K tomu odlivu lidí z centra, mám jen subjektivní věci, ale je to moje osobní zkušenost. V domech kde jsem měl kamarády a bydlely tam rodiny s dětmi jsou dnes převážně nájemní byty, rodin s dětmi tam vidím už jen minimálně, spíše hodně seniorů. Máme děti a víme, jaká je to komplikace pro vzájemné navštěvování, když se vypravíme autem k někomu kde jsou ZPS. Vlastně je to častý důvod, proč spíše lidé s dětmi jezdí k nám kde ZPS nejsou než někdo k nim. Úmyslně jsem psal ale hlavně ty daňově zajímavější lidi, tedy bohatší zaměstnance a podnikatele. K nim patří třeba více aut, což je u ZPS komplikace. Stejně tak jsou komplikací třeba rerefentská firemní auta.
Největší odliv ale vidím v případě provozoven podnikatelů. Prakticky všechny IT firmy se kterými jsem spolupracoval byly kdysi dávno v centru a dnes tam z nich není snad jediná. ZPS byl velmi často zmiňovaný problém a teď mimochodem slyším tu diskuzi znovu. Plánované zavádění ZPS v oblasti Budějovické naštvalo hodně podnikatelů, co si zde poctivě dalo do pořádku své prostory pro podnikání a teď mají strach, že zaměstanci, spolupracovníci i zákazníci budou vnímat ZPS jako komplikaci. Budějovická je klasický odstrašující příklad, to je přesně to bezuzdné zatížení oblasti, zatímco o kilometr dál už jsou zanedbané průmyslové plochy. I proto se tu ZPS zavádí, má to odůvodnění, ale vyvolá to další přesuny a hlavně se mění podmínky, jaké tu lidé i podnikatelé měli.
No a teď co se dá udělat, aby bylo lépe. Především si lépe ošetřit developerské projekty, aby vznikaly areály s vlastními parkovacími místy, pro svá vozidla i pro vozidla návštěv. Praxe, kde jsou ulice v okolí kancelářské budovy zaplaveny soukromými vozdily zaměstnanců není chyba těch firem, není to chyba ani developera, je to selhání města, které stavbu povolilo bez toho, aby si podmínilo tyhle věci.
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]