51

Re: Stavby v sousedství

tram smyčka Troja...

Martin Šubrt napsal:

http://www.k-report.net/ukazobrazek.php … =48/254369

Úplnej šum to není. Někdy na podzim byla schválena změna územního plánu vymezující prostor mezi původní tratí z Rámusáku a novou tratí z Trojského mostu pro výhledové umístění P+R. Na základě tohoto rozhodnutí, které je motivováno tím, že moc míst, kde by se dal před centrem udělat nějaký záchyt vozidel není, jsme se dívali trošku na možnosti to P+R napojit rozumně na MHD. Vyšlo nám, že při napojení pouze na linky 17 a 112, a to ještě s docházkou kousek zpět, to P+R ani ve výhledu nemá žádný smysl.

Současně jsme se podívali na kolejovou síť tramvají v Holešovicích po případné dostavbě Buben a z toho vyšlo, že pro linkové vedení zde není příliš vhodná zamýšlená smyčka ve stopě dnešního jižního terminálu busů Nádraží Holešovice. Tj. se doznávám, že jsem pachatelem myšlenky, že když někdy bude možné najít peníze na stavbu P+R v Troji (což bude určitě za dlouho, ne dříve než za 5 let), tak by bylo vhodné do toho P+R integrovat tramvajovou smyčku. A proto vznikl náčrtek, který byl z TSK-ÚDI zaslán na IPR a bude zvažováno, jak s ním v případě realizace P+R případně naložit, či nenaložit. Tj. dnes se zatím nic neplánuje, jen se to maličko zvažuje, zda by to mělo smysl.

Přece jen je tam místo i na patrové parkoviště nejen ve vztahu k ZOO, ale i Výstavišti, sportovní hale, ale i obecně k centru. Pokud by se udělal jen busový pendl k metru, atraktivitu by to moc nemělo, proto je tu snaha, aby kromě dovozu k metru z té smyčky jezdily i tramvaje do prostoru Ortenova nám., Manin, Argentinské, Strossu, Dlouhé třídy a Staroměstské, což jsou lokality, které budou tramvají velmi rychle dostupné a jsou mimo metro C. Přece jen, Bubny by měly generovat asi 60 000 nových cest denně a to už je slušná porce, kterou nelze nechat na autech, ta auta se do Holešovic už pak neprotlačí.

Tj. pokud by něco jako smyčka Trojská vznikalo, asi až s výstavbou akce Bubny v poměrně dalekém výhledu. Přece jen, tramvajových linek v Holešovicích spíše do budoucna s novou tratí přibude a bylo by nevhodné tam 6 linek smyčkovat do tří smyček, nebo všechny spojovat. Smyčka hned za řekou nabízí krátký dojezd na obrat, nenutí to tahat mrtvou Trojskou nahoru a trošku pomáhá rozplést gordický uzel v podobě 14+24 a dotáhne k metru Holešovice i nějakou z linek, co obvykle od centra končí na Výstavišti.

52

Re: Stavby v sousedství

Jako ukončovací bod tramvají "převlékaných" v Holešovicích a náhrada smyčky Výstaviště mi to přijde jako zajímavý nápad. Pak je ale otázka, jestli by tam neměly být ty koleje rovnou 3 pro 3 samostatné linky.

Thumbs up Thumbs down

53

Re: Stavby v sousedství

Na Triangl dorazily bagry a buldozery, vybírají celý prostor a vyvážejí jeden náklaďák za druhým...

Thumbs up Thumbs down

54

Re: Stavby v sousedství

Malovanka v ústí tunelu Blanka se zazelená. Praha zaplatí 50 milionů
http://www.metro.cz/malovanka-v-usti-tu … e-deje_jbs

Petr od Pankráce

55

Re: Stavby v sousedství

Soudě podle fotogalerie, co je tam označeno za "alternativní návrh", to nejpodstatnější - lávky po kterých se dá křižovatka přejít jinak než zacházkou, tam nebude.

Thumbs up Thumbs down

56

Re: Stavby v sousedství

Zelená Malovanka se dělí na dvě části - ozelenění (na to byla přidělena nějaká EU dotace) a lávky (na ty dotace není). Teď se začíná zpracovávat DSP.

Thumbs up Thumbs down

57

Re: Stavby v sousedství

Zdevastované vily v Bubenči čekají na demolici. Nahradí je skleněný palác
http://bydleni.idnes.cz/kancelarska-bud … ektura_web

Thumbs up Thumbs down

58

Re: Stavby v sousedství

P_V napsal:

Zdevastované vily v Bubenči čekají na demolici. Nahradí je skleněný palác
http://bydleni.idnes.cz/kancelarska-bud … ektura_web

"Nádhera" jako solitér a i jako architektonický a funkční přínos okolí. Zvláště majitelé vil za touto skleněnou přehradou musí mít radost.

Thumbs up Thumbs down

59

Re: Stavby v sousedství

Je to další selhání města plynoucí z absence skutečné role městského architekta. Ten by jen těžko dopustil v tomto území tohle zvěrstvo. Nemám nic proti nové stavbě, ale mám hodně proti lokalitě, tohle patřilo někam do brownfieldu v širším centru. Útvar rozvoje hlavního města Prahy je trvale udržován v rozkladu, podobně mě rozčílila třeba stavba Lomnického x Dačického, která na místo vkusného kraje vilové zóny přivedla mastodonta. Od městského architekta očekávám právě lepší přístup v takových případech. Kdyby tu byl limit přes územní plán a ještě regulace skrze městského architekta, už by nebylo výhodné nechávat tyto domy podlehnout skáze. Dokážu si také představit nějakou nadaci či dokonce investiční fond za účelem výkupu architektonických cenných domů, jejich rekonstrukce a dlouhodobého pronájmu, na rozdíl od běžných nemovitostních investičních fondů by tady nebyla návratnost v horizontu do 10 let, ale právě u těchto staveb s časem roste hodnota exponenciálně, proto mi pronájem přijde vhodnější.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

60

Re: Stavby v sousedství

Zbourat ty vily mělo smysl tak před 10 lety, když se hledal způsob, jak tam nacpat tunel. Mohl by mít o pruh navíc v každém směru smile Ale teď už ne.

Thumbs up Thumbs down

61

Re: Stavby v sousedství

Stavba sídla záchranky v Praze je o krok dál, Troja nesouhlasí

   Praha 10. dubna (ČTK) - Praha získala územní rozhodnutí na plánovanou stavbu sídla záchranné služby v Troji za zhruba 500 milionů korun. Hlavní město nyní bude usilovat o stavební povolení, řekl v rozhovoru s ČTK radní Martin Dlouhý (TOP 09). S projektem ale nesouhlasí trojská radnice, která se proti rozhodnutí odvolala. Chce, aby byl v místě park a parkoviště.
   Pražští záchranáři nemají nyní vlastní budovu a sídlí v pronajatém a údajně nevyhovujícím domě v Korunní ulici.
   Minulé vedení města původně plánovalo dokončení stavby už v září loňského roku. Loni Dlouhý mluvil o tom, že se začne stavět letos. V tuto chvíli ale termín zahájení prací nedokáže odhadnout. 'Stále doufáme, že na základní kámen poklepeme do konce roku,' uvedl.
   Stavba se zpozdila kvůli výkupu pozemků. Na žádost radnice Prahy-Troja se navíc celá budova v projektu proti původním plánům o několik metrů posouvala. Ani tak ale není městská část spokojena.
   'Domníváme se, že toto místo není pro umístění tak objemné budovy vhodné,' uvedl na dotaz ČTK starosta Tomáš Drdácký. 'Území tím bude znehodnoceno a zablokuje se jeho další rozvoj. Nesouhlasíme s argumentem, že už tak bude lokalita zničená, takže tu může taková stavba vyrůst,' dodal. Budova má stát v ústí budovaného tunelu Blanka u Trojského mostu. Starosta navrhuje vznik parku a parkoviště pro nedalekou zoo. Pozemek by mohl prý sloužit i pro potřeby kampusu.
   Součástí budovy záchranné služby by podle dřívějších informací měl být heliport, dispečink s 25 stanovišti operátorů, garáž pro záchranářský kamion Golem, školicí centrum, hotelové pokoje pro hosty, tělocvična, autoservis, prádelna a jídelna. Počítá se rovněž s lékárnou a myčkou, které by sloužily i veřejnosti. V budově zůstanou rezervy pro možný nárůst počtu záchranářů v budoucnosti.

62

Re: Stavby v sousedství

stránky o TRiIANGLU včetně fotek
http://www.hinton.cz/cz/aktualni-projek … -triangle/

63

Re: Stavby v sousedství

Zelení nesouhlasí s umístěním obchodního centra na Letné

   Praha 13. května (ČTK) - Strana zelených v Praze 7 nesouhlasí s projektem administrativně obchodního centra, které by mělo vyrůst vedle fotbalového stadionu na Letné. Zastupitel Ondřej Mirovský (SZ) považuje stavbu za předimenzovanou a nehodící se do prostředí pražské Letenské pláně. Uvedl to dnes v tiskové zprávě. Nesouhlas se stavbou vyjádřil už dřív i Klub za starou Prahu. O umístění centra nyní rozhoduje magistrátní Institut plánování a rozvoje (IPR).
   'Letenskou pláň považujeme za dokončený urbanistický celek a další zástavbu jejího okolí odmítáme,' uvedl Mirovský. 'Tento projekt může být současně precedentem pro plány na sousedních pozemcích v Praze 6, kde firma Lordship plánuje další administrativní projekt. Případná realizace obou by přivedla na Letnou denně tisíce nových aut, a zcela by se tak vytratil plánovaný efekt tunelů Blanka,' doplnil.
   Centrum by má vyrůst na ploše tréninkového hřiště a přesahovat by mělo v západní části až k výjezdu z budovaného tunelu Blanka. Podle podkladů IPR by měla stavba přemostit nájezdovou rampu do tunelu, což je prý pro odklon provozu přínosné. Klubu za starou Prahu ale považuje přeměnu hřiště v exponované poloze města na stavební parcelu za nebezpečnou. Pro charakter místa by prý měla nevratné negativní důsledky.
   O případném novém využití pozemku uvažuje fotbalový klub AC Sparta z toho důvodu, že po dokončení tunelu Blanka nebude z hygienických důvodů vyhovovat pro trénink sportovců. Tunel bude ústit prakticky hned vedle hřiště. Už dřív to řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík. IPR bude o projektu dále jednat.

64

Re: Stavby v sousedství

Sparta plánuje na Letné obchodní centrum. Zakrylo by Blanku
http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha … 590604f2e/

:-)

Petr od Pankráce

65

Re: Stavby v sousedství

no podle obrázku to teda moc nezakrývá.... navíc dvě obchodní centra vedle sebe... ehm velebnosti chce se mi...

Thumbs up Thumbs down

66

Re: Stavby v sousedství

On tam bude takový hustoprovoz, že čutálistům už to nebude vonět? Naopak bych předpokládal, že dnešní provoz z Milady Horákové silně zřídne.

Thumbs up Thumbs down

67

Re: Stavby v sousedství

asi sem smile

    Letenskou pláň na 17 dní obsadily pivovary, představí české speciály

    15. května 2014  16:50
    Na pražské Letenské pláni se otevírá rozlehlé stanové městečko. To nejlepší ze své produkce tam budou na Českém pivním festivalu točit tři desítky tuzemských pivovarů. Ke koštování zahraje milovníkům zlatavého moku pětačtyřicet kapel.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/cesky-pivni-festi … zpravy_mav

68

Re: Stavby v sousedství

Jj, už se těším :-)

Petr od Pankráce

69

Re: Stavby v sousedství

Praha 7 požádá magistrát o 20 milionů na opravu vodárny na Letné

   Praha 17. května (ČTK) - Praha 7 požádá magistrát o dotaci na opravu letenské vodárenské věže. Chtěla by získat kolem 20 milionů korun, což je polovina celkových nákladů, zjistila ČTK z unesení radních. Rekonstrukce začne na podzim a postupovat bude v několika fázích. Památkově chráněná budova bude sloužit především pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, řekl ČTK mluvčí radnice Martin Vokuš.
   'Jsme přesvědčeni, že jde o velmi významnou stavbu, jejíž oprava bude velmi nákladná. Pokoušíme se proto o získání podpory z různých zdrojů,' řekl mluvčí. V rámci rekonstrukce nechá radnice opravit celý objekt, včetně fasády, rozvodů, vytápění, kanalizace a vzduchotechniky. Výrazné změny se dotknou také vnitřních prostor. Okolní pozemek čekají sadové úpravy a nové oplocení. Opravena bude také historická pumpa, která je součástí areálu.
   Z materiálu, který schválila rada vyplývá, že řada konstrukcí a rozvodů je na hranici životnosti. Stavu památky neprospěla ani nedaleká stavba tunelu Blanka. Náklady na opravu by měly přesáhnout 40 milionů korun.
   Podle Vokuše byla novorenesanční vodárenská věž dokončena v roce 1888 podle projektu architekta Jindřicha Fialky. Stavbu realizovala firma Karel Hübschmann a František Schlaffer. Věž byla součástí vodárenského areálu, který zásoboval vodou horní část Holešovic a Bubenče. Z vodárenského provozu byla vyřazena v roce 1913. Do jejích jednotlivých pater byly následně vestavěny byty pro vodárenské zaměstnance. Později byly v části věže sklady. V sedmdesátých letech byl zbořen podzemní čtyřkomorový válcový vodojem a přečerpávací stanice. Památkově chráněná je věž od roku 1992.

70

Re: Stavby v sousedství

. Stavu památky neprospěla ani nedaleká stavba tunelu Blanka.

A mě se na zahradě hroutí plot.  Že jsem ho nechal 40 let bez údržby  za to určitě nemůže. Jednoznačně je to vinou nedaleké (35km) stavby Blanky. Chci dotacíííí!

Thumbs up +1 Thumbs down

71

Re: Stavby v sousedství

Mladá fronta DNES - Praha 17.5.2014 napsal:

Boj o Šlechtovku a Buďánka
Magistrát i památkáři tlačí na městské části, aby opravily zdevastované stavební památky. Hlavní město se pře s Prahou 7 o to, kdo opraví Šlechtovku. Praze 5 zase město dalo ultimátum k opravě památkové zóny Buďánka. Jinak ji městské části odejme.

BUBENEČ, SMÍCHOV Dříve byla Šlechtova restaurace symbolem Stromovky. Dnes si ji už málokdo pamatuje jinak než jako ruinu. Pražané ji vidí jen jako vizualizaci opravené budovy na fólii, která budovu pokrývá. Pod ní se však památkově chráněná budova nadále rozpadá.
    Památkáři proto nyní nařídili Praze 7, aby zajistila základní opravy a statiku stavby. To však odstartovalo dohady mezi městskou částí a magistrátem o to, kdo by se vlastně měl o budovu postarat.
    „Proti nařízení jsme se odvolali. Šlechtovka nám sice byla svěřena do majetku, ale stále platí smlouva o výpůjčce, v jejímž rámci se Praha zavázala o památku pečovat po dobu stavby tunelu Blanka. Chceme tedy po magistrátu vědět, jak máme postupovat,“ říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.
    Možná, že akutní opravy, které památkáři žádají, bude muset zahájit Metrostav. Firma totiž po ukončení prací na tunelu Blanka má zjistit, zda ražba nějak nepoškodila okolní budovy, a pokud ano, opraví je.
    „V této oblasti žádné výrazné poklesy nebyly a nepředpokládáme, že by se tam tedy dělaly nějaké velké práce. Pokud se tam něco zjistí, tak to uděláme,“ říká mluvčí Metrostavu František Polák. Dodal, že stavební firma před samotnou ražbou dala Šlechtovce novou střechu, provedla klempířské práce a celou stavbu zpevnila trámy.
Celkovou opravu objektu ve Stromovce slibuje už řadu let magistrát. Loni ale zavrhl jako předimenzovaný projekt za čtvrt miliardy korun. Nové výběrové řízení zatím nebylo vypsáno.
    „Památkáři se logicky obracejí na Prahu 7 jako na správce. Za celou dobu, co má sedmá městská část budovu svěřenou do majetku, s ní nic neudělala,“ říká náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09).
    Podle památkářů musí zabezpečovací práce začít ještě tento rok. „Jinak o ty fresky, balustrády a další umělecké prvky nenávratně přijdeme,“ shrnuje ředitel odboru památkové péče magistrátu Jiří Skalický.

Boj o Šlechtovku a Buďánka. Město tlačí radnice k opravě

Ještě vyostřenější je nyní spor mezi hlavním městem a Prahou 5 ohledně obnovy památkové zóny Buďánka. V úterý dala rada města Praze 5 šedesátidenní ultimátum na rekonstrukci osady. Pokud prý městská část nezačne konat, osadu jim město odejme a bude se o ni starat samo.
    „Mají to svěřené od roku 1996 a nic se tam pořád neděje. Doložili jen jakousi hrubou studii, co by tam v budoucnu mohlo být. Je to asi jen věc vytažená ze šuplíku ještě po bývalém panu starostovi Klímovi,“ říká radní Eva Vorlíčková (TOP 09).
    To však radnice Prahy 5 důrazně odmítá. „Od loňska prezentujeme veřejnosti projekt Buďánka pro Prahu, sehnali jsme 5 milionů korun od ČSOB a tak dále. Je téměř ironií, že ve stejný den, kdy nás rada vyzvala ke konání, jsme schválili již konkrétní záměr revitalizace Buďánek,“ vysvětluje radní Prahy 5 Jiří Vejmelka.

***

FAKTA Šlechtova restaurace Kulturní památka ve Stromovce, dříve známá jako Královská dvorana. Její nejstarší část pochází ze 17. st., dostavěna byla v 19. st. Jmenuje se po Václavu Šlechtovi, který zde měl výletní restauraci. V letech 1978 a 1980 vyhořela. Buďánka Bývalá smíchovská dělnická kolonie je nyní památkovou zónou. Na místě vinice ji mezi lety 1800 a 1840 postavili pravděpodobně dělníci z blízkého pískovcového lomu. Osada měla okolo 20 domů.

72

Re: Stavby v sousedství

Pražský deník 10.6.2014

Co bude s Letenskou plání po dokončení tunelu Blanka?
Co bude s Letenskou plání po dokončení tunelu Blanka?
Holešovice – Jakou Letnou Pražané vlastně chtějí? Na tyto stále naléhavější otázky hledali odpovědi účastníci odborné diskuze, kterou včera uspořádala radnice Praha 7 v Informačním centru tunelového komplexu Blanka. Setkání se zúčastnili experti z oblasti urbanismu, historie, sportu, kultury a občané Prahy 7. Pražský primátor Tomáš Hudeček a Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy účast odmítli.
    „„Je to tak unikátní a cenný prostor, že považujeme za vhodné zapojit odbornou i laickou veřejnost. Odborné setkání je pouze první krok, díky kterému získáme katalog smysluplných návrhů. O nich budeme následně diskutovat s širokou veřejností,“ uvedl starosta Marek ječmének. s tím, že konkrétní představu zatím radnice nemá, ale cítí nutnost ukončit provizorium, kterým místo již delší dobu trpí, a konečně vymyslet finální koncepční řešení. „Rádi bychom zachovali klíčové funkce lokality, tj. odpočinek, volnočasové aktivity, kulturní a sportovní akce. Zároveň je nutné zakrýt rampy křižovatky U Vorlíků a vystupující podzemní garáže,“ doplnil starosta Ječmének.
    Nejvýznamnější akcí na Letné byl letos Olympijský park, postavený při příležitosti zimní olympiády v Soči. Za 18 dní tudy prošlo přes 400 tisíc lidí z celé republiky. Tisíce dětí dostaly nevšední příležitost vyzkoušet si neznámé či nedostupné sportovní disciplíny a nasát olympijskou atmosféru.
    „V souvislosti s Olympijským parkem jsme otevřeli debatu nad využíváním veřejných prostranství, kterým podobné akce sluší,“ říká Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

73

Re: Stavby v sousedství

Praha 7 vyhlásila soutěž na vzhled Letné po otevření Blanky

   Praha 24. června (ČTK) - Praha 7 vyhlásila veřejnou soutěž na budoucí podobu Letenské pláně a okolí po otevření tunelového komplexu Blanka. O rozhodnutí radních informoval mluvčí radnice Martin Vokuš. Tři nejlépe hodnocené návrhy čeká finanční odměna. Pět nejlepších zařadí radnice do říjnové diskuse s veřejností. Letná by podle lidí měla dál sloužit hlavně sportu, kultuře a rekreaci.
   'Počátkem června tohoto roku jsme otevřeli diskuzi, jež se dotýká budoucí podoby a možného využití oblasti Letenské pláně a Letenských sadů,' řekl starosta Prahy 7 Marek Ječmének. 'S blížícím se otevřením tunelu Blanka totiž celá oblast zůstává ve stavu provizoria a neexistuje žádný plán, jak to změnit,' doplnil.
   Lidé se podle starosty vyjádřili důrazně proti zástavbě Letné. V úvahu by proto přicházelo pouze umístění dočasných zařízení pro sportovní a kulturní využití. Kompletní popis parametrů soutěže najdou soutěžící v zadání. Zapojit se mohou profesionálové, ale i laická veřejnost nebo třeba studenti architektury. Návrhy bude radnice přijímat do 22. září. Na přelomu září a října je posoudí odborná komise.

74

Re: Stavby v sousedství

reko Prefy Holešovice

http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 9.JPG.html

http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 2.JPG.html

75

Re: Stavby v sousedství

To ještě funguje? A já myslel, že to tam pomalu končí. Nějak jsem tajně doufal, že by tamtudy jednou šla protáhnout pobřežní cyklostezka...

Thumbs up +1 Thumbs down