1

Re: Parky a zeleň

myslím,že toto téma tu ještě nemáme a také z části souvisí s dopravou

2

Re: Parky a zeleň

Vážení spoluobčané,
dovolujeme si Vás pozvat na veřejné představení projektu rekonstrukce Ortenova náměstí, které se bude konat 31. srpna od 17 hodin na Ortenově náměstí u dětského koutku.

více ( i s vizualizací ) na stránkách Prahy 7
http://www.praha7.cz/10118_Pozvanka-na- … va-namesti

3

Re: Parky a zeleň

Začaly práce, které vrátí Šárecký potok do přirozeného stavu

PRAHA (ČTK) - Začaly práce, které vrátí část Litovicko-Šáreckého potoka v blízkosti obory Hvězda do přírodního koryta. Beton, pod kterým se proud potoka skrývá, bude odstraněn v délce 280 metrů. Projekt byl schválen v územním plánu jako veřejně prospěšná stavba. Dokončena by měla být ještě letos...

Thumbs up Thumbs down

4 Naposledy upravil: andy (04.09. 2009 11.35)

Re: Parky a zeleň

Po dvacetimiliónové injekci je Čertovka po letech čistá

PRAHA (Právo) - Petr Kvaček z Velkopřevorského mlýna si včera počkal, až do Čertovky po otevření vrat přiteče dost vody, a opřel se o tolik turisty obdivované mlýnské kolo. Osmitunový mechanismus poslechl a roztočil se. Však už bylo na čase, když se kolo podle Kvačka netočí, chátrá, protože mnohé dřevěné části vyschnou. Ve 12. století maltézskými rytíři uměle vykopaný kanál potřeboval vyčistit od svinstva, které se nahromadilo od povodně v roce 2002.

Zde je delší článek i s fotkama

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Parky a zeleň

Mlýnské kolo na Čertovce čeká oprava

/Zpráva z 28. jednání Rady hl. m. Prahy 8. 9. 2009/

Rada hl. m. Prahy dnes souhlasila s poskytnutím 200 tisíc korun na opravu vodního kola u Velkopřevorského mlýna na Čertovce v Praze 1 podílovým spoluvlastníkům této památkově významné stavby.

„Vodní mlýnské kolo na Čertovce je z hlediska cestovního ruchu významnou historickou památkou, která neodmyslitelně patří k romantickému koloritu této oblasti. Jedná se dokonce o jednu z mála funkčních technických památek historického centra města. Nyní je tato stavba ve stavu, který si žádá nové rekonstrukční zásahy. Praha a Městská část Praha 1 si proto mezi sebe rozdělí náklady na nutnou opravu památky,“ řekl radní pro oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče Milan Richter.

Jedná se především o výměnu chátrající dřevěné části kola - lopatky, opravu lávek u česlí a další práce spojené s opravou kola. „Současný stav je způsoben jednak vypuštěním Čertovky, ale také ničivou povodní z roku 2002,“ doplnil radní Richter.

Thumbs up Thumbs down

6

Re: Parky a zeleň

Já to hodím sem, lepší jsem nenašel :
Kousek od našeho domu vzniká "Protihlukový zemní val, spojený s celkovou revitalizací okolí" jinak skládka suti a dost možná že i rubaniny/výkopku z tunelů :
http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=133375296+ … 19808@z=14

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Parky a zeleň

trochu to sem patří smile Já to určitě využiju smile

http://detskahriste.praha4.cz/

tento portál vznikl proto, aby Vám nabídl kompletní přehled hřišť, která jsou na území Prahy 4. Jedním kliknutím se dostanete k souboru informací o každém hřišti, které byste jinak museli pracně dohledávat. Troufale tvrdíme, že co se hřišť týče, ocitli jste se právě na nejpřehlednějším portálu nejen v Praze, ale v celé republice. Jak sami následně zjistíte, jde o unikátní web hned z několika důvodů.

8

Re: Parky a zeleň

Praha vykoupí pozemek pro les na Vidouli

Rada hl. m. Prahy na svém dnešním zasedání souhlasila s návrhem na odkoupení pozemku v Jinonicích, který chce zalesnit a spojit se stávajícím lesoparkem Cibulka. Pozemek je doposud ve vlastnictví soukromých osob. Cena byla dohodnuta na 550 250 Kč, to je 25 Kč/m2.

„Jedná se o pozemek zapsaný v katastru nemovitostí jako lesní pozemek. Leží na jižním okraji lesa Cibulka - Vidoule a zároveň je součástí zvláště chráněného území – přírodní památky Vidoule. Pozemek je součástí celoměstského systému zeleně a sousedí s lesními pozemky v majetku hlavního města Prahy. Důvodem odkupu je sjednocení vlastnických vztahů v lokalitě, které umožní preferovat rekreační a ekologickou funkci před funkcí hospodářskou, neboť míra hospodářského využití lesa je převážně věcí vlastníka pozemku,“ vysvětlil záměr koupě radní pro oblast životního prostředí Petr Štěpánek. „Větší část pozemku totiž ve skutečnosti není zalesněna, nachází se zde louka, a pouze změna vlastnických vztahů umožní provést zalesnění celého pozemku tak, aby se posílila funkce zeleně v oblasti jižního svahu Vidoule, kde je zeleně nedostatek,“ dodal radní.

Dlouhodobým záměrem města je zvýšit podíl veřejně přístupné zeleně. V minulosti Praha například odkoupila od soukromých vlastníků pozemky v Milíčovském lese v Praze 11, v Hostivaři, v Kobylisích a Ďáblicích, v Újezdu u Průhonic nebo nejnověji ve Vinoři. Cena 25 Kč/m2 odpovídá standardní ceně za výkup podobného typu pozemku. Odkoupením pozemků Praha získává záruku, že přírodní lokalita bude dostatečně chráněna a zároveň adekvátně využita pro rekreační funkci.

V Praze 10. 11. 2009

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Parky a zeleň

Ze svahů budou zahrady

Nové Město - Několik nových zahrad vznikne v průběhu příštích let na svazích poblíž Albertova. Jejich obnova, která odstartovala rekonstrukcí zahrady Ztracenka, je rozdělena do několika etap, v jejichž průběhu by se měly dnes zdevastované svahy proměnit v odpočinkovou zónu, jež nabídne mimo jiné i atraktivní výhledy na metropoli. „Rekonstrukce zahrady Ztracenka se nakonec vyšplhala na 25 milionů korun a měla by být dokončena na jaře příštího roku,“ upozornil zástupce starostky Prahy 2 Jiří Paluska. Zahrada, jež sousedí s policejním muzeem a v níž nyní dělníci pracují na opravě cest i drobné architektury, by měla být po dokončení oprav podobná Františkánské zahradě poblíž Václavského náměstí.

Druhou etapou proměny albertovských svahů pak bude přeměna bastionu novoměstských hradeb, která by měla začít příští rok. „Na nově upraveném bastionu bude kromě veřejného parku umístěna i restaurace, kterou chceme pronajímat a tak umořit náklady na její stavbu,“ vysvětlil Paluska. Radnice se podle jeho slov také pokusí na tyto úpravy získat peníze od Evropské unie.

Až bude bastion dokončen, chce se Praha 2 zaměřit na pozemek pod bastionem, jenž těsně sousedí s novoměstskými hradbami. Tady stojí objekt bývalé kuželny TJ Praga, který chce radnice koupit od současných majitelů a zapojit do celého projektu. Projekt na tyto úpravy chce druhá městská část začít zpracovávat v příštím roce.

Čtvrtou etapou, která by měla vést k celkové obnově albertovských svahů, pak bude úprava zanedbaného pozemku, který spojuje území mezi hradbami a budovou Českého vysokého učení technického.

„Pátá a šestá etapa jsou dosud pouze ve fázi urbanistické studie. Jedná se o revitalizaci severního albertovského svahu, a to od Albertovských schodů podél zemské porodnice přes Malé albertovské schody a podél kostela sv. Apolináře až k zahradě nad nemocnicí sv. Alžběty, která je opět ve vlastnictví městské části Praha 2,“ popsal Paluska.

Kdy bude celý projekt dokončen, zatím nelze odhadnout. „Bude záležet na tom, jak se nám podaří domluvit se s ostatními vlastníky pozemků a staveb, které se na tomto území nacházejí,“ vysvětlil místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek. Stejně tak se zatím nedá říct, kolik přesně peněz bude celý projekt stát. Už teď se však pohybuje v desítkách milionů korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: MAGDA HETTNEROVÁ

Thumbs up Thumbs down

10

Re: Parky a zeleň

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo na svém dnešním zasedání uvolnění finančních prostředků na akce Městských částí Praha – Slivenec a  Praha – Troja v celkové výši 6 000 tisíc Kč. Jsou určeny na rekonstrukci parkového centra ve Slivenci a na vybudování Geoparku v Troji. http://magistrat.praha-mesto.cz/83352_Z … park-Troja

11

Re: Parky a zeleň

Nová Ladronka otevírá, ovál pro bruslaře je hotov

BŘEVNOV Už dnes patří k nejoblíbenějším sportovním areálům v Praze 6. V květnu a červnu se lidé v parku Ladronka dočkají velkých změn.

Tou hlavní je výrazné rozšíření bruslařské dráhy. Současná, po níž projede kolem bývalé zemědělské usedlosti Ladronka denně až několik stovek lidí, bude mít pokračování u obchodního centra Vypich. Nová část parku zabírá téměř šest hektarů nedaleko loni otevřeného Kauflandu.

Kilometrový okruh z hladkého asfaltu je již hotový, bruslaři jej však zatím příliš nevyužívají. „Chystám se ho brzy vyzkoušet, protože stará dráha na Ladronce bývá dost plná, takže doufám, že se díky otevření nového okruhu to množství lidí trochu rozptýlí. Počkám si ale, až tam bude lepší přístup,“ poznamenala Tereza Kymlová, která na Ladronce bruslí v sezoně téměř každý týden.

Lidé totiž zatím na nové dráze příliš nejezdí z jednoduchého důvodu. Na bruslích se tam z Ladronky bezpečně nedostanou. Dělníci ještě nedokončili stavbu tunelu pod frekventovanou Kukulovou ulicí, který obě dráhy spojí. „Jeho zprovoznění se chystá na červen,“ prohlásil mluvčí šesté městské části Martin Šalek.

Bruslaři, kteří už novou dráhu bez ohledu na to vyzkoušeli, ji však v diskusi na bruslařském serveru ladronka.cz spíše kritizují.

„Byl jsem tam s dětmi z našeho oddílu, okruh je příliš úzký, navíc blízko rušné křižovatky, chodit tam už nebudeme,“ stěžoval si v diskusi člověk podepsaný jako Martin.

Cesta pro pěší bude oddělena

Nový park je určen nejen pro bruslaře nebo cyklisty, ale také pro chodce, například pro rodiče s kočárky či seniory. Kvůli bezpečnosti je okruh rozdělen na dva výrazně odlišené pásy, jeden pro bruslaře a cyklisty, druhý pro pěší.

Nových možností se už příští měsíc dočkají i lidé, kteří chodí do parku zahrát si nějakou kolektivní hru.

Protože si v minulých letech na Ladronce někteří stěžovali na nedostatek hřišť pro míčové sporty, otevřou se už v květnu v areálu parku pro sportovce tři nové prostory.

Na dvou kurtech se bude hrát stále oblíbenější plážový volejbal, na jednom novém hřišti fotbal.

FAKTA Sezona začíná

První velká akce v parku Ladronka se koná už příští pátek 30. dubna. Definitivní konec zimního období zpečetí Čarodějnice na Ladronce. Kdo přijde, uvidí divadlo Buchty a loutky, koncerty skupin Živé kvety a Milo nebo exhibici freestyle bicyklů. Zájemci si budou moci zahrát lakros, kroket nebo pétanque či zasoutěžit v jízdě na bruslích. Pochopitelně nebude chybět velká hořící hranice nebo volba Miss čarodějnice.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Parky a zeleň

a já si říkal, co je to za podivné osamocené záhonky... smile

ČT 24 napsal:

Je to umění, je to provokace, je to zábava, je to obchod nebo partyzánská válka? Co je vlastně guerilla v českém prostředí? Odraz současného fenoménu bude hledat Fokus ve víkendové příloze ČT24.
Guerilla
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1011 … okus-ct24/

„Partyzánský boj (někdy zvaný též drobná válka či záškodnická válka) je forma vedení ozbrojeného konfliktu, která se vyhýbá velkým a rozhodujícím bitvám a soustředí se na drobné dílčí přepadové akce…“

Tak vysvětluje guerillu Slovník cizích slov. Přeneseně má ale guerilla téměř neomezené množství podob. Od osmdesátých let se objevuje guerilla art, pojem často zaměňovaný se street artem. Formou umění, ve kterém si kdokoli může přivlastnit veřejný, a dnes taky virtuální prostor, nejrůznějšími intervencemi. Pozadu od té doby nezůstává ani reklama, která čím dál častěji využívá tzv. guerilla marketingu. Funkční strategie, o které se v médiích mluví a která jí moc nestojí.

Před několika lety se v Česku objevil i tzv. guerilla gardening a guerilla knitting, tedy partyzánské zahradničení a oplétání. Jak uvidíte ve Fokusu, obsadit a oplést se dá téměř cokoli. Je to forma umění, protest, zlobení nebo jen milá zábava? A co všechno je vlastně guerilla?… Třeba i piknik u Národního divadla…

Máte teď chuť taky trochu „zlobit“? Přidejte se k novodobým partyzánům přes sociální síťě:

Guerilla Gardening Prague, Czech Republic
Guerilla knitting

13

Re: Parky a zeleň

péče o stromy na Praze 10 smile
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 0.jpg.html

14

Re: Parky a zeleň

Praha uvažuje o koupi Trojmezí, chce tu zachovat městský park
26. září 2011  19:01
Praha se chce pokusit zachránit Trojmezí. Má zájem o to, aby přírodní památka rozprostírající se na pozemcích mezi městskými částmi Praha 10, 11 a 15 zůstala městským parkem. Chystá se proto dohodnout s majiteli těchto parcel, aby je s radnicí vyměnili za jiné, případně je prodali.

http://praha.idnes.cz/praha-uvazuje-o-k … zpravy_sfo

15

Re: Parky a zeleň

zaniklý bazén pod Barrandovem

fotoreportáž http://www.prazsketramvaje.cz/view.php? … 2011101902

16

Re: Parky a zeleň

Podívejte se, jak by se měl proměnit pražský Střelecký ostrov
Aleš Berný 26. října 2011  20:48
Střelecký ostrov v centru Prahy čeká obnova, která by mohla začít už příští rok. Park je ve špatném stavu, Praha 1 proto chce opravit cesty, vysázet nové stromy a vybudovat výtah pro vozíčkáře. Původně měly opravy stát zhruba 40 milionů. Současné vedení radnice hodlá ale projekt zlevnit.

http://praha.idnes.cz/podivejte-se-jak- … -zpravy_ab

17

Re: Parky a zeleň

Kontroverzní pražské stavby: podívejte se na banku s parkem na střeše
Alena Řezníčková 26. listopadu 2011  1:00
Nechtěli stavbu z mramoru, ale otevřenou budovu s důrazem na ekologii. Takovou chtělo vedení banky. Úředníci se otevřeného prostoru bez soukromí spíše báli. I po pěti letech provozu se názory na budovu ČSOB různí.

http://praha.idnes.cz/clanek.aspx?c=A11 … ektura_rez

18

Re: Parky a zeleň

Kontroverzní pražské stavby: podívejte se na banku s parkem na střeše
Alena Řezníčková 26. listopadu 2011  1:00
Nechtěli stavbu z mramoru, ale otevřenou budovu s důrazem na ekologii. Takovou chtělo vedení banky. Úředníci se otevřeného prostoru bez soukromí spíše báli. I po pěti letech provozu se názory na budovu ČSOB různí.

http://praha.idnes.cz/clanek.aspx?c=A11 … ektura_rez

19

Re: Parky a zeleň

Čistě mimochodem: můj pradědeček dělal v důchodu domovníka v jednom pražském činžáku, který měl na střeše krásnou zahradu. Bylo to ještě před válkou a dům v Králodvorské už bohužel nestojí, zbourali ho kvůli stavbě Kotvy. Snad ještě najdu někde doma fotky z předválečného časopisu, který o tom psal.

Thumbs up Thumbs down

20

Re: Parky a zeleň

smile

Před Národním divadlem vyrostl les z přinesených vánočních stromků
Marek Peška 9. ledna 2012  13:45
Za pražským Národním divadlem vyrostl les z vánočních stromků. Pro doplnění iluze na něj dohlíží i posed. Pražané sem mohli své vysloužilé stromky přinášet do neděle, kdy byl slavnostně zahájen výstavní projekt Druhá šance. Letos stromy dostanou i třetí šanci - přímo na divadelních prknech.
http://praha.idnes.cz/pred-narodnim-div … zpravy_jpl

21

Re: Parky a zeleň

Na místě skládky vznikne v Motole zábavní park za 150 milionů korun
Hana Rojková 5. února 2012 9:55
Na podzim by se měla začít měnit skládka nedaleko pražské motolské nemocnice. Stavebníci tu začnou budovat volnočasový park Tři věže, který chce nabídnout moderní zábavu pro všechny. Park o rozloze 60 tisíc metrů čtverečních by měl stát zhruba 150 milionů korun.
http://praha.idnes.cz/na-miste-skladky- … zpravy_jpl

22 Naposledy upravil: P_V (05.02. 2012 21.31)

Re: Parky a zeleň

To bude křiku, až se začne připravovat Břevnovská radiála... uděláme ze smeťáku rekreační území, aby to bylo neprůchodné. V Letňanech se tato taktika právě osvědčila.

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Parky a zeleň

park Kbely a okolí

http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/pr … ark-kbely/

tak jsem se byl konečně podívat na ten "slavný" tunel smile

24

Re: Parky a zeleň

Pražský Střelecký ostrov dostane výtah, WC i nová hřiště. Podívejte se

Zdroj: http://praha.idnes.cz/revitalizace-stre … zpravy_car

25

Re: Parky a zeleň

Všech 277 truhlíků ze Smíchova dejme na jedno místo, navrhuje architekt
27. října 2012  11:11
PRAHA -  Co vznikne, když svezete všech 277 betonových truhlíků z Prahy 5 na jedno místo? Květinový park. Mladý architekt a designér Peter Bednár už dokonce navrhl, kde by takový park šlo vytvořit a jak by mohl vypadat.

http://www.lidovky.cz/co-s-betonovymi-t … _domov_spa