1

Re: D3 ve středočeském kraji

na stránkách dálnice přidána nová videovizualizace : http://www.dalnice-d3.cz/_file_store/fl … index.html

2

Re: D3 ve středočeském kraji

fajn video dost detailní, ja osobne jsem pro tu "stabilizovanou" variantu par tunelu tam je a estakáda, práce bude :-) , a az ted sem videl jaka hloupost je ta PROMIKA :-)

Thumbs up Thumbs down

3

Re: D3 ve středočeském kraji

Vizualizace dálnice D3 ve středočeském kraji, úsek Praha – Mezno (varianta "Stabilizovaná")
http://www.ceskedalnice.cz/video/d3-str … izace-2009

4 Naposledy upravil: vondr (08.12. 2009 12.19)

Re: D3 ve středočeském kraji

Experti řeknou, kam s dálnicí
Střední Čechy - Tým deseti expertů na dopravu a životní prostředí bude dnes možná naposledy diskutovat o tom, kudy povede středočeská část dálnice D3, která spojí Prahu s jihem republiky. Proti sobě stojí dvě ministerstva - dopravy a životního prostředí. A každé má „svoji“ variantu. Vláda proto dala za úkol nezávislým odborníkům, aby obě varianty pečlivě prostudovali a vydali konečné stanovisko.
Ve hře jsou dvě trasy, které vedou od hranice středních a jižních Čech uMezna na Benešovsku až k napojení na Pražský okruh. S Promikou 2008 neboli východní variantou přišlo naposledy ministerstvo životního prostředí. Většinou kopíruje stávající silnici E55 či dálnici D1.
Druhou, Stabilizovanou čili západní variantu prosazuje ministerstvo dopravy i Středočeský kraj. Je zanesena i ve velkém územním celku Benešovsko a Pražský region. Proti ní ale „bojují“ ekologové a některé obce v Posázaví, které se spojily v občanské sdružení Klid. Nelíbí se jim, že by nedotčenou krajinou s řekou Sázavou a trampskými osadami vedla hlučná dálnice.
Která varianta bude vhodnější, určí nyní odborníci. Ovšem pokud se shodnou. Pět odborníků totiž nominovalo ministerstvo životního prostředí, dalších pět ministerstvo dopravy. „Bude obtížné dojít k většinovému stanovisku,“ míní jeden z členů týmu František Lehovec, který je externím spolupracovníkem dopravní fakulty v Praze. Výsledkem jednání si není jisté ani ministerstvo životního prostředí.
Spíše půjde o vyjasňování názorů a hledání kompromisu,“ doplňuje mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová.
Odborníci již jednou dálnici D3 posuzovali „Jestli se komise sjednotí, mohla by to být tečka. Bude jasné, která trasa je preferovaná,“ doplnil Lehovec. Jenže co dál? Jednání deseti odborníků sice posunuje stavbu dálnice o krok dál, ale co se stane po vyřčení jejich stanoviska, není jasné. „I když jsme dostali usnesení vlády ustanovit skupinu expertů, není v něm dané, co se s našimi závěry stane. Ministerstva by je měla respektovat, ale jak velkou váhu budou mít, to nevím,“ říká Lehovec.
Podle Pavla Eyberta, předsedy Sdružení pro výstavbu dálnice D3, jde jen o politiku.
„Jedno posuzování odborníky už proběhlo. Většina z nich byla pro Stabilizovanou variantu, ale vláda určila další tým expertů. Nová vláda Mirka Topolánka v roce 2006 musela slíbit, že zadá nové posuzování variant,“ míní Eybert.
Nyní se bude čekat, zda si vláda zařadí na své jednání i bod dálnice D3 a zda se bude přiklánět ke stanovisku odborníků. „Nicméně každé zpoždění výstavby dálnici prodražuje,“ upozorňuje Eybert. Vláda už jednou měla trasu dálnice schvalovat, ale právě kvůli rozporům ministerstev hlasování odložila.
Experti sledovali několik oblastí, nejen hledisko životního prostředí, ale také bezpečnost, ekonomické důsledky, dopravní funkce dálnice i náklady na její vybudování.

5

Re: D3 ve středočeském kraji

Dálnice D3 povede přes střední Čechy možná až za dlouhých třináct let

Zdroj: http://praha.idnes.cz/dalnice-d3-povede … zpravy_sfo

6

Re: D3 ve středočeském kraji

Kód záměru:      MZP325 http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?v … ;id=MZP325
Název záměru:     D3 – Středočeská část
Stav:     Dokumentace

Poznámka:      Jedná se o záměr slučující dva záměry (MZP184 a MZP033) na základě požadavku vyplývajícího ze závěrů zjišťovacích řízení.

7

Re: D3 ve středočeském kraji

02.02.2011 | Dálnice D3 ve Středočeském kraji - EIA, Benešov 31.1.2011
Prezentace dokumentace EIA na dálnici D3 ve Středočeském kraji, předvedená na společném jednání Společnosti pro rozvoj silniční dopravy a Sdružení pro výstavbu D3 a R4 se starosty obcí a měst dotčených výstavbou dálnice D3 ve Středočeském kraji v regionu Benešovsko dne 31.1.2011 v Benešově.

Celé znění prezentace najdete http://www.dalnice-d3.cz/public/data/fi … _final.pdf

8

Re: D3 ve středočeském kraji

Byl zveřejněn posudek a návrh stanoviska doporučující k realizaci západní variantu. Jak se dalo čekat, odpor dotčených obcí je u obou variant. Ještě to bude boj...

Thumbs up Thumbs down

9

Re: D3 ve středočeském kraji

Středočeská část dálnice D3 povede Posázavím, schválilo ministerstvo

Zdroj: http://praha.idnes.cz/Clanek.aspx?c=A12 … domaci_abr

10

Re: D3 ve středočeském kraji

V sobotu jsem šel pochod a nedaleko Jílového u Prahy stojí jakási minirozhledna s velkými cedulemi zaměřenými proti D3. Dále jsem v okolí narazil na několik informačních tabulí a vždy na konci poznámka něco ve smyslu "zachraňte Posázaví, obrovská hlučnost, zničené okolí, atd."

Možná, že už tam ty cedule s rozhlednou jsou několik let, ale mě to skutečně překvapilo a hlavně ten odpor vůči dálnici, to snad není možný:-)

Thumbs up Thumbs down

11

Re: D3 ve středočeském kraji

Raději i tady: Most mezi obcemi Lštění a Čtyřkoly je uzavřen pro silniční dopravu. Objíždět uzavírku mostu v Čerčanech je nutné přes Poříčí nad Sázavou.

Thumbs up Thumbs down

12

Re: D3 ve středočeském kraji

a důvod?

jezdilo tam moc aut? smile

13

Re: D3 ve středočeském kraji

Já měl pocit, že byl zavřený už minimálně loni..? Jestli teda myslíme ten co vypadá, že každou chvíli spadne.. smile

Thumbs up Thumbs down

14

Re: D3 ve středočeském kraji

Loni byl naopak otevřen, poté co byl asi dva roky uzavřen. http://medved77.rajce.idnes.cz/2012_-_1 … eni_mostu/
Důvodem je špatná konstrukce mostovky a nevhodně umístěný pilon v kombinaci s porušováním dopravní značky omezující počet vozidel na mostě a jejich hmotnost.
Jinými slovy jezdilo tam moc aut za sebou, těžkých a velkou rychlostí. Obnova začne až bude zaplacena předchozí rekonstrukce a sežene se nová dotace, ev. až naprší a voda most strhne.

Thumbs up Thumbs down

15

Re: D3 ve středočeském kraji

Dálnice D3 může vést kvůli štolám jinudy, připouští ministr dopravy

Zdroj: http://praha.idnes.cz/dalnice-d3-muze-k … zpravy_bur

16

Re: D3 ve středočeském kraji

Hromady aktuálních materiálů k D3 ve středočeském kraji, mělo by tam být skoro úplně všechno, včetně nejrůznějších posudků, zpráv, výkresů atd. Má to přes 2GB, stahujte dokud je dostupné.
Stránka:
http://www.jilove.cz/index.php/cz/uzemn … ni/691--58
Soubor ke stažení:
http://www.jilove.cz/index.php/cz/uzemn … 1--58/file

Thumbs up Thumbs down