1 Naposledy upravil: Prochaine (17.12. 2008 23.19)

Téma: Plánovaný tunel v Praze 7

Plán na zrychlení průjezdu Prahou

Praha 7 chce ulevit přetížené Argentinské a Veletržní ulici. Radnice proto navrhla variantu objízdné trasy a tunelu. Okruh (1) má vést po Bubenském nábřeží a ulicí Jankovcovou. Zde se napojí na Argentinskou ulici a bude pokračovat po stávající silnici do Holešoviček.
Druhá část projektu počítá se zavedením ulice Bubenské pod zem. Řidiči by tak jezdili tunelem (2) po čtyřproudé silnici.
Projekt se připravuje pro změnu územního plánu pro rok 2010. Jestli jej magistrát schválí, doprava povede novým tunelem do deseti let.

Praha 7 chce tunel i obchvat

Územní plán Holešovic - pro představu o čem se zde mluví.

2

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Co na to říct? Vymýšlí se zcela nekoncepční nesmysly, mě to tak přijde...

Thumbs up Thumbs down

3

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Dvoupodlažní Bubenská se čtyřpruhem pod zemí se v plánech fy ORCO na přestavbu Buben jmenuje myslím Brazilská. Ale s tím, že developerské plány šly na čas k ledu, chytnul asi ouředníky fantas. Buďte v klidu, zase je to přejde. ;o)

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Mně to přijde koncepční velmi, proč ne vám? Přeložit magistrálu do osy Hlávkova mostu, nejkratší cestou ji zapíchnout na MO (nový most) a schovat ji do díry, aby vnitroměstský tranzit nepřekážel na povrchu. Ještě by to chtělo lépe pořešit úžinu mezi PRE a bytovým domem u teplárny. Současný návrh předpokládá zachování bytového domu i budovy PRE (obyvatelé "poděkují" za dárek těsně pod okny).

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

P_V: Zahloubení Bubenské a její protažení přes nový most do Troje a napojení na MO je jedna věc, která je podle mě naprosto prioritou s ohledem na přetíženou Argentinskou, která 2x překračuje tramvajové koleje. Krom toho by mě velmi zajímalo, jak chtějí napojit MO na silnici číslo 8 (křižovatka na trojské straně Mostu Barikádníků).
Druhou věcí je vybudování nové Brazilské ulice (podle mě rovnoběžně s Bebenskou a Argentinskou, někde uprostřed mezi nimi v nově vznikající zástavbě Orco - plánují zde provoz tramvají, ale v územním plánu o tom není ani zmínka (zvlášť by mě zajímalo napojení tramvají na stávající okolní tratě). Naopak jistotou se zdá vybudování druhého vestibulu stanice metra Vltavská (to v územním plánu označené je).
Třetí věcí je právě zmíněný okruh či tunel tunel, který by se měl ev. zahloubit (podle mých představ - viz novinový článek výše) na Bubenském nábřeží někde u Pražské tržnice a pokračovat v ose nábřeží, pod Jankovcovou ulicí a s napojením na Argentinskou (a to buď ještě na holešovické straně, nebo až za řekou v Troji) a dále ulicí V Holešovičkách. Pokud budou vybudovány předchozí dvě stavby, tak změní dopravní souvislosti v Holešovicích natolik, že si vůbec nedokáži představit, zda tato stavbu bude vůbec potřeba.

6

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Pardón, pokračování magistrály směrem k novému trojskému mostu ve čtyřpruhu považuji naopak za poměrně promyšlené (doma mám plánky, teď nebudu hledat odkaz, když tak to sem hodím věčer, pokud je zájem). Ovšem mé vyjádření se týkalo toho polookruhu kopírující tok Vltavy což mě přijde jako pro auta naprosto nevyužitelný. Navíc i podmínka aby ta rozšířená Bubenská šla v tunelu je také dost nesmyslná, mohlo by se jednat jen o zářez s nějakým light překrytím a stromy okolo, což by vyšlo daleko levněji...

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

řekl bych, že tam to má stále zásadní problém s překračováním jedné/možná dvou tratí... a hlavně tam je poměrně silný rozdíl v nadmořské výšce, takže by se to muselo asi řešit jinak(i když to je asi i v případě vedení směrem na most barikádníků).
Co mě ovšem příjde zvláštní je, že tím přivedením na trojský most se moc nezbavíte křižovatek které se projiždějí ne napřímo(za trojským mostem, nájezd na ulici k holešovičkám...) takže to podle mne moc nebude,
ale uvidíme co se provede až se Blanka dostaví, třeba bude SJM najednou prázdná..(HA HA)

Thumbs up Thumbs down

8

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Já to pochopil že po nábřeží se nic hloubit nebude. Že se pouze prodlouží nábřežní silnice podél řeky do Jankovcovy a ta se na druhém konci asi nějak lépe napojí u barikádnického mostu (na ten nadjezd Vrbenského?), a bude to fungovat jako místní sběrná komunikace.
Tramvajová trať v Brazilské ulici způsobí jen rozmělnění přepravních toků. Sice budou mít v Holešovicích tramvajové koleje na každém rohu, ale souhrnné intervaly budou úměrně delší a nabídka linek v každém místě chudší.

Thumbs up Thumbs down

9 Naposledy upravil: Prochaine (17.12. 2008 23.28)

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Přidal jsem do prvního příspěvku odkaz na mapku územního plánu, aby bylo jasné o čem se hovoří.
Mimochodem - zajímavé je, že protažení Bubenského nábřeží do Jankovcovy ulice zde již zakreslené je. Stejně jako protažení ulice Komunardů mostem do Karlína, o čemž jsem neměl ani tušení. Také je tam vyznačena pěší lávka z Holešovic přes Štvanici do Karlína.

Nemáte někdo nějaké obrázky, jak mělo původně vedení SJM přes Holešovice a směrem na ulici V Holešovičkách vypadat? Ja jasné, že odklon SJM do Argentinské je jen dlouhodobým provizoriem postaveným horkou jehlou z roku 1984 kdy byl otevřen traťový úsek metra III.C. Již původně se určitě počítalo s propojením Dělnické s Veletržní a také novější domy v Dělnické svým profilem mluví za to, že se mělo jednat o širší a důležitější komunikaci.

10

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Prochaine: Na dalnice.com je o tom článek i fotka modelu, a tady jsou fotky z tematické výstavy.
Rozšiřování ulic v blokové zástavbě je staršího data, je to pozůstatek dopravní koncepce z první republiky, kdy se předpokládalo ryze městské pojetí komunikací. Žel, téměř nikde se rozšiřování nepodařilo dotáhnout do konce a snad někdy od 90. let už ani není v ÚP, i přes to, že v novějších dopravních koncepcích by bulvár mohl mít i jiný než tranzitní užitek.

Thumbs up Thumbs down

11

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

P_V: Díky za odkazy. Tyto samozřejmě znám. Hledal jsem nějaké další informace. A například článek o R8 je již velmi neaktuální (také je 6 let starý).

12

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

To propojení Dělnické a Veletržní je tuším součástí developerského projektu ORCO v prostorách Bubenského nádraží.
Protažení Bubenské do Partyzánské je řešeno ve dvou variantách - hloubený tunel a povrchová. Hloubený tunel samozřejmě kapacitnější, hlavně co se odbočení do Veletržní týká. V projektech rekonstrukce kladenské trati je již počítáno s tím, že Bubenská bude podcházet pod estakádou, pak nevidím sebemenší problém.

Thumbs up Thumbs down

13 Naposledy upravil: Prochaine (22.12. 2008 12.19)

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

martini: Z jakého jsou ty plány zdroje? Já vycházel z http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ … 75e9b3390f který si můžete importovat do Google Earth. Výsledek pak vypadá nějak takto.

Pro znalé místních poměru zajímavé zjištění - plánky počítají se zrušením čerpací stanice v Argentinské, s vybudováním bloku domů na hrišti Karla Aksamita a na místě HZS a také se zrušením parkoviště před Billou (dříve Delvita, dříve OPBH - nebo co to tam bylo). A dostavba Argeninské Hvězdy je také ve hvězdách.

14

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Bohužel už nevím, odkud ty obrázky mám, někdy se to objevilo a od té doby to leží u mě na disku :-) Každopádně toto řešení mě přijde logické...

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Obrázky pocházejí z územní studie drážních ploch v oblasti Holešovice Bubny-Zátory.
http://www.casopisstavebnictvi.cz/clanek.php?detail=613

Thumbs up Thumbs down

16

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

Leccos z výše uvedených nápadů je i v konceptu územního plánu.

Thumbs up Thumbs down

17

Re: Plánovaný tunel v Praze 7

to jsou mi novinky... smile

Radnice rovněž přišla s nápadem postavit tunel pod Bubenskou ulicí.

    Plány Prahy 7: změní systém parkování a vykopou tunel pod Bubenskou
    21. dubna 2011  13:33
    Vedení Prahy 7 se chystá změnit systém parkování. Modré zóny totiž bývají na řadě míst prázdné, místní o ně nemají zájem. Ostatní v nich nemohou zastavit kvůli hrozbě odtahu. V ulicích tak vzniknou namísto modrých takzvané smíšené zóny. Radnice rovněž přišla s nápadem postavit tunel pod Bubenskou ulicí.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/plany-prahy-7-zme … -zpravy_ab