26

Re: Všeobecná diskuse o ničem

kasme napsal:

Praha připravuje další nový tunel !
Vydáno dne 01. 04. 2009
http://www.izdoprava.cz/view.php?nazevc … 2009030028

tak to asi nebude "Apríl"

Nový soused Karlova mostu: tunel http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=088 … ;c=1174624
mfDNES 15. dubna 2009

Silnice na Křižovnickém náměstí se má zanořit do země, aby auta a tramvaje nerušily turisty na Královské cestě

Staré Město - Budoucnost pražské silniční dopravy patrně tkví v podzemí. Tunely se budují a budou budovat na okružních dálnicích, ale uvažuje se s nimi i v centru metropole - naposledy se začalo mluvit o tunelu vzdáleném jen pár kroků od Karlova mostu.

Dříve se Praha spokojila s pouhými třemi tunely Před patnácti lety stačily Pražanům pouhé tři silniční tunely - Letenský, Vyšehradský a Těšnovský. Posledně jmenovaný znají obyvatelé hlavního města spíše jako "Husákovo ticho".
V roce 1997 byl po dvanácti letech výstavby otevřen Strahovský tunel, o pět let později Zlíchovský a v roce 2004 tunel Mrázovka. Od té doby se žádná jiná podzemní cesta v metropoli nepostavila.
To však nic neznamená a auta budou brzy zajíždět pod zem v dalších částech města. V současné době se budují hned tři tunely zároveň - tunel Blanka a dva tunely mezi Slivencem a Točnou - a plánuje se jich jen na silničních okruzích a radiálách dalších třináct.
Tunely mají své sympatizanty i odpůrce. Jedni na nich oceňují to, že odvedou auta z povrchu a ulice města přenechají chodcům a cyklistům. Ti druzí kritizují obrovskou zátěž pro okolí při výstavbě a také to, že zhoustne provoz v navazujících ulicích - tunel totiž motoristy zpravidla přivábí, protože se v něm jede svižněji. Výjimkou není ani uvažovaná podzemní silnice u Karlova mostu, jež má spojit Smetanovo nábřeží s Křižovnickou ulicí. Silnice s tramvajovými kolejemi se má zanořit pod zem u Karlových lázní a vynořit po 135 metrech ještě před křižovatkou s Platnéřskou ulicí.
"Je to věc, o které se v obecné rovině diskutovalo kdysi a příležitostně se vynořuje znovu. Karlovy lázně tvoří tradiční a nepříjemné úzké hrdlo pro dopravu," uvedl na březnové schůzce s ministrem kultury Václavem Jehličkou (KDU-ČSL) primátor Pavel Bém (ODS).
"Pokud bychom povrchovou dopravu v oblasti Křižovnické ulice, náměstí a Karlových lázní dostali pod úroveň terénu, získáme nesmírně atraktivní veřejný prostor v historické části města," dodal Bém.
Důvod je tedy zřejmý. Dnešní Křižovnická ulice tvoří nepřekonatelnou bariéru mezi Karlovým mostem a Starým Městem.
Stavět nový tunel se však rozhodně nezačne dříve, než bude zcela dokončen Pražský okruh. Podle dnešních plánů nebude tato důležitá stavba hotová před rokem 2012.

Rušná silnice přetíná Královskou cestu Silnice u Karlova mostu je společně s Malostranským náměstím jedinýmrušnýmtahem, který musí překonat turisté na procházce po Královské cestě od Prašné brány až na Pražský hrad.
O tunelu se uvažuje i přesto, že nábřežní silnice mezi Národním divadlem a náměstím Jana Palacha má být po dostavbě tunelu Blanka v roce 2011 uzavřena pro auta a zůstat pěší zónou s tramvajovým provozem. I tak by byl provoz u Karlova mostu dosti hustý. Za hodinu tudy totiž projede až dvaatřicet tramvajových souprav.
"Podobné řešení je známé z historických center řady evropských měst, kde se snažili vyřešit konflikt mezi masivní dopravou a chodci. U Křižovnického náměstí je to idea dobrá, ale její naplnění velmi složité. Problém je, že je to nábřeží, a tak tu bude nestabilní podloží," uvažuje děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos.
Pokračování na str. C2

Pokračování ze str. C1
Do dvou měsíců mají být pohromadě podklady, na jejichž základě pak magistrát rozhodne, zda v projektu pokračovat a jak byměl nakonec vypadat. Podklady má připravit komise, v níž zasednou architekti po boku památkářů a úředníků.
"Jde o více věcí, nejen o tunel, ale o dopravu v okolí Mariánského náměstí tak, aby se prostor kolem Klementina více otevřel návštěvníkům," říká mluvčí magistrátu Jiří Wolf.
Šéf pražských archeologů Zdeněk Dragoun považuje tunel u Karlova mostu za bláznovství. "Bylo by lepší, kdyby se odtud vyhnala auta a tramvaje svedly na jednu kolej, stejně jako je to uMalostranského náměstí. Pak by mohl druhý oblouk Colloredo-Mansfeldovského paláce sloužit chodcům," míní.
"Navíc předpolí Karlova mostu i bývalého Juditina mostu může skrývat cenné archeologické nálezy a stavebník musí počítat s rozsáhlým archeologickým průzkumem," dodává. Právě práce archeologů by mohla případnou výstavbu tunelu výrazně protáhnout, i když samotná stavba by mohla být vzhledem k délce tunelu dosti rychlá. Otázkou je, zda by se Dopravní podnik obešel bez tamní tramvajové trati.

***

* Nábřeží pod zemí Výhody Chodci bez obtíží projdou téměř celou Královskou cestu, aniž by narazili na auto. Rychlá tramvajová doprava. Nevýhody Zásah do historického centra, nestabilní podloží ztíží stavbu, cenné archeologické území, delší výpadek provozu tramvají.

27

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Apríl možná na, ale děsně drahá pitomost. Jenom archeologové by zatarasili prostor na několik měsíců. Tento prostor je trvale využíván přinejmenším od Přemysla Otakara II. (+1276). Bylo zde několik mlatů, dobytčí mlýny (nemlel se dobytek, ale dobytek otáčel mlýnským kolem, které drtilo obilí) Prostě historie tudy klusala již několik století a souvislejší průzkum se zde nekonal, pouze několik sond v souvislosti s opravou Karlova mostu v 70. letech min. století. Jo a celé je to navážka, několik metrů odpadu a říční koryto.

Thumbs up Thumbs down

28

Re: Všeobecná diskuse o ničem

1. 4. vešla v platnost nová dopravní značka "stezka pro psy" http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 7.jpg.html http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 6.jpg.html

29

Re: Všeobecná diskuse o ničem

příští týden jsem pryč, takže nebudou fotky smile

snad toho moc neprošvihnu, hlavně že je Lochkovský most posunut na své místo, teď už si jen kecne, ale to snad stíhám, neb ložiska maj přijet až 20. 7. smile

na fóru budu občas přes mobil smile

30

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Já nějak netušim kam to dát, ale před časem jsem tu psal, že jako separační vrstva mezi podklaďákama a stropem se na MO používá geotextilie, což jsem si dnes ověřil v praxi. Přímo v jámě jsem nebyl, ale když se člověk podívá pozorněji, je tam viditelná mřížkovitá struktura. Koukal jsem na to na Špejcharu, na dilataci D5.

Thumbs up Thumbs down

31

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Uložil jsem pár snímků z webkamery u Nuseláku při to odpoledním deštíku smile

http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/smes/0907/d/

32

Re: Všeobecná diskuse o ničem

To jou panoramata smile

http://www.k-report.net/discus/nahledy/314110.jpg

33

Re: Všeobecná diskuse o ničem

diskuse o Blance a dopravě v Praze smile

nic převratného...

http://www.k-report.net/discus/messages … 1248275455

34

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Pár srpnových většinou mimopražských a nedopravních fotek...

http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/smes/0908/

výběr...
jeřáb... http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 6.JPG.html
cedule http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 6.JPG.html
a ještě tyto dz
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 8.JPG.html
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 8.JPG.html

35

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Konečně taky jedna zcela nestavební fotka smile
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 6.JPG.html

36

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Tak stavbaři se báli tuhé zimy kvůli termínům (týká se hlaně SOKP). A ono to vypadá, že bude letost tuhý i podzim smile
Ale v Praze to možná není tak hrozné, jak se zdá z kamer

Je třeba nejen stavět nové, ale i zachraňovat staré kostelsedlec.cz

37

Re: Všeobecná diskuse o ničem

jj, pohoda smile

jen blátos*ačky smile:)

Ale je to hnus, ani se fotit nedá - je to o foťák sad proto taky tento týden skoro žádná fotka sad

38

Re: Všeobecná diskuse o ničem

ono se zase v příštím týdnu oteplí. A doufám,že pak teplo vydrží do konce října, chystám se opět na oficiální prohlídku SOKP smile

39

Re: Všeobecná diskuse o ničem

dnes jsem si na Žižkově všimnul Vánoční výzdoby na sloupech veřejného osvětlení... to jsou věci... a to máme teprv říjen smile

40

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Jj, vypadá to, že do boje s krizí brzkým zahájením předvánoční kampaně se vydali nejen obchodníci smile
Letošní předvánoční kampaně začnou v obchodech téměř o měsíc dříve než loni

Thumbs up Thumbs down

41

Re: Všeobecná diskuse o ničem

dám to sem.... smile to jsou věci... smile

Dalnice D8 - neskutečné co někteří dokáží!! http://www.youtube.com/watch?v=yfEEg1f-AJw

42

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Rychlost na dálnicích se zvyšovat nebude
Po českých dálnicích se nadále nebude smět jezdit větší rychlostí než 130 kilometrů v hodině. Poslanci se senátory se totiž na společné schůzce dohodli, že z návrhu novely zákona č. 361/2000, která ve Sněmovně čeká na druhé čtení, bude zvýšení rychlostního limitu na 160 km/h staženo.
http://www.novinky.cz/domaci/184143-ryc … ebude.html

43

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Tunel Blanka - skutecny pribeh: http://ural.blog.cz/0911/tunel-blanka

Thumbs up Thumbs down

44

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Oznámkujte české dálnice a vyberte tu nejhorší i nejlepší
http://ekonomika.idnes.cz/oznamkujte-ce … oprava_ven

samotné známkování
http://ekonomika.idnes.cz/oznamkujte-ce … asp?id=260

45

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Pražský primátor v roli čerta otevřel kluziště v centru Prahy http://magistrat.praha-mesto.cz/82436_P … ntru-Prahy

Umělá ledová plocha pro veřejnost je letos opět na Ovocném trhu. Přestřižením pásky ji dnes vpodvečer otevřel primátor hl. m. Prahy Pavel Bém v roli čerta a za doprovodu anděla a Mikuláše.


je tam i fotka smile

46

Re: Všeobecná diskuse o ničem

už čtvrt hodiny je "zima"... smile

47

Re: Všeobecná diskuse o ničem

kasme napsal:

už čtvrt hodiny je "zima"... smile

Já doufám, že s příchodem kalendářní zimy přijde obleva smile (a třeba i globální smile

Thumbs up Thumbs down

48

Re: Všeobecná diskuse o ničem

a viděli jste ohňostroj pod Letnou? smile Já ne sad Ale máme ho v archivu smile

začátek: http://mo.ttnz.cz/kamery/archiv/letna3/ … 0.jpg.html
nejhezčí smile http://mo.ttnz.cz/kamery/archiv/letna3/ … 0.jpg.html
na videu je krásně vidět šrumec při uzavření nábřeží  a po skončení... smile http://mo.ttnz.cz/kamery/archiv/letna3/ … deo_20.avi

a kdo by to chtěl vidět "celé"... http://zpravy.idnes.cz/obrazem-k-ohnost … _praha_abr

49

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Hele, teď koukám, že už je ze mě poradce ministra. Ale ministr se mi mezitím někde ztratil, tak komu budu radit? smile

Je třeba nejen stavět nové, ale i zachraňovat staré kostelsedlec.cz

50

Re: Všeobecná diskuse o ničem

Gratuluji!!

Snad brzy budou volby a nějakého zvolíme... smile smile

To té doby jsi pověřen řízením rezortu!