51

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

INRI - když si přečtete tu zprávu o"zdražení" Blanky, tak tam to co souvisí přímo se stavbou je - Báňským úřadem nařízená změna technologie ražby, změny norem a změna Trojského mostu - všechna tahle "zdražení" jsou vyvolána "třetí stranou" a nejsou žádnou lumpárnou či špatností.

Ostatní je přesně to, co vy píšete
- k Blance se chtějí "přicucnout" městské části s řešením svých investičních záměrů. Ale to není zdražení, to je rozšíření původní investice a i tohle je vesměs ve prospěch občanů. Přirozeně si to dodavatel účtuje.
- případně změnou harmonogramu byla realizována ad hoc řešení, třeba objízdné trasy, rovněž ve prospěch občanů, rovněž si to nechá přirozeně dodavatel zaplatit.

Našel jste v té zprávě nějakou lumpárnu/špatnost ?

52

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

AGa.. napsal:

SP bylo vydáno 24.2.2011.

díky za info, prosím ještě pro úplné jasno, na ten vítězný most ? Ví už o tom Březina ? smile

http://212.67.66.249/obis/tednew/(m40bv … ?id=140639

k návrhu na sumarizaci vyvolaných investičních nákladů souboru staveb Městského okruhu Blanka

vč. kompletního materiálu v PDF

54

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ … eho-metra/

Siemens je připraven spolupracovat na modernizaci pražského metra

55

(5 odpovědí, posláno do Áčko do Nemocnice Motol)

pokud má někdo zájem se dozvědět mýty o čemkoliv, tak nejsnáze se všechny dozví sledováním "seriozních" medií.. roll

56

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio … ?id=692525

Investor Blanky poprvé promluvil: Sekera je pět miliard
Kateřina Eliášová
Praha - Noví radní hlavního města probírají další osud tunelu Blanka, který byl podle nich předražen o 10 miliard. Někdejší ředitel odboru městského investora ovšem toto číslo považuje za nesmyslné.
Jeden z nejvlivnějších úředníků magistrátuBémovy éry Jiří Toman pro Aktuálně.cz vůbec poprvé komentuje situaci kolem obří stavby, na niž z titulu své funkce dohlížel.
"Reálně se tady bavíme o nějakém možném navýšení 4 až 5 miliard s tím, že ani toto navýšení není dosud projednáno," řekl Toman v exkluzivním rozhovoru Aktuálně.cz.
Zároveň v něm však připustil, že sám kvůli stavbě musel několikrát sáhnout do rezervního fondu vydat proti původnímu rozpočtu vydat  1,6 miliardy.
Například půl miliardy zaplatilo město navíc jenom proto, že dostalo špatné podklady od PVS a PVK (firmy s majetkovou účastí města).
O některých vícenákladech informoval Toman i bývalé vedení města, konkrétně exprimátora Pavla Béma. Ten dosud jakákoliv navýšení nepřipouštěl.
Aktuálně.cz: Měl jste na financování Blanky dohlížet, jak je možné, že bude tunel o 10 miliard dražší?
S tímto tvrzením nemohu souhlasit. Celkové investiční náklady na komplex staveb Blanka jsou souhrnně uváděny od roku 2002 ve výši 30 miliard korun s tím, že v obou smlouvách se zhotoviteli - ať už stavební části nebo technologie - je uváděna valorizace.
A.cz: Smlouva je uzavřena na 26 miliard, ne na 30, jak tvrdíte...
To je stavební část. Musíme připočíst náklady na technologie plus projekční práce, geologické práce a geotechnologický monitoring. Tento součet je každý rok uváděn v rozpočtu předkládaném v zastupitelstvu ke schválení.
A.cz: Tedy tunel Blanka nebude dražší o deset miliard, jak tvrdí nové vedení Prahy?
Reálně se tady bavíme o nějakém možném navýšení 4 až 5 miliard.
V době, kdy jsem mohl mluvit za odbor městského investora, nebyl uzavřen jakýkoliv smluvní dodatek, který by směřoval k navýšení celkové ceny.
A.cz: Jak je tedy možné, že v březnu 2008 Praha uzavřela s Metrostavem, který Blanku staví, dodatek ke smlouvě, jenž zvyšuje cenu o 57 milionů kvůli dodatečnému geomonitoringu?
Byl to požadavek Báňského úřadu. Původní soutěž na firmu, která zajistí geomonitoring, byla zrušena. Než byla vybrána nová, tyto práce si navíc naúčtoval Metrostav, který si pro tyto práce nasmlouval subdodavatele. Zkoumal to kontrolní výbor a nebyla vznesena žádná námitka.
A.cz: Blanka se třikrát propadla, měnily se způsoby ražby. I v tomto případě se cena navyšovala...
Těžko mluvit o vícenákladech. Jakákoliv takto složitá stavba je podrobována dohledu Báňského úřadu, který nařizuje typ ražby, a my jsme povinni to jako investor respektovat. Ke zpřísnění a změnám způsobu ražby, které přinesly navýšení ceny, docházelo už před samotným propadem. Těžko lze tedy tvrdit, že propady vyvolaly zvýšené investice.
A.cz: Nicméně říkal jste ale, že zpřísnění podmínek ražby stálo 1,6 miliardy korun navíc...
To by se dělo, i kdyby se při ražbě tunelu nic nepropadlo.
A.cz: A dalších 5 miliard navíc mají být podle Vás "vyvolané investice". Můžete být konkrétní?
Peníze navíc vyžadují nové statické normy, normy na výpočet konstrukcí tunelů, požadavky vyvolané budoucími správci tunelu - Technickou správou komunikací či firmou Eltodo atd. V období od zadání stavby do realizace byly zpřísněny požadavky na větrání, osvětlení, dopravní označení či bezpečnost tunelu. Celkově je to 500 - 600 milionů korun navíc. Dalších 500 milionů jsou nezastižené inženýrské sítě, které jsme měli nepotvrzené od správců sítí jako je PVS a PVK (Pražská vodohospodářská společnost a Pražské vodovody a kanalizace).
A.cz? Můžete to upřesnit?
Například u hloubených tunelů v úseku Pražský most - Špejchar - Tyrolka jsme začali odkrývat jednotlivé konstrukce vozovky a zjistili jsme, že jsou tam jiné sítě než v dodaných nákresech. Tyto sítě jsme museli provizorně přeložit po dobu výstavby a následně vrátit zpět. Řádově jsme měnili 10 kilometrů všech možných inženýrských sítí.
A.cz: Takže jste pracovali s neúplnými podklady, které obsahovaly chyby, a proto to stálo o půl miliardy více?
Dostali jsme podklady od správců těchto sítí, z nich jsme vycházeli, ale ta skutečnost byla diametrálně odlišná.
A.cz: Jak je to možné?
To není otázka na mě.
A.cz: To jste nikoho neinformoval?
Stejně by se to muselo zaplatit. Nebyl důvod informovat. Mezi řečí jsem se o tom nepochybně zmínil, oficiálně jsem o tom nikoho neinformoval.
A.cz: Komu jste se zmínil?
(bez odpovědi)
A.cz: Média přinesla informaci, že nový Trojský most má být o 700 milionů dražší, to jste schválil?
Ne, schvalovat toto navýšení bude až nová rada. Původní most měl stát necelých 500 milionů korun bez daně. O nové podobě mostu rozhodla technicko-architektonická soutěž, kterou vyhlásila předminulá rada. Jsou tam dva a dva jízdní pruhy, uprostřed tramvajový pás a po cestě poměrně široce dimenzované chodníky a cyklostezky.
A.cz: Další požadavky nad rámec smlouvy mají městské části 6 a 7. Co přesně chtějí?
Ať už na urbanistické nebo architektonické ztvárnění tamních prostor - jde o úpravy náměstí, chodníků apod., tak požadavky Dopravního podniku. Například na Letné po celé trase budujeme komplet nové tramvajové vedení, mnohdy osázené travnatými pásy, což opět nebylo v původní zadávací dokumentaci. Další peníze si vyžádají zpřísněné normy Evropské unie, ke kterým jsme se zavázali v přístupových dohodách, je to řádově 700 až 800 milionů korun navíc.
Bém o navyšování ceny věděl
A.cz: Informoval jste bývalé vedení města, že cena Blanky bude vyšší?
Doteď schválená realizační dokumentace stavby nepřekračuje smluvní cenu, nebyl důvod informovat minulé vedení Prahy. Všechny vícepráce byly kryty rozpočtovou rezervou, která byla v původní smlouvě zakotvena. Teprve teď se dostáváme do situace, kdy by měla být rozpočtová rezerva překračována.
A.cz: Jaká rezerva? O té jste nemluvil...
Ta byla ve smlouvě kalkulována ve výši 8 procent celkových investičních nákladů, což bylo řádově 1,6 miliard korun a v rámci této rezervy my jsme si byli schopni poradit si se všemi skutečnostmi, které během té stavby nastaly do současné doby.
A.cz: Takže nebylo třeba kohokoliv informovat o narůstajících nákladech ani o tom, že jste použili rezervu 1,6 miliard? O tom jste rozhodoval sám? To jste nikoho neupozornil, když se ty požadavky začaly kupit?
Teď jsme provedli sumarizaci a teď na to upozorňujeme. Do té doby nebyl důvod.
A.cz: Řekl jste někomu z bývalého vedení města, že zanecháváte novým radním balíček, který může prodražit Blanku o 5 miliard navíc?
Ne, protože nebyl důvod. I dnes jsme pod náklady základní smlouvy. Co je navíc, je neprojednané.
A.cz: Když Pavel Bém tvrdil, že Blanka dražší nebude, nevěděl tedy o těch vícenákladech?
To se musíte zeptat jeho.
A.cz: Řekl jste mu to?
No, určitě jsem ho informoval o tom, že Báňský úřad vznáší požadavky, které budou znamenat finanční vícenáklady, díky tomu, že ražba musí probíhat s větším množstvím kotev, s bezpečnější sanací nadloží apod.
A:cz: Informoval jste ho, že má Praha 6 a 7 požadavky, které mohou tu stavbu prodražit?
Nevzpomínám si, myslím si, že ne.
A.cz: Cítíte pochybení? Selhal jste?
Nebudu to komentovat. Jsem bytostně přesvědčen, že jsem postupoval s péčí řádného hospodáře.

57

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Mirajz napsal:

Něčemu asi jaksi nerozumím.

kasme napsal:
ceskapozice.cz napsal:

.....Magistrát, jako investor stavby, doposud nezískal ani stavební povolení. ...

Kdo uděluje stavební povolení? Podle mne úředníci magistrátu. Co tedy magistrátu brání, aby si udělilo stavební povolení? hmm
Asi le... le... no tak le..    "Zeby" lenost?

už tady bylo před několika měsíci, že SP na most je a bylo požádáno jen o změnu šířkového uspořádání mostu. Takže taky je dost pravděpodobná možnost, že ta informace v ceskapozice.cz  je neúplná či nepřesná. Nebo MTS staví bez SP ? Prosím Kasmeho, aby si nezapomněl v dotazech pro ing. Poláka - na co je/není SP? (i když si myslím, že Kasme to v připravených dotazech jistě dávno má)  smile

58

(27 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

medvede - mamutologům určitě přeju, aby našli další Věstonickou Venuši, ale nemusí to být zrovna nad tunelem Blanka smile

59

(18 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot … ?id=692260

Pavel Baroch :Podřízení nepovolili Chalupovi novou dálnici v Praze


Praha - Úředníci ministerstva životního prostředí vrátili pražskému magistrátu k dopracování ekologický posudek na novou autostrádu, která má propojit tunelovýkomplex Blanka s karlovarskou dálnicí.
Břevnovskou radiálu, jak se nová široká silnice na západě hlavního města jmenuje, přitom ještě jako starosta Prahy 6 prosazoval současný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Do posuzování vlivů staveb na okolí (EIA) sice oficiálně nemá ministr právo zasahovat, podle lidí, kteří znají zákulisí tohoto procesu, ovšem tato pravidlo prakticky všichni ministři u významných projektů porušovali.
"Jenže posouzení vlivu Břevnovské radiály na životní prostředí bylo tak špatné, se spoustou chyb a nedostatků, že to prostě nešlo schválit," řekl Aktuálně.cz Aleš Ohrablo ze sdružení EKO Břevnov, která se stavbou nesouhlasí, protože podle ní zhorší životní podmínky tamních obyvatel.
Autostráda dlouhá bezmála sedm kilometrů se má propojit vnější Pražský okruhs vnitřním Městským okruhem na křižvotce Malovanka, kde naváže na tunel Blanka.
"Břevnovská radiála je logickým pokračováním a my budeme intenzivně pracovat na tom, aby byla její stavba zahájena co nejdříve," řekl loni v listopadu v Pražském deníku Chalupa, podle něhož radiála pomůže snížit dopravní zátěžtéto části metropole.

Zahájení stavby se odkládá
Chalupova přání se ovšem jen tak nevyplní. Bez dokončeného a řádně projednaného posouzení vlivu na životní prostředí není možné stavbu, která vyjde až na 20 miliard korun, zahájit. O stavbě radiály se přitom jedná už roky.
"Vrácení dokumentace k přepracování vítáme," okomentoval rozhodnutí ministerstva Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat, která takový krok rovněž požadovala.
"Břevnovská radiála zřejmě není vůbec potřebná. Praha trvá na budování dalších kapacitních komunikací pro automobily bez toho, aby se zvažovaly skutečné alternativy. Město by mělo dát přednost modernizaci železniční trati na Kladno, zkvalitnění veřejné dopravy a vybudování terminálů P+R nabízejících možnost nechat auto před hranicemi města.," dodal Filler.
Posouzení bylo úplně špatné
Podle úředníků ministerstva životního prostředí byly v dokumentaci EIA, kterou nechal zpracovat pražský magistrát, vážné nedostatky. Úřad přitom vrací ekologický posudek už podruhé.
"V řadě případů jsou údaje obsažené v doplněné dokumentaci již neaktuální. Jde o zásadní údaje týkající se stavu životního prostředí v dotčeném území a údaje týkajících se vlivů předloženého záměru na životní prostředí a veřejné zdraví," uvádí se ve zdůvodnění, které má Aktuálně.cz k dispozici.
Ministerstvo zároveň požaduje důkladnější a transparentnější posouzení jednotlivých variant stavby.
Ražený, nebo hloubený tunel?
Například sdružení EKO Břevnov žádá, aby radiála - pokud už by se vůbec začala stavět - vedla Břevnovem raženým tunelem. Prosazovaná varianta ovšem počítá s levnějším hloubeným tunelem.

"Pro Břevnov by to bylo devastující," tvrdí Aleš Ohrablo z tamního občanského sdružení. Vysvětlil, že hluboký tunel by se hloubil jen pár metrů od oken domů. Všechna auta by musela jezdit po objížďce hustě zabydlenou čtvrtí.
Podle odpůrců stavby by Břevnovská radiála by navíc nenávratně poškodila tvář historických čtvrtí Střešovic, Břevnova, Vypichu a Bílé hory. Jedna z variant počítá s vyústěním dálničního tunelu v bezprostřední blízkosti Břevnovského kláštera.
"Ve všech ulicích v okolí radiály by zásadně zesílil automobilový provoz," dodalo sdružení Auto*Mat.

60

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

http://zpravy.idnes.cz/metro-proda-tri- … zpravy_sfo

Metro prodá tři vestibuly, nový majitel je bude muset zvelebit

Dopravce chce prodejem vestibulů ušetřit peníze za jejich úklid, údržbu i opravy. To vše by v budoucnu zajišťoval nový majitel. Personál Dopravního podniku by se tak nemusel starat o místa, která končí turnikety, kde si cestující označují jízdenku při vstupu do přepravních prostor metra.
Podnik zároveň počítá s tím, že vestibuly budou pro cestující daleko přitažlivější a nabídnou lepší služby než dnes.
Co ve vestibulu bude, je na novém majiteli
"Zda tam bude trafika či jiné obchody, my neřešíme. To záleží na společnosti, která si vestibul koupí. Ta bude mít pochopitelně zájem na tom, aby nabídla takové služby a činnosti, které budou vydělávat," řekl šéf Dopravního podniku Martin Dvořák.
Podle něj nyní Dopravní podnik jedná se dvěma developery, kteří uspěli ve výběrovém řízení. O koho se jedná, chce Dvořák zveřejnit až ve chvíli, kdy budou podepsány smlouvy.

"Zatím není dohodnutá ani kupní cena, protože o podmínkách smlouvy se ještě jedná," řekl předseda dozorčí rady a náměstek primátora Karel Březina.
Firmy přispějí i na výstavbu nových výtahů
Jednou z podmínek je například požadavek dopravce, aby developer zčásti hradil výstavbu bezbariérových výtahů ve stanicích metra. Dále požaduje, aby se prostory ve vestibulech nepronajímaly hernám. Podle Dvořáka musí také zajistit, aby vstupy a výstupy do metra zůstaly zachovány.

"Novým majitelům předáme i všechny současné nájemní smlouvy, které máme. Takže pokud má třeba trafika nájemní smlouvu na pět let, tak se tam s ní po tu dobu počítá," doplnil Dvořák.
Zároveň budou firmy v součinnosti s dopravcem pracovat na obnově vestibulů, opraví se i zastaralé technologie. Se stavebními úpravami stanic metra by se podle vedení podniku mohlo začít v nejlepším případě za rok a půl.

61

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

začínat v Holešovicích by mělo tu výhodu, že tam se dají vozit díly po železnici. Není tomu tak ?

62

(28 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

P_V - já netušil, že tamní oblast je nějakou památkově chráněnou či architekturou v Praze něčím neobvyklou.

Těm konkrétním památkářům bych předepsal dovzdělání s kurzem kupeckých počtů a kdyby stále nemohli pochopit, kolik je 10 mld Kč z cizího, tak což jim sebrat jednu tisícovku Kč z jejich osobních prémií ?

63

(28 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

pp21 napsal:
kasme napsal:

deník Metro 25.2.2011

Libeňská spojka: spása, nebo přítěž?

...  10 Tolik miliard má podle dosavadních odhadů stát vybudování Libeňské spojky...

Správná odpověď je SciFi. Libeňská spojka nikdy nebude, myslím že by se mělo začít hledat povrchové řešení, protože 10 mld za méně než 1,2 km silnice žádnej rozumnej investor nedá. Obvzlášť v napůl rozpadlý a napůl vybombardovaný oblasti. Nikdo to nechce dát ani u Václaváku a to je z pohledu města top lokalita.

za těch 10 mld (tedy 10 tisíc milionů Kč)  by se dalo postavit někde kousek u Prahy tiché vilové městečko s vilkou pro každou rodinu pro všechny nájemníky z okolí hlučné Libeňské spojky

64

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

P_V napsal:

obr: A myslíte, že soukromník bude mít zájem o takové břemeno?

předpokládám, že pokud takového Březina nenajde, tak vestibuly neprodá. Předpokládám, že magistrát chce udělat něco,  jako je na Hlavním nádraží.

65

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

P_V - myslíte, že úředník je takový blb či gauner, že ve smlouvě o prodeji vestibulu nebude věcné břemeno, tedy zdarma volný pohyb a průchod k metru ?

66

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

kubajsu - co by bylo špatně ? nic  nového, realita a běžný rozdíl mezi soukromým a státním/veřejným hospodařením. I kdyby při té privatizaci momentálně si někdo bohužel přivydělal, dlouhodobě pro daňového poplatníka i cestujícího jen dobře.

Jen je třeba, aby stát/město stanovily takové podmínky/předpisy/zákony a dohlédly na to, aby ty vestibuly se nestaly něčím odpudivým. To je to, nač má stát/město a tedy i Březina dohlédnout.

67

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Březina oznámil privatizaci některých vestibulů metra

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/v … 10223.html

Vestibuly metra zaplní obchody
Praha - K nepoznání se promění některé vestibuly metra. Dopravní podnik se prostory chystá nabídnout obchodníkům,
Českomoravská, Vysočanská, Kačerov. Tak tyto tři vestibuly metra a přilehlé okolí už brzy nebudou patřit pražskému dopravnímu podniku (DP).
Rozhodl se je totiž prodat do soukromých rukou, čímž hodlá zajistit kompletní revitalizaci často zanedbaných prostor. Nemělo by zůstat jen u výše zmíněných třech vestibulů, následovat by měly i další. Samozřejmostí je vestibul Národní třída, jehož obnova je součástí projektu stavby obchodně-administrativního centra Copa. Dále se uvažuje také o Andělu (vestibul Na Knížecí) a Opatovu.
„Důvod je jednoduchý, investor prostory zvelebí, cestující se zde budou cítit lépe. Dopravní podnik prodejem získá nemalé finanční prostředky a navíc se zbaví povinností, jako jsou úklid či údržba, čímž se sníží náklady na provoz,“ řekl po jednání dozorčí rady DP její předseda Karel Březina (ČSSD).
Jména jsou zatím tajná
Projekt je zatím v té fázi, že bylo vyhodnoceno výběrové řízení a určeni vítězové. „Dokud nebudoudojednány smluvní podmínky a další záležitosti, tak nebudeme jména zveřejňovat,“ pokračoval Březina.
Mezi podmínkami by mělo být například to, že ve vestibulu nebude provozován hazard, ani jiné nevhodné služby. Naopak tak, jak je v mnohých stanicích zvykem, by zde měly zůstat nebo přibýt prodejny s občerstvením a podobně.
Jednou z hlavních podmínek revitalizace by pak mělo být vybudování výtahu pro bezbariérový přístup.
„Vítěze oznámíme ke dni uzavření smluvní dokumentace, a to s ohledem na podmínky výběrového řízení,“ doplnila mluvčí DP Ilona Vysoudilová.

Soubor staveb Blanka - smlouvy se zhotoviteli stavební a technologické části

http://magistrat.praha-mesto.cz/default … 1537659672

69

(27 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

SML - ano, ale ten hřbitov založený Josefem II je trochu jinde a asi něco jiného. 30letá válka byla 1618-1648 a Josef II vládl 1765-1790, tedy o cca 140 let později. Dík za katastrální mapu.

Z hlediska stavby je dobře, že je to "obyčejný" hřbitov a není spojen s mamuty, nějakými náboženskými nebo ideologickými, politickými souvislostmi/nařízeními, takže archeologové udělají svoji práci a stavba jede.

70

(27 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

jak dále archeologové odkrývají, vypadá to ne jen na nějakou řadu hrobů, ale rovnou hřbitov. Další hroby mohou být na sever od těch již odkrytých, tedy přes celou stavbu.
Jaký je zákon , když se objeví takový hřbitov ? Vše se pietně/archeologicky exhumuje a přemístí nebo vše prostě vybere bagrem a odveze na zavážku ?
Taky  - nenašlo se tam něco už když stavěli ty vily, třeba zrovna kliniku ?

71

(1,252 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

růžek diletace připravené k betonáži je vidět dole na obrázku z webkamery z kliniky orientované k tunelům Brusnice. Až se tam dostanou s betonáží, uvidíme akci smile

Jo akci neuvidíme sad, webkamera je stále zaseklá v čase sobota 2011/02/19  9:28:32. Ale je vidět, že už měli hotov i šalunk kolem diletace

72

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

http://www.ct24.cz/domaci/115997-brezin … ze-snizit/

kromě "informací" je zde i fotka jedné soutěžní varianty mostu smile

73

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

dnes v OVM Březina opakoval, že stále uvažuje o stavbě "původního" mostu. Přiznám se, já znám jen návrhy ze soutěže a "původní" neznám?  Je někde k dispozici nějaká animace, obrázek apod. toho "původního" mostu ?

74

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

vítězný návrh http://stavebniserver.com/clanky/detail … _troji-75/

- na stavbu se začaly navážet ocelové díly mostu. To znamená, že se most někde vyrábí. Neví někdo odkdy, kde, jak to do Troje vozí ?

75

(25 odpovědí, posláno do Áčko do Nemocnice Motol)

jestli se někdo díváte na seriál Tuneláři na myslím Discovery/History, tak tam tyhle stroje jsou vidět v akci v New Yorku. Razí tunely pro kde co.