1

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Nevím, jak moc je tenhle facebookový post mluvčího magistrátu Víta Hofmana veřejný, tak sem překopíruju aspoň text.

V ČÁSTI LETENSKÉ PLÁNĚ VČERA POKLESLA PŮDA. NIKOMU SE NIC NESTALO A MÍSTO JE ZABEZPEČENÉ
Možná jste včera a dnes četli o tom, že se propadl kousek Letenské pláně. Na úvod musím říct, že se jednalo o plochu čtyři krát dva metry a místo je v současné době oplocené stavebním plotem a od včera zajištěné. Nikdo nebyl zraněn a povrchová ani podpovrchová doprava nebyla touto událostí nijak zasažena.
Hned včera odpoledne jsme v místě drobného poklesu zeminy o hloubce 30 centimetrů provedli šetření a místo zabezpečili. Dnes jsme při odkrývání povrchu nalezli bývalou jímku po zařízení staveniště Tunelového komplexu Blanka a podzemních garáží. Nachází se v ní nesourodý materiál, ve kterém se zadržovala voda, což pravděpodobně způsobilo jeho pokles. Vzhledem k tomu, že se jedná o bývalé zařízení staveniště, budeme věc řešit se společností Metrostav.
Zítra bude pokračovat průzkum a odkrývání, neboť musíme obnovit celý půdorys jímky v zemi v místě bývalého staveniště.
Příčinu jsme sice již pravděpodobně odhalili, přesto jsme dnes preventivně provedli orientační průzkum georadarem. Výsledky průzkumu očekáváme do konce příštího týdne. Místo budeme i nadále preventivně monitorovat.

Jsou tam i tři fotky - jedna aktuální a dvě z doby výstavby Blanky.

https://www.facebook.com/Hofi.cz/posts/ … 9458520631

2

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Na Letenské pláni se propadla země, Praha zjišťuje, co se stalo

Praha - V Praze na Letenské pláni se dnes odpoledne propadla země. Otvor má rozměry zhruba čtyři krát dva metry, hluboký je půl metru. Nachází se mimo komunikaci. Místo hlídá policie, řekla ČTK její mluvčí Lucie Drábková. Magistrát zjišťuje, co se stalo, informaci předal dispečinku tunelového komplexu Blanka, uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.
Policie informaci o propadu dostala kolem 13:45. Země se propadla na volné ploše naproti stadionu fotbalové Sparty. "Střežíme místo," řekla Drábková.
Magistrát nechal propad odpoledne prohlédnout. "Zítra (ve čtvrtek) dojde k odkrytí nesourodého materiálu, kontrole podkladových vrstev a k novému zhutnění a zasypání kaverny," uvedl Hofman. Prověření podle něj čeká hlavně okolí blízké kanalizační šachty. Případný další postup město zvolí podle výsledku průzkumu georadarem.
Magistrát informaci o propadu předal i dispečinku Technické správy komunikací (TSK) a firmě Satra, která se o tunelový komplex Blanka stará, sdělil ČTK v textové zprávě Hofman. Pod Letenskou plání prochází Bubenečský tunel, jsou tam i podzemní garáže.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-le … lo/1890615

3

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Blanka 2: Město vybralo firmy, které provedou 81 průzkumných vrtů

Pražští radní udělali další krok k dostavbě silničního městského okruhu, když schválili zhotovitele geotechnického průzkumu. Zakázku získalo sdružení firem SG Geotechnika a PUDIS s cenou 18,9 milionu korun bez DPH.
Geotechnický průzkum navazuje na dendrologický a biologický průzkum a je součástí prací pro vyhotovení dokumentace pro územní rozhodnutí. Začne v březnu a potrvá deset měsíců. Firmy provedou celkem 81 vrtů o hloubce 100 až 150 metrů.
„Následujících deset měsíců prozradí zásadní poznatky o vlastnostech hornin v oblasti, podzemích vodách nebo zemině. Některé z poznatků budeme dále podrobovat i laboratorním zkouškám,” řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.
Městský okruh v Praze je z více než dvou třetin hotový, poslední dokončenou částí je tunel Blanka. Zbývá tak dokončit úsek mezi Pelc-Tyrolkou a Jižní spojkou, kterému se dosud vesměs říkalo Vlasta, nově jej město označuje jako Blanka 2.
Jeho podoba přitom donedávna nebyla vyjasněna. Až loni v září město představilo výrazně přepracovaný návrh, který připravil tým architektů a projektantů. Z deseti kilometrů má vést 8,5 kilometru v tunelu, původní plány počítaly s poloviční délkou trasy pod zemí.
„Důležitý je také mentální posun, kdy se o okruhu začalo uvažovat úplně jinak. Nechceme v Praze dálnici, ale důležitou obchvatovou komunikaci, která bude nábojem i potenciálem pro další rozvoj hlavního města,” dodal Scheinherr.
Hned po výjezdu z Blanky počítá nově město s dalším tunelem Bílá Skála, původní projekt počítal částečně s vedením trasy ulicí Povltavská. Ta bude nově zcela bez aut, na jejím místě má vzniknout rekreační oblast. Na trase je pak celkem sedm mimoúrovňových křižovatek, podoba některých se oproti původní verzi změnila. Auta z tunelu vyjedou až v Malešicích.
Podle architekta a bývalého pražského primátora Jana Kasla, který se na návrhu podílel, by se mohlo začít stavět v roce 2023. Scheinherr ale v září tak optimistický nebyl, přesný termín neuvedl.
Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Funguje v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem do Prahy 6 a 5 a Strahovským tunelem a Mrázovkou k Barrandovskému mostu a Jižní spojce. Na východě města končí Štěrboholskou radiálou. Uvnitř okruhu žije zhruba půl milionu obyvatel. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.

https://zdopravy.cz/blanka-2-mesto-vybr … rtu-41641/

4

(16 odpovědí, posláno do Modernizace trati Praha – Kladno)

Ve čtvrtek 20. února 2020 bude projednáno řešení úseku Dejvice – Veleslavín se zastupitelstvem MČ Praha 6. K tomuto projednání bude přizvána veřejnost.

(Hodinu zatím nenapsali, ale to se snad dozvíme)

http://praha-kladno.cz/aktuality/projed … eleslavin/

Soud v Rathově kauze zakázal Metrostavu účast v zakázkách

Praha - Krajský soud v Praze dnes zakázal stavební společnosti Metrostav za podíl v kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit peněžitý trest deset milionů korun. Metrostav s nepravomocným verdiktem nesouhlasí, avizoval, že se odvolá. Generálnímu řediteli společnosti Pavlu Pilátovi uložil soud tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky a čtyřletý zákaz činnosti.
Obchodního náměstka Metrostavu Jiřího Anděla potrestal soud pětiletým vězením. Soud verdikt a výši trestů zdůvodní až po přestávce, podle státního zástupce Jiřího Pražáka ale rozdíl v trestech pro Piláta a Anděla vyplývá z rozdílné právní kvalifikace.
Pilát byl nepravomocně odsouzen za podplácení, Anděl mimo jiné také za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Společnost Metrostav potrestal soud za podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.
Tiskový mluvčí Metrostavu Vojta Kostiha řekl, že společnost se proti dnešnímu rozhodnutí odvolá. "Soudní řízení tedy dále probíhá a my se z toho důvodu nemůžeme a nebudeme až do konečného pravomocného rozhodnutí vyjadřovat," dodal mluvčí.
Obžaloba v druhé větvi Rathovy kauzy se týká například rekonstrukce zámku Buštěhrad či gymnázia Hostivice. Na straně uplácených stojí společnost jedné z obžalovaných Lucie Novanské Aveza, která pořádala zadávací řízení. Podplácely údajně Metrostav, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe a Tenton. Společnost ML Compet je stíhána kvůli zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.
Státní zástupce požadoval, aby Metrostav zaplatil za manipulaci s tendry středočeských nemocnic 25 milionů korun a aby se deset let nemohl podílet na veřejných zakázkách. Právník Metrostavu navrhovaný postih označil již dříve za likvidační. Vysoký peněžitý trest a zákaz účasti na veřejných zakázkách by dopadly na zaměstnance a jejich rodiny, mohly by také ovlivnit rozpracované stavební projekty, uvedl.
Metrostav je podle výše tržeb lídrem českého stavebního trhu. V roce 2018 mu tržby stouply o desetinu na 21,5 miliardy korun, za ním následovaly Eurovia CS, Strabag a Skanska. Ke konci roku 2018 měl Metrostav 4903 zaměstnanců.
Metrostav od počátku tvrdí, že jeho stíhání je účelové. Firma podle dřívějšího vyjádření svého právníka přišla kvůli trestnímu stíhání v Rathově kauze a dalších případech o zakázky za miliardy korun.
Trestní stíhání firem za klasické korupční trestné činy je v Česku spíše výjimečné. Obvinění Metrostavu v takzvané druhé větvi Rathovy úplatkářské kauzy bylo prvním výrazným a mediálním případem. Ve stejném roce stíhala policie kromě nich za podplácení ještě jednu společnost. O rok dříve, kdy začala trestní odpovědnost právnických osob platit, neobvinila za úplatky žádnou firmu, kvůli machinacím se zakázkami dvě. Ani v posledních letech nejsou čísla vysoká, vyplývá z výročních zpráv Nejvyššího státního zastupitelství zveřejněných na jejich webu.
Soud dnes udělil Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud- … ch/1849031

6

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Špatně dýchající dětičky. Spolek z Holešoviček podal žalobu kvůli tunelu Blanka

Spolek Holešovičky pro lidi podal žalobu na kolaudaci tunelového komplexu Blanka v Praze. Místní obyvatelům vadí, že ke kolaudaci došlo, ačkoliv magistrát nesplnil podmínky stavebního řízení. Podle spolku totiž součástí projektové dokumentace byly podmínky na dokončení městského okruhu a hlavně na snížení emisí a hluku v ulici V Holešovičkách.
Jenže to se podle spolku občanů, kteří žijí kolem frekventované ulice ústící z tunelu Blanka směrem ven z metropole. Denně tudy projedou desítky tisíc aut. Holešovičky pro lidi uvedli na oficiální facebookové stránce, že žaloba byla nejkrajnějším řešením: „Původně jsme neměli v úmyslu po ní sáhnout.“
Jenže k tomuto rozhodnutí spolek dotlačily údajně zmanipulovaná studie o kvalitě ovzduší, snížení prioritizace řešení hluku z dopravy V Holešovičkách i už zmiňované nedodržení podmínek stavebního povolení tunelu Blanka. „Našim cílem není zavřít Blanku. Chceme jen, aby zákony a povinnosti neplatily jen pro náš občany, ale také pro ty, co naše město spravují,“ uvedli zástupci spolku na sociální síti a dodali, že jim je moc líto, že museli udělat tento krok za vlády koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL), která se podle nich problémům Holešoviček věnuje historicky nejvíc a nejpoctivěji.
Žaloba byla podána už v prosinci loňského roku a spolek tvrdí, že patrně se k ní nepřipojily městské části či další zájmové skupiny, byť některé z nich (třeba Praha 6) magistrátní krok ohledně kolaudace kritizovaly.
A co tedy obyvatelům vadí konkrétně? „U mladších dětí se projevují časté infekty horních cest dýchacích, nejmladší dítě je v péči plicní ambulance s trvalou léčbou. Rodiče si musí brát každý rok volno, aby s dětmi mohli odjet na léčebný pobyt do lázní, v průměrné délce šesti týdnů,“ píše se v žalobě podle webu ČT24.

U této dopravní stoky není k žití

„I když se současná koalice zavázala tento problém řešit, tak kolaudací Blanky a již několikátým odložením studie o zahloubení naší ulice, spíš dokládají, že to pro ně priorita není. Přemýšlíme, co dál, u této dopravní stoky není k žití,“ cituje Česká televize jednoho z místních. Předseda spolku Holešovičky pro lidi Michal Trník pak řekl, že se členové bojí, že při jejich „nečinnosti by šlo o vznik nebezpečného precedentu do dalších dopravních staveb“.
Pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) se brání, že žaloba směřuje na magistrátní odbor pozemních komunikací a drah, který rozhodnutí o kolaudaci v říjnu 2019 vydal. Do té doby stavba otevřená v roce 2015 fungovala ve zkušebním provozu. Podle advokátky Petry Humlíčkové však směřuje na magistrát jako celek.
„Jsem si samozřejmě vědom negativních dopadů automobilové dopravy v ulici V Holešovičkách. V nejbližších týdnech bude odevzdána prověřovací studie, která ukáže nejlepší možné řešení. Pro léta 2020 až 2022 počítáme s investicí 55 milionů korun do neutěšené stávající situace. Počítáme zde i s doprovodnými protihlukovými opatřeními,“ doplnil radní Scheinherr pro ČT24.

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/ … praha.html

7

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/h
Téměř dvacetikilometrový modernizovaný úsek na čtvrtém železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic čeká přeprojektování stanic, konstrukcí některých mostů a možná i železničního spodku. Na ostatních objektech vč. tunelů Mezno a Deboreč práce pokračují. Do provozu by se obě koleje mohly dostat na konci roku 2022. Zhotovitelem stavby je společnost OHL ŽS, a. s.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ

  • ISPROFIN/ ISPROFOND: 3273604901/5213710002

  • Název projektu: Modernizace trati Sudoměřice – Votice

  • Kraj: Jihočeský, Středočeský (rozhraní krajů v km 97,4)

  • Obce: Sudoměřice, Mezno, Střezimíř, Červený Újezd, Ješetice, Heřmaničky

  • Objednatel: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

  • Zhotovitel: OHL ŽS, a. s.

  • Projektant:
    Sdružení pro projekt Modernizace trati Sudoměřice – Votice
    SUDOP PRAHA a. s.
    Metroprojekt Praha a. s.

  • Stavební náklady: 7 159 049 000 Kč bez DPH

Modernizace trati Sudoměřice – Votice je v současnosti jednou z nejvýznamnějších investic na železnici a do budoucna má zvýšit rychlost přepravy i komfort a bezpečnost cestujících, kteří se vydají z Prahy směrem na České Budějovice.
Pokud jde o aktuální stavební práce, celá stavba je rozdělena na tři velké úseky:

  • Úsek 71 – mezi Sudoměřicemi a Červeným Újezdem, kde vznikne nová železniční stanice,

  • Úsek 72 – železniční stanice Červený Újezd,

  • Úsek 73 – Červený Újezd – Votice.

Každý úsek je charakteristický určitými pracemi, které se provádí. Co se týká zemních prací na úseku 71, jde především o výkopy budoucích zářezů. Ať už je to v oblasti Lipiny za Sudoměřicemi nebo velký zářez, který kopeme vedle obce Mezno. Zde budujeme i nový tunel (Mezno), který má délku přes 800 metrů.
Úsek 72 je charakteristický tím, že se na umělém tělese postaví nová železniční stanice, která nebude mít perony a bude sloužit jako výhybna. Hned za ní bude následovat klasická zastávka Červený Újezd.
Na úseku 73 budujeme největší mosty. Jsou to čtyři mosty estakády – nad obcí Radič, pod Jiříkovcem a dvě estakády přímo v obci Heřmaničky. Současně stavíme řadu dalších mostních objektů, které slouží jako budoucí silniční nadjezdy do obcí. Mimoto děláme přeložky komunikací na straně u Heřmaniček. Na konci stavební etapy nás čeká před Voticemi Nazdický zářez, který se rozšiřuje o novou kolej. Součástí zemních prací je i zajištění stávajících svahů zářezu. Práce jsou na straně stávající koleje dokončeny, na nově budovaném svahu bychom měli být hotovi v létě příštího roku. Kvůli zajištění bezpečnosti na provozované koleji musíme pracovat jen ve výluce. Část prací se provedla letos a část uděláme příští rok. Přeci jen se pracuje s pomocí těžké mechanizace a ve skalním zářezu. Na doporučení geotechniků nemůžeme používat trhací práce, proto se všechna rozpojování hornin provádí pouze mechanicky. Potřebné výluky proběhnou v únoru a březnu příštího roku. V té době počítáme, že se dokončí hrubé zemní práce pro rozšíření nové koleje. Do prázdnin zasanujeme a zajistíme nové svahy. Následně pak budou probíhat práce na železničním spodku. To je stručná charakteristika prací, které aktuálně v úsecích probíhají.

PROJEKTOVANÉ KAPACITY STAVBY
Nové staničení: 94,859 – 114,763
Délka stavby: 19,9 km
Železniční stanice a zastávky: 6 ks
Železniční svršek: 35 065 m
Počet nově vložených výhybek: 13 ks
Nástupiště: 1 295 m
Traťové zabezpečovací zařízení: 19 km
Výstavba TV: 25 800 m
Žel. mosty, propustky, podchody: 48 ks
Tunely:
Tunel Mezno 840 m
Tunel Deboreč 660 m
Protihlukové zdi: 2 205,45 m

NOVÉ KOLEJE O ROK POZDĚJI, ALE S VYŠŠÍ RYCHLOSTÍ
Zásadní dopad na realizaci projektu má rozhodnutí investora zvýšit traťovou rychlost na 200 km/h pro celý modernizovaný úsek. Ke změně jsme dostali příslušné pokyny od správce stavby. V této chvíli byly na některých objektech práce přerušeny, protože se musí přeprojektovat. U některých stavebních částí – týká se to především železničního spodku a některých mostů – byly práce rovněž přerušeny, aby se posoudila stávající projektová dokumentace, zda jsou navrhované konstrukce vyhovující pro plánovanou vyšší rychlost.
Trasování celého úseku zůstane stejné, ale většina železničních zastávek se bude muset upravit, jelikož zvýšením rychlosti se výrazně mění jejich bezpečnostní parametry. Především šířka bezpečnostního pruhu z 80 cm na 130 cm. S tím je spojena řada dalších prací – umístění osvětlení na zastávkách, trakční vedení, kabelizace a návaznost na železniční spodek. Vzhledem k tomu, že zastávky Heřmaničky a Střezimíř jsou na mostech, musí se změnit i již navržená konstrukce mostů.
V praxi to znamená, že dokončení stavby se posune minimálně o jeden rok. K tomuto posunu přispěly i komplikace s povolením pro trhací práce, které způsobily zpoždění zahájení ražby tunelu Mezno. Znamená to, že koleje půjdou do provozu nejdříve v roce 2022. Na jeho konci by se už mělo jezdit dvoukolejně. Do léta 2023 budou ještě probíhat práce na definitivních přeložkách komunikací, dokončovací práce a rekultivace pozemků dotčených výstavbou.
RAŽBY POKRAČUJÍ
Opravená projektová dokumentace by měla být hotová na jaře příštího roku. Teprve tehdy můžeme kvalifikovaně aktualizovat harmonogram prací. Nyní pokračujeme na objektech, kterých se „dvoustovka“ nedotkla. Například budujeme zemní tělesa do úrovně, kde nám to změna rychlosti v rámci stávající projektové dokumentace dovolí. Kopeme zářezy, stavíme velké mosty a razíme tunely. Tohle vše běží podle plánu. Bohužel nám nový záměr investora lehce komplikuje nasazování zejména vlastních kapacit, které jsme měli připravené podle harmonogramu. Museli jsme proto alespoň některé z nich přeorganizovat tak, že práce, které jsme měli dělat až příští rok, děláme už letos na jiných lokalitách, abychom eliminovali provozní náklady.
Pokud jde o samotné tunely, tak na Deborči nám chybí dorazit 200 metrů. V tunelu Mezno jsme v jedné šestině, máme vyraženo 150 metrů z 800. Razit jsme začali v září a práce probíhají bez problému podle plánu. Stavba Modernizace trati Sudoměřice – Votice běží realizačně již 19 měsíců a během této doby jsme se museli vypořádat s několika problémy a tím vyvolanými změnami, které jsou však obvyklé na všech stavbách tohoto typu a rozsahu. Změna technického řešení a navýšení rychlosti na 200 km/hod je jen jednou z nich, a to v kladném slova smyslu. Je to pro nás nejen výzva, která přinese další zkušenosti a referenci, ale také zvýšení hodnoty díla pro investora SŽDC, s. o. a především komfortu pro cestující veřejnost.

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ … -200-km-h/

8

(64 odpovědí, posláno do Modernizace trati Praha – Kladno)

SŽDC představí podobu veleslavínského nádraží, u tratě na letiště znovu řeší trasu tunelů

Po získání územního rozhodnutí pro úsek Kladno – Kladno-Ostrovec dnes představí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) další posun v přípravě stavby kolejového napojení na Letiště Václava Havla. Správce železnic ukáže vítězný architektonický návrh pro novou stanici Veleslavín. SŽDC ale stále neví, kudy přesně povede trasu z Výstaviště na Veleslavín.
Návrh vzešel z architektonické soutěže. Právě výběr konečného architektonického řešení Veleslavína umožní pokračovat v další přípravě části trati až na letiště, konkrétně dokumentací pro územní rozhodnutí.
Složitým procesem v přípravě pak prochází úsek mezi Výstavištěm a Veleslavínem, kde se aktuálně zpracovává dokumentace pro územní řízení. Praha 6 si prosadila takzvanou jižní variantu. Tu představují dlouhé tunely, podcházející jižně vodojem Bruska. Budou ražené metodou TBM.
S původním úsporným povrchovým vedením nesouhlasila v minulosti Městská část Praha 6, a to zejména kvůli nutným demolicím některých domů v oblasti Proboštského dvora ve Starých Dejvicích. Investor stavby tedy prověřil několik tras vedení tunelů a jako nejvhodnější a z jeho pohledu nejméně konfliktní vůči zástavbě vybral vedení v podobě této jižní trasy. I tato varianta ale naráží na odpor části veřejnosti.
Jižní varianta je vedena v největší hloubce ze všech prověřovaných variant, místy přes 80 metrů pod zemí, což je skoro dvojnásobná hloubka oproti nejhlouběji vedenému metru.
„Zadali jsme aktuálně studijní posouzení všech dosud prověřovaných variant včetně varianty, která vychází ze sledované jižní varianty a pouze v lokalitě Na Bateriích posouvá trasu pod Střešovickou ulici, byť budou tunely umístěny v menší hloubce. Toto studijní prověření by SŽDC rádo představilo zastupitelům Prahy 6 na únorovém zasedání,“ říká Pavel Paidar, náměstek ředitele Stavební správy západ.
I přes umístění nové stopy do tunelů pod hustě obydlenou zástavbou sebou přináší i velké diskuze mezi veřejností, kdy velká část není podložena reálným základem. „V poslední době čelíme velkému tlaku veřejnosti , u kterého se snažíme trpělivě vysvětlovat důvody proč je trasa umístěna právě v této lokalitě, ale je třeba podotknout, že největším nepřítelem se stává spousta dezinformací, která mezi občany koluje a která se mnohdy nezakládá na pravdě,“ doplnil Paidar.
V dalších úsecích je pak situace jednodušší. Mezi Bubny a Výstavištěm má SŽDC už územní rozhodnutí a čeká se na jeho právní moc. Běží už soutěž na dokumentaci pro stavební povolení. Územní řízení běží pro úseku Ruzyně – Kladno.

https://zdopravy.cz/szdc-predstavi-podo … elu-39066/

9

(16 odpovědí, posláno do Modernizace trati Praha – Kladno)

Na Veleslavíně vznikne podzemní zastávka s paloukem a cyklostezkou

Nádraží na pražském Veleslavíně nahradí podzemní prosklená hala se zatravněnou střechou, přes niž povede cyklostezka. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) představila vítězný architektonický návrh na modernizaci stanice, kde budou Pražané po vybudování nové dráhy na letiště přestupovat na vlaky směřující na ruzyňské letiště nebo do Kladna.
„Hlavním vzorem vítězného návrhu je střecha ve tvaru dvou trojúhelníků, která bude pokryta vegetací a přístupna veřejnosti. Před vstupem do nádražní haly rovněž vznikne místo současného autobusového terminálu náměstí,“ uvedl Dalibor Hlaváček z vítězného studia Idhea Architekti.
Vzor trojúhelníku, který má symbolizovat rychlost železniční dopravy, se pak bude objevovat i na dalších nových zastávkách na plánované trati na pražské letiště i do středočeského Kladna.
Část vlaků z Kladna přitom bude končit právě zde. Ani po roce 2028, kdy má být zdvojkolejnění a elektrifikace železničního spojení hotové, nebude kapacita pražské části trati stačit k tomu, aby všechny zamýšlené vlaky mohly dorazit až do centra na Masarykovo nádraží. Zhruba dvacet procent z nich tak bude muset končit právě na Veleslavíně, kde je první možný přestup na metro.

Autobusy se budou stěhovat

Protože před nádražím vznikne otevřený prostor, bude nutné přesunout autobusový terminál jinam. Po dohodě s organizátorem dopravy Ropid se přesune na Dlouhou míli, kde má vzniknout záchytné parkoviště pro 1 700 aut, doplnil náměstek ředitele stavební správy západ SŽDC Pavel Pajdar.
Se vznikem železničního spojení na pražské letiště se totiž předpokládá, že cestující z pražského metra budou dále na letiště využívat vlak. Autobusy MHD tak budou přednostně obsluhovat lidi dojíždějící na okraj metropole vlastními vozy.
Přestože Veleslavín získá novou odbavovací halu, stará budova nezanikne. Podle projektu bude zčásti nadále sloužit správci železnice jako administrativní budova, z části jako komunitní prostor pro Prahu 6 s kavárnou s venkovní zahrádkou.

https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/ … oprava_cfr

10

(377 odpovědí, posláno do MHD Praha)

V cyklu Archiv ČT24 se tentokrát věnovali výstavbě pražského metra. Premiéra byla dnes, repríza bohužel není, ale pořad je v iVysílání.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 … 058210026/

11

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Schéma polohy všech čtyř ohrad je na webu DPP na tomhle obrázku:
http://www.dpp.cz/image-cache/max-800x6 … uzkumu.png

12

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

Soud odmítl žalobu Dětí Země na stavbu nového nádraží v Brně

Brno - Krajský soud v Brně odmítl žalobu spolku Děti Země proti územnímu rozhodnutí na stavbu brněnského nádraží v odsunuté poloze v místě dnešního dolního nádraží. Důvodem je o dva dny opožděné podání žaloby, uvedly Děti Země v tiskové zprávě na svém webu. Územní rozhodnutí je tak pravomocné a Správa železniční dopravní cesty může žádat o stavební povolení. Její reakci ČTK zjišťuje.
Děti Země čekaly s podáním žaloby na nejzazší možný termín a podaly ji 27. února, ten však uplynul 25. února. Rozhodnutí Jihočeského kraje o územním rozhodnutí bylo totiž doručeno už 25. prosince, a nikoli první pracovní den po tomto datu.
Kdy se začne stavět, stále není zřejmé. V polovině června ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) na tiskové konferenci v Brně odmítl sdělit jakýkoli termín a pouze uvedl, že priorita je přestavba nádraží Brno-Židenice.
Hlavní nádraží se má stavět ve variantě, která nepočítá se zaústěním chrlické trati do budoucího severojižního kolejového diametru, tedy podzemní železnice, která má spojit sever a jih Brna. Cena má činit podle studie proveditelnosti 43 miliard korun. Diametr přitom požadovalo brněnské i jihomoravského zastupitelstvo. Jak by měla podzemní dráha vypadat, bude nyní ve studii proveditelnosti řešit Kancelář architekta města Brna, rozhodli o tom před týdnem radní. Bude řešit i to, zda to má být železnice, klasické metro či tramvaj.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud- … ne/1787637

aneb Jak Mirek koumal, až překoumal

13

(354 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Na iDnesu vzali kameru a namířili ji na vršovické nádraží.

https://tv.idnes.cz/slow/trainspotting- … nestv_taus

14

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

A vypadá to, že právní moc opravdu nastala. Dnes jsem si všiml, že na severní straně - čili do Strojnické - se objevilo lešení. Obrázek dodám.

15

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Něco se stavebním povolením skutečně je/bylo. Tady je dodatečné stavební povolení na změny stavby z 19.12.2018. Jestli bylo v ten den vyvěšeno, 15 dní viselo, dalších 15 dní je možnost se odvolat a nikdo se neodvolá, právní moc by měla být 18.1.

https://www.praha7.cz/wp-content/upload … troj_..pdf

16

(136 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Trocha historie z tisku a médií.
Na konci roku 1913 vyšlo v časopise Český svět několik fotografií z výstavby na trase zastávka Královské Vinohrady - Vyšehrad. Konkrétně jde o most přes Svatoplukovu a most přes Bělehradskou u Nuselských schodů. S jeho výstavbou zároveň vybudovali dolní část Bělehradské jako podjezd.
http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/vie … 5056825209

17

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Tak místo 15. prosince odstraňovali jeřáb až dnes.
https://s-m-l0m0z.rajce.idnes.cz/Varia# … -jerab.jpg

18

(136 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Most pod Vyšehradem nelze opravit, potvrdila studie pro památkáře

Praha - Nutnost zbourání ocelové konstrukce památkově chráněného železničního mostu pod Vyšehradem v Praze potvrdila i studie pro památkáře. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Ke stejnému závěru už dříve dospěla analýza pro státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Národní památkový ústav (NPÚ) tehdy uvedl, že lze možná ještě most opravit. Podle studie, kterou poté pro NPÚ provedl Kloknerův ústav ČVUT, ale oprava mostní konstrukce není reálná.
"Zkorodovaná konstrukce je v natolik špatném stavu, že je třeba, aby byla nahrazena novou. Prvků, které by bylo potřeba opravit, je totiž opravdu hodně. Zbourání konstrukce je proto varianta, která odpovídá stavu, ve kterém ten most nyní je," sdělil serveru ředitel Kloknerova ústavu Jiří Kolísko.
SŽDC původně zvažovala opravu mostu. V květnu ale správa oznámila, že kvůli rozsáhlé korozi ocelové konstrukce navrhuje studie projektantské firmy Sudop demolici a stavbu nového mostu. "Použitá ocel je z dnešního pohledu pro dynamicky namáhané mostní konstrukce zcela nevhodná a v rámci rekonstrukce je nutné vyměnit minimálně 60 procent prvků stávající ocelové konstrukce s efektem prodloužení životnosti nosné konstrukce o pouhých 30 let," řekla tehdy mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Postavení nové konstrukce by umožnilo průjezd vlaků na celé století, uvedlo Aktuálně.cz.
Památkáři ještě v květnu uváděli, že by bylo možné most opravit. "Je bohužel zcela zřejmé, že základní údržba mostu je značně zanedbaná, most má plošně degradované nátěry nosných konstrukcí, lávky a další části, ale to vůbec neznamená, že je neopravitelný," sdělil tehdy ČTK šéf pražského pracoviště NPÚ Ondřej Šefců. Nyní uvedl, že by mohly být zachovány alespoň kamenné pilíře mostu. "Kamenné části jsou hodnoceny jako opravitelné, včetně pilířů v řece, které jsou kvalitní a není důvod pro jejich bourání. Jde o to, jakým způsobem co nejcitlivěji nahradit ocelové nosníky," řekl Šefců Aktuálně.cz.
Zachování pilířů je možné i podle Kloknerova ústavu. "Kovové konstrukce bohužel nelze zachránit, ale zbytek určitě ano," sdělil ředitel ústavu Kolísko. SŽDC už dříve uvedla, že by mohla být spodní část mostu po rozsáhlé opravě zachována a kovovou konstrukci by nahradila replika, což podle serveru navrhl i Kloknerův ústav. Závěry nejnovější studie chtějí památkáři spolu s odborníky z Kloknerova ústavu ještě představit Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.
SŽDC by chtělo kvůli zbourání ocelové konstrukce sejmout z mostu památkovou ochranu. Podle NPÚ jsou ale i razantnější úpravy možné bez odebrání ochrany. Návrh na odejmutí památkové ochrany mostu nyní posuzuje ministerstvo kultury. Most na Výtoni je podle památkářů významnou technickou kulturní památkou v exponované části Pražské památkové rezervace.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/most- … re/1692466

19

(133 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Podívejte se jako první. Takto se změní pražské Vítězné náměstí
Vítězné náměstí v Praze čeká výrazná proměna. Jeho středem už nebudou projíždět tramvaje, které se přesunou k obvodu náměstí. Jádro „Kulaťáku“ bude sloužit k odpočinku a obklopí ho stromy. Tuto podobu Vítězného náměstí vybrala porota složená z architektů i členů bývalé rady města. Stavební práce by měly začít do pěti let.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2 … ne-namesti

Rehabilitovaný Engel. Kulatý Kulaťák. Tramvaje v půlce vnějšího kruhu. Zastávka Vítězné náměstí před ÚDou. Jako koncept... hmmm, jsem zvědavej na další fáze. Probouzí se ve mně skeptik, uvidíme, co z toho zbude. (Jo, a na otázku "a kam dali auta?" bych taky rád znal odpověď)

20

(133 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Narazil jsem tuhle při browšení Digitální knihovnou Městské knihovny na zajímavou brožuru. Jmenuje se
Ústřední budova Elektrických podniků hlavního města Prahy
a vyšla k slavnostnímu otevření. Je tam fůra fotek (i zevnitř, takže uvidíte dobové interiéry), výkresů a schémat, grafů a podrobných popisů včetně stavařiny a technologií... no počtěte si. Například tohle jsem nevěděl:

...Celá železobetonová kostra nejvyšší střední části byla tak dimensována, aby bylo možno nastaviti další dvě patra. Při tom jest podle projektu dnešní VI. patro upraveno na snesení a znovupostavení jako patro VIII. Z toho důvodu jest toto VI. patro provedeno ze železných válcovaných nosníků, spojených šrouby.

http://www.digitalniknihovna.cz/mlp/uui … 0d606f5dc6

Bohužel se mi nepodařilo zatím vyrobit PDF - zrovna to mají nějaké spadlé, takže není možné stáhnout si to a číst offline.

21

(136 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Z magazínu Z metropole - o železničním muzeu. Už za deset let. Možná...

Už zcela konkrétní podobu má chystané muzeum železnice a elektrotechniky na Masarykově nádraží. Tedy aspoň na plánech architektů. Ti říkají, že celý prostor museli především osvobodit z vězení okolní zástavby silnic.  Historické budovy jsou totiž doslova utopeny ve spleti ramp křižovatky U Bulhara.

– My jsme se snažili o propojení úseku od Hybernské až směrem na Žižkov. A aby bylo bezkolizní, pohodlné a aby pěší měli vůbec chuť do toho území nějak vniknout nebo jít.
– Plno turistů, kteří bydlí v ubytovacích kapacitách na Koněvově, tak scházejí. A protože tady začíná široký chodník, tak všichni jdou sem. A tady zjistí, že jsou v pasti. Tak jsme udělali průchod pod magistrálu asi dvoumetrovou rampou, tady scházíme dolů a tady se dostáváme před hlavní vstup do muzea.
– Obrovskou výhodou budoucího muzea železnice a elektrotechniky je právě poloha, kde jsme v centru, dovolím si říci v centru nejcentrovatějším. Jsme těsně za hranicí hradeb královského hlavního města Prahy. A samozřejmě také je nesmírně cenné prostředí budov, ve kterých se budoucí muzeum bude nalézat, protože jsou to nejstarší železniční objekty, které se v Praze dochovaly.
– Tyhle budovy pamatují třeba i příjezd prvního vlaku do Prahy v roce 1845. Navíc oproti celému zbytku Masarykova nádraží, které bylo několikrát přestavěno, ony zůstaly v autentické podobě první poloviny 19. století. Kromě ideální polohy má budoucí železniční muzeum i další velkou výhodu, je přirozeně napojené na stávající kolejovou síť.
– Prostor mezi dvěma halami bude zastřešen, tzn. že to bude právě ten krásný ideální prostor pro výstavu železničních vozidel, protože i dnes jsou mezi těmi budovami tři koleje, takže tam i do budoucna budou tři koleje.
– Tenhle dvorek plný přístaveb z nedávné doby bude nahrazen novou budovou, která celé muzeum zvýrazní. Právě tady bude část muzea věnovaná elektrotechnice.
– My jsme reagovali i na monstrózní projekt celkového urbanistického řešení zástavby Masarykova nádraží. Objekty budoucího muzea tam vypadají trošku pohádkově jako perníková chaloupka, zapadlé v zástavbě.
– Tendence je skoro schovat a utopit. Takže by to chtělo nějakou dominantu, která by aspoň trošku na to upozornila.
– Národní technické muzeum má zhruba 155 kolejových vozidel ve svých sbírkách. Pro představu diváků, kdybychom z toho seřadili vlak, tak ten bude dlouhý 1,6 km. A pouze čtyři exponáty mohou návštěvníci vidět ve stálé expozici v Praze na Letné v hlavní budově muzea.

Pokud všechno půjde podle plánů, mělo by muzeum železnice a elektrotechniky své brány otevřít za deset let. Vystaveno tu bude přes 40 unikátních lokomotiv a vagónů.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ … cni-muzeum

22

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Už za deset let. Možná...

Metro D vyrazí na cestu možná už za deset let. Bude jezdit bez řidiče

Bude tomu již čtyřicet let, kdy se začala stavět zatím poslední trasa metra, tedy žluté béčko. Obrovské časové rozpětí asi nejlépe dokumentuje, jak velkým přelomem bude, až stavbaři za pár měsíců poprvé „kopnou do země“ a začne geologický průzkum pro čtvrtou „modrou“ trasu pražského metra D.
První vlaky by tam měly vyjet za deset až za dvanáct let. Vše nasvědčuje tomu, že nejdřív bude sloužit prvních šest stanic a pak až zbytek za dalších několik let.
Vlak na trase z náměstí Míru do stanice Depo Písnice ovšem nabral trochu zpoždění, protože se o čtvrté trase mluvilo dokonce dřív, než vznikla ta zmíněná třetí.
„Já jsem se nastěhoval na sídliště Krč v roce 1970 a naše návštěvy vždycky říkaly: To jste si dobře vybrali, za pár let tu budete mít metro,“ vypráví současný starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Právě jeho čtvrtí trasa převážně povede.
„Geologický průzkum začne v oblasti zastávky Olbrachtova. Už jsem v těch místech nechal přesázet stromy na novou lokalitu, aby nebyly při pracích zničeny,“ popisuje první přípravy starosta Štěpánek.
Metro bude mít obrovský význam nejen pro Pražany. S výstavbou nových stanic vzniknou i nová autobusová nádraží a tady by měli zbystřit kromě Středočechů hlavně Jihočeši, protože právě k Písnici je vyprojektované vedení pražského konce dálnice D3. Lidé z Benešovska a Táborska či Českých Budějovic tak budou jednou přijíždět autobusem právě sem. Ale to je budoucnost.
„Jako Mašinka Tomáš“
Podstatné je, že v následujícím volebním období by se mělo začít stavět a prakticky všichni lídři hlavních stran kandidujících na primátora Prahy dali jasně najevo, že déčko chtějí.
„V roce 2030 by se mohlo jezdit po prvním úseku, to by mohlo sedět. My se soustředíme na to následující volební období a v něm by se měl začít stavět ten první úsek,“ sdělil lídr Pirátů Zdeněk Hřib, tedy kandidát momentálně nejsilnější pražské strany.
První muž na kandidátce ANO Petr Stuchlík se dokonce nedávno rozněžnil: „Konečná metra se sice bude jmenovat Depo Písnice, ale bude to jiné depo, než je obvyklé. Vlaky budou přes noc spinkat v tunelech, tak jako to znáte třeba z Mašinky Tomáše,“ líčil kandidát na primátora.
A konečně kandidát ČSSD Jakub Landovský byl ještě větší optimista. „Díky dobře připravenému rozpočtu je v tuto chvíli na první fázi stavby našetřeno 1,5 miliardy korun na financování prvních stavebních prací. Když příští vedení nic nepokazí, mohlo by metro jezdit na Nové Dvory už v roce 2028,“ uvádí ještě dřívější termín Landovský.
Ve srovnání s ostatními trasami nepůjde o žádnou technologicky výjimečnou stavbu. Bude mít deset stanic, z nichž na dvě již existující na jiných trasách (Pankrác a Náměstí Míru) se napojí a stanou se přestupními. Pojmenují se po lokalitách, kudy procházejí. I spisovatel Ivan Olbracht dostane „svoji“ stanici prostě proto, že eskalátory budou vyjíždět nahoru v Olbrachtově ulici.
Zato dvě stanice budou mít hodně podobná jména – „Písnice“ a „Depo Písnice“.
Trasa se nejspíš nepostaví najednou, ale v první etapě se otevře úsek do stanice Nové Dvory (šesté stanice z deseti). Celá trasa bude dlouhá deset kilometrů.
Pro zajímavost, zatím poslední úsek áčka mezi Dejvickou a Nemocnicí Motol vznikl za pět let mezi lety 2010 a jde o čtyři stanice. Na prvních šest stanic déčka mají stavbaři deset let.
„Zprovoznění v roce 2028 jistě možné je,“ souhlasí i ředitel firmy Metroprojekt David Krása, tedy šéf firmy, která déčko vyprojektovala (projektuje metro ostatně už od začátku).
Společný podnik neprošel
Pražští politici a manažeři dopravního podniku strávili léto tím, že prosazovali, aby Praha vytvořila firmu s developerem Penta, oficiálně nazvanou Společný podnik.
Fígl je v tom, že firma snadněji vykoupí potřebné pozemky, protože může nabídnout majitelům vyšší cenu a měla by lepší vyjednávací pozici než město svázané více předpisy. Radní však Společný podnik v srpnu odmítli a náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) pak uložil dopravnímu podniku vymyslet náhradní řešení.
Náměstek Dolínek odpověděl MF DNES, že se zatím nenašlo, ale zdůraznil, že je důležité, že „dozorčí rada dopravního podniku schválila rozšíření první etapy na Nové Dvory“. Jinými slovy, Praha se soustředí na tu první část trasy, která je jistější.
Ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Gillar ve čtvrtek na tiskové konferenci potvrdil, že trasa D už má územní rozhodnutí a geologický průzkum může začít. Na první polovině do Nových Dvorů už vlastně chybí dohoda jen s jednou rodinou, která má pozemky v Krči, a pak se může začít stavět.
Přesto zatím platí termín, že za deset let by už mohla zaznít prvně věta: „Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají, příští stanice Olbrachtova.“

https://zpravy.idnes.cz/metro-d-praha-d … omaci_evam

23

(47 odpovědí, posláno do Demolice)

Demolice samospádem - v Plzni u trati.

Zřícení domu v centru, uzavřen most Milénia, evakuace osob
Na Slovanech zasahují hasiči i se psy vycvičenými na vyhledávání osob v sutinách

Dnes před druhou hodinou ráno došlo ke zřícení části budovy bývalého Keramontu v Mikulášské ulici číslo 1 v Plzni.
Sesula se část obvodové zdi a propadlo se několik podlah. Podle svědků byl rachot slyšet a oblak prachu vidět ze širokého okolí.
Na místo okamžitě vyjelo několik jednotek hasičů, kteří společně s policisty uzavřeli prostor. Hasiči následně evakuovali ubytované z vedlejší ubytovny a zároveň zahájili opatrný průzkum zřícené budovy. Přímo ve zřícené budově byl nalezen a evakuován roztřesený senior, který zde byl ubytován jako správce a hlídač. Všechny evakuované osoby transportoval evakuační autobus hasičů do náhradního ubytování, zřízeného magistrátem města Plzně.
Ke zřícené budově byl povolán statik. Podle prvotních informací z místa byla z velké části opuštěná budova ve špatném stavu a zatékalo do ní.
Hasiči prohledali dostupné části budovy, ale vzhledem k jejímu špatnému stavu museli být povoláni i psi, vycvičení na vyhledávání osob v sutinách, které zapůjčila Městská policie hl. m. Praha. Psovodi se psy důkladně prohledali trosky, pod kterými dle všeho naštěstí nikdo zavalen nezůstal. Celá hrůzná událost se tak zřejmě obešla bez zranění.
V současné chvíli se rozhoduje o dalším postupu, z bezpečnostních důvodů je uzavřen most Milénia a část Mikulášské ulice.

Aktualizace 7:35 :
"Z přilehlé ubytovny bylo evakuováno ve spolupráci a odborem krizového řízení města 10 osob. Statik nařídil demolici poškozené částí domu. V troskách se naštěstí nikdo nenacházel, ani nebyla informace, že by tam někdo měl být," potvrdil naše informace tiskový mluvčí hasičů.

Aktualizace 8:20 :
"Celkem bylo evakuováno 11 osob. Policisté v současné chvíli objekt střeží a dopravní policisté regulují dopravu. Místo je s opatrností průjezdné, policisté apelují na řidiče, aby dbali pokynů policistů. Případem se zabývají plzeňští kriminalisté, kteří případ v současné chvíli kvalifikovali jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti," doplnila tisková mluvčí policie.

https://www.krimi-plzen.cz/a/na-slovane … ritil-dum/

Mapa: https://goo.gl/maps/kbARZj5vHmJ2

24

(12 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Dnes jsem jel okolo tramvají a na horní straně (u Liberijské nebo kýho čerta) zahlídl dvě vrtné soupravy. Že by konečně?

25

(125 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

V oznámení EIA je v příloze H 3.1 (koordinační situace) to SSZ označené jako stavební objekt SO4032 ;--)

https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_PHA1051