926

Re: Z tisku a médií

v mediích nějak zaniká informace z DIZ, že hned po té záplavě v červenci 2013 nahlásila pojistnou událost a informovala magistrát, tehdy za Hudečka a Nouzy a nikdy nedostali žádnou reakci na tato upozornění. Pak ještě to upozornění zopakovala 27x, naposled v listopadu vloni. Dle Nouzy nereagoval, protože předpokládal, že je DIZ jasné, že mají odstranit kabelový problém s pojišťovnou sami. Něco se začalo dít až teď.

http://byznys.lidovky.cz/vymena-ponicen … kladna_mmu

Thumbs up Thumbs down

927

Re: Z tisku a médií

Nas**l bych jim tak akorát....vyděrači! :-(

Tohle by se fakticky mělo řešit nějak komplexně...ty firmy tu Prahu opravdu ždímají, jak houbu....neříkám, že je Praha bez biny, ale...

Petr od Pankráce

928

Re: Z tisku a médií

Vlhkost v tunelu Blanka může znemožnit jeho užívání, bojí se Praha 6
http://www.novinky.cz/domaci/363969-vlh … aha-6.html

Uffff

Petr od Pankráce

929

Re: Z tisku a médií

Zeman: Kdyby tu přistáli zelení mužíci, pošlu je dodělat tunel Blanka
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-idnes-c … domaci_kop

Thumbs up Thumbs down

930

Re: Z tisku a médií

Šéf Metrostavu: Myslím, že existuje objednávka, aby se Blanka neotevřela
http://praha.idnes.cz/reditel-metrostav … ntent=top6

Trapná a smutná komedie pokračuje...

Petr od Pankráce

931 Naposledy upravil: ng (12.03. 2015 15.32)

Re: Z tisku a médií

Předem se omlouvám za "neseriózní" odkaz k tématu, ale myslím, že to sem už vlastně po tom všem patří (zapněte si titulky):
https://www.youtube.com/watch?v=LZ6-LDr8Hsw&t

Thumbs up Thumbs down

932

Re: Z tisku a médií

...a dále...

Praha chce arbitráž. Má nařídit urychlené dokončení Blanky
http://zpravy.aktualne.cz/domaci/doline … 5900fea04/

Petr od Pankráce

933 Naposledy upravil: Jenik (12.03. 2015 21.00)

Re: Z tisku a médií

A dodatečně k mé zmínce, že ČKD už od pojišťovny inkasovalo, ale prý málo

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/pojist … 5900fea04/

Hlavně proto. že se o tom vůbec nemluví. ale tohle vypadá, že je v tom jednoznačně namočené ČKD DIZ. Převzali stavbu k instalaci technologií (třeba s výhradami) a začali instalovat. Po zásahu deštěm shůry (vis maior) uplatňovali škodu vůči pojišťovně a nikoli proti dodavateli stavební části (MTS). Z toho pro mne vyplývá, že "kdo to zaplatí" je spor mezi ČKD a pojišťovnou a K z Poszony nemá komu nadávat, ale jen tlačit na termín.

Thumbs up Thumbs down

934

Re: Z tisku a médií

Výměna špatných kabelů v Blance přijde na 60 milionů, naznačují posudky
Zdroj: http://praha.idnes.cz/vymena-kabelu-tun … zpravy_bur

Thumbs up Thumbs down

935

Re: Z tisku a médií

:-) hahaaaa tak nejprve miliarda a ted 60 mega? Smesny a trapny.....

Petr od Pankráce

936

Re: Z tisku a médií

Asi záleží na tom, kdo to tvrdí...

Praha 13. března (ČTK) - Objednávka a následná výměna vadných kabelů v tunelovém komplexu Blanka potrvá více než osm měsíců. Vyplývá to z harmonogramu, který vypracovali dodavatelé. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval mluvčí ČKD Praha DIZ Karel Samec. Kdy práce začnou a kdo je zaplatí, není jasné. Vedení Prahy se o tom s dodavateli pře. Zvažuje dokonce další arbitráž. Kvůli vodou poničeným technologiím musela Praha nedávno znovu odložit otevření problematické
stavby. Tunelový komplex, který je součástí městského okruhu, vyjde minimálně na 37 (ano, Vlákno, my víme, 43) miliard korun.
"Dnešního dne jsme odevzdali předběžný podmíněný harmonogram výměny poškozených kabelů, který však předpokládá, že investor či správce stavby vydá k této výměně závazný pokyn," uvedl mluvčí. Harmonogram počítá s tím, že 50 dnů potrvá dodávka kabelů, zhruba 3,5 měsíce výměna a další tři měsíce zkoušky. Podle některých informací by práce mohly vyjít na stovky milionů až na miliardu korun. Záležet bude na tom, jakou variantu město zvolí. Možná je totiž pouhá výměna za stejný typ kabelů, nebo instalace proti vodě odolnější technologie.

http://praha.idnes.cz/vymena-kabelu-v-b … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

937

Re: Z tisku a médií

Právo: V infocentru stavby na Letenské pláni se teď konají schůzky města s dodavateli k problematickým kabelům. Pak se může zbořit.

    Firmy věděly, že do Blanky teče voda. Kabely přesto položily
    16. března 2015  3:01

    Stavební firmy už v roce 2012 věděly, že montované technologie v tunelu Blanka kvůli průsakům vody nemusí být funkční. Vyplývá to z dokumentace, kterou má MF DNES k dispozici. Praha nyní musí kabely dát vyměnit, což bude stát desítky milionů a otevření tunelu se posune o další měsíce.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/tunel-blanka-kabe … domaci_aba

938

Re: Z tisku a médií

Metrostav nabídl Praze kompletní dokončení tunelu Blanka

   Praha 16. března (ČTK) - Stavební firma Metrostav nabídla pražskému magistrátu převzetí kompletní odpovědnosti za dokončení tunelu Blanka včetně technologické části. V dopise primátorce Adrianě Krnáčové to uvedl předseda představenstva Metrostavu Jiří Bělohlav. Kvůli výměně kabelů poškozených vodou se má otevření Blanky podle dodavatelské firmy ČKD DIZ zpozdit o dalších více než osm měsíců.

http://byznys.lidovky.cz/metrostav-nabi … oprava_ele

http://praha.idnes.cz/metrostav-nabizi- … domaci_pku

939

Re: Z tisku a médií

Tunel Blanka vyšetřuje policie, brzy má padnout obvinění

Podle informací Aktuálně.cz se policie chystá obvinit bývalého "hlavního úředníka Blanky". Utopené kabely, které otevření tunelu nyní zdržují, však zatím neřeší. Rada teprve zváží trestní oznámení.

Praha – Kvůli pražskému tunelu Blanka zřejmě v nejbližších týdnech padne obvinění. Ne však za utopené kabely, ale za několik kroků, které stavbu za 37 miliard před dvěma roky zdržely o několik měsíců. A také kvůli údajně zbytečné investici ve výši 30 milionů.
Policie se totiž podle informací Aktuálně.cz chystá obvinit "hlavního úředníka Blanky" - bývalého ředitele Odboru městského investora Jana Beránka. Státní zástupce by měl o jejím návrhu rozhodnout do konce března.
Policie klade Beránkovi za vinu zejména to, že počátkem roku 2013 zadal za zhruba 30 milionů zakázku na tzv. kategorizaci – tedy rozdělení prací, které může ještě Praha na prodražené stavbě proplatit a které už musí řešit jinak, například zadáním dodatečné soutěže.
Podle zákona o zadávání veřejných zakázek se totiž může stavba prodražit o maximálně dvacet procent proti ceně nabídnuté v soutěži  – a co je nad to, musí projít opět soutěží. Vše komplikuje to, že za vícepráce je považováno vše, co se odchyluje od původního projektu – byť by to bylo naopak cenu snížilo.

Měla to dělat IDS

"Ta zakázka byla zbytečná. Tu práci byla schopna udělat společnost IDS, která byla správcem stavby a věděla, co se prostavělo, schvalovala změnové listy a věděla, kolik se má proplatit,“ popisuje zdroj, který je obeznámen s vyšetřováním.
Společnost IDS, která už jako správce stavby dostala od města zaplaceno 300 milionů korun, podle něj už takovéto práce měla víceméně zahrnuty ve svém paušálu. A Beránek se tak údajně dopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku, za které v případě velké škody hrozí až osmileté vězení.
Beránek zadání kategorizace jiným firmám vysvětluje tím, že IDS pracovala špatně. "Proč by se to zadávalo IDS, když nebyla léta schopná tu stavbu ohlídat?" reagoval bývalý magistrátní úředník Beránek s tím, že tento krok konzultoval s radou města i s právním oddělením magistrátu.
Beránka hájí jeho tehdejší politický nadřízený, bývalý náměstek primátora Jiří Nouza. (TOP 09). "Nejsem si jist, jestli to IDS mělo v povinnostech," říká. 
A to potvrzuje i samotná IDS. Podle ní takovou službu jako kategorizaci prací opravdu neměli ve svém popisu práce. "Tato činnost není standardní činností technického dozoru investora, respektive správce stavby," uvedl mluvčí IDS Pavel Kočiš. Podle něj totiž jde o účetní práce, kterými se IDS nezabývá.

Stotisícová pokuta pro město

Policie Beránkovi vytýká i to, že uvedenou zakázku zadal bez soutěže v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění. "To byl krizový stav, ježišikriste. Jedná se o stavbu za 35 miliard a toto bylo poradenství v řádu několika milionů," hájí se Beránek. Veřejná soutěž by prý zdržela o dva až pět měsíců proplácení faktur, a tedy i dokončení tunelu Blanka.
Nicméně policii v tomto dává za pravdu i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Prvostupňovým rozhodnutím ze září 2014 byla uložena hlavnímu městu Praze pokuta ve výši 100 000 korun za neoprávněné zadání uvedené veřejné zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Protože se město odvolalo, není pokuta pravomocná.
Policie však Beránkovi vytýká ještě jednu věc. Do funce jej v únoru 2012 (opustil ji na jaře 2014 kvůli reorganizaci odboru) dosadil tehdejší primátor Bohuslav Svoboda (ODS). A Beránek jako jeden z prvních kroků udělal to, že pozastavil prakticky veškeré platby, které souvisely s Blankou. To mělo za následek, že se stavba prakticky zastavila a město nakonec vyvolalo arbitráž s Metrostavem. I to policie vidí jako škodu, vzniklou městu.

O kabelech budou jednat

Tunel Blanka se měl po šesti odkladech otevřít 6. dubna. Koncem února však společnost ČKD, která dodává do tunelu technologie, oznámila, že kvůli utopeným kabelům ani tento termín neplatí. A kdy se stavba, která už spolykala 37 miliard korun, otevře, je nejisté.
ČKD sice v pátek oznámila, že je schopna vyměnit kabely a zprovoznit tunel do osmi měsíců – musí si to ale od ní Praha či IDS jako správce stavby objednat.
Jenže pokud město pokyn k výměně vydá, ČKD bude argumentovat tím, že je to změna proti původnímu projektu a bude ji chtít od města zaplatit. To ovšem už náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek odmítá – podle něj by město nemělo platit ani korunu navíc.
Blanka bude i hlavním tématem úterního jednání rady. Dolínek chce prosadit, aby se město obrátilo na rozhodčí soud, který by podle něj měl nařídit ČKD, ať dokončí stavbu.
A podle mluvčí města Petry Hrubé je pravděpodobné, že rada bude jednat i o tom, zda kvůli utopeným kabelům nepodá trestní oznámení.

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/tunel- … 5900fea04/

Thumbs up Thumbs down

940

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

Tunel Blanka vyšetřuje policie, brzy má padnout obvinění]

No vida, ani to dlouho netrvalo a "Obětní Beránek" se našel..

Thumbs up Thumbs down

941

Re: Z tisku a médií

ČTK: Podle ČKD Praha DIZ, která zajišťuje technologie v tunelu Blanka, je nabídka Metrostavu na převzetí kompletní odpovědnosti za dokončení naivní.

Thumbs up Thumbs down

942

Re: Z tisku a médií

Je otázka zda odpovědnost za včasné dokončení, nebo i za to, že výměnu kabelů nebude platit město.

Thumbs up Thumbs down

943

Re: Z tisku a médií

ad převzetí Metrostavem

Že je Blanka "děravá" se ví pěkně dlouho. Otázkou pro mě a asi pro všechny je, nakolik ty průsaky ohrožují technologie a tedy nakolik se hodí ty přívalové deště jen k odvrácení pozornosti právě od průsaků.  Každopádně v tom taky vidím snahu Metrostavu vyřešit vlastní průšvih.  Když Metrostav dodělá resp. opraví kabeláž a technologie „dle svého“, nějak už to s těmi průsaky skloubí. Když tam kabely tahá jiná firma, tak na průsaky v odpovědnosti někoho jiného v zásadě kašle a udělá striktně co má v papírech. S trochou přehánění je instaluje klidně pod hladinou.

Thumbs up Thumbs down

944

Re: Z tisku a médií

pulsar: ČKD už říká totéž. http://praha.idnes.cz/reakce-ckd-na-pro … zpravy_bur

Ale říká se, že nejlepší těsnění je díra. Když už někam zateče, tak ať to zas vyteče. Průsaky jsou očekávatelný jev a šachty, ač těsné, po čase přestanou těsnit stoprocentně. Takže kabelovody by měly mít odvod toho, co tam přesto vnikne, a pokud nemají, tak to prostě vymyslel člověk s primátorčinou diagnózou.

Thumbs up +1 Thumbs down

945 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (17.03. 2015 18.41)

Re: Z tisku a médií

Praha 17. března (ČTK) - Praha podá žalobu na firmu ČKD Praha DIZ, která dodávala technologii do tunelu Blanka. Firma dodala kabely, které nevydržely přívalový déšť, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kvůli poničeným kabelům bylo odloženo plánované zprovoznění tunelu na přelomu března a dubna. Tunel vyjde Prahu na asi 37 miliard korun. Firma ČKD Praha DIZ se k situaci nechce vyjadřovat.
Praha si chce podle Dolínka nechat prověřit způsob, jakým žalobu podat. Návrh dalšího postupu má být hotov příští týden. "Je to první krok k tomu, aby si s námi naši dodavatelé přestali hrát na schovávanou, což nám připadá, že se nyní děje," řekl Dolínek.
Firma je dodavatelem technologické části tunelu Blanka, tedy i kabelů, které poničil před necelými dvěma roky přívalový déšť. Kabely bude muset dodavatel vyměnit. Minulý týden firma informovala, že to bude trvat nejméně osm měsíců. Zároveň dnes zopakovala, že situaci nezpůsobila. Kdo za nastalou situaci může, není jasné. Město se zatím s dodavateli neshodlo na tom, kdo je za problém zodpovědný.
Firma zatím postup města nechtěla jakkoliv komentovat. "Do doby, než obdržíme ze strany města nějaké vyjádření, tak se k tomu nechceme vyjadřovat," řekl ČTK mluvčí ČKD Karel Samec.

Praze došla trpělivost. Kvůli Blance podá žalobu
http://echo24.cz/a/iUFrx/praze-dosla-tr … oda-zalobu

Thumbs up Thumbs down

946

Re: Z tisku a médií

Kabely v Blance ležely ve vodě kvůli křivě položeným chráničkám
18. března 2015  6:24

Voda se do kabelů v tunelu Blanka podle některých zdrojů MF DNES dostala kvůli křivě položeným chráničkám. Chyba tak mohla vzniknout už při stavbě. Chráničky jsou totiž zcela prohnuté, a tudíž ve spoustě míst zůstává voda.

http://praha.idnes.cz/kabely-v-blance-n … zpravy_bur

    Představte si hadici od vysavače, jen tlustou zhruba 10 centimetrů a uvnitř hladkou. Když bude ležet v mírném spádu, voda se v ní neudrží a odteče. Pokud však bude v některých místech prohnutá, zůstane v ní voda stát jako v lavoru.

    A to je právě problém, který se podle dvou na sobě nezávislých zdrojů stal v komplexu Blanka. V podobných hadicích v betonu pod chodníky totiž vedou svazky právě těch problémových kabelů, které je nyní třeba měnit.

    Na to, že chráničky nemusí být v pořádku, upozorňuje i loňský podzimní zápis z kontrolního dne, kdy firmy a zástupci magistrátu sledovali zajímavé video. Záznam z chrániček v útrobách chodníků, kam běžně není vidět, podle zápisu ukázal „neuvěřitelný nepořádek, zbytky cihel, betonu“.

    „Kamerová zkouška rovněž prokázala, že chráničky mezi jednotlivými šachtami neběží lineárně, ale jsou zcela prohnuté, a tudíž ve spoustě míst zůstává voda,“ konstatoval v dokumentu správce stavby – firma IDS.

    Podle materiálu, který má MF DNES k dispozici, Metrostav oponoval, že chráničky jsou ve skutečnosti suché a čisté. Právě tato firma je pokládala.
    Voda neodtéká, drží se

    „Nejsou položené tak, jak se předpokládalo. Jsou tam lokální lavory, kde by se mohla držet voda,“ odpověděl na dotaz MF DNES Alexandr Butovič z firmy Satra, která Blanku projektovala.

    Z projektu plyne, že voda z chrániček by měla spádem odtékat do propojek, pak do technické chodby a posléze do jímek, odkud se odčerpává.

    Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka se může na bezmála dvou stovkách kilometrů chrániček objevit nedostatek.

    „Na jednom nebo dvou místech může být chyba. Nemám ale informaci, že by to byl zásadní problém. Nevyskytuje se to v takovém měřítku, že by to mohlo poškodit takové množství kabelů,“ zdůraznil Polák.

    Více spor komentovat nechtěl a dodal, že si společnost počká na výsledky znaleckých posudků.

    I podle IDS kamery ukázaly problémy jen na dvou místech. „Tuto skutečnost je třeba vnímat v kontextu celé stavby – nelineárnost se vyskytuje na dvou zhruba třímetrových úsecích z celkových 32 kilometrů,“ upřesnil mluvčí IDS Pavel Kočiš. Nutno dodat, že kamerové zkoušky se nekonaly v celé délce tunelu, ale jen v několika úsecích.
    Kabely degradují

    Kabely, které nyní na Blance leží, by měly snést běžnou tunelovou vlhkost. Měly by například bez úhony odolat i čtvrthodinovému občasnému ponoru pod hladinu. Avšak po delší době pod vodou vlhkost nasáknou a pak degradují.

    Do chrániček se mohla dostat voda během přívalových dešťů v létě 2013, ale i voda z dlouhodobých průsaků, jak několikrát v minulosti naznačila firma ČKD Praha DIZ, dodavatel technologií.

    „Kvalita pokládky chrániček se standardně nezjišťuje a před započetím montáže ji ani nelze technologicky zjistit. ČKD pak na tyto záležitosti upozornila neprodleně, když narazila na problémy s kabely a zjišťovala postupně příčiny, které k nim vedly,“ uvedl mluvčí ČKD Karel Samec.

    Mluvčí ČKD Praha DIZ tak reagoval na dotaz, proč do takového prostředí vedení pokládali. Poukázal na to, že za kvalitu stavby ručí její správce. Tedy společnost IDS.

    „Tunelový komplex Blanka byl projektován jako suchý nebo převážně suchý. Výskyt trvalé vlhkosti včetně toho, že by se někde držela delší dobu voda, tedy vůbec podle stále platného projektu neměl nastat,“ dodal Samec.

    Střídání mokrého a suchého prostředí nyní staví Prahu do paradoxní situace - nikdo nepočítá s tím, že by kabely měly být současně protipožární i voděodolné, když se tyto dvě vlastnosti logicky vylučují.
    „Podmořský“ kabel: odolný vůči vodě a bez jedu

    Magistrát nyní zajímá především řešení potíží, které může být v zásadě trojího typu. Nejpravděpodobnější je, že Praha pro jistotu požádá, aby ČKD uložila do chrániček „podmořský“ typ kabelu – ten při hoření neprodukuje jedovaté zplodiny a současně odolává vodě.

    Problém je, že výrobek zahraniční firmy nevyhovuje, a český producent firma Kabex sice nechala své kabely testovat, ale stále nemá certifikaci. A její získání může trvat měsíce.

    Na stavu kabelů se podepsalo více příčin. Již minulý týden MF DNES například upozornila, že se stavba potýkala od počátku s průsaky.

    Během přívalových dešťů pak voda natekla do vedení v chráničkách z rozvaděčů, v nichž jsou dráty rozpletené. Problém by měli do konce března rozklíčovat znalci.
    Autor: Kateřina Frouzová

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/kabely-v-blance-n … zpravy_bur

947

Re: Z tisku a médií

Jen jsem se přehlédl při čtení "Problém by měli do konce března zveličovat znalci" hmm

Thumbs up Thumbs down

948

Re: Z tisku a médií

Šéf ČKD k Blance: Praha je zodpovědná za to, že se musí měnit kabely

http://domaci.ihned.cz/c1-63703160-ckd- … n=mediafed

Thumbs up Thumbs down

949

Re: Z tisku a médií

iDnes: Kabely v Blance ležely ve vodě kvůli křivě položeným chráničkám včetně krásného vysvětlujícího obrázku

http://praha.idnes.cz/kabely-v-blance-n … zpravy_bur

a komentář tamtéž: Hádky kvůli kabelům v Blance přerostly ve válku. Město chystá žalobu
http://praha.idnes.cz/spory-o-tunel-bla … zpravy_mav

Thumbs up Thumbs down

950

Re: Z tisku a médií

Vodotěsnost pražského tunelu Blanka byla častým tématem kontrolních dnů, při kterých komplex procházeli stavbaři, technologové či správci stavby. Ti opakovaně upozorňovali, že průsaky a míra vlhkosti neodpovídají požadavkům projektu. A že v takovém stavu není možné tunel od firmy Metrostav – autora stavební části – převzít.

Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/blanka-nevyhov … gn=kolotoc

Thumbs up Thumbs down