1

Téma: Zóny placeného stání (ZPS)

občas se něco zajímavého k tématu najde...

2

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Rozšíření zón placeného stání se v Praze osvědčilo - magistrat.praha-mesto.cz

V Praze 7 bude přes nadcházející svátky parkování zdarma

MČ Praha 7 od Štědrého dne až do Nového roku otevře zónu placeného stání (ZPS). Počínaje večerem 23. prosince 2008 do rána 3. ledna 2009 budou všichni řidiči moci na celém území sedmé městské části parkovat zdarma.

Od úterý 23. prosince 2008 od 20 hodin bude v Praze 7 možné bezplatně parkovat v rezidentních i návštěvnických oblastech ZPS. Veškeré značení zóny bude v tomto čase zakryto.

Standardní režim placeného parkování se do Prahy 7 vrátí v sobotu 3. ledna 2009
v 8 hodin.

Na základě rozhodnutí Rady hl. m. Prahy je navíc odedneška trvale možné parkovat zdarma v oblastech určených pro návštěvníky během veškerých státních svátků a dnů pracovního klidu. Doposud bylo stání v místech s parkovacími automaty bezplatné pouze o víkendech. Tato změna je platná pro všechny pražské ZPS.

KONEČNĚ... To ale, aby vyměnily všechny značky smile

3

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

No mě je to sice vlastně fuk, ale je to rozumné. Svátek = neděle. Nechápu, že to u ZPS tak neplatilo.

4

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Novinky v pražském systému placeného parkování

http://magistrat.praha-mesto.cz/80630_N … -parkovani

5

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Praha zavádí v zónách placeného stání tzv. smíšené zóny http://magistrat.praha-mesto.cz/82127_P … isene-zony

/zpráva z 36. jednání Rady hl. m. Prahy 3. listopadu 2009/

Městská rada dnes schválila změnu nařízení hl. m. Prahy, kterým se vymezují oblasti hlavního města Prahy, ve kterých jsou zřízeny zóny placeného stání. Novela zavádí tzv. smíšené zóny, které umožní využít volné kapacity modrých zón během dne pro parkování návštěvníků a v nočních hodinách budou zelené a oranžové zóny k dispozici pouze rezidentům. Dosavadní rozsah ani funkce zón placeného stání v jednotlivých městských částech se touto úpravou nijak nemění.

6

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

kasme napsal:

v nočních hodinách budou zelené a oranžové zóny k dispozici pouze rezidentům

Chápu to správně tak, že v noci nebudu mít v centru nejmenší šanci zaparkovat???

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

pekne a to jsem si liboval ze ta zelena zona je pohodova kdyz ji mam kosek a potrebuju parkovat jen o vikendu a to jeste jen nekdy...

Thumbs up Thumbs down

8 Naposledy upravil: MP (05.11. 2009 10.58)

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Kubajsu napsal:
kasme napsal:

v nočních hodinách budou zelené a oranžové zóny k dispozici pouze rezidentům

Chápu to správně tak, že v noci nebudu mít v centru nejmenší šanci zaparkovat???

Nemyslím si, že by to tak bylo. Je to tak sice v citované zprávě v prvním odstavci tučně napsáno, ale řekl bych, že se jedná pouze o režim v těchto nových smíšených zónách a "čistých" zelených a oranžových se tyto změny nijak nedotknou. Dále v textu totiž je uvedeno:

V době od 8.00 do 18.00 hodin - parkovaní jak stávajících vlastníků parkovacích karet, tak i návštěvníků po zakoupení parkovacího lístku v parkovacím automatu.
V době od 18.00 do 6.00 hodin – parkování pouze pro vlastníky parkovacích karet (tedy jako modré zóny).
V době od 6.00 do 8.00 hodin – volné parkování pro kohokoliv.

A to nemůže být režim stávajících zelených a oranžových zón, protože v těch rezidenti žádné místo zdarma nemají.
Jiná otázka je, kolik stávajících oranžových a zelených zón bude převedeno na smíšené a tím "přejdou" do nového režimu. Můj osobní názor ale je, že "převádět" do nového režimu se budou téměř výhradně zóny modré. Je to totiž i v zájmu rezidentů, kteří teď mají neskonalé problémy s jakoukoli opravou, přestavbou apod. protože je téměř nemožné dostat do takové ulice řemeslníka, když tam nesmí zaparkovat.

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

jasne, problem je, za na urcitych mistech ac rezidenti, tak nemeli kde zaparkovat... prijet po 8 hodine vecer na letnou i jako rezident byvalo tezky... tak jestli to nahodou nejaka chytra hlava nevymyslela "aby meli rezidenti vic mist pro parkovani".... a neprevadeli se nahodou zelene zony

Thumbs up Thumbs down

10

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Pražské radnice usnadní parkování, zavedou smíšené zóny http://zpravy.idnes.cz/prazske-radnice- … _praha_itu

Kde budou smíšené zóny

Praha 2
Helénská, Kunětická, Lichnická a části ulic Polská, Svatoplukova, Španělská, Václavská a Wenzigova

Praha 3
Husinecká a části ulic Fibichova, Chelčického, Kostnické nám., Krásova, nám. W. Churchilla, Vinohradská, Žižkovo nám.

Praha 7
Jirječkova, Rajská a části ulic Argentinská, Čechova, Jana Zajíce, Jankovcova, Kamenická, Letohradská, Poupětova, Přívozní, Ortenovo nám., Osadní, Strossmayerovo nám., Tusarova, U Pergamenky, V Háji
Zdroj: radnice

11

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

uf, takže to vypadá opravdu na vytvéření z modrých...
minimálně na té 7ce
dík:-)

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Vážení občané,
na základě pozitivních ohlasů při vánočních svátcích v roce 2008 se Rada MČ Praha 7 rozhodla svým Usnesením č. 1192/09 – R ze dne 8.12.2009 o přerušení Zóny placeného stání od 20 h dne 23.12.2009 do 08. h dne 2.1.2010.

Týká se jen a pouze Prahy 7!

13

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Generátor parkovacích lístků

Thumbs up Thumbs down

14

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Praha připravuje smíšené parkovací zóny, příští týden vypíše tendr

Praha – Pražský magistrát připravuje vznik tzv. smíšených parkovacích zón, kde budou moci přes den parkovat všichni, v noci budou vyhrazeny pouze obyvatelům čtvrti s parkovacím kuponem. Úřad již ukončil připomínkové řízení nového projektu, řekl na jednání dopravního výboru Libor Šíma z magistrátního odboru dopravy. Zavedení smíšených zón doporučila studie, kterou připravila Fakulta dopravní ČVUT...

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

O svátcích se bude dobře parkovat v Praze 3 a 7, zóny „ztratí“ modrou barvu

    Od Vánoc až do začátku ledna budou moct řidiči snadno zaparkovat na území Prahy 3 a Prahy 7. Ve vánočním čase budou totiž městské části shovívaví k lidem, kteří tu sice nebydlí, ale v modré zóně zaparkují. Například na sedmičce bude provoz zón placeného stání stejně jako v minulých letech v době svátků zcela přerušen.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/o-svatcich-se-bud … zpravy_sfo

16

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Praha 2 zavede smíšené parkovací zóny. Zastavit v nich mohou všichni
http://praha.idnes.cz/praha-2-zavede-sm … -zpravy_ab

11. března 2011  13:25
Řidiči, kteří přijedou do druhé pražské městské části, se mohou těšit na to, že se jim bude lépe parkovat než dosud. Radnice Prahy 2 se totiž rozhodla, že ve dvou ulicích vytvoří takzvané smíšené parkovací zóny. Zároveň se zvětší smíšená zóna, která již nyní funguje ve Španělské ulici.

Smíšené zóny v Praze 2

Václavská ulice
v úseku Na Moráni – Trojanova, vpravo

Polská ulice
v úseku Blanická – Třebízského, podél Riegrových sadů

Španělská ulice
v úseku mezi Vinohradskou a Mánesovou

17

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Zóny placeného stání se jako regulace dopravy osvědčily
http://magistrat.praha-mesto.cz/86377_Z … -osvedcily

/zpráva ze 16. jednání Rady hl. m. Prahy 26. dubna 2011/

Městská rada dnes vzala na vědomí vyhodnocení provozu zón placeného stání provozovaných na území hl. m. Prahy za rok 2010. Konstatovala, že z městských částí, které zaznamenávají zvýšený nárůst individuální automobilové dopravy, přichází větší počet žádostí a požadavků na regulaci dopravy. V této souvislosti vyvstává potřeba vytvoření pracovní skupiny Magistrátu hlavního města Prahy, tvořené ze zástupců hlavního města Prahy a dotčených městských částí, jejímž cílem bude posuzování a koordinace jednotlivých požadavků městských částí a jejich zapracování do Obecných pravidel pro zřizování a provoz zón placeného stání (ZPS) na území hlavního města Prahy.

18

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

http://www.praha7.cz/zona-placeneho-sta … -zona.html

Smíšená zóna na MČ P7 dle rozhodnutí Rady MČ P7 z roku 2009 vznikne od 1.6.2011 na částech komunikací, které byly vytypované jako vhodné.

Při zřízení smíšených zón bylo pamatováno na  lokality s vyšším umístěním prodejen (např. rehabilitačních pomůcek, lékáren, zdravotních zařízení  a dalších obchodů). Automaty  jsou v současné době umísťovány dle stavebního ohlášení.

Smíšená zóna nemá na rezidenty žádný vliv, nic nemění. Rezidenti mohou na smíšených zónách parkovat jakkoliv dlouho, třeba nepřetržitě (pokud zde není povolena nějaká jiná jednodenní akce). Pokud zbude místo, pak smíšená zóna umožní zaparkování návštěvníkům po zaplacení poplatku na automatu, ale jen v časovém rozmezí od 08 – 18 h a jen od pondělí do pátku. O víkendech je parkování vyhrazené jen pro rezidenty. Řidiči zcela jistě v okruhu svého bydliště parkovací místa naleznou.

19 Naposledy upravil: MP (07.06. 2011 15.45)

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Ony smíšené zóny vypadají na první pohled krásně - budete si moct zaplatit za parkování i v místech, kde to doteď nešlo i když tam bylo prázdno.
Druhou (ďábelskou) stranu člověk objeví až když to potřebuje - večer a o víkendu prostě v Praze NEZAPARKUJETE. Výborné řešení, zvlášť pro ty, co pravidelně navštěvují své blízké v těchto lokalitách (např. starší rodiče). Přes den jste v práci, mimo pracovní dobu nezaparkujete a MHD jezdí jak "sobí zpřežení na Aljašce", takže to taky není řešení.
Takže co zbývá? Bohužel jen skřípání zubama. sad
Pokud by se smíšené zóny tvořily jen z těch modrých, nemám s tím absolutně žádný problém, ale Praha 2 už předvedla, že to hodlá nejspíš dělat 1:1 - přidá automaty do modré a zároveň s tím omaluje modrou současné ulice s automaty - a jsme kde pane hrábě?

Thumbs up Thumbs down

20 Naposledy upravil: Kubajsu (08.06. 2011 08.52)

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Defenestrace?
Už mi ten stát a jeho instituce začínají jít silně na nervy... Všude samý zákazy a příkazy, ale aby se udělalo taky něco pro daňový poplatníky to ne sad   Dokončení Blanky posunem o 2 roky, ať je to pěkně před volbama, o dostavbě zbytku okruhu a nějakých radiál si můžem nechat zdát, stejně jako o udržování stávajících silnic a cest v přijatelném stavu, ale parkování zakážem... Super.

Thumbs up Thumbs down

21

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Každý má povoleno mít jen jedno auto a to parkovat trvale před svým bydlištěm. Ale hlavně aby ho nenapadlo s ním někam chtít jet! To už povoleno není.

Thumbs up Thumbs down

22

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

huberokororo: ale jo, jezdit s ním smíte, ale musíte se zas hezky vrátit domů. Jinde se zastavovat nedá big_smile

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Ale jezdit jen trochu, na větší a častější projíždky není v ulicích místo a lepší se raději nestaví.

Thumbs up Thumbs down

24

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Jasně, někdo zainvestuje silnici a pak mu tam po ní budou jezdit auta, ne? big_smile big_smile big_smile

Thumbs up Thumbs down

25

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Řidiči v centru Prahy v modrých zónách zaplatí parkování „esemeskou“
http://praha.idnes.cz/ridici-v-centru-p … -zpravy_ab

20. července 2011  18:13
Řidiči v centru Prahy by se mohli dočkat toho, že by za parkování mohli zaplatit prostřednictvím mobilního telefonu. Stačilo by odeslat sms zprávu a nemuseli by tak už mít buď v kapse hromadu drobných nebo Opencard s aplikací parkování. Systém by mohl začít fungovat příští rok.