26

Re: "Zelená" Malovanka

Víceúrovňová křižovatka Malovanka, která v budoucnu propojí stávající strahovský tunel s tunelem Blanka, by mohla radikálně změnit svou industriální podobu.

http://www.praha6.cz/aktuality/aktualita.php?ID=1434

Městská část Praha 6 totiž koupila od architektů Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha studii na její krášlení a zatravnění a nechala ji od těchto architektů rozpracovat.

Osadili beton stromy
O co jde? Na výstavě s názvem Městské zásahy Praha 2010, která se konala letos na jaře v uměleckém centru DOX, totiž dva mladí studenti architektury, Jiří Opočenský a Štěpán Valouch, prezentovali svou vizi zkrášlení a zatravnění Malovanky. Jejich návrh počítá s visutým parkem přímo nad křižovatkou, parkovými náměstíčky a lávkami pro pěší. Mezi lávkami by měla být napnuta síť, obrostlá břečťanem a psím vínem, které by tlumily hluk dopravy. „Jakýkoliv návrh, který pomůže míst ním obyvatelům zlepšit kvalitu bydlení a zároveň zmírnit dopad stavby na jejich životy, je prospěšný a já jej budu podporovat," říká Chalupa.
Musí to chtít lidé
Starosta Prahy 6 však nehodlá nic uspěchat. „Zatravnění Malovanky musí chtít především místní obyvatelé, neboť to budou především oni, kteří budou v budoucnu s touto stavbou žít v každodenním kontaktu. Rád bych proto znal jejich názor," uvedl v této souvislosti.

Thumbs up Thumbs down

27

Re: "Zelená" Malovanka

k tomu reseni Malovanky - pokud je ten jejich rozpocet za 123mil realisticky, tak mi to prijde jako docela zajimave reseni - prece jenom pohled na MUK je ponekud nevesely.
(ta studie je tady)

http://www.praha6.cz/aktuality/aktualita.php?ID=1434

Thumbs up Thumbs down

28

Re: "Zelená" Malovanka

Omlouvám se jemným architektonickým básnickým duším, dlouho jsem mlčel, budu upřímný.
Ta studie je absolutně nesmyslný blábol, poplatný dnešním trendům ve "volné" architektuře. Nelíbí se mi "Václavák", tak si nad něj namaluji visuté zahrady se vzducholodí, aby to bylo "krásné, zelené, přátelské a tak nějak občanské, že". Zadání od pedagoga asi znělo "nenávidím blanku, jděte a kreslete".Takových "prdy prdy plác (říkával můj kolega architekt) namaluji tlustou tužkou za odpoledne dvacet (dnes se to holt nedělá tlustou tužkou, ale v počítači, a je to trochu pracnější). Taková "krásná" architektonická studie ovšem neřeší jakékoliv technické, realizační a provozní záležitosti. Má to být údajně zavěšená síť - viděl pan autor mnichovský olympijský stadion, jaká je to konstrukce? Za těch 120mio možná pořídím  těch asi 1,5 hektaru nerezové sítě+ nějaké nosné lano, možná mi zbyde i na pár sazenic břečťanu (pomalu roste, kde bude kořenit), no tak psí víno, to je plevel, roste hrozně rychle, a je z něj spousta opadného listí. a to listí na vozovce v zatáčce, to mají za to..
A už vidím občana (třeba jannka) je se prochází a posedává  po houpajících se cestičkách a lavičkách dvacet metrů nad źemí.
Jestliže městská část tuto studii opravdu "koupila", je potřeba příslušné činitele popotahovat.

Thumbs up +2 Thumbs down

29

Re: "Zelená" Malovanka

tak trochu zpatky :-)
ze je MUK pro okolni obyvatele (coz nastesti nejsem) dost nevzhledna - to asi se mnou bude souhlasit vetsina, mozna ne na tomhle serveru (a rekl bych, ze po dokonceni stavby by ani mistni nechteli mit MUK jako vyhled z okna).
Nedokazu posoudit realitu vypoctu v tom 16 strankovem navrhu - ani technickou ani rozpoctovou. Na druhou stranu chapu, ze jakykoliv projekt by mel zacit od vize, ne nutne se vsemi vypocty - a objektivne tohle nejaka vize je. A minimalne je realisticka v tom, ze se nesnazi menit usporadani krizovatky - coz je dane a castecne hotove (a co by urcite bylo pranim zde oblibenych zelenych & co). Stejne tak nikde nepadlo za kolik tuhle studii mesto koupilo.
(nakonec i cela Blanka se v prvnich fazi musela zdat jako utopisticka vize - treba kvuli planum razit pod Stromovkou)

Thumbs up Thumbs down

30 Naposledy upravil: jannnn (04.10. 2010 23.38)

Re: "Zelená" Malovanka

Jenže ono jako spoustu architektonických návrhů to vypadá krásně na vizualizaci a z nadhledu. Ale v praxi a v pohledu z úrovně je to poté dost propadák.

Krásným příkladem budiž vybetonovaná plocha před NTK. Na vizualizaci efektní prostor s elegantními lavičkami a lampami. V reálu hnusná obrovská monolitická betonová plocha, že by ji většina sídlišť mohla jen závidět...

Thumbs up +2 Thumbs down

31

Re: "Zelená" Malovanka

Můj známý stavební inženýr s 40 lety praxe když to viděl odepsal cituji "ale nerozumím, to je jako doopravdy nebo fikce?"

A k tomu představte si jak se na té síti houpe sebevrah a čeká, až pojede náklaďák ;-) Nebo jak se teenageri vyžívají v novém adrenalínovém sportu přechodu Malovanky po břečťanu ....

Thumbs up Thumbs down

32

Re: "Zelená" Malovanka

Já bych to zredukoval jen na ty lávky, respektive stačila by jen jedna lávka napříč. Je totiž fakt, že území je nyní hůře průchodné než bývalo, nová lávka je jen z jedné strany a navíc bezbarierová jen když výtah nemá své dny. Zatímco dříve byla středem a bezbarierová furt. Průchodnost je třeba zachovat dobrou, neboť jsou tam zastávky autobusu, a není většího vopruzu pro místní než denně dělat velkou zacházku kolem velkodíla.
V návrhu vidím ale háček, jak založit opěry těch lávek. Že architekt namaluje flek a řekne Tady bude pilíř, ještě neznamená, že se tam vleze a že ho třeba ta opěrná zeď unese.

Thumbs up Thumbs down

33

Re: "Zelená" Malovanka

jak by to vypadalo pod tou sítí ? tam kde je dnes zeleň by byl beton ?

Thumbs up Thumbs down

34 Naposledy upravil: Kubajsu (05.10. 2010 07.26)

Re: "Zelená" Malovanka

obr napsal:

jak by to vypadalo pod tou sítí ? tam kde je dnes zeleň by byl beton ?

Obávám se, že spíš bláto a sem tam nějaký skomírající keřík přeživší ze současnosti...

Pak si nějak nedovedu představit jak na to porůstání jakoukoliv kytkou. Co mám zkušenost se psím vínem, tak za rok kvalitně poroste tak maximálně 1,5 m dál. Takže tahle plocha tak za 10 - 20 let? Břečťan nám u domu (pravda, že o něj nikdo nepečuje) za cca 25 let vyrostl do výšky asi 2m, tak to také nevidím nadějně...

Thumbs up Thumbs down

35

Re: "Zelená" Malovanka

O břešťanu neuvažujte. Je stínomilný. Na sluníčko přísavníky nebo psí víno. Speciálně přísavníky jsou schopné se vám prorůst střechou do baráku (osobní zkušenost). Ale že by zvládly takovéhle výšky a plochy? A občas opadávají, mrchy...
Jinak jako hluková bariéra je to téměř nefunkční. Na prach trochu, pokud občas zaprší, aby se to umylo. Na exhalace skoro vůbec, pokud je ovšem přežijí. Takže jenom optická bariéra. Přes léto.

Thumbs up Thumbs down

36

Re: "Zelená" Malovanka

Zaregistroval jsem tu architektonickou studii před pár dny a musím říct, že jsem to bral jen jako nějakou studentskou ideovou soutěž. A ono ejhle, už se toho někdo chytil (že by ty volby za dveřma?) Uznávám, že na těch vizualizacích to nevypadá zle, ale jak už tu psali jiní - realita by vypadala mnohem hůř, myslím, že by to nefungovalo ani po technické stránce - zmiňované listí na silnici, ale taky sníh atd. Jsem si od prvním vizualizací stávající Malovanky říkal, že je to křižovatka s velkým K a je vymyšlená a udělaná moc hezky a zajímavě. Cihelný obklad je nadčasový a ostrůvek zeleně uprostřed je také hezký. Nějak mi fakt uniká, proč by se ten prostor měl zakývat (?) Ano, bydlet bych tam nechtěl, ale na druhou stranu to tam do teď bylo ještě mnohem horší - obyčejná klasická vyasfaltovaná křižovatka bez jakéhokoliv architektonického vylepšení - ostatně jako většina křižovatek, u kterých to nikoho netrápí a nikdo je nechce zakrývat nějakou rádoby hezkou ohradou nebo střechou :-)

Thumbs up Thumbs down

37

Re: "Zelená" Malovanka

Na Malovance se objevil i venkovní panel s "reklamou" smile

http://yfrog.com/3vfotografie950j

Thumbs up Thumbs down

38

Re: "Zelená" Malovanka

a toto není dobré...  "Zástupce MČ Praha 6 předává výzvu Malovanka 2010"
To vypadá, že P6 začíná tlačit na realizaci toho "Valouchova nesmyslu". Doufám, že na OMI se zachovají rozumně a zamítnou to...

Thumbs up Thumbs down

39

Re: "Zelená" Malovanka

"nejnovější bejkárny z Šestky" aneb za co utrácet peníze z veřejných rozpočtů...

http://leteckaposta.cz/322363899

Thumbs up Thumbs down

40

Re: "Zelená" Malovanka

No však ta křižovatka potřebuje "zpřehlednit"

zvlášť ten první návrh labyrintizace je hodně úlet

Thumbs up Thumbs down

41 Naposledy upravil: Jenik (19.01. 2012 23.00)

Re: "Zelená" Malovanka

A nedaj pokoj a nedaj pokoj sad
Doplnění:
Takovýhle blábol nevypotí žádný architekt o své vůli,. jen tak aby něco dělal.
Někdo (státem placený úředník) ho musí vyzvat  ("vysoutěžit" předem vybranému uchazeči) a takovou práci mu smluvně zadat, a zadarmo to nebude, s tolika hezkými obrázky. A platit to bude samozřejmě ten úředník ze svého, nebo snad ne?
Investiční náklady na případnou realizaci už nezajímají vůbec nikoho; no jo, vlastně do Blanky nám už to teďka nepustěj, tak to snad zatáhne magistrát, a když tak řeknem, že to chce uhnie.
Takového úředníka bych postihl dle zákoníku práce trojnásobkem měsíční mzdy, náhradou škody  a následným předáním na pracovní úřad.
Podezřívám z vlivu jednu zelenou, která dřív škodila na magistrátě, dnes škodí na praze 6

Thumbs up Thumbs down

42

Re: "Zelená" Malovanka

Lávky vypadají přínosně, mnohem lépe než ta nynější demonstrace síly se zacházkou a zcela zbytečným výtahem. K labyrintu nechť se vyjádří dopravní technici, hasiči a jiní orgáni, když to projde, proč ne. Maskovací síť neřeší vůbec nic, jen problémy přidělává.

Thumbs up Thumbs down

43

Re: "Zelená" Malovanka

To se mi hoooodne libi, pripomina mi to reseni techto mestskych prutahu ve Svycarsku, tam je to uplne bezne, porad jakoby jedete ve vegetaci, ackoliv ta je natahana na betonu.

Thumbs up Thumbs down

44

Re: "Zelená" Malovanka

AGa.. napsal:

"nejnovější bejkárny z Šestky" aneb za co utrácet peníze z veřejných rozpočtů...

http://leteckaposta.cz/322363899

hodil jsem to do galerie, zatím v horší kvalitě
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … vize/2012/

kromě té síťě by se o tom dalo uvažovat... smile

45

Re: "Zelená" Malovanka

Mě se ta první varianta líbí. Síť je blbost, ale ty popínací stěny jsou pěkný, navíc zachytí dost prachu a hluku. A z lávky by se krásně koukalo na autíčka wink

Thumbs up Thumbs down

46

Re: "Zelená" Malovanka

Jeníku, také se toho obávám, a možná skrytě podpořená jistou hoteluchtivou firmou, že.
A jak to tak bývá, důsledkem řádění našich zelených přátel bude vykácení zhruba poloviny krásných, vyrostlých a celkem zdravých topolů, co tam zbyly. Proti zeleni na stěnách samozřejmě nic nemám, uprostřed se mi ty stomy libí víc.
Lávky jsou podle mého blbost, zkrácení  trasy veskrze minimální a velkým převýšením. Zvlášť ta od přechodu je úplně na ...

Thumbs up Thumbs down

47

Re: "Zelená" Malovanka

Jediné co by bylo dnes realizovatelné bez větších škod jsou ty lávky, ostatní by vyvolalo výrazné zásahy do již hotových provozních souborů (osvětlení, dopravní značení, řízení provozu atd...) a tedy zmařenou investici. Problematické je i nalezení vhodné rostliny a její "údržba", vliv zeleně by byl pozitivní na prach, na hluk ne. Síť by měla negativní dopady i na požární větrání přilehlých tunelů atd... Zkrátka a dobře se s tím mělo přijít před pěti lety a ne teď.

Jinak je to spíš lobby architektů, ale pomazané hlavy z Šestky se toho chytly (na vizualizaci to vypadá tak krásně a voličům se to bude určitě líbit) a už objednali různé studie variant a proveditelnosti...jejichž výsledkem bude na 99% nedoporučení k realizaci a studie skončí někde v šuplíku.

Thumbs up +1 Thumbs down

48

Re: "Zelená" Malovanka

AGa.. napsal:

Jediné co by bylo dnes realizovatelné bez větších škod jsou ty lávky, ostatní by vyvolalo výrazné zásahy do již hotových provozních souborů (osvětlení, dopravní značení, řízení provozu atd...) a tedy zmařenou investici. Problematické je i nalezení vhodné rostliny a její "údržba", vliv zeleně by byl pozitivní na prach, na hluk ne.

Nechat zelným obrůst  stávající stěny by zase až tak velký problém nebyl, maximálně přeložka pár kabelů co jesou v betonu. Plus závlaha.

Ohledně prachu a hluku - kupodivu má ta zeleň o hodně větší vliv na hluk (a to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti - 15cm břečtanu na betonové zdi funguje)  než na prach. Respektive, prach se musí pravidelně a často osprchovat, jinak ho vítr opět rozfouká.

Thumbs up Thumbs down

49

Re: "Zelená" Malovanka

Strejda napsal:

Ohledně prachu a hluku - kupodivu má ta zeleň o hodně větší vliv na hluk (a to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti - 15cm břečtanu na betonové zdi funguje)  než na prach. Respektive, prach se musí pravidelně a často osprchovat, jinak ho vítr opět rozfouká.

To se ale asi týká jen zeleně na zdi ... nejspíš rozbije její strukturu a zvuk se tolik neodráží.
Už bylo několikrát veřejně prezentováno, že pás zeleně (rozuměj ten co roste sám ... tj stromy, keře případně popínavé rostliny na konstrukci) má prakticky nulové protihlukové vlastnosti.

Thumbs up Thumbs down

50

Re: "Zelená" Malovanka

V tom návrhu jsou v některých živých plotech zakresleny "integrované PHS".

Thumbs up Thumbs down