1

Téma: Karlín

Takovýhle téma mi v této rubrice chybělo smile

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Karlín

Chcete bydlet? Staví se stovky luxusních bytů

Přes dva tisíce vloni postavených bytů se v Praze neprodalo. Přesto se na Rohanském ostrově chystá projekt s více než tisícem bytů. Developer očekává, že v roce 2012 bude poptávka převyšovat nabídku.

KARLÍN Pokud soukromí vlastníci bytů na sídlišti Invalidovna nebudou masivně investovat do úpravy fasád panelových domů, může toto sídliště za pár let připomínat chudinskou čtvrť. Omšelé domy starého sídliště sotva budou moci konkurovat luxusním bytovým domům a kancelářským prostorám, které mají vyrůst v sousedství.

Projekt Rohanský ostrov za patnáct miliard korun připravuje na dvaceti hektarech plochy v Karlíně společnost Sekyra Group. Developer chce v těchto místech znovu obnovit původní ostrov. Rohanský ostrov, pojmenovaný po pražském radním Josefu Rohanovi, totiž ostrovem dávno není, rameno Vltavy bylo před půl stoletím zasypáno.

„Ostrov bude oddělen od pevniny novým průplavným kanálem,“ popisuje urbanistický záměr schválený radními hlavního města předseda představenstva Luděk Sekyra. Jeho společnost chce v těchto místech postavit v letech 2011 až 2018 stovky bytů a kanceláří o celkové užitné ploše 250 000 metrů čtverečních. Polovina z toho budou byty a polovina kanceláře. Znamená to, že v této části Prahy vyroste zhruba 1 200 bytů. Přesněji: hodně drahých bytů.

„Půjde o plochy vysokého standardu,“ avizuje Luděk Sekyra, že bydlení nebo úřadování v lokalitě mezi stanicemi metra Invalidovna, Palmovka a Křižíkova si nebude moci dovolit každý.

První část projektu, tedy zhruba 200 bytů a 16 000 metrů čtverečních kancelářských ploch za zhruba 1,5miliardy korun, chce společnost financovat z vlastního. Teprve na další etapy výstavby by si Sekyra Group půjčila od bank.

Kromě bytů a kanceláří počítá projekt se zachováním parků, dále s plochami pro volnočasové aktivity a s menšími obchody.

„Nechceme stavět žádný větší obchod. Nedávno tady otevřeli Kaufland a to stačí. My počítáme jen s menšími obchody a službami,“ uvedl Leoš Anderle, ředitel developmentu Sekyra Group.

Vzhledem k tomu, že území je plné navážek z let minulých, kdy se ve 20. letech minulého století překládalo rameno Vltavy jinam a o 30 let později bylo úplně zasypáno, budou stavbaři zakládat většinu domů na pilotách, aby se dostali na stabilní podloží.

„Odhaduji, že s takovými základy budou asi dvě třetiny objektů,“ řekl MF DNES Leoš Anderle.

» Více na str. B3 Potřebuje podle vás Praha další nadstandardní byty?

***

FAKTA Rohanský ostrov

Kancelářské budovy jsou navržené pouze podél ulic Rohanské nábřeží a Voctářova. Tvoří protihlukovou bariéru chránící bytové domy, které budou převažovat hlavně ve východní a západní části ostrova. Zdroj: Sekyra Group

O autorovi| pište na alena.zverinova@mfdnes.cz Alena Zvěřinová

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Výstavba na Rohanském ostrově nezačne dříve než ke konci roku 2011

Společnost Sekyra už má schválený plán výstavby na Rohanském ostrově, ale územní rozhodnutí a stavební povolení asi nebude vydané pravděpodobně dříve než ve druhé polovině roku 2011...

Thumbs up Thumbs down