51

Re: Z tisku a médií

časopis Týden 8.11.2010
Praha sebevrahům

Jsou to jen tři roky, co se podařilo zastavit příval lidí vrhajících se z Nuselského mostu v Praze, a metropole už zbudovala další adepty na přezdívku "most sebevrahů": dva nové mosty na Pražském okruhu.

Pouhý jeden měsíc a dva týdny uběhly od otevření jižní části Pražského okruhu a již dva lidé se pokusili zabít skokem z Lochkovského mostu, který je jeho součástí. Jeden nepřežil, druhému jeho záměr na poslední chvíli rozmluvili záchranáři.
Jedenadvacetiletý mladík, který se z mostu vrhl do Lochkovského údolí 11. října, se stal nejen obětí svých depresí, ale rovněž nedostatečných bezpečnostních opatření. Alespoň je o tom přesvědčen ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. "Na jedné straně mostu jsou dostatečně vysoké zábrany, ale na druhé již nižší, které se dají snadno překonat. Nechápu, proč," uvedl. "Už se tam jeden mladík zabil, a navíc jsme se museli postarat i o člověka, který utrpěl šok, když toho sebevraha na mostě viděl, chtěl mu zabránit ve skoku a neuspěl," popsal první případ sebevraždy na novém pražském mostě Schwarz.
Naprosto stejný problém - tedy příliš nízké zábrany - má navíc i druhý most nového úseku Pražského okruhu, takzvaná Lahovická estakáda přes údolí Berounky a Vltavy. Záchranáři tvrdí, že město i stavitele dopředu upozorňovali na nutnost vytvoření přísných bezpečnostních opatření, protože jinak bude počet sebevražd v hlavním městě opět narůstat. Jejich představy však zůstaly nevyslyšeny.

My za to nemůžeme

Metropole ale tvrdí, že problém řešit nemůže. Pražská radnice prý má v tomto případě svázané ruce a nemůže zasáhnout tak, jako to udělala třeba v případě Nuselského mostu. "O tu silnici se stará stát, jedině ten s tím může něco dělat," vysvětluje mluvčí magistrátu Jiří Wolf.
Státní Ředitelství silnic a dálnic ovšem se zpřísněním bezpečnostních opatření na nových mostech ani po nedávné sebevraždě nepočítá. "Podle nás jsou opatření dostatečná," oznámila suše mluvčí instituce Martina Vápeníková.
Paradoxně je to přitom právě Praha, kterou problém sebevrahů-skokanů trápí nejvíce a která s ním má nejbohatší zkušenosti. Všeobecně známý odstrašující příklad: již zmíněný Nuselský most. Od jeho dostavění v roce 1973 se skokem z něj zabilo podle různých zdrojů mezi dvěma a třemi sty lidí. Přesná čísla neexistují. Každopádně jde ale statisticky o násobky ve srovnání s dalšími podobnými místy v Česku. Odborníci varují, že právě dostupnost a snadná překonatelost bariér, což se nyní týká i dvou nových úseků Pražského okruhu, jsou pro sebevrahy jedním z argumentů "pro".

Nuselské memento

Rapidně rostoucí počet sebevražd donutil v minulosti Prahu, aby problém Nuselského mostu řešila. Nejprve vyrostl na mostě na počátku 90. let třímetrový plot. Pro sebevrahy však nebylo žádným problémem jej přelézt. Statistiky se zlepšily, stále však byly děsivé. V roce 1997 proto byla vytvořena konstrukce s ocelovým pletivem, které se na vrcholku stáčelo směrem k chodníku. Ani to ale sebevrahy nezastavilo, takže koncem roku 2007 přibyly na vršek plotu kluzké kovové pásy. Navíc záchranáři osadili most kamerovým systémem, bezpečnostním alarmem a v místě je i trvalý dohled - chodí tudy policejní hlídky. Jakmile se tedy na místě objeví sebevrah, okamžitě jsou zmobilizovány všechny složky záchranného systému od policejních psychologů přes hasiče až po lékaře a sanitku.
A počet sebevražedných pokusů na Nuselském mostě od té doby skutečně výrazně poklesl. Co je však nejdůležitější, žádný z nich již nebyl úspěšný. V roce 2006, tedy rok před nejpřísnější úpravou, se chtělo z mostu vrhnout třiašedesát lidí, povedlo se to "jen" pěti z nich. V roce 2007 to bylo podobné. Do srpna, kdy byla zpřísněna bezpečnostní opatření, se o skok pokusilo devětapadesát lidí, z toho tři úspěšně. V roce 2008 a 2009 už ale bylo hlášeno sebevražedných pokusů třikrát méně a žádný z nich nedospěl až do tragického konce. Ani letos nikdo nezemřel. "Vyjíždíme sice na Nuselský most pořád, ale nikdo už od srpna 2007 neskočil. Prostě to nejde," pochvaluje si šéf záchranky Schwarz.

Otazníky nad Berounkou

Čeká Lochkovský most a estakádu nad Berounkou podobný dlouholetý maraton zpřísňování bezpečnosti? Stavitelé míní, že ne. Zatímco Nuselský most je blízko centra metropole, a je tudíž "při ruce" (na jednom z jeho konců je dokonce stanice metra Vyšehrad), nové stavby jsou v odlehlých částech města. Sebevrahy prý vzdálenost odradí. Schwarz to ale zpochybňuje. "Pokud chce člověk opravdu skočit, tak si prostě na most dojde nebo dojede autem. Jako tomu bylo na Nuselském mostě," obává se.
I další české regiony mají místa, která se stávají cílem lidí snažících se o dobrovolný odchod ze světa (viz Nejvyhledávanější místa skokanů). Žádné však statisticky Prahu nepředčí.

***

* Nejvyhledávanější místa skokanů

Nuselský most Spojuje pražskou Pankrác s centrem metropole. Klene se nad stejnojmenným údolím v průměrné výšce přes 40 metrů. Od dostavění mostu v roce 1973 se z jeho okraje vrhly možná až tři stovky sebevrahů. Smutná bilance se zastavila v až srpnu 2007, kdy se bezpečnostní opatření extrémně zpřísnila.

Propast Macocha Zřejmě nejznámější propast České republiky je hluboká skoro 140 metrů. Skokem do jejích útrob už skoncovala se životem řada lidí. Letos dva, loni jeden. Mnoha dalším pokusům se naštěstí povedlo zabránit.

Mariánská skála Dominanta Ústí nad Labem se tyčí do výšky 120 metrů nad hladinou Labe. I sem sebevrazi rádi zamíří (v roce 2005 jich bylo pět, čtyři se však podařilo od skoku odradit). Nyní už však přístupu na vršek skály brání plot.

Žďákovský most Klene se přes Vltavu mezi vesnicemi Staré Sedlo a Kostelec nad Vltavou na Písecku.
Výška: 50 metrů. I zde každoročně ukončí dobrovolně svůj život několik lidí. Letos to byly dvě osoby.

Černá věž Od 16. století stojí vedle českobudějovické katedrály svatého Mikuláše. Výška přes 70 metrů z ní učinila skvělou rozhlednu, ale také občasný cíl sebevrahů. Podobně vysokou stavbu téhož jména mají i Klatovy. Z tamní věže se už vrhlo sedm sebevrahů. Prvním evidovaným byl student Antonín Dobízl v roce 1884, poslední je jedenadvacetiletá žena z Liberce, která svůj život přijela do Klatov ukončit před pouhými několika dny - poslední říjnovou sobotu.

Viadukt Smržovka Železniční most z 19. století na Jablonecku je jedním z nejkrásnějších svého druhu u nás.
Viadukt 123,5 metru dlouhý a 26,5 metru vysoký bohužel bývá rovněž cílem sebevrahů.
Podle tamní policie ukončilo skokem z něj za posledních deset let svůj život již několik lidí, přesné statistiky strážci pořádku nevedou.

52

Re: Z tisku a médií

Budu cynický, ale v diskusi na metrowebu se psalo, že po instalaci zábran na Nuselském mostě stoupl počet skokanů v metru. Kde způsobí mnohem víc problémů více lidem. Takový člověk potřebuje pomoc,   ale vysoký plot ho jen nasměruje k destruktivnějším způsobům.

Thumbs up Thumbs down

53

Re: Z tisku a médií

Taky jsem si při čtení říkal, že počet sebebevrahů určitě neklesl, jen neskáčou z nuseláku ...

Thumbs up Thumbs down

54

Re: Z tisku a médií

Pražský okruh pomohl dopravě v metropoli. Dokazují to nová čísla
http://praha.idnes.cz/prazsky-okruh-pom … zpravy_sfo

55

Re: Z tisku a médií

Pražský okruh sleduje počítač z Ostravy. Do pěti minut víte o každé bouračce

Vidí a vědí vše. Jak hustý je provoz, jaké bude v daném místě počasí i jakým způsobem právě zasahují záchranáři. Vítejte v Řídícím centru silničního okruhu kolem Prahy.

Zdroj: http://technet.idnes.cz/tec_technika.as … chnika_rja

56

Re: Z tisku a médií

Na Radiožurnálu až do půl druhé info o okruhu a liniovém řízení dopravy

57

Re: Z tisku a médií

Reportáž ČRo 1, zvuk (reportáž) je dole a lze jej i stáhnout.

http://www.rozhlas.cz/motozurnal/radce/ … li--815845

Thumbs up Thumbs down

58

Re: Z tisku a médií

Začal nový boj o Pražský okruh, napadlo ho na 200 osob
http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio … ?id=683659

Dva měsíce poté, co se motoristům otevřel jihozápadní úsek Pražského okruhu, vydal magistrát územní povolení pro další část autostrády - mezi Běchovicemi a dálnicí D1 na jihovýchodě metropole.

Územní rozhodnutí napadlo asi 200 osob včetně běchovické radnice. Za stížnostmi je reálná obava, že desítky tisíc aut budou příliš hlučné.

"Změny v projektu jsou pro nás nedůvěryhodné kosmetické úpravy," řekla Aktuálně.cz čerstvě zvolená běchovická zastupitelka Petra Šubrtová

...tichý asfalt "Jenže to je v Česku naprosto nevyzkoušená věc,"

"Z naší strany budeme maximálně vstřícní," řekla Aktuálně.cz Vápeníková. Dodala, že ředitelství je připraveno i upravit velkou mimoúrovňovou křižovatku...

Pokud půjde vše hladce, začne se stavět nejdříve v roce 2012, 2013... 10,8 miliard korun.


Plán na záchranu Pražského okruhu: Nechat lidi v hluku
08:45 | 16.11.2010  http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot … ?id=682785
Praha - Na ministerstvu zdravotnictví ožívá plán na zmírnění hlukových limitů z automobilové dopravy, který v konečném důsledku pomohl některým novým silnicím včetně některých nedokončených úseků Pražského okruhu.

59

Re: Z tisku a médií

Pražský okruh nezvládá namrzající sníh i přes množství technických vychytávek

http://praha.idnes.cz/prazsky-okruh-nez … -zpravy_ab

60

Re: Z tisku a médií

Nejvyšší ocelobetonový most v Praze je světovým unikátem http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ … -unikatem/
Publikováno: 22.11.2010
Rubrika: Mosty, Zajímavosti

Nově otevřený obchvat kolem hlavního města České republiky se může pochlubit hned několika unikáty. Jedním z nich je most přes Lochkovské údolí, jenž je nejvyšší stavbou svého druhu v Praze. Jak po architektonické stránce, tak zejména po technické stránce patří tento most mezi světové rarity, protože 461 metrů dlouhý kolos podpírají šikmé pilíře, což není u takovéhoto typu stavby obvyklé. Většina mostní konstrukce je ocelová (kromě betono-asfaltové desky a pilířů), proto bylo velmi důležité vybrat správnou antikorozní ochranu.

61

Re: Z tisku a médií

Pražský okruh stál miliardy. Má čidla, ale nemá rozmrazovač

http://byznys.lidovky.cz/prazsky-okruh- … oprava_mpr
PRAHA - Pražský okruh se pyšní nálepkou nejmodernější české dálnice. Se dvěma sněhovými vánicemi rychle po sobě si však ani desítky kamer, meteorologická čidla, proměnné tabule či vlastní řídicí středisko neporadily. Pražská supersilnice za 20 miliard zkrátka zkolabovala jako běžná okreska.

62

Re: Z tisku a médií

zprávy ČT (cca od času 15.00) http://www.ceskatelevize.cz/porady/1178 … 022001211/

reportáž o neotevřené MÚK Břežany

(nic nového - Břežany by chtěly - Libuš ne)

63

Re: Z tisku a médií

http://www.ct24.cz/regionalni/109743-li … erny-hluk/
Praha – Obyvatelé obcí ležících nedaleko nového pražského okruhu sepsali petici proti nadměrnému hluku. Ředitelství silnic a dálnic ale lidem vzkázalo, že se situací začne zabývat až teprve po roce zkušebního provozu, tedy v září příštího roku. Ministerstvo zdravotnictví navíc v roce 2011 hodlá hlukové limity ještě zvýšit.

Během noci může hladina hluku dosahovat maximálně 50 decibelů. Hodnoty, které naměřila akreditovaná laboratoř v okolí domů kolem jižní části pražského okruhu, však ukazují v průměru o 5 decibelů více. Obyvatelé si stěžují, že je projíždějící kamiony v noci budí a kvůli hluku ani nemohou otvírat okna.

"Požadujeme dobudování protihlukových stěn a omezení rychlosti v nočních hodinách tak, jak je to běžné v sousedních civilizovaných zemích," říká předseda petičního výboru Miroslav Grund. Obyvatelé pěti obcí a dvou pražských městských části se teď podepisují pod petici a chtějí po ředitelství silnic a dálnic, aby je hluku zbavilo. To ale tvrdí, že žádné protihlukové zdi zatím nechystá, a čeká až na výsledky ročního zkušebního provozu.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Nina Ledvinová informovala, že výsledky z měření se předají hygienikovi, který rozhodne, zda limity splňují či nesplňují normu. Petice se ohrazuje i proti záměru ministerstva zdravotnictví, které chce hlukové limity o pět až deset decibelů navýšit.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň sdělil, že současné hlukové normy jsou na nižší hranici, než je obvyklé v EU, a České republice tak neumožňují stavbu řady obchvatů i u menších obcí. Ministerstvo předpokládá, že zvýšením limitů se ušetří až 40 % nákladů na výstavbu protihlukových opatření. Proti novému vládnímu nařízení ale chtějí obyvatelé obcí v okolí okruhu protestovat.

zdroj: ČT24

64

Re: Z tisku a médií

Pražský okruh je otevřen přesně čtvrt roku. Někde pomohl, jinde uškodil
http://praha.idnes.cz/prazsky-okruh-je- … -zpravy_ab

Úsek Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D5 slaví dnes malé jubileum, tři měsíce od svého otevření. I přes relativně krátkou dobu je znát, jak změnil pražskou dopravu - v pozitivním i negativním smyslu. Ulevil například Jižní spojce, na Spořilovské je naopak situace horší.

65

Re: Z tisku a médií

Středočeský kraj bude mít novou sjezdovku, kousek za Prahou
http://praha.idnes.cz/stredocesky-kraj- … zpravy_sfo

Pražský okruh oslavil před pár dny čtvrtrok svého fungování. Někde uškodil, jinde pomohl. Na jednom místě přinesl ale jednoznačně pozitivní vedlejší produkt, v obci Zlatníky-Hodkovice na Praze-západ. Ze zeminy, která se sem navážela, vznikl kopec, kde bude už příští zimu fungovat sjezdovka s vlekem.

66

Re: Z tisku a médií

ihned.cz napsal:

Most odnikud nikam má úřední posvěcení. V Česku stojí další bizarní stavba
http://domaci.ihned.cz/c1-49500310-most … rni-stavba

Opuštěný most bez příjezdové silnice u Komořan bude stát dál, rozhodl pražský magistrát.

Drahé české dálnice budou mít v příštích letech "pomník" za 110 milionů korun. Je to most, který nevede odnikud nikam a měl se stát součástí napojení na pražský dálniční okruh u Komořan. Odbor výstavby Prahy 12 žádal jeho zbourání, o čemž jako první informovaly HN. Pražský magistrát však nově potvrdil, že opuštěný most bude stát dál. Jeho další využití je ovšem nejasné.

Prohlásil ho za součást tunelu z Komořan do Cholupic, čímž ho legalizoval.

67

Re: Z tisku a médií

Dálniční poplatky: V Praze to jde i bez známky
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/v … 10119.html

Praha - Řidiči osobních automobilů se placení dálničních poplatků v metropoli zatím mohou většinou vyhnout.

68

Re: Z tisku a médií

v Motožurnálu po 13 hodině info o tunelech a kamionech...

to byly zas věci...

http://www.rozhlas.cz/motozurnal/radce/ … em--850050

69

Re: Z tisku a médií

ČT24: povrch na okruhu (i jinde) bude zdrsněn otryskáním, aby to tolik neklouzalo (častá příčina nehod)

to asi otryskají i vodorovné značení... smile


V Česku jsou málo drsné silnice
http://www.ct24.cz/domaci/115314-v-cesk … e-silnice/

vloženo: 13. 2. 2011 19:20, autor: jh

Praha - Malá drsnost povrchu většiny silnic v Česku může podle odhadů odborníků až za třetinu všech nehod. Vědci o problému vědí už dlouho, nikoho jiného ale zatím nezajímal. Nyní ministerstvo dopravy uvažuje o úpravách některých cest, mezi nimi také nového Pražského okruhu. Hladký povrch silnice může být často příčinou bouračky, protože přeje smykům. "Domnívám, že by to mělo být k tíži komunikace. To znamená, že by to mělo být bráno jako závada komunikace," říká k tomu ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Video: Reportáž Luboše Rosího

Odborníci na nízké hodnoty drsnosti tuzemských silnic poukazují už 30 let. Situace se ale nelepší, naopak se dále zhoršuje. "Na údržbu a opravu se prostředky příliš nedávají. Takže procento vozovek s nízkými protismykovými vlastnostmi stoupá a stoupá. Čili je pravděpodobné, že také stoupá procento nehod," uvažuje Jan Kudrna z Ústavu pozemních komunikací brněnské stavební fakulty.

Nejrizikovějšími místy jsou přechody, místa před světelnými křižovatkami nebo ostré zatáčky mimo obce. Ministerstvo v současnosti vůbec poprvé k problému svolalo jednání a učinilo závěr, že při každé nové stavbě budou silničáři pokládat drsnější povrch než dosud.

Náklady by prý růst neměly. "Provoz možná bude nepatrně hlučnější. Ale bezpečnost a přilnavost vozů bude nepochybně vyšší," tvrdí mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Novinka se netýká pouze nových staveb. Na jaře vyjede na nový Pražský okruh speciální stroj, který by měl tzv. otryskováním zdrsnit stávající povrch, aby byl bezpečnější.

zdroj: ČT24

70

Re: Z tisku a médií

kasme napsal:

ČT24: povrch na okruhu (i jinde) bude zdrsněn otryskáním, aby to tolik neklouzalo (častá příčina nehod)

zrovna před chvílí jsem se proklouzal rovně z odpojováku na Ořech přes zebru až do připojováku smile .. ale tam to spíš začínalo namrzat smile

Thumbs up Thumbs down

71

Re: Z tisku a médií

Cestující dopraví z Jesenice na Smíchov expresní autobusová linka. Za 25 minut
    16. února 2011  14:16
    Nová autobusová linka spojí úplný okraj Prahy se Smíchovem. Cestující z Jesenice, Psár i nedalekého Vestce trápí totiž každý všední den kolony na Vídeňské ulici. Od září je doveze po nejnovější části Pražského okruhu až na smíchovské nádraží expresní autobus. Cesta bude trvat přibližně dvacet pět minut. 

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/cestujici-dopravi … zpravy_sfo

72

Re: Z tisku a médií

kasme napsal:

Cestující dopraví z Jesenice na Smíchov expresní autobusová linka. Za 25 minut
    16. února 2011  14:16
    Nová autobusová linka spojí úplný okraj Prahy se Smíchovem. Cestující z Jesenice, Psár i nedalekého Vestce trápí totiž každý všední den kolony na Vídeňské ulici. Od září je doveze po nejnovější části Pražského okruhu až na smíchovské nádraží expresní autobus. Cesta bude trvat přibližně dvacet pět minut. 

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/cestujici-dopravi … zpravy_sfo

Na jednu stranu super zpráva pro lidi Jesenice a na druhou stranu alespoň v mých očích nekoncepčnost. Tak ona se postaví spojka mezi dálnicemi a pak se bude využívat jako místní komunikace. Tam už chybí jen nápad, aby busy na každé MÚK nabraly cestující. Jasně, jedna expresní linka z Jesenice je kapka v moři, ale kdyby to takhle měla začít dělat všechna příměstská doprava, spojka se zas nehne. Úplně stačí, že tam jsou kamiony.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

73

Re: Z tisku a médií

Nejsem si úplně jistý, ale mám pocit, že příměstské linky 3xx už podobně jezdí (bez zastávek na MÚK smile )  Praha-Smíchov - Lahovice - Jíloviště - U křížku - Konzum - u patníku - náměstí -  pod dubem - zatáčka - na rovině -  náves smile

Thumbs up Thumbs down

74

Re: Z tisku a médií

Praha si o okruhu může nechat  zdát

http://www.denik.cz/regiony/praha-si-o- … 10309.html

Thumbs up Thumbs down

75

Re: Z tisku a médií

Pražskému okruhu je půl roku. Reakce Pražanů jsou kladné i záporné
20. března 2011  18:10
http://praha.idnes.cz/prazskemu-okruhu- … zpravy_kol

Pražský okruh propojující brněnskou a plzeňskou dálnici slouží metropoli již půl roku. Jižní spojka se díky obchvatu projede za pár minut. Chodov se Smíchovem spojil nový autobus a v ulicích je méně aut. Jenže zároveň se po Spořilovské ulici denně valí davy kamionů


Nová část okruhu slaví půlroční výročí

vloženo: 20. 3. 2011 19:31, autor: dot
http://www.ct24.cz/regionalni/118670-no … ni-vyroci/