1,226

Re: Z tisku a médií

Výjezd z tunelu Blanka na Prašném mostě se do dvou týdnů uzavře

Do několika týdnů se uzavře výjezd z tunelu Blanka na Prašném mostě. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře je reálné, že by se tak mohlo stát už z kraje října. Dohodla se na tom městská část Praha 6 s magistrátem. Důvodem je kolabující doprava v okolí Vítězného náměstí.

http://praha.idnes.cz/vyjezd-z-blanky-n … zpravy_nub

1,227

Re: Z tisku a médií

Ovšem o tom. že za zácpy může především zkur zcela nepovedená přestavba spodní části Svaatovítské a části Vítězného náměstí (provedeno zcela v režii Prahy 6) samozřejmě ani slovo. Zácpy se tam totiž začaly dělat jak shora tak zdola dávno před otevřením Blanky.
Ale je to hezká zelenotopácká předvolební politika: za všechno může Blanka a Bém.

Thumbs up +1 Thumbs down

1,228

Re: Z tisku a médií

Mě by zajímalo jestli je to na základě nějaké dopravní studie. Nějak mě nenapadá jediný důvod snížení dopravy na kulaťáku. Auta tudy jedou, protože pokračují na Podbabu a dále do Suchdola, Roztok atd. A tím, že je zavřená Korunovační, tak to prostě zkolabovalo. Zavření výjezdu tomu podle mě nepomůže.

Thumbs up Thumbs down

1,229

Re: Z tisku a médií

No, trochu to pomoct může, ale jen ve směru Prašný most -> Dejvice. Tím, že se uzavře výjezd, pojedou auta po povrchu a bude se to uspávat na předchozích SSZ až fronta naroste do Strahovského tunelu a na konec se uzavře vjezd do Mrázovky.
V opačném směru se nezmění nic.

Thumbs up Thumbs down

1,230

Re: Z tisku a médií

Tunel Blanka ochrání před velkou vodou zábrany a kanalizace
    28. září 2016  10:03

    Blanka vlastní protipovodňový systém nemá, ale i tak bude dostatečně chráněna. Před velkou vodou ji chrání protipovodňová zábrana v Troji a při přívalových deštích si poradí odvodňovací systém v tunelu. Příští rok bude Blanka kvůli cvičení proti povodni krátce uzavřena.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/blanka-je-pred-po … zpravy_rsr

1,231

Re: Z tisku a médií

Řidiči ignorovali cvičné uzavření výjezdu z Blanky, couvali do tunelu
11. října 2016  14:53
Správce pražských komunikací zkouší, jak by to vypadalo, kdyby se uzavřel výjezd z tunelu Blanka na Prašném mostě. Po tomto opatření volá Praha 6 kvůli zvýšené dopravě. První test ale nedopadl valně. Za necelé čtyři hodiny projelo zákazem vjezdu přes čtyřicet řidičů.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/uzavreni-vyjezdu- … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

1,232

Re: Z tisku a médií

V soutěži Stavba roku uspěl tunel Blanka

Stavbami roku 2016 jsou pražský tunel Blanka, archeologický park v Pavlově, modernizace železniční trati Tábor–Sudoměřice, stezka v oblacích v Dolní Moravě, rekonstrukce a dostavba městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích a rekonstrukce areálu Hospitalu v Kuksu.
V hlasování veřejnosti zvítězil stadion ve Vítkovicích, v kategorii Zahraniční stavba roku patří prvenství modernizaci rychlostní silnice ve Varšavě. Výsledky 24. ročníku ve čtvrtek večer vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.
Do letošního ročníku přišlo 65 přihlášek, o sedm méně než v loňském rekordním roce. Do druhého kola postoupilo 29 děl. Všechny postupující stavby navštívila odborná porota a z nich nominovala 15 staveb v Česku a tři v zahraničí.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultur … nel-blanka

Thumbs up Thumbs down

1,233

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

V soutěži Stavba roku uspěl tunel Blanka

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultur … nel-blanka

Bohužel, zase se tam objevuje ta odporná zelená lež, asi mají za vzor skřeta Gˇobelse.

Thumbs up Thumbs down

1,234

Re: Z tisku a médií

U České televize by mě udivilo, kdyby s tou zelenou rétorikou někdy přestali, takže normál.

Thumbs up Thumbs down

1,235

Re: Z tisku a médií

Není to záměrná rétorika ČT. Je to tupé copy&paste z ČTK, takže s hněvem je potřeba se obrátit i (a hlavně) tam. Takhle to převzali i jiní.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/stavba … ks/1403879

Thumbs up Thumbs down

1,236 Naposledy upravil: Jenik (18.10. 2016 19.23)

Re: Z tisku a médií

A máme tu další pomlouvačný nepodepsaný článek, autor aspoň přiznává že jr "blankoskeptik".
A samozřejmě opět opakuje  "Co za zhruba 43 miliard korun" včetně dalších lží.
http://www.lidovky.cz/ach-ta-blanka-kon … ydleni_ape

P.S. Po čase jsemsi ten článek (omylem) rozkliknul. a zjistil jsem. že tam jsou i pozitivní výroky smile

Thumbs up Thumbs down

1,237

Re: Z tisku a médií

Tunelový komplex Blanka sbírá ocenění

V době před uvedením tunelů do zkušebního provozu byla stavba velmi často označována jako předražená a kontroverzní. První rok provozu ovšem ukázal, že projekt funguje. Počet řidičů, kteří tunely využívají, překonal očekávání. Stavba zároveň získala celou řadu ocenění.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … eneni.html

1,238

Re: Z tisku a médií

Nehoda uzavřela část Trojského mostu v Praze, dodávka skončila na střeše
19. října 2016  13:31

Za Trojským mostem v Praze se ve středu dopoledne střetlo nákladní auto s dodávkou. Skončila o několik metrů dál na střeše v tramvajovém kolejišti. Nehoda na několik desítek minut uzavřela Trojský most směrem do centra.

http://praha.idnes.cz/nehoda-uzavrela-t … zpravy_rsr

1,239

Re: Z tisku a médií

Rok dostavěné garáže pod Letnou letos neotevřou, obyvatelé se zlobí
11. listopadu 2016  5:00

Zatímco řidiči zoufale krouží po Letné a hledají prostor, kde odstavit auto, podzemní garáže s více než tisícovkou míst vybudované spolu s tunelem Blanka zůstávají prázdné. Vybírat provozovatele magistrát teprve začal. Původně přitom měly sloužit ještě před otevřením tunelu.


http://praha.idnes.cz/zprovozneni-podze … zpravy_mav

1,240

Re: Z tisku a médií

Výjezd z Blanky se kvůli zácpám uzavírat nebude. Policie na to nemá právo

PRAHA Před necelými dvěma měsíci si radní z Prahy 6 prosadili uzavírání jednoho z výjezdů tunelu Blanka v dopravních špičkách. Podle nich exit nepřiměřeně zahlcuje auty Vítězné náměstí a jeho okolí. Od té doby však k uzavírce z tohoto důvodu došlo jen jednou. V neděli 25. září – a to jen cvičně. A podle všeho i naposledy.

    ODBOČENÍ DO SVATOVÍTSKÉ

        Oblasti Svatovítské ulice a Vítězného náměstí by mělo aspoň částečně pomoci opatření, které už podle informací serveru Lidovky.cz schválil pražský magistrát.
        Semafor na křižovatce Prašný Most nově pustí ke „Kulaťáku“ méně aut. Vypne se zelená šipka pro odbočování vpravo ve směru od Letné.
        Auta tak budou smět do Dejvic odbočovat kratší dobu.

    Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/zavirani-vyjez … prava_pave

1,241

Re: Z tisku a médií

Čech staví tunel v Norsku u ledovce. Blanka je srdeční projekt, říká
    19. listopadu 2016  9:36

    Ruch české metropole vystřídal Pavel Bürgel, jeden ze stavbyvedoucích tunelu Blanka, za čerstvý vzduch a divokou norskou přírodu. „Blanka byla zkušenost k nezaplacení. Na propady ve Stromovce bych ale raději zapomněl,“ říká Bürgel v rozhovoru pro MF DNES.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/pavel-burgel-stav … zpravy_nub

1,242

Re: Z tisku a médií

Tunel Blanka uzavřela hromadná dopravní nehoda

Dopravní nehoda tří osobních aut před výjezdem na Letnou uzavřela ve čtvrtek na necelé tři hodiny tunel Blanka. Na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému, potvrdil pražský policejní mluvčí Jan Daněk.
http://www.rozhlas.cz/regina/denik/_zpr … a--1704038

Thumbs up Thumbs down

1,243

Re: Z tisku a médií

Antimonopolní úřad dal Praze pokutu za Trojský most. Je úplně jiný, řekl
20. března 2017  11:52
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Praze pokutu 11 milionů korun za chyby v tendru na výstavbu Trojského mostu. Most neodpovídá původnímu návrhu.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/trojsky-most-prah … zpravy_rsr

Thumbs up Thumbs down

1,244

Re: Z tisku a médií

Zase odklad: Garáž u Blanky se otevře nejdříve v létě

Praha - Pražští řidiči mají smůlu. Slibovaná podzemní parkoviště u tunelového komplexu se na jaře neotevřou. Letenští se dočkají nejdříve v létě, Dejvičtí až na konci roku.

Kdy se konečně otevřou garáže u Blanky? Ptají se už měsíce lidé z Prahy 6 a 7. „Každý večer hledám místo na parkování. Zbytečně. Přitom mají přibýt stovky stání pro Leteňáky," zlobí se například Lenka Moučková ze sedmičky. Nejen ona se musí obrnit ještě větší trpělivostí. Otevření garáží se poněkolikáté odsouvá. Už nyní je totiž jasné, že slibované jaro je passé.

Město začalo hledat provozovatele parkoviště

Důvody jsou zarážející. „V garážích pod Letnou byla zjištěna nedostatečná kapacita vzduchotechniky. Dodavatelem techniky byla společnost ČKD Praha DIZ, která je ale nyní v insolvenci," uvedl pro Pražský deník mluvčí magistrátu Vít Hofman. Vedení Prahy tak hledá novou firmu, která problémy vyřeší. Současně město začalo teprve hledat provozovatele parkoviště. Toho prý vybere do června. Stání pod zemí se tak otevřou snad během léta. Ještě déle si na nová místa počkají lidé v Dejvicích. Podle magistrátu nejsou garáže u Prašného mostu dodělané.

Na kolik dodělání garáží vyjde, není jasné

Město nyní hledá zhotovitele zbylých prací a následně vyhlásí výběrové řízení na provozovatele. Vše by mělo být podle Hofmana vyřešeno do konce letošního roku. Na kolik dodělání garáží vyjde, není jasné. Třeba na Letné by podle odhadu místostarosty Prahy 7 Ondřeje Mirovského (Zelení) mohlo vyjít na několik milionů korun.

Městské části: posunutí otvíračky se nám nelíbí

Praha 6 a 7 nevítají další odložení příliš radostně. Dlouhodobě totiž řeší problém s nedostatkem parkovacích míst. „Je pro nás důležité, aby se garáž co nejdříve otevřela. Když jsem nastupoval do funkce na sedmičce, bylo mi řečeno, že bude k dispozici ještě před otevřením tunelu," řekl Mirovský. Radnice navíc plánuje, že na Letné letos vysadí poblíž Blanky sedm stromů, které nahradí stejný počet parkovacích míst. Místní parkoviště bude čítat celkem 850 stání, přes 300 z nich má pak připadnout městské části. Úbytek parkovacích stání naopak zatím neplánují v Praze 6. Přesto už lačně vyhlížejí otevření podzemního parkoviště u Prašného mostu, které nabídne celkem 350 míst. „Garáž je pro nás důležitá. Může pomoci situaci na ulicích," sdělil Pražskému deníku mluvčí šestky Martin Churavý.

Parkoviště měla sloužit i návštěvníkům metropole

Vedení Prahy si chce také ověřit, zda budou mít lidé zájem o pronájem parkovacích stání za méně než tisíc korun měsíčně, nebo budou nadále platit 1200 korun ročně za stání v modrých zónách. V nich však nemají místo nikdy garantované.
Více než tisícovka míst u tunelového komplexu zeje už přes rok prázdnotou. Vedle rezidentů by měla parkoviště sloužit návštěvníkům metropole nebo úředníkům z ministerstva obrany a Správy Pražského hradu.


http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … 70320.html

Thumbs up Thumbs down

1,245

Re: Z tisku a médií

... a ještě jednou v bleděmodrém...

Lidovky: V garážích u Blanky parkuje průvan. Praha po roce a půl zjistila, že nejsou hotové

PRAHA Zní to absurdně: více než tisícovka parkovacích stání u tunelu Blanka je hotová rok a půl. Jenže Praha dosud nedokázala garáže otevřít. Nejnovějším důvodem je, že dodavatel nedokončil vzduchotechniku. Garáže na Letné a Prašném Mostě tak mají slíbený už šestý termín otevření. Radní pro dopravu Petr Dolínek začal hledat viníky: mezi firmami i vlastními lidmi.
Podzemní stání měla sloužit místním lidem i návštěvníkům už v září 2015, tedy v době, kdy se pro řidiče otevřel tunelový komplex Blanka. Stavebně byly garáže pro 1200 aut hotové, zbývalo údajně jen doladit detaily u technologií a vybrat provozovatele.
Realita však drhla. Zástupci hlavního města neustále ohlašovali nové a nové termíny. Opět se ladily technologie, řešil výběr provozovatele... Nyní je ve hře už šestý termín v pořadí. Na Letné (850 míst), kousek od stadionu fotbalové Sparty, může být hotovo v létě. Na Prašném Mostě (350 míst), což je místo poblíž Pražského hradu, pak na konci roku.
Starosta Prahy 6, na jejímž území se nachází menší z parkovišť, označuje postup „velké radnice“ za skandální. Ondřeji Kolářovi z TOP 09 vadí hlavně to, že od politiků z magistrátu slýchá jen sliby - nikoliv jasná slova, kde je problém a jak se bude řešit.
„Hlavní město se v případě garáží u Blanky jen trapně vymlouvá a neumí, nebo snad nechce, dát Pražanům to, co potřebují. Troufám si říct, že kdybychom měli garáže ve vlastní správě, neparkovaly by v nich jen průvan a meluzína, bez jakéhokoliv výhledu na zlepšení,“ zoufá si Kolář.
Obě velkokapacitní garáže jistě najdou využití. Třeba na Letné by sloužily místním obyvatelům, kteří mají v přeplněných ulicích často problémy s hledáním místa. Místo marného kroužení by si zaplatili místo, jednorázově či rovnou na měsíc (900 korun). Parkovat v podzemí můžou třeba i fanoušci, kteří přijedou autem na zápas Sparty.
Co se u dvojice velkokapacitních garáží (nejnověji) pokazilo? Nejprve vysvětlení pro Letnou.
„Při funkčních zkouškách technologických zařízení byla zjištěna nedostatečná kapacita vzduchotechniky. Dodavatelem technologické části byla společnost ČKD Praha DIZ, která je v insolvenci. Magistrát musel podniknout právní kroky, aby do tohoto díla mohl zasáhnout jiný zhotovitel. Projekční práce na úpravách vzduchotechnického zařízení jsou již dokončené a nyní je nutné vybrat zhotovitele těchto úprav. Současně jsme zahájili výběrové řízení na provozovatele garáží, jeho dokončení předpokládáme do letošního června,“ říká mluvčí hlavního města Vít Hofman.
A proč se neparkuje na Prašném Mostě? „ČKD Praha DIZ, která je v insolvenci, dílo nedokončila. Magistrát musel zajistit vypracování rozdílové projektové dokumentace, která je nezbytná pro dokončení technologické části garáží a pro zahájení výběrového řízení na zhotovitele prací. Následně bude nutné zahájit soutěž na provozovatele garáží. Předpokládaný termín dokončení činností je konec letošního roku,“ doplňuje Hofman.
Na doplňující otázky týkající se konkrétních nedostatků a předpokládaných termínů otevření už mluvčí neodpověděl.
Místa pro auta chybí citelně nejen na Letné, ale i na kapacitně menším parkovišti Prašný Most pro 350 lidí. Tamní stání by mělo v budoucnu sloužit návštěvníkům centra města, dojíždějícím lidem – kteří to odtud mají v docházkové vzdálenosti na metro – či úředníkům z ministerstva obrany a pracovníkům Správy Pražského hradu.
Radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD tvrdí, že nešťastnou záležitost vyšetřuje a hledá viníky.
„Nechal jsem vše důkladně prověřit, a pokud se ukáží chyby na straně dodavatelů, jsme připraveni je reklamovat. Vše se táhne neúnosně dlouho, proto věřím, že jde o poslední odklad otevření garáží,“ uvádí Dolínek.
Připouští i možnost, že průtahy mohla zapříčinit pochybení magistrátního Odboru strategických investic, který na projekt dohlíží. „To také zjišťuji,“ dodává Dolínek.

http://byznys.lidovky.cz/v-garazich-u-b … prava_pave

Thumbs up Thumbs down

1,246

Re: Z tisku a médií

Praha dočasné zpřístupní garáže v Blance, pro tunel hledá nového správce
4. dubna 2017
Tunelový komplex Blanka čekají změny. Praha hledá nového správce a chce v provizorním režimu zpřístupnit garáže, které vznikly při stavbě. Radní také odsouhlasili zkrášlení výdechů ve Střešovicích a u Stromovky.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/tunel-blanka-gara … zpravy_rsr

Thumbs up Thumbs down

1,247

Re: Z tisku a médií

Od neděle se mění značení při výjezdu z Blanky. Má to zamezit zácpám v Holešovičkách
30. 4. 2017
Řidiči mířící z tunelového komplexu Blanka na dálnici D8 využijí nového pruhu v ulici V Holešovičkách. Vedení hlavního města si od změny dopravního značení slibuje plynulejší provoz u výjezdu z Bubenečského tunelu. Kolony se tam tvořily především v odpolední špičce.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … esovickach

Thumbs up Thumbs down

1,248

Re: Z tisku a médií

Praha už ví, kudy vést novou Blanku. Proti tunelu se staví Stropnický
Pražský magistrát už v současnosti pracuje s konkrétním návrhem na pokračování Městského okruhu. Propojení portálu tunelu Blanka s Jižní spojkou však provází mnohé nejasností. Ve hře je také možnost, že k dostavbě nakonec vůbec nedojde. Poradní komise v čele se zastupitelem Matějem Stropnickým totiž místo tunelu preferují spíše odlehčenou variantu v podobě městské třídy.
http://praha.e15.cz/praha/novinky/praha … ky-1332366

Thumbs up Thumbs down

1,249

Re: Z tisku a médií

„Údržbář“ Blanky spotřebuje na čištění tunelů dva miliony litrů vody ročně
    19. května 2017  18:41

    Technická správa komunikací vypsala zakázku v hodnotě 600 milionů na firmu, která bude zajišťovat údržbu tunelového komplexu Blanka. Firma bude potřebovat například na čištění tunelů 80 lidí a ročně dva miliony litrů vody.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/tunelovy-komplex- … zpravy_nub

1,250

Re: Z tisku a médií

Praha řeší dokončení městského okruhu, část radních nechce další Blanku
23. května 2017  10:02
Pražští radní v úterý rozhodnou o podobě pokračování východní části Městského okruhu. Proti plánované trase vedené tunelem vystupuje část vedení pražského magistrátu. Namísto zadlužení dalším tunel by dopravu chtěli vést duálně po povrchu.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/tunel-blanka-pokr … zpravy_rsr

Thumbs up Thumbs down