51

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

SŽDC: Studie proveditelnosti brněnského železničního uzlu hodnotí všechny navržené varianty jako přínosné
(včetně studie samotné, na konci jako link)

http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zp … l.zub.html

52

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

A pak že se nebude kutat! Volte pana Klusáčka a bude to jedna dvě.

Klusáček: Postavíme tunel z Prahy do Ostravy, zakážeme reklamu cílenou na děti

...Váš program jde do spousty detailů. Některé z těch detailů mě zaujaly, třeba doprava. Vy tam přímo říkáte: „Začneme budovat podzemní maglev na trase Praha–Ostrava s odbočkou Brno, Bratislava.“ Maglev je vlak na magnetickém polštáři, vy říkáte pod zemí, to znamená tunel z Prahy až do Ostravy. To myslíte vážně?
Ano, tunel z Prahy až do Ostravy, to myslíme vážně. Jsem rád, že se na to ptáte. Náš program je velmi komplexní a velmi provázaný.

Tohle je velmi detailní věc. Mě zajímá, to prokopete tunel z Prahy až do Ostravy?
A to je velmi detailní věc. Ano, to je zhruba 250 kilometrů.

290.
290 kilometrů. Nedávno byl prokopán tunel u Ejpovic u Plzně…

Čtyři kilometry.
Čtyři kilometry. Jeden kilometr vyjde zhruba na miliardu. To znamená, tato dopravní stavba by stála zhruba 300 miliard.

Jenom ten tunel. Pak je ještě ten vlak, protože třeba v Mnichově ho chtěli na letiště 30 kilometrů a zjistili, že by je to vyšlo na 3 miliardy eur. Já jsem spočítal, že dohromady by to v takovéto trase stálo asi 750 miliard plus těch vašich 300. To je bilion.
Ano. Ale čísla, která uvádíte, to je jiný systém, než který my navrhujeme. To, že to je v podzemí, to je jenom zdání, že to je dražší. My se domníváme a máme na to propočty, že podzemní tunel je levnější než nadzemní varianta. A máte pravdu, že technologie tohoto vlaku jsou složitější, spotřebuje se tam docela dost mědi. Ale jako projekt, který by vyvážil rozložení ekonomické situace našeho státu, by to bylo přínosné.

Jak dlouho byste kopali tunel z Prahy do Ostravy?
Tunel z Prahy do Ostravy? Zhruba stejně dlouho jako se kopal tunel v Ejpovicích. Samozřejmě že by se to nekopalo z jednoho místa.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci … ou-na-deti

53

(719 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Běh po takhle tvrdém povrchu doporučuje šest z pěti ortopedů.

54

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Tak nám zahájili stavební řízení na Parkview mezi kostkou a Véčkem při Pujmanové, paní Müllerová.

http://cztedeskaext.praha4.cz/eDeska/do … loha=14027

55

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Praha schválila zakázku na dostavbu Městského okruhu. Stavba může začít v roce 2024


Praha - Praha začne připravovat tendr na dostavbu části vnitřního okruhu mezi Pelc-Tyrolkou a Štěrboholy. V úterý o tom rozhodli radní. Projekční práce mají podle odhadu vyjít na 350 milionů, a pokud vše půjde podle plánu, mělo by se začít stavět v roce 2024 a skončit v roce 2031.
Zakázku podpořili i radní za Trojkoalici, přestože původně měli k návrhu výhrady. Zastupitelé tisk projednají nikoliv ve čtvrtek, ale až na listopadovém jednání, tedy po sněmovních volbách.
"Jsem ráda, že jsme na radě našli shodu a hlasy celé koalice prošel návrh pokračování Městského okruhu v původně zamýšlené variantě," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dodala, že tuto variantu podporuje celý zastupitelský klub ANO.
Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) se neúspěšně pokusil nechat zakázku schválit už minulý týden na mimořádné radě. Tehdy narazil na odpor Trojkoalice, která před časem prosadila vypracování studie alternativní trasy okruhu. Tato studie má být hotova až v polovině příštího roku.
Město by se po zpracování studie mělo rozhodnout, jestli zvolí stávající projekt, který už má platný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), nebo povrchové řešení, které navrhla Trojkoalice. "Kdyby došlo k jinému dopravnímu řešení, tak město může od smlouvy odstoupit," uvedl Dolínek.
Aby měli zastupitelé čas si tisk prostudovat, předloží ho koalice až na následujícím zasedání zastupitelstva v listopadu. Opoziční TOP 09 to kritizuje. "Je to naprosto nehorázná manipulace tématem, kdy se chtějí všichni tvářit, že okruh chtějí, ale pouze to odsouvají na termín po volbách," uvedl šéf zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Dodal, že jeho strana bude na čtvrtečním zastupitelstvu prosazovat okamžité projednání zakázky, a pokud neuspěje, zváží svolání mimořádného zastupitelstva ještě před volbami.
Trasa, které se zakázka týká a kterou preferují ČSSD a ANO, se skládá ze tří úseků. Prvním je 3,2 kilometru dlouhý úsek z Pelc-Tyrolky na Balabenku, kde mají být dva tunely. Druhý úsek mezi Balabenkou a Štěrboholskou by měl jeden tunel a třetí částí je 1,35 kilometru dlouhá Libeňská spojka. Tam by tunel měřil 865 metrů. Pokud město ve finále zvolí tuto variantu, v ideálním případě by mělo v roce 2021 získat územní rozhodnutí a v roce 2023 stavební povolení.
Trojkoalicí preferovaná alternativní trasa vychází ze staršího návrhu městského Institutu plánování a rozvoje a vedla by z větší části nad zemí. Počítá s vedením dopravy po dvou trasách, které už existují. Jedna by vedla od Pelc-Tyrolky Povltavskou ulicí směrem na Českobrodskou a zahrnovala by nový tunel pod Malešicemi. Druhá by řidiče vedla z Holešoviček přes Průmyslový polookruh. Postavit by bylo nutné jen úsek o délce zhruba 3,5 kilometru, zahrnující nový tunel.
Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Funguje v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem do Prahy 6 a 5 a Strahovským tunelem a Mrázovkou až k Barrandovskému mostu a Jižní spojce. Na východě města končí Štěrboholskou radiálou. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.

https://zpravy.aktualne.cz/regiony/prah … 1472285196

56

(377 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Vozovna na Spořilově má v územních plánech místo vyhrazené tady:
https://mapy.cz/s/1R33L
Stejně se dřív bude muset řešit Hloubětín. Jinak jsem v těchhle plánech úplně stejný skeptik. Dědina, Slivenec a Libuš snad, k tomu nějaká ta smyčka (Depo Hostivař, možná Trojská), ale ty ostatní... papír snese všechno a slibem nezarmoutíš. Tady si představte šklebící se smajlík s očima obrácenýma sloup.

57

(51 odpovědí, posláno do Magistrála (SJM))

Rekonstrukce Nuselského mostu skončí letos do 17. listopadu

Praha - Rekonstrukce pražského Nuselského mostu bude hotova letos do 17. listopadu. Novinářům to řekli náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a zástupci stavebních firem, které na mostě pracují. Dělníci provádějí opravu na mostě opravují nosné konstrukce, výztuže a vyměňují povrchy. Nyní se nejvíce pracuje na chodníku a konstrukci na straně mostu ve směru z centra. Řidiči tu jezdí pouze dvěma pruhy. Opačný směr byl již pro chodce a cyklisty i řidiče plně zprovozněn. Náklady rekonstrukce jsou asi 280 milionů korun.
"Oprava trvá od roku 2012 a předána bude 17. listopadu 2017 do užívání pro chodce. Dokončovací práce poté budou probíhat do 15. prosince, ty ale nebudou mít žádný dopad na provoz vozovky a chodníku," řekl Dolínek.
Dělníci mají pod mostem připevněnu 180 tunovou plošinu, kterou postupně posouvají podle toho, jak práce dokončí. Z ní odstraňují narušené části betonu. "Vždy v daném úseku otevřeme chodník a podlahu a pod námi je ta lávka a můžeme začít provádět práce. To znamená otryskat vysokotlakým paprskem betonové konstrukce, pak zasanovat a udělat izolace, potom to zaklopíme novými panely. Doděláme betonáže a zase s tou lávkou se můžeme posunout o kousek dál. A tenhle krok trvá řádově 30 dní," řekl jeden ze stavbyvedoucích Karel Frankota.
Oba dva chodníky budou širší. Ve směru do centra je už rozšířen. "Odstranili jsme staré betonové zábradlí, které v mostě udržovalo vodu. Nové svodidlo a zábradlí je nainstalováno místo toho a chodník je o několik desítek centimetrů širší," řekl druhý stavbyvedoucí Viktor Stržínek. Nové jsou i lampy veřejného osvětlení.
Práce na mostě mohou probíhat pouze část dne. Omezení nařídili kvůli hluku hygienici. "Nejhlučnější práce, kterou je otryskání betonu, pak o víkendu nesmíme dělat vůbec," řekl Stržínek. Na staveništi je pak i noční dozor a jsou zde rozmístěny kamery, které mají zabránit případným sebevrahům, aby přelezli za pomoci rozmístěného materiálu zábrany.
Nuselský most byl dostavěn v roce 1973, překlenuje Nuselské údolí a spojuje Pankrác s Karlovem. Na mostě jsou v každém směru tři jízdní pruhy a v jeho tubusu jezdí metro. Most je 485 metrů dlouhý a v nejvyšším bodě nad údolím je jeho výška 42,5 metru.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rekons … du/1507267

58

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Praha má provozovatele garáží pod Letnou, firma za ně zaplatí 7,5 milionu ročně

Praha otevře garáže pod Letenskou plání. Pražští radní by měli příští týden schválit výběr pronajímatele parkoviště. Vítězem se má stát společnost OK Služby Praha. Firma za pronájem zaplatí ročně 7,5 milionu korun bez DPH. Vyplývá to z dokumentu, který radní projednají. Garáže vznikly při výstavbě tunelového komplexu Blanka. Mělo by se do nich vejít více než 800 automobilů.
Otevřeny měly být už několikrát, městu se to ale dosud nepodařilo. Naposledy je Praha plánovala otevřít loni na podzim. V minulosti se také hovořilo o termínu podzim 2015. Původně měly být garáže otevřeny po zprovoznění Blanky, které se opozdilo o několik let.
Cena garáží je zahrnuta v ceně tunelu. Tunel vyšel město na více než 40 miliard korun a zprovozněn byl v září 2015. Garáže mají vlastní technologická zařízení, která jsou nezávislá na zařízení Blanky.

http://byznys.lidovky.cz/praha-ma-provo … oprava_ELE

(a o vzduchotechnice nic)

59

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Praha nechá vypracovat studii alternativní trasy městského okruhu

Praha - Zástupci pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) se domluvili, že nechají vypracovat studii takzvané povrchové varianty vedení městského okruhu mezi Pelc-Tyrolkou a Štěrboholy. Práce na dosud připravované variantě vedené přes Balabenku tunely se ale nezastaví. Tendr na dodavatele studie má město vypsat v polovině července a konečnou variantu vybrat na jaře 2018. ČTK to řekli náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a zastupitel Matěj Stropnický (SZ). Dohodu dnes ještě projednají pražští radní.
ANO s ČSSD prosazují variantu pracovně nazývanou Vlasta s několika tunely přes Balabenku. S tou Trojkoalice nesouhlasí a požaduje rozpracování druhé, převážně povrchové varianty.
"V půlce července město zadá externí studii, která prověří možnost zkapacitnění některých komunikací. Zároveň paní náměstkyně (Petra) Kolínská (SZ) předloží v půlce července zadání započetí změny územního plánu v tom rozsahu, jaký potřebuje městský investor a následně projektanti," řekl Dolínek.
Podle Stropnického se přípravy na výstavbě okruhu dnešní dohodou nezastavují. "Město ale předtím, než se definitivně rozhodne, tak bude mít na stole dvě porovnatelné varianty, jednu z nich vzešlou ze soutěže. Teprve na jaře příštího roku se rozhodne, zda bude investovat do té drahé varianty, nebo do té levnější, o kterou budeme usilovat my," řekl Stropnický.
Město nyní soutěží projektanty dostavby okruhu. To dnešní dohoda nezastavila.
Stavba trasy, kterou prosazují ANO a ČSSD, by v případě schválení mohla začít v roce 2023 a náklady jsou odhadovány na 40 miliard korun. Délka trasy má být 10,25 kilometru a bude se skládat ze tří úseků.
Varianta Trojkoalice neplánuje vybudování jedné velkokapacitní komunikace, ale počítá s vedením dopravy po dvou už existujících trasách. Jedna by vedla od Pelc-Tyrolky Povltavskou ulicí směrem na Českobrodskou. Na ní by byl tunel pod Malešicemi. Druhá by řidiče vedla z Holešoviček přes Průmyslový polookruh.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/praha- … hu/1496256

60

(53 odpovědí, posláno do Pražský okruh - D0 - SOKP)

Obcím u Prahy vadí trasa Pražského okruhu, soud stížnosti smetl

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost některých pražských městských částí a okolních obcí kvůli trase okruhu. Trasu specifikovanou v aktualizaci zásad územního rozvoje z roku 2014 nejprve zpochybnila hromadná žaloba podaná k Městskému soudu v Praze. Po neúspěchu následovala kasační stížnost, jejíž zamítnutí je patrné z úřední desky. Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) rozhodnutí soudu přivítal.
Odůvodnění zatím soud nezveřejnil, na jeho zpracování má třicetidenní lhůtu. "Kasační stížnost byla značně obsáhlá, obsahovala množství různých námitek," uvedla mluvčí soud Sylva Dostálová. Soud podle ní nakonec dospěl k závěru, že žádná z uplatněných námitek není důvodná.
Podle aktualizovaných zásad rozvoje má Pražský okruh vést od Ruzyně kolem Suchdola k dálnici D8 a dále kolem Vinoře a Satalic k dálnici D10 a D11. Podle některých obcí trasa přivede tranzitní dopravu do obydlených oblastí a zhorší životní prostředí.
"Velmi vítám rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Tímto rozhodnutím jsou plně potvrzeny zásady územního rozvoje. Díky tomu může být okruh vybudován ve schválené variantě," řekl Dolínek. Podle něj tak není třeba v současné chvíli posuzovat variantu vedení okruhu dále od Prahy, která se v minulosti objevila.
Žalobu k Městskému soudu v Praze podaly městské části Dolní Chabry, Ďáblice, Praha 20, Lysolaje, Nebušice, Satalice, Suchdol a Vinoř, přidaly se středočeské obce Jenštejn, Přezletice, Radonice a Podolanka. Mezi žalobci byli také lidé, kteří žijí nebo vlastní nemovitosti v dotčených oblastech.
Podle žaloby chybělo v aktualizaci zásad například posouzení jednotlivých variant, kudy by mohl okruh vést, aby byla vybrána ta nejméně problematická.

Pražský okruh je dálnice, která po dobudování vytvoří vnější obchvat hlavního města a bude z něj paprsčitě vycházet většina hlavních silničních tahů v Čechách. První úseky začaly řidičům sloužit v roce 1984, dodnes ale Pražský okruh není dokončený, plánuje se po částech, trasování provázejí politické i soudní spory.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr … 31597.html

61

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Pokud byste si chtěli trochu víc počíst o tom, jak je postavený Trimaran a ta konstrukce s táhly, najdete článek tady:

http://www.konstrukce.cz/clanek/trimara … -pankraci/

Jo, komentáře na Novinkách vždycky - spíš občas - pobaví...

U nás jsou nejlepší odborníci na tunely, 10 minut a 6 miliard. To jinde neumí.

Vy pořád nevíte, jak to chodí. Razící štít je německý, ale momentálně tam nemá práci. Tak proč by zbytečně zahálel, když ČR může objednat a zaplatit pár km zbytečného tunelu? Takhle se dělá produktivita - v Německu. U nás to bude horší, ale je třeba být solidární…

Tam skontrolovať zmluvy subdodávok, kde sa tratia peniaze !!! Koľko učtuje prvá firma a koľko učtuje posledná firma - Robotníci. Kde sa tratí rozdiel a koľko sa z toho zaplati štátu na odvodoch a koľko daň a DPH !!!

63

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Sportoviště TJ Pankrác se rušit nebude. Výstavba metra D začne na pozemku před nákupním centrem Arkády

  • Stavba metra D začne na pozemku před nákupním centrem Arkády na Pankráci.

  • Po dokončení prací uvede Dopravní podnik pozemek do původního stavu.

  • Sportoviště TJ Pankrác, které bylo původně zamýšleno, se tak rušit nebude.

Stavba trasy pražského metra D by měla začít na pozemku před nákupním centrem na Pankráci. Tady budou do podzemí dopraveny razicí stroje. Zrušeno tak nebude sportoviště TJ Pankrác, jak se původně plánovalo. Novinářům to ve středu řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Stavba metra D by měla začít částí trasy mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Stavbě bude předcházet doplňující geologický průzkum, který začne v létě 2018. První část trasy má spojit Pankrác s Písnicí a odlehčit metru C, následně bude prodloužena z Pankráce na náměstí Míru.
"Pro přístup pod stanici Pankrác nebudeme využívat pozemky TJ Pankrác, ale přišli jsme s novým způsobem, jak se razící štít může dostat do stanice," řekl Gillar.
Před nákupním centrem Arkády Pankrác je pozemek částečně blokovaný stavební uzávěrou a částečně v soukromém vlastnictví. "Tento prostor využijeme, abychom zepředu stanice i zezadu stanice zkonstruovali zařízení, které dovede razící štít pod stanici, aby se mohl nastavit a nakonfigurovat směrem nové trasy a do stanice Olbrachtova," řekl Gillar.
Poté, co DPP dokončí práce, uvede pozemek do původního stavu. "Pokud není dohoda jiná, děláme to tak vždy," řekl Gillar. Od jednání s TJ Pankrác podle Gillara podnik již ustoupil. Klub prý požadoval například vytvoření nového sportoviště, kam by se mohl na 10 let přestěhovat, a následně finance na opravu místa, na které se vrátí.
O stavbě úseku metra D z Pankráce na Olbrachtovu rozhodla minulý týden dozorčí rada DPP. Důvodem je, že v tomto úseku je nejsnazší získat potřebné pozemky. Město má totiž potíže s výkupy zejména v Krči. Až letos se podařilo s vlastníky vyjednat znění dohody, kdy oni umožní Praze stavět metro, ta jim zase povolí uskutečnit developerské projekty. "Jednáme s majiteli a jsme na dobré cestě. Detaily jednání nesdělím, protože v průběhu jednání se nesdělují," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).
V případě, že se DPP a Praha s vlastníky domluví, na úsek Pankrác-Olbrachtova má navázat další část vedoucí až ke stanici Nové Dvory. Tento úsek by mohl být hotov v roce 2023. Pokud by se podmínky s vlastníky v Krči nepodařilo vyjednat, podle Gillara by DPP otočil směr výstavby a zahájil stavbu trasy z Pankráce na náměstí Míru. "Významný blok v Krči ale nyní nepředpokládáme," řekl.

http://domaci.ihned.cz/c1-65708870-spor … rem-arkady

64

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

A zase jedno inteligentní řešení...

Stavba metra D začne nejdřív v úseku Pankrác - Olbrachtova

Praha - Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) rozhodla, že stavba trasy metra D začne nejdříve v úseku Pankrác - Olbrachtova. Následně bude vybudován zbylý úsek do Písnice. ČTK to řekli zástupci města i DPP. Důvodem je, že v tomto úseku je nejsnazší získat potřebné pozemky. Metro D má ulevit přetížené trase C a má spojit centrum se sídlišti na jihu města. Celá stavba včetně úseku z Pankráce na náměstí Míru má vyjít asi na 50 miliard korun.
Rozhodnutí dozorčí rady nemusí schvalovat rada ani zastupitelstvo hlavního města. Pouze jej dostanou na vědomí. V dozorčí radě jsou kromě zástupců vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice i představitelé opozice a zaměstnanců podniku. Dnešní rozhodnutí rady bylo jednomyslné.
DPP si letos zadal analýzu čtyř variant stavby a nejlépe z ní vyšla ta, která byla dnes schválena. Dalšími možnostmi byla výstavba trasy z Pankráce na Nové Dvory, zbylý úsek do Písnice by se budoval následně. Další možností byla stavba úseku Pankrác - Písnice, avšak nebyly by vybudovány stanice, u kterých je problém s výkupy pozemků - vlaky by pod místy, kde mají být, projížděly.
Město má dlouhodobé problémy s výkupy pozemků. Až letos se podařilo s vlastníky vyjednat znění dohody, kdy oni umožní Praze stavět metro, ta jim zase povolí uskutečnit například v Krči developerské projekty.
Kromě úseku z Pankráce do Písnice, má vést metro D také z Pankráce na náměstí Míru. O stavbě této části trasy se zatím nerozhoduje. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Projektanti náklady na celou trasu se předběžně odhadují na zhruba 50 miliard korun.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/stavba … va/1475138

65

(354 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Tak jestli jste si mysleli, že to bude jen tak, tak to jste si teda mysleli špatně.

Největší železniční zakázka stojí. Eurovia podala námitky

Správě železniční dopravní cesty se komplikuje letošní největší zakázka. Výsledek soutěže na modernizaci tratě z pražské Hostivaře k jižnímu portálu vinohradských tunelů se nelíbí společnosti Eurovia. Termín zahájení v červenci je tak ohrožen.
Pro SŽDC je to tak další komplikaci s obří zakázkou, která měla začít podle původních plánů už loni. První soutěž, kterou vyhrála společnosti Chládek a Tintěra, ale státní podnik zrušil (více čtěte zde).
„Mohu potvrdit, že jsme podali námitku na toto výběrové řízení. Protože řízení stále probíhá, nebudeme nyní sdělovat další detaily,“ řekla mluvčí Eurovie Iveta Štočková.
Eurovia ve sdružení se Strabag Rail a GJW Praha dala druhou nejnižší nabídku ve výši 3,68 miliardy korun, oproti první soutěži zlevnila o půl miliardy korun. Nejnižší nabídku v soutěži dalo sdružení Metrostav a Swietelsky Rail za 3,487 miliardy. Součástí sdružení je i společnost SMP, která patří stejně jako Eurovia do francouzské skupiny Vinci. Eurovia tak jde námitkou v podstatě proti sesterské firmě.
Eurovia podle informací iDNES.cz žádá překontrolování dokumentů k soutěži, konkrétně nabídky prvních tří uchazečů. To vše může zahájení stavby prodloužit.
„Těžiště prací je v roce 2018, letos od poloviny roku se počítá s menšími výlukami. Harmonogram prací stíháme, nelze však vyloučit podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.
SŽDC už naopak zasmluvnila jiný velký tendr, zakázku na opravu pražského Negrelliho viaduktu, u které se nabídky podávaly ve stejný termín jako pro modernizaci tratě do Hostivaře. Za 1,086 miliardy korun ho opraví sdružení firem Hochtief, Strabag Rail a Avers.

http://ekonomika.idnes.cz/soutez-szdc-p … oprava_suj

66

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

... a ještě jednou v bleděmodrém...

Lidovky: V garážích u Blanky parkuje průvan. Praha po roce a půl zjistila, že nejsou hotové

PRAHA Zní to absurdně: více než tisícovka parkovacích stání u tunelu Blanka je hotová rok a půl. Jenže Praha dosud nedokázala garáže otevřít. Nejnovějším důvodem je, že dodavatel nedokončil vzduchotechniku. Garáže na Letné a Prašném Mostě tak mají slíbený už šestý termín otevření. Radní pro dopravu Petr Dolínek začal hledat viníky: mezi firmami i vlastními lidmi.
Podzemní stání měla sloužit místním lidem i návštěvníkům už v září 2015, tedy v době, kdy se pro řidiče otevřel tunelový komplex Blanka. Stavebně byly garáže pro 1200 aut hotové, zbývalo údajně jen doladit detaily u technologií a vybrat provozovatele.
Realita však drhla. Zástupci hlavního města neustále ohlašovali nové a nové termíny. Opět se ladily technologie, řešil výběr provozovatele... Nyní je ve hře už šestý termín v pořadí. Na Letné (850 míst), kousek od stadionu fotbalové Sparty, může být hotovo v létě. Na Prašném Mostě (350 míst), což je místo poblíž Pražského hradu, pak na konci roku.
Starosta Prahy 6, na jejímž území se nachází menší z parkovišť, označuje postup „velké radnice“ za skandální. Ondřeji Kolářovi z TOP 09 vadí hlavně to, že od politiků z magistrátu slýchá jen sliby - nikoliv jasná slova, kde je problém a jak se bude řešit.
„Hlavní město se v případě garáží u Blanky jen trapně vymlouvá a neumí, nebo snad nechce, dát Pražanům to, co potřebují. Troufám si říct, že kdybychom měli garáže ve vlastní správě, neparkovaly by v nich jen průvan a meluzína, bez jakéhokoliv výhledu na zlepšení,“ zoufá si Kolář.
Obě velkokapacitní garáže jistě najdou využití. Třeba na Letné by sloužily místním obyvatelům, kteří mají v přeplněných ulicích často problémy s hledáním místa. Místo marného kroužení by si zaplatili místo, jednorázově či rovnou na měsíc (900 korun). Parkovat v podzemí můžou třeba i fanoušci, kteří přijedou autem na zápas Sparty.
Co se u dvojice velkokapacitních garáží (nejnověji) pokazilo? Nejprve vysvětlení pro Letnou.
„Při funkčních zkouškách technologických zařízení byla zjištěna nedostatečná kapacita vzduchotechniky. Dodavatelem technologické části byla společnost ČKD Praha DIZ, která je v insolvenci. Magistrát musel podniknout právní kroky, aby do tohoto díla mohl zasáhnout jiný zhotovitel. Projekční práce na úpravách vzduchotechnického zařízení jsou již dokončené a nyní je nutné vybrat zhotovitele těchto úprav. Současně jsme zahájili výběrové řízení na provozovatele garáží, jeho dokončení předpokládáme do letošního června,“ říká mluvčí hlavního města Vít Hofman.
A proč se neparkuje na Prašném Mostě? „ČKD Praha DIZ, která je v insolvenci, dílo nedokončila. Magistrát musel zajistit vypracování rozdílové projektové dokumentace, která je nezbytná pro dokončení technologické části garáží a pro zahájení výběrového řízení na zhotovitele prací. Následně bude nutné zahájit soutěž na provozovatele garáží. Předpokládaný termín dokončení činností je konec letošního roku,“ doplňuje Hofman.
Na doplňující otázky týkající se konkrétních nedostatků a předpokládaných termínů otevření už mluvčí neodpověděl.
Místa pro auta chybí citelně nejen na Letné, ale i na kapacitně menším parkovišti Prašný Most pro 350 lidí. Tamní stání by mělo v budoucnu sloužit návštěvníkům centra města, dojíždějícím lidem – kteří to odtud mají v docházkové vzdálenosti na metro – či úředníkům z ministerstva obrany a pracovníkům Správy Pražského hradu.
Radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD tvrdí, že nešťastnou záležitost vyšetřuje a hledá viníky.
„Nechal jsem vše důkladně prověřit, a pokud se ukáží chyby na straně dodavatelů, jsme připraveni je reklamovat. Vše se táhne neúnosně dlouho, proto věřím, že jde o poslední odklad otevření garáží,“ uvádí Dolínek.
Připouští i možnost, že průtahy mohla zapříčinit pochybení magistrátního Odboru strategických investic, který na projekt dohlíží. „To také zjišťuji,“ dodává Dolínek.

http://byznys.lidovky.cz/v-garazich-u-b … prava_pave

67

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Zase odklad: Garáž u Blanky se otevře nejdříve v létě

Praha - Pražští řidiči mají smůlu. Slibovaná podzemní parkoviště u tunelového komplexu se na jaře neotevřou. Letenští se dočkají nejdříve v létě, Dejvičtí až na konci roku.

Kdy se konečně otevřou garáže u Blanky? Ptají se už měsíce lidé z Prahy 6 a 7. „Každý večer hledám místo na parkování. Zbytečně. Přitom mají přibýt stovky stání pro Leteňáky," zlobí se například Lenka Moučková ze sedmičky. Nejen ona se musí obrnit ještě větší trpělivostí. Otevření garáží se poněkolikáté odsouvá. Už nyní je totiž jasné, že slibované jaro je passé.

Město začalo hledat provozovatele parkoviště

Důvody jsou zarážející. „V garážích pod Letnou byla zjištěna nedostatečná kapacita vzduchotechniky. Dodavatelem techniky byla společnost ČKD Praha DIZ, která je ale nyní v insolvenci," uvedl pro Pražský deník mluvčí magistrátu Vít Hofman. Vedení Prahy tak hledá novou firmu, která problémy vyřeší. Současně město začalo teprve hledat provozovatele parkoviště. Toho prý vybere do června. Stání pod zemí se tak otevřou snad během léta. Ještě déle si na nová místa počkají lidé v Dejvicích. Podle magistrátu nejsou garáže u Prašného mostu dodělané.

Na kolik dodělání garáží vyjde, není jasné

Město nyní hledá zhotovitele zbylých prací a následně vyhlásí výběrové řízení na provozovatele. Vše by mělo být podle Hofmana vyřešeno do konce letošního roku. Na kolik dodělání garáží vyjde, není jasné. Třeba na Letné by podle odhadu místostarosty Prahy 7 Ondřeje Mirovského (Zelení) mohlo vyjít na několik milionů korun.

Městské části: posunutí otvíračky se nám nelíbí

Praha 6 a 7 nevítají další odložení příliš radostně. Dlouhodobě totiž řeší problém s nedostatkem parkovacích míst. „Je pro nás důležité, aby se garáž co nejdříve otevřela. Když jsem nastupoval do funkce na sedmičce, bylo mi řečeno, že bude k dispozici ještě před otevřením tunelu," řekl Mirovský. Radnice navíc plánuje, že na Letné letos vysadí poblíž Blanky sedm stromů, které nahradí stejný počet parkovacích míst. Místní parkoviště bude čítat celkem 850 stání, přes 300 z nich má pak připadnout městské části. Úbytek parkovacích stání naopak zatím neplánují v Praze 6. Přesto už lačně vyhlížejí otevření podzemního parkoviště u Prašného mostu, které nabídne celkem 350 míst. „Garáž je pro nás důležitá. Může pomoci situaci na ulicích," sdělil Pražskému deníku mluvčí šestky Martin Churavý.

Parkoviště měla sloužit i návštěvníkům metropole

Vedení Prahy si chce také ověřit, zda budou mít lidé zájem o pronájem parkovacích stání za méně než tisíc korun měsíčně, nebo budou nadále platit 1200 korun ročně za stání v modrých zónách. V nich však nemají místo nikdy garantované.
Více než tisícovka míst u tunelového komplexu zeje už přes rok prázdnotou. Vedle rezidentů by měla parkoviště sloužit návštěvníkům metropole nebo úředníkům z ministerstva obrany a Správy Pražského hradu.


http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … 70320.html

68

(175 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Už je to tu. Přečíslování nočních linek k 29. 4. 2017

tramvaje 5x -> 9x
autobusy 50x, 51x -> 90x, 91x
autobusy 60x, 61x -> 95x, 96x

Je tam i změna vedení: 501 -> 908, nová 901 v jiné trase; zrušena 513 a spoje začleněny do 953 (dřív 603)

https://ropid.cz/precislovani-nocnich-l … 29-4-2017/

69

(87 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

PŘÍMÝ PŘENOS: Začala demolice „vesmírné“ budovy (telefonní ústředny, pozn. SML) v Dejvicích

http://praha.idnes.cz/ustredna-dejvice- … zpravy_rsr

70

(354 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Komise vybrala pro stavbu pražského uzlu Metrostav a Swietelsky

Praha - Výběrová komise doporučila jako zhotovitele modernizace pražského železničního uzlu sdružení společností Metrostaw (!!!), Swietelsky Rail a SMP CZ. To za modernizaci koridorové trati z pražské Hostivaře k Vinohradským tunelům u hlavního nádraží nabídlo částku 3,487 miliardy korun bez DPH. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Pokud proti rozhodnutí o výběru nejvhodnějších nabídek nebudou podány námitky, předpokládá zadavatel přibližně do tří týdnů uzavření smluv o dílo, uvedl mluvčí správy železnic, která je investorem stavby. Soutěže se zúčastnilo celkem šest firem, v pořadí na druhém místě skončilo sdružení firem Eurovia, Strabag Rail a GJW Praha s cenou 3,68 miliardy Kč.
Modernizace železničního spojení od vinohradských tunelů k Hostivaři je součástí modernizace takzvaného pražského železničního uzlu. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) si od ní slibuje odstranění úseků, které už nestačí intenzitě dopravy.
SŽDC vypsala tendr loni na podzim již podruhé. Výběrová komise loni v červnu za vítěze doporučila firmu Chládek a Tintěra s cenou 3,4 miliardy korun. SŽDC ale následně soutěž zrušila s poukazem na nejasnosti ve vlastních kvalifikačních požadavcích. Vítězná firma se následně obrátila na antimonopolní úřad, aby zakázal vypsání nové soutěže. Nakonec ale společnost vzala své podání zpět a SŽDC vyhlásila nový tendr.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/komise … ky/1455484

Závěry zjišťovacího řízení:

Záměr „Komunikace Evropská – Svatovítská (KES), stavba č. 8559“ bude posuzován podle zákona.
Příslušný úřad proto požaduje zpracovat dokumentaci dle přílohy č. 4 k zákonu, ve které je třeba se zaměřit zejména na následující:
1. Zrevidovat dopravní studii dle současného reálného stavu. Při hodnocení použít aktuální dopravně-inženýrské podklady k době zpracování dokumentace.
2. Zhodnotit kumulativní vlivy. Šíři hodnoceného území zkonzultovat s orgánem ochrany ovzduší a s orgánem ochrany veřejného zdraví. Provést i popis kumulativních vlivů z různých zdrojů.
3. Dopracovat akustickou studii z hlediska možnosti přiznání tzv. staré hlukové zátěžev úsecích záměru vedených po stávajících komunikacích. Doložit vliv záměru nové části komunikace na stávající zástavbu v oblasti kolem komunikací Generála Píky a Buštěhradská. Řešit aspekt odrazu hluku od protihlukové stěny.
4. Předložit podrobnější hodnocení vzrostlé zeleně a doložit důvodnost potřeby kácení.Alespoň rámcově zpracovat vegetační úpravy s prověřením zachování a využití maximálně možného množství stávajících cenných dřevin s důrazem na výsadbu v městském prostředí odolných stromů.
5. Zohlednit všechny relevantní připomínky uplatněné ve vyjádřeních k oznámení záměru.

http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_PHA1035

72

(393 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Nebude posuzovaná podle EIA, takže se brzo může žádat o ÚR.

http://byznys.lidovky.cz/tramvaje-k-met … prava_pave

73

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

S_M_Lomoz napsal:
S_M_Lomoz napsal:

Projekt Parkview na Pankrácké pláni (administrativní devítipatrová budova za západní straně při ulici Pujmanové, mezi Véčkem a kostkou City Court) má nepravomocné územní rozhodnutí.

A už tu máme odvolání proti ÚR ze strany Občanské iniciativy Pankráce. Z jejich zarputilosti a těch formulací se mi dělá až blivno.
http://cztedeskaext.praha4.cz/eDeska/eD … ailId=4851

Odvolání bylo prohlášeno za opožděné, praví odvolací orgán, jak se píše na úřední desce Prahy 4 (i magistrátu). Jenom mi z toho není jasné, jestli bylo jediné a tím pádem je ÚR v cajku.
http://cztedeskaext.praha4.cz/eDeska/do … loha=10994

Jenom ještě stručná rekapitulace staveb v "Pentagonu" na přelomu roku:
- "Véčko" má hotovou monolitickou konstrukci, z prosklených stěn a balkonových skel zbývá spodek a horních cca 5 pater. Už před Vánoci zmizel jeden z dvou výškových jeřábů.
- Trimaran (City Deco) vedle Motokovu má taky hotovou konstrukci a kromě zavěšených zadních částí hřebenů už jsou osazena i okna. Jestli je aktivovaná ta závěsná část, není pochopitelně vidět.
- Vedlejší trojúhelníkový City Element už se dostal na povrch, objevily se první sloupy 1. NP a v jižní špičce i bednění stropu 1. NP.
- MPP mezi Panoramou a Véčkem - těch pět propojených šišek - už je taky na povrchu. Některé z částí mají 2 NP,  jedna tři; i ty, co jsou nejmíň pokročilé, mají 1. NP.
Jinými slovy - v celé té oblasti mezi Pujmanové, Hvězdovou, Na Pankráci a Milevskou už zas není ani jedna otevřená stavební jáma.

74

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Tak stavbu vedle Motkovou původně pojmenovanou City Deco nám přejmenovali. Teď se jmenuje TRIMARAN - podle podobnosti s typem lodi - a má i svůj web. Všechno zatím jenom anglicky. Vizualizace (na jedné nechali zmizet i Motokov Empiria), půdorysy, dokonce i webkamera. A to je zvlášť dobře, protože už se staví i sousední trojúhelníková budova (původně jako City Element, jestli má nový název, netuším) a už se blíží k dosažení úrovně terénu.

http://www.trimaran-praha.cz/

EIA podruhé?

Aha. Ona propadla a navíc je to předělávka na dvoupruh.

Obchvat Kulaťáku? Nejdřív za čtyři roky

Praha - Radnice Prahy 6 rozhodla zúžit léta chystanou objízdnou trasu Vítězného náměstí v Dejvicích. Kvůli úpravám projektu se vrátil proces přípravy na začátek.
Autům valícím se z tunelu Blanka v Praze 6 zoufale chybí návazná komunikace. Po tisících tak každodenně zahlcují Vítězné náměstí. Řešení přitom existuje. Už patnáct let se připravuje plán na obchvat Kulaťáku, který by měl řidiče odvést ze Svatovítské ulice přes areál kasáren až ke křižovatce Evropské a Gymnazijní. Zprovozněn měl být společně s Blankou, místo toho stále narůstá zpoždění. Projektovou přípravu má na starosti radnice Prahy 6, investorem je ale pražský magistrát.

Oproti původnímu návrhu došlo ke změně

Původně se počítalo s tím, že téměř kilometr dlouhý úsek bude vysokokapacitní, parametry se ale nakonec podstatně změní. „Městská část připravila svou představu o úpravě projektu a doplnila ji o požadavky od Institutu pro plánování a rozvoj Prahy. Oproti původnímu návrhu došlo ke změně z čtyřproudé na dvouproudou komunikaci opatřenou mimo jiné prvky městské zeleně," prohlásil mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Přitom první varianta měla už od roku 2010 kladné stanovisko posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), jeho platnost ale loni vypršela. Radnice musela podat žádost znovu, tentokrát ale na řešení se dvěma pruhy.

Opozice kritizuje současné vedení šestky

Nový proces právě probíhá a pravděpodobně potrvá až do jara příštího roku. Následně by měl magistrátní odbor strategických investic formálně zahájit proces územního rozhodnutí. Churavý odhaduje, že by k realizaci mohlo dojít přibližně v roce 2020. Podle opozice v Praze 6 ale právě současné vedení městské části nese zodpovědnost za to, že se stavba obchvatu stále odkládá. „Nebyl žádný důvod projekt přehodnocovat, přípravy jsou proto znovu na úplném začátku. Pokud radnice chtěla realizovat silnici dvouproudovou, měla využít už připravenou variantu a následně sáhnout k úpravě, například vytvořit z části parkovací místa," myslí si předseda ODS v Praze 6 a zastupitel Jakub Stárek. Podle něj vedení radnice posunulo realizaci do budoucna minimálně o několik let.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/o … 61103.html