26

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Informace náměstka Pavla Richtera (TOP 09) k aktuálnímu stavu projektu ÚČOV Troja

Přestavba ÚČOV v Troji je jedním z nejproblematičtějších a nejdražších velkých projektů rozvoje Prahy. Zastírání chyb a podivné dohody z minulosti stály Prahu jen na tomto projektu už několik miliard. Praha kvůli svým vlastním zcela zbytečným chybám přišla i o šestimiliardovou dotaci Evropské unie.

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … op_09.html

27

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Rada schválila zahájení rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod

Rada hlavního města Prahy dnes schválila zahájení dlouho odkládané rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Na začátku příštího roku tak začne realizace nové vodní linky, díky kterým Praha dostojí svým odkládaným závazkům a zajistí, že vypouštěné odpadní vody budou splňovat současné i budoucí náročné limity.

    23. červenec 2013

/zpráva z 31. jednání Rady hl. m. Prahy 23. července 2013/

„Vybrali jsme elegantní řešení, které je levné, plně funkční a navíc nám i v budoucnu umožňuje pružně reagovat na jistě se zpřísňující požadavky na čištění odpadních vod,“ říká primátor Tomáš Hudeček. „Kromě toho, že jde ze všech možných o nejlevnější variantu, je to také řešení, které je nejlépe připraveno na povodně, které můžou kdykoli nastat,“ dodává Tomáš Hudeček.

Stavbu nové vodní linky zahájí konsorcium čtyř firem ÚČOV Praha (SMP CZ, HOCHTIEF CZ, Degrémont a WTE Wassertechnik), které bylo již dříve vybráno a potvrzeno v řádném výběrovém řízení. Po slevě, kterou se podařilo Praze z původně vysoutěžené ceny vyjednat, vyjde výstavba nové vodní linky na 5,8 miliardy korun. Tuto částku získá hlavní město Praha z poplatků za vodné a stočné, které bylo již předchozím navýšením ceny upraveno tak, aby vznikla dostatečná rezerva na tuto stavbu.

Praha již v minulosti slíbila, že nová vodní linka bude hotová do roku 2017. „Teprve nyní, když jsme obdrželi požadované podklady od společnosti Veolia, jsme mohli kvalifikovaně rozhodnout. Dnešním souhlasným stanoviskem Rady hlavního města Prahy jsme kromě schválení stavby rovněž zabránili zbytečným výdajům za případné sankce z nedodržení závazných norem. Stavba pochopitelně splňuje náročné ekologické požadavky,“ vysvětluje náměstek primátora Jiří Nouza.

Nová vodní linka na Císařském ostrově umožní splnění limitů pro vypouštěné odpadní vody a umožní v budoucnu rekonstrukci stávající vodní linky. To vše proběhne bez jakéhokoliv výpadku v provozu Ústřední čistírny odpadních vod. Pro novou vodní linku bylo navíc vybráno řešení, které nebude na pohled nijak narušovat prostředí Císařského ostrova a neohrozí jej ani povodně. V případě extrémních povodní bude sice nová vodní linka odstavena z provozu, ale po opadnutí vody bude plně funkční, bez nutností složitých oprav a rekonstrukcí.

„Praha byla vždy v čištění odpadních vod na špičce technologického vývoje. Centrální čistírna tady fungovala již od prvních let minulého století. Věříme, že moderní a přitom úsporné řešení, které jsme dnes odhlasovali, bude sloužit Pražanům i všem po proudu Vltavy i Labe minimálně stejně dlouho,“ shrnuje dnešní rozhodnutí Tomáš Hudeček.


http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … rukce.html

28

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Jojo hlavne, ze tuto legraci zaplatíme všichni na vodnem a stocnem.... :-(

Petr od Pankráce

29

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

To je 10 let dlouhá historie, něco jde ještě za Paroubkem. Politici různých stran na sebe pořvávali tak dlouho, až to došlo do současného extrému, kdy se to už udělat prostě musí. Jediný kdo se pokusil na místo pořvávání něco koncepčního připravit byl Ladislav Miko, jenže tihle lidé nejsou u politiků v ČR populární sad Ceny půjdou bezpochyby nahoru i kdyby tohle zaplatil někdo jiný. Co mám informace od lidí z PVK, vodovodní síť je časovaná bomba a ani stoková síť na tom není o moc lépe. Dlouhodobé hospodaření takto nevypadá a náklady na zejména mimořádné opravy porostou.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

30

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Pankrác napsal:

Jojo hlavne, ze tuto legraci zaplatíme všichni na vodnem a stocnem.... :-(

A z čeho jiného by se měly financovat vodovody a kanalizace?

Thumbs up Thumbs down

31

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Z dnes schváleného materiálu vyplývá, že městskou pokladnu bude linka stát 3,54 miliardy korun bez DPH, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) zaplatí jako správce vodovodní sítě 2,26 miliardy bez DPH. Pokud bude mít město nedostatek peněz, nabízí se možnost využít část úvěru od Evropské investiční banky na výstavbu metra do Motola.
„Kdyby došlo na lámání chleba a nebylo možné peníze najít v rozpočtu hlavního města, pak existují dva mimorozpočtové zdroje, zdroje z prodeje majetku," řekl dnes novinářům primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). K dispozici by brzy měly být peníze za uskutečněný prodej části Pražské teplárenské – Energotransu. „Jde o 2,5 až tři miliardy korun, které na účet hlavního města teprve doputují," uvedl Hudeček. Druhou možností by byla privatizace městských bytů. „To jsou další cca dvě miliardy korun," dodal primátor. Městská rada ale zatím nepočítá s tím, že by tyto peníze využila k přestavbě čistírny.
(...)
Okamžité zvyšování vodného a stočného dnes odmítl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09), podle něhož nebude nutné ani zdražování o inflaci. „Tak, jak je to teď nastaveno, způsob financování a objemy finančních prostředků, tak to není nutné," řekl Nouza na dotaz ČTK.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/p … 30723.html

Thumbs up Thumbs down

32

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Ze je vodovodni sit casovana bomba potvrdil dnesni prask 80 cm potrubi v kobyisich.....

Jinak to, ze hned nezdrazi voda, to je jasne, zdrazi az od ledna 2014 - tipuji to na 5 - 6 pct....

Petr od Pankráce

33

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Kubajsu napsal:

A z čeho jiného by se měly financovat vodovody a kanalizace?

Například z těch peněz, co odvádíme do EU a pak škemráme, aby nám jich milostivě něco poslali zpět.

Thumbs up Thumbs down

34

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Pankrác: jj, tady to je - Desítky tisíc Pražanů jsou bez vody, prasklo potrubí:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio … ?id=786023.

Města počítají s tím, že tyto řady mají vydržet 80 let, ale smutnou realitou je, že stařičké litinové pamatující ještě monarchii drží, zatímco pár desítek let staré byly položeny narychlo, neodborně a někdy snad i kazové. Pochybuji, že existuje nějaké snadné řešení, havárie budou častější a těžko se asi dá předvídat, kde k nim dojde.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

35

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Patří to i sem:
http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?pid=36936#p36936

Zavážení průrvy na ostrově (pod novou čističku)

Thumbs up Thumbs down

36

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Podle otce potrubí v té Formánkově ulici prasklo ve stejném místě už někdy před 30 lety. Takže tam asi dochází k nějakým zemním pohybům... Na fotce v novinkách je vidět jak řežou starý přírubový spoj, což je podle mě pozůstatek staré opravy - vodovodní trouby do země snad běžně mají hrdla, aby spoj mohl trochu pracovat. Nově je tam teď vložený kus trouby mezi stahovací přesuvky.

Thumbs up Thumbs down

37

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Rada jmenovala správce stavby čistírny odpadních vod

Městská rada dnes jmenovala Pražskou vodohospodářskou společnost, a.s., správcem stavby „Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově". Hl. m. Praha se společností uzavře mandátní smlouvu a ta bude vykonávat stavební dozor a další povinnosti, které ze jmenování správcem stavby vyplývají.

    10. prosinec 2013

/zpráva z 50. jednání Rady hl. m. Prahy 10. prosince 2013/

„Pro stavbu nové vodní linky byl již vybrán dodavatel, další etapy jsou  v přípravě. A v září jsme dodavateli vydali pokyn k zahájení stavby. Aby bylo možné stavbu fakticky zahájit, zbývalo vybrat správce, jinak bychom ohrozili plnění smlouvy s dodavatelem, průběh stavby i termín dokončení v prosinci roku 2017. Vybraná Pražská vodohospodářská společnost, a. s., je v přímém vztahu k zadavateli, vykonává pro zadavatele převážnou část obdobných činností a zároveň má zadavatel, Hlavní město Praha, výlučná majetková práva v této osobě. Jde o námi kontrolovanou akciovou společnost, která má péči o vodohospodářskou infrastrukturu města v popisu práce. Zákon nám proto umožňuje ji vybrat jako správce bez výběrového řízení,“ uvedl náměstek primátora Jiří Nouza.

Celková přestavba a rozšíření ÚČOV na Císařském ostrově má investiční náklady pro etapu 0001 – nová vodní linka 5,8 mld. Kč a pro etapu 0007 - nátoky na ÚČOV 0,446 mld. Kč. Její realizace bude probíhat do prosince roku 2017. Správce stavby bude dozorovat obě etapy, neboť tyto stavby jsou vzájemně propojeny a na staveništi jsou neoddělitelné.

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … tirny.html

38

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Trošku od tématu, ale už jsme to tu také řešili.

Teplovody jsou ještě v pohodě. Kritičtější je v Praze stav vodovodů
http://praha.idnes.cz/spatny-stav-vodov … zpravy_bur

Zaujalo mě tam spíše tohle a potvrzuje to co jsem psal (24.07. 2013 18.55). PVK to zanedbalo a teď budou zkoušet taktiku výpalného - chcete vodu? Tak plaťte co mi řekneme.

Jenže obnova pražských vodovodů jde velmi pomalu. Aby to šlo rychleji, zdražují PVK vodné a stočné.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

39

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

ještě k tématu horkovodu...


Primátor: Zjišťujeme příčinu havárií teplovodu

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … varii.html


Praha chystá opatření v případě havárií

Na základě včerejší havárie teplovodního potrubí Rada hl. m. Prahy dnes schválila usnesení, kterým ukládá ředitelům organizací zřízených Hl. m. Prahou okamžitě informovat operační středisko Krizového štábu hl. m. Prahy o vzniku havárie, či jiné poruchy. Žádá zároveň o součinnost řídící orgány akciových společností, ve kterých má Hl. m. Praha majetkový podíl (např. Dopravní podnik, Pražská plynárenská, Pražská teplárenská apod.). Jedná se především o zprávy o událostech, které mají svým rozsahem dopad na běžný život obyvatel a návštěvníků Hl. m. Prahy.

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … varii.html

40

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Vypadá to, že se něco začíná dít, na místě spatřena vrtačka Zakládání staveb (přivezli ji myslím cca 19. 3.), dnes už byla na louce.
3 fotky: na mém G+ (klidně kopírujte...)
Opakování:
1. Kalové hospodářství EIA:

andy napsal:

Vedle samotné ÚČOV se zapracuje i na kalovém hospodářství, umístěném zde. Oznámení záměru:

Řešení energetického využití organických odpadů a kalů z Prahy

2. Historická EIA samotné přestavby

Thumbs up Thumbs down

41

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Boj o peníze na čističku pro Prahu: unijní komisi vadí cena i korupce
    9. prosince 2014  19:28

    Zhruba před měsícem se po několika zmařených pokusech objevila nová naděje získat z Unie miliardy na čističku odpadních vod v Praze. Komise, která může finance na stavbu nové čistírny na Císařském ostrově přidělit, však stále váhá.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/cisticka-odpadnic … zpravy_mav

42

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

To je úsměvné, co vím, tak ty přísnější normy čištění odpadní vody máme stejně jako Německo nebo Rakousko. V případě Vltavy je náš postup naprosto logický. Zásadně mám problém s jinou věcí a to jsou eurodotace. Už jsem na projekty jimi ovlivněné alergický, nejen že přehazují věci na žebříčku priorit (raději se stát/obec pustí do něčeho s nížší prioritou, co nemá problém zaplatit EU, než řešit top priority), ale projekty deformují do podoby, která je z pohledu místně znalých lidí nelogická, zbytečná a také drahá na následný provoz/údržbu. Tohle prostě centrálně dělat nejde, je to neefektivní a ekonomicky nesmysl.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

43

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Dostavba čističky změní břeh Vltavy v Troji a Podbabě
http://www.metro.cz/dostavba-cisticky-z … e-deje_jsk

Petr od Pankráce

44

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Masivní přestavba čistírny odpadních vod může začít, Praha má povolení

ČTK 2. dubna 2015  13:41
Praha může začít s přestavbou čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, jejíž příprava začala zhruba před šestnácti lety. Získala povolení ke stavbě nové vodní linky za 5,8 miliardy korun bez DPH. Vyplývá to z rozhodnutí odboru životního prostředí. Čistírnu musí město postavit kvůli předpisům EU. Do zkušebního provozu, který potrvá rok, má být uvedena v prosinci 2017.

http://www.metro.cz/masivni-prestavba-c … e-deje_rab

45

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

5,8? Já měl v ruce dokumenty, které mluvili o násobcích této částky. To se bude stavět nějaká omezená část?

Thumbs up Thumbs down

46

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Čas je bohužel nemilosrdný a dává těm informacím co jsem psal výše za pravdu ("Co mám informace od lidí z PVK, vodovodní síť je časovaná bomba a ani stoková síť na tom není o moc lépe.").

Dle článku jsou havárie v Praze skoro o 100% častější než ve Vídni. Teď už čekám jediné, že se Veolia za pár let vesele z PVK stáhne a městu zůstane na krku katastrofálně zanedbaná síť. Místo dalšího metra a silnic se pak budou měnit trubky ...

Pražská voda je nejhorší v Evropě, část potrubí je ještě z 19. století
http://praha.idnes.cz/praha-vodovody-ha … ntent=top6

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

47

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

je to sice na první půlce ostrova...

Vítězný návrh obnovy Císařského ostrova počítá s dalším říčním ramenem a lávkou

ČTK 16. června 2015  9:43
Nové říční rameno na Vltavě a další lávku přes řeku, to obsahuje vítězný návrh soutěže o obnovu Císařského ostrova, kterou uspořádal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Pochází z dílny architektonické kanceláře Pelčák a partner. Pětičlenná porota ho vybrala z pěti návrhů,“ uvedl Adam Švejda z Institutu.

http://www.metro.cz/vitezny-navrh-obnov … e-deje_jsk

48 Naposledy upravil: P_V (16.06. 2015 13.55)

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Kde tu vodu do nových ramen vezmou, vždyť dnes celá Vltava protéká dvěma elektrárnami a vodáckým kanálem.
Takže:
- snížit výrobu ekologické elektřiny, aby mělo co zurčet
- zrušit komerční aktivity a prostor pro diváky kolem vodáckého kanálu, aby voda měla kde zurčet
- zrušit komerční aktivity, přitahující obecenstvo,u cesty napříč ostrovem, aby voda měla kde zurčet

Thumbs up Thumbs down

49

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Více detailů k tomu Císařskému ostrovu na stránkách IPR
http://www.iprpraha.cz/cisarskyostrov

Thumbs up Thumbs down

50 Naposledy upravil: mrmarkus (02.07. 2015 08.15)

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Ještě jednou k znečištěné pitné vodě v Dejvicích.
http://www.metro.cz/pitna-voda-je-v-por … e-deje_jsk

Je tam i faktická neutrální odpověď k tématu, které tu občas řeším, stav vodovodů a kanalizací.

Často se mluví o tom, že vodovodní potrubí je staré, na pokraji životnosti. Jaká je situace v Praze?

Generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos: V Praze je 3515 km vodovodních sítí a 791 km přípojek. Průměrné stáří vodovodů a kanalizace se pohybuje kolem 40 let. Nejstarší vodovody v provozu jsou z doby kolem roku 1880. Ještě dnes funguje 104 km vodovodů starších sta let. U kanalizace je to podobné. Velké problémy však dělají i vodovody zdoby socialistické výstavby – kvůli nekvalitní litině.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down