201

Re: Metro - směs

Pražské metro má za sebou jedno z největších cvičení za poslední roky, bylo zaměřeno na útok chemickou látkou
22.10.2014 09:00 Hasičina | Hlavní město Praha

V jednu hodinu ráno ve stanici metra Anděl dochází k teroristickému útoku. Na nástupišti je rozbitá skleněná lahev s neznámou látkou a v její bezprostřední blízkosti cestující začínají padat a omdlévat. Vzniká panika.

http://www.pozary.cz/clanek/97472-prazs … ou-latkou/

202

Re: Metro - směs

McQ napsal:

Dá se s potěšením konstatovat, že premiéra fy EDIKT při výměně výhybky se povedla na výbornou - a to v neobyčejně stísněném prostoru, kdy vlivem sloupoví mezi 2. staniční a 4. odstavnou kolejí nebyl žádný operační prostor pro dvoucestný bagr. Ten musel doslova s každou nabranou lžící přejet kolem celého perónu na druhý konec stanice, kde byly přistaveny služební vlaky ať už pro odvoz vytěženého a znečištěného štěrku, nebo se zásobou šětrku nového a čerstvého. Pravda, rozřezané kolejivo se odkládalo na služební vlak, odstavený na 4. koleji a "sypák" s novým štěrkem byl k dispozici na 2. koleji v úseku směrem ke stanici PN - i tak to byla práce neobyčejně úmorná a zdlouhavá. Hlavně ale, že se dílo podařilo!  big_smile)

foto: http://metroweb.cz/diskuze/viewtopic.php?p=80929#p80929

203

Re: Metro - směs

McQ napsal:

Letošní poslední ze série souvislých vícedenních výluk se uskuteční taktéž na trati :MA, tentokrát z důvodu úplné výměny dvou výhybek ve st. ZE - proběhne od 15. do 17. listopadu 2014. Provoz metra ve vyloučeném úseku NM — HO bude zajištěn tramvajovou linkou XA, kromě toho budou posíleny nebo prodlouženy další linky povrchové dopravy.

Scénář prací je obdobný jako u všech předchozích výluk podobného typu - jedinou odchylkou oproti předchozí akci ve st. PP je zajištění průběžného spojení služebními vlaky mezi pracovištěm a depem. Logistická podpora tohoto typu je při tak rozsáhlé práci nebytná; případný provoz ve zbytkové části trasy (SR — HO) by neměl praktické opodstatnění ze strany přepravní poptávky ani pro technické komplikace tím vyvolané.

Stejně jako u ostatních výluk se i v tomto termínu budou souběžně provádět další práce, které - pokud by byly prováděny klasicky v nočních přepravních výlukách - by trvaly nesrovnatelně déle a samozřejmě by vyšly násobně dráž. Tentokrát se v průběhu souvislé výluky budou opravovat trakční kabely v MDT ve st. JP.

Z celkového počtu 40 výhybek, uložených ve štěrkovém loži, jich nyní svou úplnou výměnu čeká ještě plných patnáct:
* První dvě ve st. PP přijdou na řadu v příštím roce začátkem května o prodlouženém svátečním víkendu (1. ÷ 3. 5.), a to výhybky č. 1 + 2 včetně kolejové spojky. Provoz metra bude vyloučen od MU až po HA a nahrazovat jej v celé délce bude autobusová linka XC.
* O následujících letních prázdninách lze očekávat první velmi rozsáhlou výluku s výrazným dopadem na provoz metra i ve všedních dnech - ve st. HA se budou vyměňovat všechny čtyři výhybky před obratovými kolejemi 01 + 02 včetně DKS, tedy dvojité kolejové spojky (lidově "křížení"). Tyto práce nelze provádět postupně po etapách, je třeba je zvládnout "jedním vrzem"; jde o cca 600 tun štěrku, který se musí vyvézt a zpětně zavést, kromě toho je třeba počítat s přemisťováním spousty kolejiva, pražců a dalších pomocných dílů, takže výluka bude trvat celkem 12 dní = z toho 2x2 dny víkendu + 1 svátek...
* Po zprovoznění úseku V.A se připraví obdobná výměna zhlaví ve st. DE ~ zde by to mělo být bez dopadu na normální provoz a práce by probíhaly jen v přepravních výlukách. Jediným omezením bude nemožnost využít stanici po celou dobu prací pro mimořádné obraty.
* Stejný důsledek lze očekávat i pří výměně poslední výhybky (č. 1 = před 0. obratovou kolejí) ve st. ZE...
* Mohutné finále výměn výhybek ve štěrku ložených se odehraje ve st. KC - termín určen ještě není (domluví se až po analýze průběhu prací ve st. HA), ale jedno je jisté: důsledkem bude dost kruté omezení provozu na :MC (téměř srovnatelné s povodněmi), a to po dobu nejméně 10 dní v úseku PP až HA (s možným pendlem do PN kvůli zajištění bezbariérového přestupu). Organizovat se bude také nejspíš o prázdninách, ale zda v roce 2016 nebo později, o tom se teprve bude rozhodovat na základě mnoha dalších faktorů.

204

Re: Metro - směs

co se děje na Áčku

info a foto http://metroweb.cz/diskuze/viewtopic.php?p=80990#p80990

205

Re: Metro - směs

EXKLUZIVNĚ: Příští stanice Nemocnice Motol! Byli jsme u namlouvání metra
http://www.metro.cz/exkluzivne-pristi-s … e-deje_mpe

Petr od Pankráce

206

Re: Metro - směs

McQ napsal:

Velikonoce v metru? — Už tradičně: VÝLUKA! Letos na trati C

Stejně jako v letech předchozích bude i letos weekend o Velikonocích na :MC poznamenán dopravními opatřeními, provázejícími úplnou výměnu výhybek č. 1 + 2 ve stanici Pražského povstání, a to včetně kolejové spojky mezi oběma uvedenými výhybkami. Původně byly tyto práce plánovány na 1. květnový víkend, ale rozsáhlá dopravní opatření ohledně Mistrovství světa 2015 v ledním hokeji (která zasáhnou i linku :MC) si vynutila přeložení akce do "tradičního" formátu Velký Pátek až Velikonoční pondělí.

To, že dojde k souběhu s plánovaným slavnostním uvedením trati V.A do provozu s cestujícími, nijak nevadí. Stav obou výhybek i kolejové spojky už je "dost zralý" k výměně, veškerý materiál na jejich rekonstrukci je objednán, práce jsou již dlouho zasmluvněny - a hlavně, nerealizací těchto prací by byl ohrožen navazující harmonogram dlouhodobých výluk až do příštího roku.

Provoz metra i NAD budou v následujícím rozsahu:
* od cca 20 hodin v pátek 3. dubna 2015 bude až do ukončení pondělního provozu 6. dubna 2014 přerušen provoz metra mezi stanicemi MU-C a RO;
* provoz metra bude v uvedené době zachován v malém kole Letňany - Florenc-C s tím, že každý vlak ze st. FR-C bude po 1. koleji zajíždět až do st. Muzeum-C;
* mezi stanicemi Roztyly a Háje bude v každé koleji zaveden jednokolejný provoz jednou soupravou = tzv. pendl;
* náhradní autobusová doprava bude zavedena mezi stanicemi HN a RO.

Úsek PP - KC je tentokrát plně vyhrazen pro logistické zajištění celé akce, které je docela mohutné - i když se v maximální míře naveze nové kolejivo do prostoru mezi výhybkami vedle kolejové spojky, bude třeba v průběhu výluky
- vytěžit cca 450 tun starého, znečištěného a rozbitého štěrku;
- navézt stejné množství štěrku nového a rozprostřít ho do vyčištěného podkladového betonového lože;
- rozřezat, na služební vlaky naložit a odvézt dvě kompletní výhybková tělesa + cca 100 m kolejnic s oblouky z kolejové spojky;
- kompletně vyprostit veškeré pražce v celém popsaném rozsahu, navést nové a uložit je do připraveného nového štěrku.
Takový objem nákladů stihnout během přepravních výluk prostě nelze. A to nepopisuji rozsáhlé přípravné či dokončovací práce, které tentokrát byly zahájeny začátkem právě končícího týdne; z důvodů časové tísně budou poprvé uplatněny i atypické postupy v předstihovém odpojování různých prvků napájení PK - ale bez toho, aby byl ohrožen normální provoz.

Doufejme, že se vše podaří uskutečnit tak, jak je naplánováno, a ranní výjezd v úterý 7. dubna 2015 nebude nijak poznamenán.

http://metroweb.cz/diskuze/viewtopic.php?p=81540#p81540

207

Re: Metro - směs

Dopravní podnik letos vymění eskalátory ve třech stanicích metra
http://www.metro.cz/dopravni-podnik-let … e-deje_ava

Jsem zvědav, kdy taky dojde na Florenc - přestup smile

Petr od Pankráce

208

Re: Metro - směs

Další víkend bez metra! O Velikonocích nejede céčko mezi Muzeem a Roztyly
http://www.metro.cz/dalsi-vikend-bez-me … e-deje_rab

Petr od Pankráce

209

Re: Metro - směs

GALERIE: Jak v roce 1974 otevírali komunisté první trasu metra C z Kačerova na Sokolovskou

Robert Oppelt Metro.cz 3. dubna 2015  7:26
Pěvecký sbor dopravního podniku, historická souprava a primátorka s nůžkami přestřihne slavnostně pásku. Tak bude vypadat pondělní slavnost, při které se otevře pokračování trasy A z Dejvic do stanice Nemocnice Motol. To je současnost. Přibližně za měsíc to bude ale jedenačtyřicet let, co se v Praze otevřela první trasa metra.

http://www.metro.cz/galerie-jak-v-roce- … e-deje_jsk


Z Muzea na Roztyly a opačně se až do pondělní noci metrem nesvezete

ČTK 3. dubna 2015  8:49
Od dnešního večera nebude víc než tři dny kvůli úpravám trati jezdit metro na velké části trasy C. Provoz bude do úterý přerušen mezi stanicemi Muzeum a Roztyly. Navíc bude částečně omezen od Roztyl po konečnou stanici Háje.

http://www.metro.cz/z-muzea-na-roztyly- … e-deje_jsk

210

Re: Metro - směs

Jako v roce 1974: cestující v metru svezou historické soupravy
    7. května 2015  15:00,  aktualizováno  15:40

    Metro slaví 41. výročí. Při této příležitosti Dopravní podnik ukáže veřejnosti, jak to tehdy při první jízdě metra vypadalo. Návštěvníci se tak budou moci svézt historickou soupravou metra a těšit se mohou i na „dobové“ strojvedoucí.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/v-metru-budou-jez … zpravy_nub

211

Re: Metro - směs

Tak přeci jenom si to moje upozornění, že na lince metra C jim jezdí souprava s otevřenou pravou polovinou dveří, někdo všiml.

Dobrý den,
na základě Vašeho podnětu  pracovníci společnosti Siemens, kteří pro nás provádějí údržbu vlaků metra provozovaných na lince C, stáhli v Pá 22.5.2015 mimořádně soupravu 4109-4110, ve které se nachází dotčený vůz č.4215, do depa Kačerov. Při následné prohlídce dveří č.8/5215 bylo zjištěno, že dveře nejdou otevřít ani zavřít.
Příčinou disfunkce byl povolený excentr na horním závěsu dveří č. 8.; Bylo provedeno seřízení a utažení excentru. Následně byla provedena funkční zkouška opravených dveří s výsledkem bez závad.
Děkujeme Vám  za zájem o provoz vlakových souprav metra a za upozornění.

S přátelským pozdravem

Marcela Kubíčková
referent
Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost
Sokolovská 217/42, 190 22 Praha 9
900700 - odbor Marketing a komunikace

Thumbs up Thumbs down

212

Re: Metro - směs

GALERIE: Co se skrývá za bílou zdí na Můstku?

Metro.cz 29. června 2015  11:11
Každý den kolem nich projdou tisíce lidí. Z počátku byly bílé, pak se na nich vyřádila lidská tvořivost a dnes jsou pomalované vzkazy a obrázky. Za nimi jsou slyšet údery kladiva a rachot sbíječky. Co se děje za bílými zdmi na stanici metra Můstek? Deník Metro to byl zjistit

http://www.metro.cz/galerie-co-se-skryv … e-deje_hyr

213

Re: Metro - směs

tak kromě SAT nepojede ani metro na háje http://praha.idnes.cz/vymena-vyhybek-v- … clanek-box

Thumbs up Thumbs down

214

Re: Metro - směs

Autobusů z Hájů na Kačerov jezdilo málo. Cestující se mačkali a stěžovali si

ČTK, Metro.cz 7. července 2015  17:20
Dopravní podnik musel kvůli výluce metra C mezi Háji a Kačerovem navýšit počet náhradních autobusů. Provoz metra byl sice přerušen od soboty 4. července, ale dnes byl první den s větším náporem cestujících. Ukázalo se, že náhradních autobusů bylo málo.

http://www.metro.cz/autobusu-z-haju-na- … e-deje_jsk

215

Re: Metro - směs

ČT: Objektiv 20.9.2015

Moskevské metro

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096 … 030400920/

216

Re: Metro - směs

Praha přestaví nejhorší vestibuly metra, budou mít poštu i knihovnu
    10. října 2015  9:46

    Hlavní město postupně přestaví deset nejhorších vestibulů metra a udělá z nich centra dění, která budou připomínat náměstí na sídlištích. Ve vstupu do metra tak lidé v budoucnu najdou třeba poštu nebo knihovnu.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/praha-chce-presta … zpravy_nub

217

Re: Metro - směs

No tak Kačerov je první na řadě, to je socialistickej hnus - ostuda a hrůza

Petr od Pankráce

218

Re: Metro - směs

Kačerov je peklo pro seniory i rodiče s kočárky. Schody, schody, schody. Davy, davy, davy. Skutečné zlepšení stavu tam může přinést pouze chytré řešení obou problémů najednou. Slyšel jsem o nápadu dát vedle schodů výtah - plošinu ve směru dolů. Tohle může schválit jen člověk, co tudy necestuje, protože nahoru je tam pouze jeden eskalátor a z nástupiště se tak dav ven z metra musí valit po schodech nahoru, těch samých schodech, kudy lidi chodí dolu. Už teď tam dochází ke konfliktům mezi cestujícími. Chuťovka je tam také pomáhat někomu s kočárkem, zabereme půlku šířky schodiště a protože je dlouhé, je to jak by řekla paní primátorka debilní, lidi tlačí na vás a vy se snažíte nevyklopit děcko z kočárku. Vymlouvat se na linku D neberu, ta situace tam panuje už dlouho a lidí tam cestuje rok od roku více. Něco přineslo i to nádraží. Technicky to bude výzva, ale nevidím jiné řešení než vybudovat druhý kapacitní východ z nástupiště za plného provozu.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

219

Re: Metro - směs

v neděli 1.11 bude jezdit na B černá huba smile

http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal … 02%29T.pdf

220

Re: Metro - směs

Jenom potvrzení toho, co je už známo...

Cestující v metru se sčítali papírovými lístky. Stačila přitom data operátorů
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-l … ru-1245074

Thumbs up Thumbs down

221

Re: Metro - směs

Drak napsal:
Jirka napsal:
P_V napsal:

Proč se k průzkumu místo lístků neudělá smlouva s telefonními operátory, aby dodali anonymizovaná data o pohybu telefonů mezi BTS ve stanicích?

Třeba na V.B bude BTS tak možná v jedné stanici (SD), na RZ a CM taky nebudou, MO, SZ, HO, VY asi taky nic a zadarmo to ti operátoři nejspíš dělat nebudou...

Každý operátor má pro celé metro jednu BTS a v každé stanici (mimo HO,ta je pokryta zvenku) je pouze repeater pro vsechny operátory společný. Pamatuju si že se to kdysi zkoumalo ale nepamatuji si výsledek.

https://metroweb.cz/diskuze/viewtopic.p … 017#p83017

222

Re: Metro - směs

Jen dodám, že všechny stanice mají indoor pokrytí a po posledním swapu před třemi lety i každá stanice vlastní CID, takže operátor přesně ví kde jaký telefon je, takže data jsou maximálně přesná;)

Koho by zajímalo, co všechno umí Big Data operátorů, tak zajímavé čtení zde:
http://mobilenet.cz/clanky/big-data-ze- … mave-16710
http://mobilenet.cz/clanky/co-o-nas-pro … orum-15676
http://blog.o2.cz/2014/05/06/prazske-me … tizenejsi/

Thumbs up Thumbs down

223

Re: Metro - směs

http://www.dpp.cz/zazitkove-jizdy-histo … zastaveny/

....ještě, že jsem si to nekoupil a chtěl jsem.....

Zase kvůli IS?

Petr od Pankráce

224

Re: Metro - směs

Pražany čekají výluky metra. Kvůli zvelebování stanic i výměně pražců
    4. prosince 2015  19:13

    Dejvická, Jinonice, Skalka a Muzeum na lince A. To jsou stanice metra, které příští rok plánuje dopravní podnik zvelebit. Ve vestibulech a nástupištích upraví podhledy, vymění obklady a osvětlení, zaměří se také na místa, kterými do stanic prosakuje voda. Cestující se musí připravit na několik výluk.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/prazske-metro-vyl … zpravy_rsr

225

Re: Metro - směs

Oskar 8.12.2015 napsal:

Dnes jsem zaznamenal funkční pokrytí mezi stanicemi BO a NV v obou kolejích.  \:D/ Celý úsek je evidentně napájený z NV. Také už je funkční pokrytí v části úseku k MO. zřejmě tedy už zprovoznili technologie ve stanicích MO a NV, v ostatních zatím ne.

I tak je to významný milník!

https://www.metroweb.cz/diskuze/viewtop … 174#p83174

McQ napsal:
kočkodan napsal:

už jsou známy termíny otevření výtahů ?

McQ napsal:

...výtah ve st. RO by měl být zprovozněn zhruba do 15. prosince 2015.

Lukas20091 napsal:

Roztyly 30.11.215 , to je rychlovka , před týdnem to tam vypadalo úplně jinak

Poslední upřesnění: slavnostní uvedení výtahu ev. č. 295 do provozu s cestujícími proběhne tento pátek 11. 12. 2015 v 11:00 hodin.

https://www.metroweb.cz/diskuze/viewtop … 176#p83176