kasme napsal:

další zúžení do jednoho...

http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/sm … 4.JPG.html

Nadšený z toho nejsem, ale upřímně řečeno, tady mi to nevadí. Na předchozím SSZ je stejně rovně pouze jeden pruh a na následujícím fronta. Reálně to žádné zdržení nepřinese.

52

(19 odpovědí, posláno do Různé)

mrmarkus napsal:

Já to hodím sem, nové vlákno dělat nebudu, ale docela mě zajímá váš názor.

Hodonín má konkurovat Rotterdamu. Doplují do něj lodě až z Číny
http://brno.idnes.cz/prekladiste-v-hodo … -zpravy_tr

To myslí vážně, tuhle větu? "Lodě do něj připlují po trase Čína – Konstanca – řeky Dunaj a Morava - Hodonín."?! Umím si představit spojení loděmi mezi Constantou a Hodonínem, když to jde s kontejnerovými loděmi do Vídně, půjde to po i do Hodonína, když to nebude blokováno protesty. Ale opravdu zvládne Dunaj lodě, co musí zvládnout oceán?

Je pravda, že jsem našel třeba tuhle nabídku na dopravu nákladů loděmi ze Shanghai do Vídně, doba plavby 40 dní. Není mi z toho jasné, zda to někde přeloží z oceánské lodě na říční nebo mají opravdu takhle univerzální lodě. Doteď jsem si myslel, že se po Dunaji dostanou velké lodě jen kousíček.

http://www.alibaba.com/product-detail/O … 51182.html

Samozřejmě s překládkou, ale celé "po vodě".

53

(202 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Mosquit napsal:

Prý je opět otevřená Prosecká i směrem nahoru. Nevím, zda jen pro MHD, nebo už i IAD.

Ano otevřena i pro IAD, ale "po česku". Ve směru shora dolů vedou až ke křižovatce s ulicemi Na Vyhlídce / Nad Krocínkou dva pruhy a za křižovatkou už pouze jeden. Na zemi je změť stálých a dočasných čar a z levého pruhu vjedete přímo do odbočovacího z protisměru. Svislé dopravní značení veškeré žádné.
Čekám, že nejpozději odpoledne se tam něco stane. sad

54

(196 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

Sibstr napsal:

EDIT: Tak jsem k tomu našel toto: "V Rovinách – Horáčkova – pracovní skupina rozhodla, že realizace opatření bude
přesunuto do dalšího roku (2014). Přechod pro chodce je v mírném oblouku. Návrh řešení spočívá
v návrhu dělícího ostrůvku a vytažení dvou nároží komunikace, tak aby větve křižovatky měla
bezpečnější úhel při křížení."
Tak to jsem na to zvědav, podle mě tam na takovéto velestavby není vůbec místo, už teď se tam vyhnout sotva dvě protijedoucí auta (ulice V Rovinách), kor jestli tam ještě nacpou nějaký dementní ostrůvek. Navíc by mě zajímalo, jak se bude odbočovat a najíždět z těch vedlejších ulic, když do prostředka nacpou ostrůvek, byť minimální velikosti.

Viděl bych to spíše tak, že ten dělícíc ostrůvek přijde do poloviny přechodu přes Horáčkovu - takže jak píše Jenik, zruší tam pár parkovacích míst a odbočení doleva bude složitější. Jinak nic. wink

55

(129 odpovědí, posláno do Mimo mísu...)

Zajímavé je, že neděle jako den v týdnu má jednoznačně nejméně nehod i usmrcených a při tom vybrané konkrétní neděle jsou na tom skoro nejhůř.

56

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

medvid napsal:

..podle Nespaly zároveň zvýšila požadavek z původních 150 milionů na více než 300 milionů korun.
toto je trochu zvláštní? Si je Dolinek koupil?

Nekoupil, ale od vznesení požadavku na těch 150 mio už uběhl jistě více než rok (ne-li dva) a náklady tím naskakují, a naskakují, a naskakují, a ... wink

57

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

medvid napsal:

Co říkáte na Krnáčové nápad zapojit do stavby metra soukromého investora? Mě to přijde jako blbost. Nedokážu si představit ten business plán soukromého investora a návratnost celé investice.

Představit si to umím, je to celkem jednoduché: postavíte metro, budete ho provozovat a Praha Vám za to bude dalších dejme tomu 50 let platit ročně dohodnutou částku (samozřejmě navyšovanou o inflaci).
Město nebude muset platit drahou jednorázovou stavbu, ale v součtu oněch 50 let ho to přijde tak na 3-5 násobek ceny za vlastní výstavbu.
Jak píšu, představit si to dovedu, ale o výhodnosti mám své mínění.

58

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

tomis napsal:

ano, souhlasim že špunt je podjezd pod tratí (nejen ale hodně) a pak se to štosuje až za most...

Nemáš pravdu. Stoupni si tam v ranní špičce a uvidíš, že za podjezdem jede 1 (slovy JEDNO) auto doleva na 10-15 aut rovně.
Špunt není ten podjezd, ale SSZ za ním, na těch se to blokuje. A když už tam jedu, tak tomu jednopruhovému podjezdu děkuju, protože v současném stavu si to vystojí všichni, před podjezdem hezky zazipují (zatím jsem tam neměl problém) a pokračují k výstavišti. Pokud by byl podjezd dvoupruhový, tak cca 20% řidičů pojede tím levým a bude se cpát doprava na poslední chvíli, případně taky vůbec (jako se to stále děje zleva z Vrbenského, když si zaměníš levý a pravý pruh). tongue

59

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Osobně si myslím, že Blanka pomůže - 90-95% aut z Trojského mostu míří kolem výstaviště do Veletržní a na Letnou. Po otevření tunelu je alternativa zřejmá.

60

(322 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

mrmarkus napsal:

Stále si ale myslím, že Praze by především prospělo městské mýto. Vzhledem k vizi zahušťování výstavby na místo rozlévání do šířky už se mi tolik nezamlouvá původní myšlenka omezit ho městským okruhem a spojil to s významem hranice Prahy. Na kontrolu by bohatě stačilo i buď řidič s trvalým bydlištěm v Praze a/nebo vozidlo registrované do pražského mýtného systému.

A už je tu zase to kouzelné "řidič s trvalým bydlištěm v Praze". Opravdu si někdo muslí, že řešením dopravy v Praze je vytvoření "skanzenu pro vyvolené"? hmm

61

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:
jannk napsal:

to je klasika - podle automatu je VSECHNO spatne, jak ma potom clovek brat jakoukoliv jejich studii vazne ....

Celkem logicky když je vadná dopravní koncepce, jsou její jednotlivé části také vadné. Nicméně oni navrhují i opatření, které by tu stavbu alespoň trochu ospravedlnily (Dejme Blance smysl) http://tunel-blanka.cz/chci-pomoci/reseni/
Pokud by se nic z toho neudělalo, pak opravdu Praha vyhodila do vzduchu 45 Mld Kč, pár desítkám tisíc lidí usnadnila o něco víc pohyb po městě v autech a nenávratně zprasila několik lokalit u nových mimoúrovňových křižovatek uvnitř města.

Pokud pod eufemismus "oni navrhují i opatření" zahrnete zákazy, příkazy a omezení, tak potom ano. Ale já si pod "opatřením" představuji něco úplně jiného. To, co dotyční navrhují, vidím jako velice přísnou restrikci vedoucí ve svém důsledku k celkem masivnímu vylidnění nikoliv historického centra města (což probíhá už nyní), ale širšího centra zahrnujícího mimo jiné Nové Město, Vinohrady, Žižkov, Nusle a část Smíchova. Chápete-li otevření Blanky jako "příležitost" k zadušení města, poto je toto ta nejlepší cesta. tongue

62

(377 odpovědí, posláno do MHD Praha)

mrmarkus napsal:

Signalizace v busech funguje z mé vlastní zkušenosti dobře, nevidím problém.

Nemohu souhlasit. Ještě pořád jezdí autobusy se signalizací na stropě (určitě jezdí na linkách 3xx) a k tomu zastávka u školy "Na znamení" je pro žáky a studenty nižšího vzrůstu neřešitelný problém.

63

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:

Nejde o obklad, jako spíš důvod, proč ho tam musí být tolik - podchody pro bezmotorovou dopravu. Jeden slogan propagující Blanku zněl: "S více auty pod zemí, je nám lépe na Zemi". No, bohužel kapacita na povrchu pro auta je ještě větší než před tunelem a chodce jsme zahnali pod zem, tím celé to území je pro pěšáky velmi špatně průchozí. Veřejný prostor měníme pro potřeby aut, lidi jsou tam navíc.

budete muset asi vyměnit lidi - protože ti, co se tam vyskytují teď prostě chtějí jezdit auty. tongue

64

(230 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Sibstr napsal:

Proč zase jen dva pruhy? To prostě nechápu sad

Ono je to stejně jedno, ten "špunt" od Průmyslové stejně nikdo nerozšíří. wink

65

(180 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

vlakno napsal:

Přístup na městský okruh ok, a kam ty auta pojedou dál?

No kam, přece do svého cíle, který leží většinou opět mimo městský okruh. Do města tato auta "ani nepáchnou", jenže dneska se musí "prosmrdět" na ten okruh postáváním v ulicích a na jiném místě města opět to samé směrem ven. Považujete to za ideální?

66

(180 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

Kubajsu napsal:

Tak že by se stavba RR zahájila dřív, než za 4 roky si snad nemyslí ani největší optimisté...
Koncem příštího roku teprve skončí průzkum, pak projektování pro SP (mezitím musí projít ještě ÚR), výkup pozemků... Minimálně 4 roky, když by šlo všechno jak po másle...

Jenže s Trojkoalicí na Magistrátu bude průzkum okamžitě zastaven a projektováni pro SP už nikdo nezadá, víme? mad

67

(63 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

vlakno napsal:
MP napsal:

jak by mohl vypadat takový "koncepčnější přístup v dopravě" v případě Prahy?

Praha nemá žádný plán mobility, který by řešil všechny módy dopravy, jejich návaznosti a stanovoval priority ve výstavbě a údržbě. Staví se redukovaný modifikovaný ZÁKOS z 60. let, pak sem tam nějaké metro (absolutně bezkoncepčně), tram trať se postavila naposled na Barrandov před 10ti lety plus nějaké cancoury. Na údržbu infrastruktury se kašle, vznikl velký vnitřní dluh na většině sítě. Neexistují cíle, priority, kalkulace nákladů na výstavbu a údržbu, porovnání alternativních scénářů, cost/benefit analýzy, všechno se dělá a staví ad hoc stylem "tohle by asi mohlo pomoct".
Velkou zásluhou Hudečka je, že oživil a transformoval ÚRM a ten začal skutečně tvořit střednědobou koncepci města. Součástí toho, pokud vím, bude i nová celoměstská koncepce dopravy, která zahrne všechny možné faktory, protože se jde opravdu od základu. Určitě se všechno staré nezahodí, ale město bude mít v ruce jasný plán co stavět, do čeho investovat a analýzy co to bude stát (včetně vlivů na životní prostředí) a co to přinese. Bez nějaké koncepce by se nemělo dělat nic, pražská doprava není triviální téma, které jde řešit od stolu.

Co se týká té Vídně, doporučuji třeba toto: http://dopravni.net/nezarazene/13870/sr … omunikaci/
Inspiraci bych hledal zejména v parkovacím systému, zklidňování dopravy v obytných částech města - zóny 30 (nedávno udělali z Mariahilfe strasse obytnou ulici), podpoře cyklistické dopravy a intermodality veřejné dopravy s ostatními módy.

Hezká "úvaha na příbuzné téma", ale odpověď na mou otázku tam jaksi chybí, že?
První odstavec je pouze popis chyb vedení Prahy v minulých letech - nástin nového přístupu tam není ani zmíněn, natož uveden.
Druhý odstavec je pochvalou primátora Hudečka, že by to znamenalo, že to dělá dobře? Proč potom tedy ten původní pláč, že vše je špatně? Nebo to znamená, že to, co dělá je stále málo? Co tedy má dělat víc?
A konečně poslední odstavec se tváří jako návrh řešení, ale obsahuje pouze odkaz na stránky, které dopravní řešení Vídně příliš nevychvalují (to asi nebude vzor pro následování, co?) a obecnou frázi "...  podpoře cyklistické dopravy a intermodality veřejné dopravy s ostatními módy" - co to, proboha, znamená? Můžu požádat o překlad do "obecné češtiny"?

68

(63 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

vlakno napsal:

Chce to trochu chytřejší a koncepčnější přístup k dopravě ve městě. Inspirace ve světě je dostatek.

S touto větou se dá těžko nesouhlasit, jen si pod tím neumím představit nic konkrétního. můžete, prosím, neznalého poučit, jak by mohl vypadat takový "koncepčnější přístup v dopravě" v případě Prahy?

69

(63 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

mrmarkus napsal:

MP: Lidé jedoucí ráno směr z centra a odpoledne do centra jsou v MHD vždy vítáni, pomáhají vyvážit zatížení v obou směrech.

A kde berete tu jistotu, že budou bydlet v centru? Já jsem přesvědčen, že by to přineslo tlak na tangenciální směr dopravy, která v podání MHD v Praze téměř chybí, tedy jednoznačně tlak na nárůst IAD - přesný opak toho, čeho tím chcete dosáhnout.

70

(63 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

mrmarkus napsal:

Ne že to je jako v Modřanech, kde se každé ráno sebere obyvatelstvo sídliště a hromadně vyrazí do jiných částí města do práce. ... chybí nám tu solidní business centrum, ...

Tím by si Modřany moc nepomohly. Znamenalo by to jen to, že k těm, co odjíždějí pracovat někam jinam by přibylo x tisíc těch, kteří přijedou pracovat sem z jiných částí Prahy. hmm

71

(189 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:

To, že momentálně nejsou peníze, neznamená, že minulé plány jsou zrevidovány.

Já bych ji ještě nekončil. Mám tuhle poznámku chápat tak, že dokud nebudou jednou provždy v Praze odvolány všechny dopravní stavby, tak nebudete spokojen? Nebo co myslíte tím všeobjímajícím slovem "zrevidovány"?

72

(189 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:

Zrevidovat budoucí plány, vzhledem k finančním možnostem města, schopnosti udržovat stávající infrastrukturu a efektivitě vložených investic.

Pokud vím, tak přesně to se děje - byla např. zastavena další výstavba MO právě proto, že na ní nejsou peníze. (Zda je to správné rozhodnutí, nechme na jinou diskuzi). Takže jestli jsem to správně pochopil, požadujete pouze to, co MHMP už dělá. Nějak tomu nerozumím. hmm

73

(189 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:

Jak jsem psal, není to raketa na Mars, ale ...

Nezlobte se na mne, ale tohle byl naprosto zbytečný příspěvek. Pokud chcete cenu s něčím porovnávat, tak ji porovnejte a podělte se s námi o výsledku. Pokud to neumíte nebo nemáte s čím porovnat, tak to nedělejte. Chcete snad aby to dělal někdo jiný z tohoto fóra? To asi těžko (viz Mirajz).
Chcete, aby to udělal někdo z MHMP? Fajn, tak ale napište jim a ne do tohoto fóra.
Chcete aby to udělal NKÚ? Fajn, dejte mu podnět - opět to nepatří sem.
Chcete aby to udělal někdo jiný? OK - řekněte, kdo by to měl být a hlavně to řekněte jemu a ne laikům na tomto fóru.

vlakno napsal:

To celkem nerozporuji, kdyby jí nevyšel jako výhodný, asi by se nestavil. To měřítko je nicméně staré mnoho let, cena tunelu byla pouze odhadovaná a neexistoval žádný komplexní plán mobility města, ve skutečnosti šlo o ZÁKOS ze 70. let. Dnes můžeme zjistit přesně kolik stál (pokud chceme) a můžeme změřit reálný efekt, který přinese, na základě toho spočítat jestli se to vyplatilo a zrevidovat dopravní politiku města.

A tímhle je míněno co? "... můžeme ..." - kdo je to "my"? Lidi? Společnost? Vy a já? Někdo jiný? Tak to spočítejte (celkovou cenu už máte).
"...  zrevidovat dopravní politiku města" znamená co? Zjistit, že to je předražené, Blanku zasypat a chodit pěšky? Nebo co jste tím myslel v souvislosti s cenou tunelového komplexu Blanka?

74

(189 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:
MP napsal:

Já se nepřu, že by efekt měl být měřitelný, já jsem napsal, že ji nelze s ničím porovnat (míněno s odhady při zahájení stavby či s obdobnou stavbou v obdobném terénu a obdobném čase někde jinde v Evropě ap.)

Tomu moc nerozumím, nejde porovnat "obdobné stavby v obdobném terénu a obdobném čase někde jinde v Evropě"? Proč?

Vy o nějaké víte? Tak ji sem přineste, řekněte nám cenu a porovnejte to. Nic jednoduššího. wink

vlakno napsal:
MP napsal:

čistě ekonomicky nikdy nemůže vyjít dobře - dálniční stavba v tunelu musí být "drahá jako prase" vždycky. Máte snad nějaké měřítko, jaké náklady na vozokilometr za 50 let (na příklad) jsou ještě "správně" a jaké už jsou "špatně"?

Ne, nemám, takové měřítko si musí stanovit společnost.

Správně, a Praha si stanovila měřítko takové, že ji vyšel tunelový komplex Blanka jako výhodný.
Howgh

75

(189 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vlakno napsal:

Tu cenu samozřejmě jde porovnávat. Když jsou známy celkové náklady, jde spočítat např. náklad na průjezd jednoho vozidla a dál celková efektivita vynaložených veřejných peněz poměřená k efektu zlepšení mobility města nebo zlepšení životního prostředí.
Kdybysme stavěli raketu na Mars, možná by se dalo říct, že "není s čím porovnávat". Toto je ale dálnice v zemi, která má řešit dopravu a životní prostředí ve městě, její efekt tedy musí být měřitelný.

Já se nepřu, že by efekt měl být měřitelný, já jsem napsal, že ji nelze s ničím porovnat (míněno s odhady při zahájení stavby či s obdobnou stavbou v obdobném terénu a obdobném čase někde jinde v Evropě ap.)
Měřitelný ten efekt jistě je a čistě ekonomicky nikdy nemůže vyjít dobře - dálniční stavba v tunelu musí být "drahá jako prase" vždycky. Máte snad nějaké měřítko, jaké náklady na vozokilometr za 50 let (na příklad) jsou ještě "správně" a jaké už jsou "špatně"?