíčové ulice metropole Vltavanů, ale o této uzavírce nic.

6

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Jsem zvědavý, kolik rezidentů v současné době bez vozidla si je bude překvapivě "pořizovat", aby s nimi ve výsledku jezdil někdo jiný.

7

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Jak se to vezme. Budovat systémy po kouskách je nesmysl, vždy se musí budovat po dostatečně velkých částech, kdy jsou něčemu dostatečně užitečné, kdy mají přínos. Delší trasou vedenou do správných míst (na to musí přijít plánovači města kde to je) může "přínos na kilometr" narůst, v širším centru bude přínosů asi nejvíce. Je na městě, aby si to spočítali.

8

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

aneb "Nechci slevu zadarmo" by Šimek & Grossmann

Kdepak, tohle už dávno není o nějaké pomoci rezidentům s parkováním. Na magistrátu chytili slinu, vidí jen nový zdroj peněz, co budou moci přerozdělovat. Navíc tím ničí zdravou konkurenci MHD a IAD, která nutila město kvalitu MHD zvyšovat a náklady držet na uzdě. Tak schválně, máme rok 2015, kolik bude stát v roce 2025 roční kupon na MHD v Praze? Můj tip je 400 EUR.

9

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Největším nebezpečím bude opět chování lidí. Kritickým místem je prostor mezi dveřmi nástupiště a dveřmi soupravy. Rozbité dveře v pražském metru jsem už zažil několikrát, včetně problému s nedovíráním. Stejně tak jsem zažil hovada (jinak se to nazvat nedá), co úmyslně nechali vystrčenou ruku z dveří busu MHD. Mimo mísu, v Bulharsku mě překvapilo, jak často busy s lidmi jezdí po městě s otevřenými dveřmi, tak daleko naštěstí nejsme.

Tady jsem našel nějaké příklady reálných neštěstí:

Pan Xiaomei, 33, was killed after she became trapped in between the two sets of doors and was dragged down on to the tracks.

http://www.scmp.com/news/china/article/ … as-dragged

The man was struggling to enter the packed train at the Shanghai Indoor Stadium station on Sunday afternoon when the platform doors closed behind him, leaving him unable to either get on the train or return to the platform, the Xinhua News Agency said.

The man fell to the tracks, and was crushed by the train, Xinhua said. Paramedics were called, but the man died on his way to a hospital, it said.

http://web.archive.org/web/200708181028 … cident.php

10

(133 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Dnes je to úroda, dále tu máme bývalý cukrovar v Modřanech.
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s … ar-1210997

8 hektarů ...

11

(133 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Další Hodkovičky, tentokrát přes ulici 6 hektarů plochy, co byly skleníky.

Finep koupil v Praze pozemky po velkostatkáři Bečvářovi
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s … vi-1207650

Velice pěkné místo, jehož současný stav lze nazvat brownfieldem. Zeleň tam byla jen díky zpustlosti, ke které došlo. "Kolonizace" zanedbaného okolí tramvajové trati pokračuje, což vítám.

12

(246 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Čekat na bus je občas porod
http://praha.idnes.cz/hasici-na-zastavc … zpravy_bur

I zde: http://praha12.cz/starosti-starostu/d-42047

14.7.2015: "Došlo ke shodě ve věci napojení Prahy 12 na okruh s tím, že starostové městských částí regionu preferují tzv. mostní variantu č. 9 (z ulice Generála Šišky do Lahoviček)."

14

(8 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Úředníci zkontrolovali stavbu golfu u Berounky. Pochybení nenašli
http://praha.idnes.cz/urednici-zkontrol … zpravy_nub

„Při kontrolní prohlídce stavby, kterou provedl Odbor výstavby, dopravy a životního prostředí Úřadu městské části Praha 16, nebyl zjištěn rozpor s vydaným povolením stavby,“ uvedla mluvčí městské části Kateřina Drmlová.

Kontrolní prohlídky se zúčastnili zástupci Odboru ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy, Městské části Praha - Lipence a Povodí Vltavy.

15

(59 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Ještě jednou k znečištěné pitné vodě v Dejvicích.
http://www.metro.cz/pitna-voda-je-v-por … e-deje_jsk

Je tam i faktická neutrální odpověď k tématu, které tu občas řeším, stav vodovodů a kanalizací.

Často se mluví o tom, že vodovodní potrubí je staré, na pokraji životnosti. Jaká je situace v Praze?

Generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos: V Praze je 3515 km vodovodních sítí a 791 km přípojek. Průměrné stáří vodovodů a kanalizace se pohybuje kolem 40 let. Nejstarší vodovody v provozu jsou z doby kolem roku 1880. Ještě dnes funguje 104 km vodovodů starších sta let. U kanalizace je to podobné. Velké problémy však dělají i vodovody zdoby socialistické výstavby – kvůli nekvalitní litině.

Most přes řeku z Modřan do Lahoviček je prý nyní pravděpodobnější než kdy dříve. Už na to začali tlačit i developeři, kterým se nelíbí vedení komunikace blízko jejich pozemků, kterým by to srazilo hodnotu.

17

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Tohle mě zaujalo, opravdu to takhle má být?

Na můj dotaz, jak se plánuje realizace vjezdu jen pro rezidenty, bylo vysvětleno, že do ulic budou smět řidiči jen s místní parkovací kartou a že obyvatelé se soukromými parkovacími místy tuto kartu zdarma dostanou.

https://web.svobodni.cz/clanky/tereza-s … vani-prahy

PS: Bude zajímavé přesvědčovat třeba seniory, aby se na konec života přestěhovali někam na okraj, kam za nimi nebude problém pravidelně jezdit  , vozit jim tam jídlo a vůbec věci. Kdo to někdo v rodině zažil, ví o čem mluvím sad

18

(133 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Kampus Park Praha (Hodkovičky - ulice Šifařská, Vltavanů, 7 budov, administrativa + bytové) dostal územní rozhodnutí. Tomuhle projektu hodně fandím z několika důvodů. Zaprvé to území je nyní velmi zanedbané a tohle ho oživí. Zadruhé jde o komplex pro využití pro technologicky highend startupy a bude se tam pohybovat 24/7 spousta ajťáků apd. Tohle v té oblasti široko daleko chybělo a jsem rád za každé místo, které lidi každé ráno neopustí aby odjeli do města do práce, ale naopak sem budou jezdit další do práce. Oživí to okolí, lidé budou hledat v místě další služby. Prospěje to i vytížení tramvajové linky v opačném směru než je hlavní proud. Navíc, vypadá to na architektonicky zajímavé objekty, viz:
http://www.ph6.cz/projekty/kampus_park_ … ?rok=2011#

Neumím si představit lepší využití toho území než takovéhle projekty, vážně se mi to líbí smile

Akorát mě překvapuje ta společnost HIGH TECH PARK. Ačkoliv se v oblasti pohybuji, na tuhle společnost jsem nikdy nenarazil. Budu věřit, že to má reálný základ a jen ty veřejné informace nejsou zrovna dvakrát důvěryhodné. Když na tom jejich webu odbourám buzzwordy, prakticky nic nezbyde, působí to jako dost mediální masáž šíleného inovátora co sežral všechnu moudrost světa lol

Územní rozhodnutí:
http://cztedeskaext.praha4.cz/eDeska/do … iloha=4305

19

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Bytový dům Epoque má tedy zelenou jak samostná budova tak dopravní infrastruktura smile

20

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Perlička z Modřan. I zde se objevují nápady řešit některá místa pomocí ZPS. Máme tu nápady pomoci rezidentům, třeba v okolí Obchodního náměstí, kde už teď nechávají lidé auta a pokračují MHD. A máme tu také důležitá veřejná místa, která mají být dobře dostupná. Lidé si stěžovali, že se jim špatně parkuje u polikliniky, tak se udělal průzkum a ukázala se zajímavá věc - naprostá většina vozidel, co blokovala v okolí polikliniky parkovací místa patří zaměstnancům polikliniky a přilehlé služebny policie big_smile Nejspíše se to nakonec bude muset řešit pomocí smíšené ZPS a zajištěním pozemku se zvláštním vjezdem, kde budou moci parkovat zaměstnanci. Také se tu oprašují plány na výstavbu velkokapacitních parkovacích domů, zejména v okolí ulice Československého exilu.

21

(377 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Agresoři zmlátili v Praze řidiče autobusu, který se zastal cestujícího
http://praha.idnes.cz/dva-muzi-napadli- … zpravy_nub

Kačerov ... to byla otázka času. Kdy se tam něco takového stane, policajta jsem tam letos nepotkal ještě ani jednoho, zato lidí, co člověka obtěžují tam je čím dál tím více. Nevím, co je to za lidi ani na čem jedou, ale to, že tam projde s prominutím hovado, co lidem třeba jen beztrestně nadává, takových je tam čím dál tím více. Město by mělo zajistit zejména v okolí těchto klíčových stanic bezpečí a pořádek. Třeba moje žena měla už několikrát zážitek s podobným hovadem v tramvaji a přestože mají nové tramvaje kameru, nikdy žádná reakce ze strany řidiče nebyla, i když musel jasně vidět, že tam nějaký otrapa chodí po tramvaji a obtěžuje lidi. Mrzí mě tohle zhoršování stavu, nechci se dočkat stavu, kdy argumentem pro IAD v Praze bude bezpečnost sad Něco by se s tím už mělo dělat.

Každopádně díky za potvrzení mé domněnky, tak se mi to nezdálo. Ať už město kontroluje kamerou rychlost správně nebo špatně, je to velice zmatené a řidiči se v tom místě chovají nahodile, jeden pojede 30 km/h, jiný 50 km/h, tohle tomu místu nepomohlo. Opravdu by to chtělo najít jednodušší a bezpečnější řešení.

Stále marně čekám na finální úpravu přechodu přes ulici Zálesí těsně u křižovatky s ulicí Nad Lesním divadlem. Je to v místě, kde došlo už k mnoho nehodám, mediálně známé je sražení matky se 4-letým dítětem. Po této události město demonstrativně umístilo do ulice Zálesí omezení rychlosti 30 km/h a kontrolu radarem. Bezpečnosti to tam nepřidalo, lidi tam odbočují jak zmatené včely, autobusáci troubí jak jelimáni a chodci jsou to poslední, co tam řidiči sledují. Navíc se domnívám, že je tam špatně umístěný přechod, ve směru od Krče na Lhotku je umístěný příliš blízko křižovatce, z čehož plynou nebezpečné situace, buď ať posunou přechod dále k SSZ Novodvorská nebo nějak omezí a zjednoduší tak tu křižovatku (změna na T - zaslepit jihovýchodní větev apd.). A mimochodem, tu kameru umístěnou na úrovni přechodu, to je taky dobrá prasárna, je za hranicí křižovatky a může se tam tak jezdit 50 km/h?! Já tam pokutu nedostal, jezdil jsem tam vždy opatrně, spíše jde o princip roll

24

(13 odpovědí, posláno do Celkové rekonstrukce / revitalizace ulic)

Nevypsali architektonickou soutěž, neudělali širší brainstorming s lidmi, kteří jsou do místních podmínek přímo interesováni. Na jednu stranu se město ohání alibismem, že jde jen o rekonstrukci tramvajové trati, na straně druhé vyplouvají na povrch podmínky k tomu o čem jsem psal výše. Nevadí mi minusy, vadí mi když nejsou doprovázeny protiargumentem. Třeba jsem něco pochopil špatně, tak mě vyveďte z omylu wink

Prohlášení starostky k připojení Prahy 12 na okruh

Starostka Daniela Rázková se ohrazuje proti všem v poslední době udávaným a zveřejňovaným nařčením, že brání napojení Prahy 12 na pražský silniční okruh. Není to pravda. Za to, že jeho realizace vázne, nesou plnou odpovědnost předchozí vedení radnice Prahy 12 a tehdejší výbor pro dopravu ZHMP, díky kterým byla politicky prosazena varianta extrémně náročná na dodržení všech legislativních postupů a norem, které jsou se stavbou nezbytně spojeny; přitom již v době schvalování bylo jasné, že vyhovět jim bude velmi komplikované a neúměrně finančně i časově náročné.

http://www.praha12.cz/prohlaseni-staros … uh/d-41227