obr napsal:MP napsal:obr napsal:ve městě zase jezdí v autobuse asi více lidí..... Víte, tyhle argumentace vč. argumentace "náklady" nemají smysl. Když někdo z nás něco potřebuje, porozhlédne se po nabídce různých konkurentů a podle výhodnosti koupí. Náklady toho prodávajícího jsou mi šumafuk....
Takže chcete podporovat MHD v 15 let starých rozpadajících se karosách? Jděte se někdy podívat na příměstské linky a zkuste mi vyvrátit, že je provozují "zlatokopocé", kteří teď vydělávají a až se jim ty staré rachotiny rozpadnou, půjdou podnikat někam jinam (třeba prodávat syrečky, když to ponese).
nestrašte. Třeba takový Student Agency má rozpadající se autobusy ?
Já osobně jsem pro to, aby se místo MHD podporovala výstavba okruhu, radiál a parkování. Auta by zmizla z ulic a ty by se staly průjezdnějšími a doprava plynulejšími.
MHD by si měla normálně vydobýt svoje místo bez dotací v konkurenci s auty, motorkami, koly pěšky atd. Lidé by pak přirozeně používali, co je pro ně lepší. Dnešní systém - 9 mld dotace MHD - to je na každého z milionu Pražanů 9.000ročně/750 měsíčně je příliš drahý. Auta jsou levnější a ještě k tomu bez dotací.
To není jen o firmě. I takový Hotliner svého času jezdil do Liberce se slušnými autobusy (srovnatelnými se Student Agency) a zároveň po praze jezdil náhradní městskou dopravu s naprostými vraky. Soukormá firma je od toho, aby vydělávala, a v případě městské dopravy je od ní požadováno jen odjezdit nějaké kilometry (a sankce za to, že nedojedou do cíle jsou minimální), a to samozřejmě splní levněji s těmi vraky. Jeden z "Problémů" DPP je, že poskytuje kvalitní službu, i když to po něm město nechce.
Další problém je, že se peníze ztráci v projektech jako OpenCard nebo metro do polí, nebo tramvaj Škoda "Porsche" 14T, do čehož by jakákoliv soukromý hospodář nikdy nešel. Akorát to nařídili titíž měštští politici, kteří nyní hartusí, že je DPP drahý.
A proč MHD by si měli platit jen užívatelé, a okruh, radiály a parkování všichni? Když spravedlnost, tak pro všechny - MHD by si platili jen uživatelé MHD. a okruhy (nejen výstavbu, ale i nájem/výkup potřebných pozemků) by si platili uživatelé prostřednictvím mýtného, každý podle míry využití. A abychom byli opravdu spravedliví, tak ne podle "nákladů", ale podle zákona nabídky a poptávky, stejně, jak to chcete pro MHD.