976

Re: Z tisku a médií

Je to sice už rok a půl staré, nicméně jsem to v příspěvcích nenašel, tak sdílím sem, neb je to stále aktuální mediální zpráva:

Blanku si Češi zasypou sami, stejně jako si kdysi postavili Národní divadlo, věří primátor.

http://www.infobaden.cz/2013/11/25/blan … -primator/  smile

Thumbs up Thumbs down

977 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (03.04. 2015 15.01)

Re: Z tisku a médií

Praha 3. dubna (ČTK) - Protikorupční policie zahájila kvůli kauze tunelu Blanka trestní stíhání bývalého šéfa odboru městského investora pražského magistrátu Jana Beránka. Najmutím externích firem údajně způsobil škodu 30 milionů korun.
Server E15, který o stíhání informuje, ale uvádí, že šéf odboru postupoval podle usnesení městské rady.
Beránek do funkce nastoupil v únoru 2012 a krátce poté přestal proplácet faktury za vícepráce na Blance. Tehdy totiž nebylo jasné, zda jejich objem nepřesáhl zákonem povolených 20 procent. Pokud by se tak stalo, Beránkovi by hrozilo trestní stíhání. Na kategorizaci víceprací pak Beránek v jednacím řízení bez uveřejnění najal právní a projekční kanceláře Weil, Gotshal & Manges, Satra a Valbek.
Policie ale tvrdí, že měl Beránek situaci řešit s pomocí zaměstnanců magistrátu nebo městem najatého dozoru a správce stavby, tedy společnosti IDS. Právě tuto firmu ale politici považovali za viníka tehdejší situace. Beránek jednal podle
rozhodnutí rady z prosince 2012, z radních ale nikdo obviněn nebyl. Policisté podle serveru nedokázali určit, kdo pro kategorizaci hlasoval, protože se hlasovalo tajně.
Beránek letos v únoru vyhrál s městem soud o neoprávněnosti výpovědi. Podle zdroje E15 se o něj policie začala zajímat zhruba dva týdny poté, protože existovala obava, že by mohl znovu zasahovat do dění kolem Blanky.
V současné době pokračuje arbitráž mezi Prahou a IDS. Praha se s firmou ve stanoveném termínu nedohodla na částce, kterou má firmě zaplatit kvůli stavbě Blanky. IDS původně chtěla 150 milionů, poté požadavek zvýšila. Rozhodčí soud
letos v únoru rozhodl, že IDS má na peníze nárok. Částku ale neurčil. IDS kvůli dluhu na konci loňského roku pohrozila, že ze stavby odejde. To se zatím nestane.

Thumbs up Thumbs down

978

Re: Z tisku a médií

Dubnová cyklojízda projede Blankou. Máme povolení, říkají organizátoři

Účastníci Velké jarní cyklojízdy ve čtvrtek 16. dubna projedou zatím neotevřeným tunelem Blanka. „Máme veškerá povolení magistrátu, která potřebujeme,“ řekl jeden z pořadatelů Vratislav Filler ze sdružení Automat. Loňského ročníku cyklistického happeningu se zúčastnilo kolem pěti tisíc lidí.
Organizátoři chtějí tradiční jízdou upozornit na to, že by město mělo být k lidem na kolech přívětivější. Cyklisté vyjedou krátce po 18:30 z náměstí Jiřího z Poděbrad, příjezd do cíle u Holešovické tržnice plánují asi o dvě hodiny později.
Kromě změny trasy bude novinkou i to, že zhruba stovka jezdců bude mít na sobě hudební reproduktory a přes mobilní telefon budou pouštět hudbu. Pořadatelé chtějí na akci také sbírat podpisy na petici požadující uskutečnění návazných opatření po otevření tunelu Blanka, která by ulevila povrchové dopravě.
Tunelový komplex Blanka, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun. V současné době žádný termín otevření není stanoven, dubnový byl odložen kvůli závadám na kabeláži.
Loni cyklisté při Velké jarní cyklojízdě vyrazili na trať v sobotu. Vyjeli už v 16:00 od kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad a přes centrum města se dostali do Stromovky. Při průjezdu tisíců cyklistů policisté postupně uzavírali dopravu, podobná omezení budou i letos.

http://praha.idnes.cz/velka-jarni-cyklo … zpravy_hro

Thumbs up Thumbs down

979 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (07.04. 2015 10.44)

Re: Z tisku a médií

Praha 7. dubna (ČTK) - Praha najme poradenskou kancelář, která má zkontrolovat a posoudit kvalitu práce firmy Inženýring dopravních staveb (IDS) při stavbě tunelového komplexu Blanka. Hodnota zakázky, kterou dnes podle informací ČTK schválila rada hlavního města, je téměř 1,1 milionu korun. Firma IDS je správcem problematické stavby, kterou se Praze několik let nedaří dokončit. Vedení města vede s IDS arbitráž kvůli nezaplaceným fakturám. Firma žádá asi 300 milionů korun.
Tunel Blanka, který vyjde na zhruba 37 (pro Vlákno: 43) miliard korun, se po řadě odkladů neotevře ani letos na jaře. Poslední problém se týká podmáčených kabelů, kvůli jejichž výměně se vedení města pře s dodavateli. Radní odmítají poničené kabely zaplatit a firmy podle primátorky Adriany Krnáčové (za ANO) prý přehazují zodpovědnost jedna na druhou. Schyluje se kvůli tomu k arbitráži i s dodavatelem technologií, firmou ČKD Praha DIZ.
Plánované otevření strategické dopravní stavby nabralo už zhruba čtyřleté zpoždění a správce stavby tvrdí, že mu město za práci na Blance několik let neplatí. Na konci loňského roku proto IDS pohrozila odchodem ze stavby. Spor se nakonec dostal až k rozhodčímu soudu. IDS původně žádala 150 milionů, poté požadavek zvýšila. Arbitři letos v únoru rozhodli, že IDS má na peníze nárok. Částku ale neurčili a dali stranám čas na případný smír. Ten se ale dojednat nepodařilo. Soud tak pokračuje. Radní si nyní nechají vypracovat posudek, ze kterého má vyplynout, zda IDS vykonávala dozor na stavbě tak, jak měla.
Rozhodčí soud vloni řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav. Šlo o částky v řádu miliard korun. Kdy bude tunel otevřen, nyní není jasné. Primátorka v uplynulých dnech několikrát zopakovala, že by se tak mohlo stát ještě letos.

http://www.metro.cz/mesto-bude-kontrolo … e-deje_jsk

Thumbs up Thumbs down

980

Re: Z tisku a médií

napadá mne "Quis custodiet ipsos custodes?"

Thumbs up Thumbs down

981

Re: Z tisku a médií

Úplně ale nesedí prohlášení paní primátorky, že za tunel už nezaplatí ani korunu... a hle, další milion se našel.

982

Re: Z tisku a médií

A Pražští politici se dohodli s ČKD Praha DIZ na řešení problému se zničenými kabely v tunelu Blanka. Firma vadné kusy vymění, vystaví městu faktury a jeho zástupci se rozhodnou, zda je proplatí.

    Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/smir-v-kauze-z … prava_pave

A termín? No  přece někdy

Thumbs up Thumbs down

983

Re: Z tisku a médií

http://praha.idnes.cz/novy-termin-pro-o … ntent=top6

Tak přece jen zvítězil zdravý rozum

Thumbs up Thumbs down

984

Re: Z tisku a médií

15. září, rok radši neuvádějí...

Thumbs up Thumbs down

985

Re: Z tisku a médií

Tiskové prohlášení náměstka primátorky hlavního města Prahy Petra Dolínka (ČSSD) k uveřejněným informacím o údajném datu otevření TK Blanka

    10. duben 2015

„Vedení hlavního města dosud nestanovilo žádné datum otevření a zprovoznění tunelového komplexu Blanka, ani mu žádné datum nebylo závazně oznámeno ze strany dodavatelů resp. společnosti IDS jakožto správce stavby. Datum 15. září, které ústy svého tiskového mluvčího zveřejnila společnost IDS, je pouze předběžným odhadem této společnosti. Harmonogram prací včetně závazného data otevření máme dle dohody obdržet dne, tedy v pátek 10. dubna.

Uvedené datum zaznělo v rámci diskuse během kontrolního dne za účasti vedení města a všech dodavatelů. V rámci stejné diskuse zazněl rovněž můj dotaz, zda je reálný požadavek, aby bylo otevření uspíšeno tak, aby proběhlo již v průběhu srpna, tedy ještě během prázdninového slabšího provozu. Ústně bylo řečeno, že to dodavatelé považují za reálné. Znovu však opakuji, že stále nemáme závazný harmonogram prací včetně pevného data otevření. Před jeho obdržením a schválením je proto veškerá zveřejněná data považujeme pouze za předběžné odhady bez potřebné relevance.“

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … torky.html

Prahu bude ve sporu s ČKD Praha DIZ zastupovat AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři

Rada hl. m. Prahy dnes schválila vypsání veřejné zakázky malého rozsahu formou indikativního výběrového řízení na právní poradenství včetně právního zastupování v souvisejících řízeních Hlavního města Prahy ve sporu se společností ČKD Praha DIZ, a.s. Její předpokládaná hodnota je maximálně 1.999.999 Kč.

    10. duben 2015

/zpráva z 14. jednání Rady hl. m. Prahy 10. dubna 2015/

Veřejná zakázka malého rozsahu formou indikativního výběrového řízení umožňuje Hlavnímu městu Praze oslovit pouze jednoho konkrétního uchazeče, kterým je v tomto případě advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o.

„Uvedená advokátní kancelář již spoluzastupovala Prahu v jiných rozhodčích řízeních týkajících se sporných nároků při provádění Tunelového komplexu Blanka a má tedy zkušenosti s vedením rozhodčích řízeních týkajících se věcně obdobné problematiky. Také hlavnímu městu poskytovala právní poradenství právě ve vztahu k ČKD Praha DIZ, takže je dobře obeznámena i s problematikou smluvních vztahů s touto společností. Uvedená advokátní kancelář pro Prahu v minulosti zejména vypracovala právní memorandum týkající se otázky platnosti smlouvy o dílo mezi Prahou a společností ČKD Praha DIZ a.s. a právní memorandum týkající se pohledávek uplatňovaných vůči hlavnímu městu Praze touto společností,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … a_diz.html

986

Re: Z tisku a médií

Metrostav a.s. přidal(a) nové fotky (3).
12 hod · Upraveno ·

Výjimečné auto na výjimečném místě aneb Tesla v Blance – tak by se dala nazvat sobotní akce časopisu Forbes, který si tunel Blanka vybral pro autotest momentálně nejlepšího elektrického auta na světě. Elektromobil Tesla model S s dojezdem až 600 km na jedno nabití všechny zúčastněné velmi nadchl…

https://www.facebook.com/Metrostav/post … 4203045913

987

Re: Z tisku a médií

V sobotu tunel otevřen pro Forbes, dnes bude otevřen pro cyklisty. Nechápu.

988

Re: Z tisku a médií

Prostě jezdit může jen ten kdo zaplatí, pak na sebe radní Dolinek riziko vezme.

Thumbs up Thumbs down

989

Re: Z tisku a médií

cyklisti zaplatili? smile

990

Re: Z tisku a médií

Já bych zaplatil. Pár tisíc bych klidně dal za to, že mohu tunelem jezdit i když je ještě zavřený...

991

Re: Z tisku a médií

Auta do něj zatím nesmějí, přesto tunel Blanka zažil první ostrý zatěžkávací test. V rámci jarní cyklojízdy jím ve čtvrtek večer projelo přes pět tisíc cyklistů. Z Blanky se tak na pár hodin stala pravděpodobně nejdražší cyklostezka na světě. Mnoho lidí však při jízdě utrpělo zranění, ke některým nehodám musela přijet i záchranná služba.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/tunelem-blanka-pr … zpravy_bur

Budou pořadatelé platit zásahy záchranářů a asistenci policie? Nebo ten, kdo jim to povolil?

Thumbs up Thumbs down

992

Re: Z tisku a médií

A kdo nám to ohlásí na OIP (oblastní inspektorát práce) pokud je to hlášené jako stavba. Jsem zvědavej, jak se k tomu budou stavět pojišťovny.

Thumbs up Thumbs down

993

Re: Z tisku a médií

http://media.novinky.cz/521/485213-top_foto1-ysxto.jpg

Thumbs up +1 Thumbs down

994

Re: Z tisku a médií

Pan Automat se snaží vysvětlovat, že Prahu zablokovali skoro na hodinu "omylem", ale hlavně že už nemá na radnici Syrečko
http://www.lidovky.cz/na-cyklisty-se-sy … _domov_rof

Thumbs up Thumbs down

995

Re: Z tisku a médií

Dnešní Archiv ČT24 je o tunelu Blanka. Takový stručný průlet časem v šotech zpravodajství.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1011 … 058210016/

Thumbs up Thumbs down

996

Re: Z tisku a médií

Robert Wolf, ČKD DIZ: To, že v Blance je voda, je problém Metrostavu

http://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/rob … vu-1178258

Thumbs up Thumbs down

997

Re: Z tisku a médií

Zajímavý, tady Šteiner tvrdí - v roce 2009, že celkový rozpočet na tunel včetně technologií byl stanoven "něco přes 20 miliard Kč".
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1011 … deo/395036

Thumbs up Thumbs down

998 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (19.04. 2015 18.21)

Re: Z tisku a médií

Lakoval na růžovo, jinak se to říct nedá (no, dá, ale chci bejt slušnej). Ve vztahu k novinářům a voličům poměrně běžné.

Metrostav vysoutěžil zakázku za 17 819 557 851 Kč bez DPH, tj. 21 205 273 843 Kč včetně DPH. Viz tady: http://www.praha.eu/public/f/ed/e9/1142 … ky_MTS.pdf
ČKD vysoutěžilo zakázku za 3 779 382 202 Kč bez DPH, tj. 4 497 464 821 Kč včetně DPH. Viz tady: http://www.praha.eu/public/fe/4f/5/1142 … ky_CKD.pdf

Když to sečteme, i bez DPH vychází jenom tyhle dvě zakázky na 21 598 940 053 Kč, včetně DPH 25 702 738 664 Kč.
Zřejmě tedy uváděl dolů lehce zaokrouhlenou částku bez DPH a započtení předpokládané inflace během doby výstavby, dozoru IDS, geotechnického monitoringu atd.

Thumbs up Thumbs down

999

Re: Z tisku a médií

Ano, a k tomu ještě nezapočítal část tunelu, co stavěla Eurovia, Malovanku co stavěl Metrostav atd.
Celkem podrobně náklady rozklíčovány tady http://dotazy.praha.eu/dotaz/neobdrzeni-odpovedi/
Po sečtení za celý úsek MO Malovanka - Pelc Tyrolka je to zatím cca přes 43,1 Mld Kč.

Thumbs up −2 Thumbs down

1,000

Re: Z tisku a médií

A nezapočítal taky Barrandovský most, tunely Mrázovka , Jižní spojku, tramvaje v Trojské, mosty na Balabence  atd. Jsi s tím již trapné.
Raději spočítej, kolik stálo Automatické zablokování Prahy na skoro hodinu, kolik stálo syrečkovské a Automatické zavírání Smetanova nábřeží.
Nebo je to nezajímavé, když to zdržení platil každý řidič nebo cestující MHD jenom ze své kapsy?

Thumbs up +1 Thumbs down