26

(125 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Územní rozhodnutí (zatím nepravomocné) pro Hotel Letná vedle stadionu Sparty. Tuhle jsem z tramvaje zahlídl na hřišti vedle výjezdu z Blanky něco jako vrtnou soupravu. Zdá se, že geoprůzkum.

https://www.praha7.cz/wp-content/upload … %C3%A1.pdf

27

(44 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Na PID.CZ se už objevil jízdní řád linky 58. Jenom nevím, co je zač ten trolejbus na obrázku. Podle všeho ŠM 11 s přidaným sběračem = prototyp Škoda T 11, kterých bylo vyrobeno sakumpikum osm, anebo prototyp T401 ;--)

http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal … _linka.pdf

28

(49 odpovědí, posláno do Zbytek ČR)

1) Jsou tam ještě R, takže je to nejpozději z roku 2015. R7 Praha-Příbram laskavě přehlídneme.
2) To, co se tam nově navrhuje, nejsou dálnice, ale modernizace, případně rozšíření a obchvaty na jedničkách. Nedovedu si představit dálnici Děčín-Liberec nebo Budějovice-Jindřichův Hradec -Havlobrod-Pardubice v opravdu dálničních parametrech tak, jak je tam namalovaná.

Takže jde o přežvýkání staršího návrhu přežvýkavcem, který asi moc nepobral.

29

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Optimistické tiché podmíněné dočasné "ufff".

Praha nebude zkoumat alternativy ve vedení trasy vnitřního okruhu

Pražský magistrát nebude zkoumat alternativní vedení trasy vnitřního silničního okruhu z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol po povrchu a bude pracovat pouze na tunelové variantě zvané Vlasta. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Zrušili tak své dřívější usnesení, aby úředníci připravili i alternativní variantu.
Vytvoření dokumentu požadovali zástupci Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), naopak ANO a ČSSD chce variantu Vlasta. Vnitřní okruh chybí v severovýchodní části Prahy.
„Celou dobu prosazuji výstavbu městského okruhu podle stávajícího návrhu a jsem rád, že město nebude vynakládat peníze a čas odborníků na varianty, které nikomu nic nepřinášejí. Hlavní je udělat všechny kroky k získání potřebných povolení k výstavbě varianty Vlasta,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).
Podle dokumentu, který radní schválili, povrchová varianta zvaná duál nemá například platné stanovisko EIA, které určuje vliv stavby na životní prostředí. To by opozdilo jeho výstavbu. „Povrchové řešení je v podstatě stav současný s drobnými úpravami bez možnosti dalšího rozvoje,“ píše se v dokumentu.
Diskuse o vedení trasy způsobila v minulosti rozkol ve vládnoucí koalici. ANO a ČSSD prosazují variantu Vlasta z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol s několika tunely. Varianta Trojkoalice neplánuje vybudování jedné velkokapacitní komunikace, ale počítá s vedením dopravy po dvou už existujících trasách. Jedna by vedla od Pelc-Tyrolky Povltavskou ulicí směrem na Českobrodskou. Na ní by byl tunel pod Malešicemi. Druhá by řidiče vedla z Holešoviček přes Průmyslový polookruh.
Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Hotov je v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem do Prahy 6 a 5 a Strahovským tunelem a Mrázovkou až k Barrandovskému mostu a Jižní spojce. Na východě města končí Štěrboholskou radiálou. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.

https://praha.idnes.cz/praha-vnitrni-ok … zpravy_nuc

30

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Garáže pod Prašným mostem získaly kolaudaci. Otevřít se mají v květnu

Podzemní garáže Prašný most byly ve čtvrtek zkolaudovány. Zahájení provozu pro veřejnost se předpokládá v květnu po uzavření nájemní smlouvy mezi hlavním městem a městskou částí Praha 6. Ta bude garáže provozovat prostřednictvím své správcovské firmy SNEO.
Celková kapacita třípodlažních podzemních garáží je 370 osobních automobilů a 26 motocyklů. Garáže vznikly jako alternativní využití stavební jámy pro hloubenou část Brusnického tunelu. Jejich součástí jsou související technologie v podobě vzduchotechniky, moderního odbavovacího zařízení a řídicího systému, které jsou nezávislé na technologii tunelového komplexu Blanka.
Pro rezidenty Prahy 6 je určeno třetí podzemní podlaží s největší kapacitou, a to 144 stání pro osobní automobily a 11 pro motocykly. Cenu rezidentních stání stanovilo hlavní město na 800 korun za měsíc.
Druhé podzemní podlaží je určeno pro krátkodobé parkování 129 osobních automobilů a 9 motocyklů. Do tohoto podlaží je vzhledem ke svažitosti terénu nad garážemi možný bezbariérový přístup z atria podchodu pod komunikací Milady Horákové. Proto bylo druhé podlaží vybráno pro krátkodobé parkování návštěvníků včetně možnosti parkování invalidů, pro něž je vyhrazeno 8 parkovacích stání v blízkosti východu na terén.
První podzemní podlaží s kapacitou 97 stání pro automobily a 6 pro motocykly je určeno pro dlouhodobé parkování pro nerezidenty Prahy 6.
V každém podlaží budou dvě dobíjecí stanice pro elektromobily, jejich instalace je připravena.

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/ … 80429.html

31

(87 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Bourají se modré pavilony v BB Centru naproti Deltě. Měl by tam být "aparthotel" a nájemní byty, označení budoucí budovy je V3.

https://goo.gl/maps/zwthGD532WS2

32

(9 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Tunel Blanka se vrátil do běžného provozu, na magistrále zůstaly kolony

Pražský tunel Blanka se před 12:30 vrátil do běžného provozu. V některých částech magistrály však přetrvávají kolony. Náměstek primátorky Petr Dolínek řekl MF DNES, že si město nechá zpracovat analýzu výpadku bezpečnostních systémů a případně bude postihovat jejich dodavatele.
O obnovení běžného provozu informovaly Technická správa komunikací (TSK) a magistrát. Do 8:45 byl tunel zcela uzavřen, poté fungoval v nouzovém režimu - auta mohla jezdit maximální rychlosti 50 km/hod, navíc za zvýšeného dohledu policie a hasičů.
Podle webu TSK byl ve 14:15 čtvrtý stupeň (druhý nejvyšší) provozu ve Wilsonově, Legerově a Ječné ulici a na Nuselském mostě. Autobusy po ranních zpožděních už jezdí podle jízdního řádu, uvádí Dopravní podnik.
Dolínek na Facebooku uvedl, že v tunelu v úterý vyhořel „klíčový switch“ (síťový přepínač), který řídí bezpečnostní systémy. „Nejde o radary, ale o kamery a další zařízení, které řeší případné havárie, požáry a podobně,“ napsal radní.

Nefungovaly ani nouzové telefony

Porucha na síťovém zařízení podle TSK způsobila obtíže při komunikaci dalších technologií tunelu zajišťujících bezpečnost a dohled nad provozem tunelového komplexu.
„Nemohli jsme riskovat. Jestliže do tunelu ani nevidíme, při jakékoliv nehodě nebo i jen zastavení auta bychom nebyli schopni včas zareagovat, zastavit provoz, a případně poslat na místo hasiče a záchranáře. V tak specifickém prostoru, jakým tunel je, jde v prvé řadě o bezpečí lidí,“ zdůvodnil uzavření tunelu šéf TSK Petr Smolka.
Celou noc pracovalo na odstranění závad třicet techniků. Ráno se jim povedlo zprovoznit kamerový systém, což umožnilo tunely otevřít v nouzovém režimu. Dopoledne odstranili i další závady, včetně nefunkčních nouzových telefonů pro spojení s dispečerem tunelu.
„Probíhá analýza detailních příčin poruchy, předpokládáme předložení návrhu realizace opatření ze strany dodavatele technologie, aby se zamezilo opakování této situace do budoucna, popřípadě aby se výrazně zkrátila doba servisního zásahu,“ doplnil Smolka.

Bubenečský, Dejvický a Brusnický tunel se zavřely v úterý v 19:00 kvůli výpadku bezpečnostních a kamerových systémů, zhruba hodinu se auta nedostala ani do navazujícího Strahovského tunelu a Mrázovky.

33

(9 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Tunel Blanka se otevřel v nouzovém režimu, tvoří se dlouhé kolony

Pražský tunel Blanka se po poruše bezpečnostních systémů otevřel v nouzovém režimu v 8:30. Rychlost je omezena na 50 km/hod. Na příjezdech do města se tvoří kolony, ucpané jsou i objízdné trasy u Blanky.
O otevření tunelu informoval iDNES.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podle něj zatím nelze odhadnout, jak dlouho nouzový režim potrvá.
„Částečně se podařilo zprovoznit systémy, které umožní vpustit vozidla do všech tří tunelů. Provoz v tunelech bude za maximální rychlosti 50 km/hod a za zvýšeného dohledu policie a hasičů,“ doplnil mluvčí v tiskové zprávě.
„Bezpečnost řidičů je zajištěna kamerovým systémem, který se podařilo zprovoznit, tunely budou projíždět také ve zvýšeném počtu hlídky dopravní policie,“ uvedla na Twitteru Technická správa komunikací.
Na všech příjezdových trasách do Prahy, které navazují na Blanku, jsou kolony na stupni číslo 4 až 5. „Ucpané jsou i objízdné trasy, také na stupni 4 až 5,“ řekl iDNES.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.
Řidiči mohou tunel objet přes ulice Patočkova, Milady Horákové, Veletržní, Dukelských hrdinů, U Výstaviště, Partyzánská a přes Trojský most.

Vyhořel síťový přepínač

Náměstek primátorky Petr Dolínek na Facebooku uvedl, že v tunelu v úterý vyhořel „klíčový switch“ (síťový přepínač), který řídí bezpečnostní systémy. „Nejde o radary, ale o kamery a další zařízení, které řeší případné havárie, požáry a podobně. Celou noc pracovalo na opravě několik desítek lidí,“ uvedl Dolínek.
Bubenečský, Dejvický a Brusnický tunel se zavřely v úterý v 19:00 kvůli výpadku bezpečnostních a kamerových systémů, zhruba hodinu se auta nedostala ani do navazujícího Strahovského tunelu a Mrázovky.
Magistrát doporučil řidičům, aby využili objízdné trasy po povrchu, zvolili jinou trasu nebo použili místo aut městskou veřejnou dopravu.

https://zpravy.idnes.cz/blanka-zavada-u … _domaci_jj

34

(9 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

V tunelu Blanka selhal bezpečnostní systém, musel být uzavřen

http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?pid=44832#p44832

Podle webu TSK je zavřeno od 18:29, uzavření zatím plánováno do zítřka 9:00.

35

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

V tunelu Blanka selhal bezpečnostní systém, musel být uzavřen

V pražském tunelu Blanka v úterý večer vypadl bezpečnostní řídící systém a tunel musel být okolo sedmé hodiny uzavřen. Na hodinu nebylo možné projet ani tunelem Mrázovka či Strahovským tunelem, tam byl provoz obnoven před osmou hodinou večerní. Kdy bude odstraněna závada v tunelu Blanka, zatím není jasné.
„Vypadl celý bezpečnostní a kamerový systém tunelu Blanka, který je automatizován a v důsledku toho muselo dojít po 19. hodině k jeho uzavření. Kvůli silnému podvečernímu provozu musel být následně uzavřen také tunel Mrázovka a Strahovský tunel ve směru na Prahu 6,“ sdělila pro iDNES.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová.
Podle policie byla doprava v tunelech Mrázovka a ve Strahovském tunelu před osmou hodinou večer opět obnovena, ale řidiči musí přesto počítat s hustou dopravou. „Tunel Blanka nicméně stále zůstává uzavřen. Na odstranění závady nadále pracuje servisní firma,“ uvedla Zoulová.
O uzavření tunelu Blanka informoval také magistrát prostřednictvím svého bezpečnostního portálu a svého twitterového účtu. Komplex Blanka se skládá z Bubenečského, Dejvického a Brusnického tunelu. Na něj navazují Strahovský tunel a tunel Mrázovka. Tyto tunely protínají velkou část města od Troji po Smíchov.

https://zpravy.idnes.cz/uzavreni-tunelu … domaci_dtt

36

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

Průlom: Strabag stáhl stížnost, stavba koridoru Sudoměřice – Votice může začít

V oblasti velkých železničních zakázek se v krátké době udál už druhý překvapivý obrat. Poté, co Eurovia stáhla své podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli hostivařskému koridoru, učinila stejný krok i firma Strabag v případě stavby Sudoměřice – Votice. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil antimonopolní úřad i Správa železniční dopravní cesty.
„Správní řízení týkající se zadávacího řízení SŽDC „modernizace trati Sudoměřice-Votice“ bylo zastaveno, neboť navrhovatel vzal svůj návrh zpět,“ sdělil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Mluvčí SŽDC Marek Illiaš následně dodal, že v pondělí bude podepsána smlouva se zhotovitelem. Tím je OHL ŽS.
Strabag své rozhodnutí komentuje stejně neurčitě jako před dvěma týdny Eurovia. „Tomuto rozhodnutí předcházelo pečlivé posouzení všech aspektů, ale nijak blíže jej komentovat nebudeme,“ uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.
Strabag skončil s cenou 4,43 miliardy korun druhý. Vítězem komise po dlouhém zkoumání a vypořádání stovek připomínek vyhlásila firmu OHL ŽS, která nabídla nejnižší cenu (4,378 miliardy korun). OHL ŽS stavěla i navazující úsek z Tábora do Sudoměřic.
Úsek Sudoměřice – Votice je aktuálně největší sousto na poli železniční výstavby. V mnoha ohledech jde o výjimečný projekt. Téměř celý dvacetikilometrový úsek koridoru totiž vznikne na zelené louce mimo stávající trať, součástí stavby budou i dva tunely, dvacet mostů či zánik a vznik některých stanic.

http://zdopravy.cz/prulom-strabag-stahl … acit-9064/

37

(354 odpovědí, posláno do Železniční uzel Praha)

Průlom: Eurovia stáhla stížnost, stavba hostivařského koridoru může začít

Jeden z nejduležitějších železničních projektů současnosti zřejmě po dvou letech soutěžních průtahů prolomil zakletí. Napojení čtvrtého koridoru na Prahu v úseku Hostivař – Vršovice konečně směřuje k brzkému poklepání základního kamene, neboť stavební společnost Eurovia stáhla svojí stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

ÚOHS tak zastavil správní řízení a zároveň zrušil předběžné opatření, které zakazovalo podepsat smlouvu s vítězem. Informaci deníku Zdopravy.cz potvrdila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. „V nejbližších dnech uzavřeme smlouvu s vybraným uchazečem, kterým je sdružení firem Metrostav, Swietelsky a SMP a zahájíme realizaci,“ uvedla Šubová.

Vítězné sdružení přišlo s cenou 3,487 miliardy korun. Druhá Eurovia ve sdružení se Strabag Rail nabízela 3,68 miliardy. Dvakrát se přitom pokoušela výsledek zvrátit u ÚOHS, spor se točil kolem plnění technických kvalifikačních předpokladů a znalostí členů týmu. Poprvé ÚOHS poslal výsledky zpět k přezkoumání na SŽDC, která opětovně potvrdila vítězství nejlevnějších firem. Svou druhou stížnost nyní Eurovia stáhla.

Jde přitom už o druhý tendr. První soutěž vyhrála s nejnižší cenou litoměřická společnost Chládek & Tintěra (3,4 miliardy), železničáři ale místo uzavření smlouvy soutěž v srpnu 2016 zrušili. Důvodem byla "nemožnost jednoznačně posoudit kvalifikaci". I tehdy byla Eurovia ve sdružení se Strabagem druhá s cenou 4,3 miliardy.

Napojení jihočeského koridoru na Prahu přinese velké změny nejen v dálkové železniční dopravě, ale i v té městské a příměstské. Šestikilometrový úsek z Hostivaře do Vršovic bude čtyřkolejný a po dokončení se vyhne zastávce Praha Strašnice, která bude zrušena. Naopak nově vzniknou zastávky Zahradní Město a Praha Eden, kompletní rekonstrukcí projde nádraží Vršovice. Na Zahradním Městě vznikne přestupní uzel na MHD.

http://zdopravy.cz/prulom-eurovia-stahl … acit-8491/

38

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Jen si tu odložím fakt, že i při dnešní teplotě-neteplotě se na stavbě betonovala svislá stěna 2.PP.

39

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

Průlom: Ministerstvo dopravy schválilo tunely u Budějovic, budou nejdelší v republice

Největší chystaná železniční stavba republiky dostala po letech nejistoty zelenou od ministerstva dopravy. Jeho centrální komise minulý týden schválila napojení čtvrtého koridoru na České Budějovice v tunelové variantě. Informaci na dotaz deníku Zdopravy.cz potvrdil ředitel strategie Správy železniční dopravní cesty Radek Čech. Příprava se tak může naplno rozběhnout.
Konkrétně jde o zhruba dvacetikilometrový úsek Nemanice – Ševětín, kde bude osm kilometrů vedeno pod zemí dvěma dvojkolejnými tunely. Ten Chotýčanský se přitom s více než pěti kilometry stane tuzemským rekordmanem, Hosínský bude mít zhruba tři kilometry. Celkové náklady se odhadují na osm miliard korun.
Schválení ministerskou komisí lze označit za průlom v dosavadním vývoji projektu, pro který se vžila zkratka NEMAŠE. Pro svou nákladnost byl v minulých letech uložen k ledu a fakticky považován za mrtvý. Koridor měl u Budějovic končit starou schwarzenberskou jednokolejkou, která se vine oklikou přes Hlubokou nad Vltavou.
Změnu přinesla až nová ekonomická studie správy železnic, jejíž výsledek loni v létě byl vůbec poprvé pro tunely příznivý. Způsobila to především změna metodiky, která umožňuje rozložit návratnost do většího počtu let. Železničáři také upřesnili celkové náklady čtvrtého koridoru vzhledem ke klesajícím cenám staveb, původně se u tunelů počítalo s 12 miliardami.
Tunelové variantě hraje rovněž do karet skutečnost, že je zanesena v zásadách územního rozvoje a před lety už získala souhlas v procesu EIA. Ten ale zřejmě bude nutné aktualizovat, aby odpovídal novele zákona. Tunely budou projektovány na 200 kilometrů v hodině, stavba začne ve 20. letech, přesné termíny ještě nejsou známy.
Za tunelovou variantu orodoval na ministerstvu i Jihočeský kraj. Podobně jako zástupci SŽDC považuje krajská samospráva ukončení moderního koridoru klikatící se jednokolejkou za nelogické.
Zatím nejdelším tunelem v tuzemsku je právě dokončovaná dvojice jednokolejných trub u Ejpovic na třetím koridoru. Tunely jsou dlouhé 4,2 kilometru, náklady přesáhnou pět miliard.

http://zdopravy.cz/prulom-ministerstvo- … lice-8083/

40

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Vypadá to, že se tam něco začne v březnu. Na úřední desce Prahy 4 se 7. února objevilo:

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA
Opatření obecné povahy - stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích v Praze 4

Odbor životního prostředí a dopravy, příslušný podle ustanovení § 77 odst. 1 písm. c) a § 124 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), po písemném vyjádření Policie ČR – Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy – odboru služby dopravní policie, č.j.: KRPA-438421-2/ČJ-2017-0000DŽ, ze dne 22.01.2018
s t a n o v í
přechodnou úpravu provozu na pozemních komunikacích v Praze 4 v ulici Sdružení. Jedná se o osazení svislého dopravního značení dle schválené situace. Jde o umístění dopravního značení upozorňujícího na vjezd a výjezd vozidel stavby ze staveniště.
Umístěné dopravní značení : IP 22; B 24a + E 13; B 24b + E 13; P 6; škrtnout/zakrýt IP 6, V 7a

Termín : 01.03.2018 – 31.12.2018

http://cztedeskaext.praha4.cz/eDeska/eD … ailId=7650 (časem zmizí)

41

(64 odpovědí, posláno do Modernizace trati Praha – Kladno)

Tunel na pražské letiště se odkládá. Podle sdružení nahrává zakázka velkým

Vznik železničního tunelu pod pražskými Střešovicemi se komplikuje. Soutěž na vyprojektování nejnáročnějšího úseku železničního spojení z centra Prahy na Letiště Václava Havla a dále do Kladna napadlo Centrum pro efektivní dopravu Cedop a požaduje její zrušení.
Sdružení podobu soutěží na železniční projekty napadá opakovaně, v minulosti například kritizovalo postup státní Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) při výběru projektanta rychlého železničního spojení mezi Brnem a Přerovem.
Železniční spojení na pražské letiště je letitý projekt, který byl původně zamýšlený jako rychlodráha. Nyní se připravuje v méně ambiciózní podobě elektrifikované dvojkolejné trati na letiště s pokračováním do Kladna. Stavba za předpokládaných 31 miliard korun by měla zkrátit cestu z letiště k nejbližší zastávce metra na Veleslavíně na 11 minut.

Magistrát chce dostat lidi z aut do vlaků

Do centra na Masarykovo nádraží by vlak cestující dovezl za 25 minut. Modernizace dráhy do Kladna pak má podle plánu správy železnic zvýšit počet cestujících z Kladenska z nynějších zhruba šesti tisíc na čtyřnásobek. Kolem zastávek mají rovněž vzniknout záchytná parkoviště. Od toho si magistrát i správa železnic slibuje přesun tisíců lidí z aut do vlaků a zklidnění dopravy na Praze 6.
Soutěží na úsek mezi Veleslavínem a Výstavištěm se ale nyní zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na podnět Cedopu. Sdružení se do soutěže nepřihlásilo, nenapadá proto průběh tendru, ale požadavky, které státní správa železnic nastavila jako vstupní síto opravňující jednotlivé firmy ucházet se o projekční zakázku za necelých 70 milionů korun.
Podle Petra Šlegra z Cedopu je podobně jako v předchozích případech hlavním problémem požadavek SŽDC na akreditaci odborného týmu. Sdružení vadí, že u příliš vysokého počtu členů odborného týmu správa železnic vyžaduje akreditaci České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a zároveň alespoň pětiletou praxi v přípravě železničních projektů. Takovéto podmínky mohou ale v Česku splnit pouze největší projektantské firmy, jimž takto nastavené podmínky nahrávají.

Nesrovnalosti byly i v minulosti

Cedop se do soutěží na modernizaci železnice pravidelně hlásí spolu s francouzskými projektanty ze společnosti Egis Rail. Ti ale měli opakované problémy s uznáváním odborné způsobilosti ze strany české komory inženýrů, se kterou česko-francouzské sdružení vede i soudní spor. Nynější stížností chce proto vyjasnit, jaké požadavky může státní investor po uchazečích o projekční zakázky požadovat. Pokud mu ale antimonopolní úřad vyhoví a soutěž zruší, prodlouží se tím příprava spojení na letiště zhruba o rok.
Správa železnic nyní podle mluvčího Marka Illiaše vyčkává na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Do konce roku 2020 přitom chtěla mít projekt hotový a zažádat o vydání územního rozhodnutí. Pražská část spojení na letiště by se pak měla stavět mezi lety 2024 až 2028. Kvůli omezení hluku v rezidenční části Prahy mají vést vlaky od Dejvic k Veleslavínu tunelem v osmdesátimetrové hloubce pod střešovickým masivem. Zbytek trasy přes Stromovku na Výstaviště bude veden po povrchu.
Úsek vedený v tunelu má v současnosti za ostatními zpoždění i bez komplikací v podobě sporu s Cedopem. U sousedních úseků mezi letištěm a Veleslavínem a mezi Výstavištěm a pražskými Bubny už je projektová dokumentace hotová. Ještě o krok dál jsou pak úseky za Prahou z Ruzyně do Kladna a dále do Ostrovce, kde jsou už podané žádosti o vydání územního rozhodnutí.
Zároveň už vloni správa železnic zahájila opravu pražského Negrelliho viaduktu, což je nezbytné pro výrazné navýšení počtu vlaků směřujících na Masarykovo nádraží. Před rekonstrukcí a modernizací je ale rovněž i trasa takzvaného Pražského semmeringu vedoucí ze Smíchova přes Hostivice do Rudné u Prahy. S touto trasou správa železnic počítá jako s náhradním spojením do Kladna během stavebních prací na trase původní trati do Kladna.

https://ekonomika.idnes.cz/praha-letist … oprava_rts

Rozumím tomu dobře tak, že podnět k ÚOHS může dát KDOKOLIV a ÚOHS se tím MUSÍ zabývat?

42

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Z Pankráce je zlatý vrch. Po dvaceti letech se tak naplňuje vize světoznámého architekta Meiera

...ECM stihla dokončit jen část svého díla. Z desítky navržených staveb se po roce 2011 zadrhly plány na realizaci pěti projektů. Ty přešly pod nové investory. Výstavba čtyř z nich momentálně finišuje pod taktovkou developerů PSJ Invest a S+B Plan & Bau Prag. Zbývá projekt Parkview, který si od ECM koupila společnost Skanska Property a jehož stavba by měla co nevidět začít.

...Skanska Property plánuje zahájit výstavbu administrativního centra Parkview v průběhu letošního prvního čtvrtletí. První nájemci by se do budovy měli začít stěhovat v roce 2020.

...V Trimaranu by se mělo kolem poloviny roku otevřít velké multifunkční konferenční centrum s názvem Cubex Centrum Praha s plochou 4300 metrů čtverečních. "Celková kapacita centra bude až 1200 osob, výhodou bude možnost propojení se sousedním Konferenčním centrem City, které má kapacitu 500 osob," říká Dagmar Alexandra Bernardová z marketingu Cubexu. Projekt má být podle investora dokončen do konce letošního března, sousední Element pak o čtyři měsíce později.

https://archiv.ihned.cz/c1-66020100-z-p … kta-meiera

43

(63 odpovědí, posláno do Železnice ostatní)

Jihomoravští zastupitelé podpořili odsun nádraží v Brně k řece

Brno - Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes podpořili stavbu brněnského vlakového nádraží v odsunuté poloze u řeky. Podle nich ho lze začít stavět dřív než v centru a ještě za peníze z Evropské unie. Druhou variantou je stavba ve středu města pod Petrovem poblíž současného nádraží. Rozhodnutí kraje je pouze doporučení vládě, která nakonec o poloze rozhodne. Doporučení vydá i Brno, které zatím ještě nerozhodlo.
Pro odsun hlasovalo 53 zastupitelů, jeden byl proti a tři zastupitelé se zdrželi. Stavba nádraží má trvat zhruba šest let. U řeky má stát od 42 do 45 miliard korun, pod Petrovem od 42 do 56 miliard korun. Podle studie proveditelnosti, kterou nechala zpracovat Správa železniční dopravní cesty, by se mohlo u řeky začít stavět v roce 2020, zatímco pod Petrovem nejdříve v roce 2026.
Proti byla zastupitelka kraje i Brna za Zelené Jana Drápalová, zdrželi se Jiří Hlavenka a Ivo Vašíček (oba SZ) a hejtmanův náměstek Jan Vitula (TOP 09). Přítomný nebyl primátor Brna Petr Vokřál (ANO), který je také krajským zastupitelem a k variantám se ještě nevyjádřil.
Podpořit variantu odsunu doporučili zastupitelstvu radní. Hlavní výhodu vidí v procesních záležitostech. Odsunuté nádraží se připravuje dlouho, je v územním plánu, a proto je reálné dřívější zahájení stavby. Tím pádem by se na to mohly čerpat ještě peníze z Evropské unie, což je u varianty v centru pod Petrovem méně pravděpodobné. Výhodou odsunutého nádraží by mělo být i pozdější snazší a levnější zaústění vysokorychlostních tratí.
Lidé, kteří před jednáním zastupitelstva proti odsunuté verzi protestovali, poukazovali na to, že takové nádraží prodlouží dobu cestování lidí a bude se tam hůř napojovat městská hromadná doprava.
Konečné rozhodnutí vydá vláda, rozhodnutí kraje a Brna, které se ještě k podpoře některé z variant nevyjádřilo, budou pouze doporučující. Pro odsun se nedávno vyjádřila i Kancelář architekta města Brna.
Opoziční zastupitel Hlavenka navrhl, aby kraj nechal zpracovat průzkum mezi lidmi, kteří do Brna denně dojíždějí. "Není dobré nic uspěchat. Průzkum navíc nezabere moc času. Měli bychom se zeptat těch 30.000 lidí, kteří do Brna denně dojíždějí, ale nikdo se jich zatím neptal," uvedl Hlavenka. Zastupitelé ho ale nepodpořili. Zelení upozornili na to, že pokud vznikne odsunuté nádraží, nebude dostatečně obsloužené městskou hromadnou dopravou a doba cestování se o několik minut prodlouží.
Koaliční zastupitel, bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD) připomněl, že se o novém nádraží diskutuje už od 20. let 20. století, takže není čas na další diskuse. Řekl, že výstavba u řeky je připravenější, u Petrova se riskuje, že nebude možné čerpat evropské dotace. U Petrova by se musely dělat tunely, což by stavbu prodražilo, práce pod Petrovem by výrazně zkomplikovaly dopravu, řekl. Při stavbě odsunutého nádraží může být současné v obvyklém provozu, v opačném případě by fungovalo šestileté provizorium a vlaky by využívaly dolní nádraží a další brněnská nádraží.
Opoziční zastupitel Antonín Tesařík (KDU-ČSL) uvedl, že pokud Brno nezačne nádraží stavět, mohlo by zmizet z železniční mapy. Stanislav Navrkal za opoziční KSČM řekl, že na počátku tisíciletí by odsun stál 27 miliard a nyní je to o 20 miliard dražší, takže jakékoliv posouvání termínu bude znamenat další prodražení.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/jihomo … ce/1573243

Ministerstvo dopravy chce zrychlit stavby ve třech krocích

Ministerstvo dopravy chce urychlit přípravu dopravních staveb ve třech krocích. Prvním je návrh novely zákona, která by měla obsahovat předběžnou držbu pozemků, zjednodušení výplaty náhrad za věcná břemena a zpřístupnění pozemků pro měření a přípravy staveb. Novelu chce úřad předložit k projednání na přelomu ledna a února. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO), který má funkci zastávat i v nové vládě.
Nová podoba zákona má odblokovat současnou situaci, kdy příprava staveb trvá přes deset let. Ministerstvo je tak často kritizováno za pomalý postup při dokončování páteřní sítě dálnic, nebo za pomalou přípravu sítě vysokorychlostních železnic.
Za poslední čtyři roky bylo dokončeno 96 kilometrů dálnic, z toho 33 kilometrů připadá na nové úseky, zbytek na opravy dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, uvedl ministr. Pro budoucí výstavbu je přichystáno na 150 kilometrů dálnic a silnic 1. třídy, které mají vydané stavební povolení, nebo se pro ně ve veřejných soutěžích hledají zhotovitelé.
Dnes se Ťok sešel se zástupci většiny politických stran, které chtějí na přípravě jednodušší legislativy spolupracovat. Jednání se podle ministra nezúčastnili zástupci SPD, lidovců a Starostů. Ministerstvo dopravy chce pro svoje návrhy získat podporu napříč Poslaneckou sněmovnou, aby novela stavebního zákona mohla vzniknout co nejdříve.
Už dnešní jednání nicméně přineslo první rozpory. Ministerstvo dopravy navrhovalo zavedení předběžné držby, která umožní pokračovat v přípravě staveb a stavět na pozemcích dříve, než je úřady od původních majitelů vykoupí, nebo vyvlastní. Bylo by to možné u všech evropsky významných staveb nacházejících se v hlavní a globální síti TEN - T. Zástupci pravicových stran ale chtěli mít vymezení těchto staveb užší, dodal Ťok.
Druhým krokem, který ministerstvo chystá, je vznik specializovaných stavebních úřadů v každém kraji, které by se soustředily na velké dopravní stavby. V současnosti podle Ťoka nemají úředníci, kteří agendu dopravních staveb v krajích řeší, dostatečné zkušenosti. S velkými dopravními stavbami se zpravidla setkávají jednou během celé kariéry.
Na rozdíl od první novely, kterou by měli kvůli urychlení procesu předkládat poslanci, vznik specializovaných úřadů bude nejprve projednávat vláda. Do Sněmovny by se podle Ťoka mohla druhá novela dostat v polovině příštího roku. Třetím krokem má být změna stavebního práva, o níž chce úřad s partnery jednat souběžně s přípravou legislativy pro vznik zmíněných stavebních úřadů.
Novinkou mají být podle Ťoka pevně stanovené termíny, během kterých se mohou k podnětům vyjadřovat úřady. Pokud úřad nezareaguje do 30, nebo do 60 dnů, mělo by se za to, že k vydanému stanovisku nemá žádné připomínky.
Podobně chce ministerstvo omezit možnost zasahovat do stavební přípravy i veřejnosti a aktivistům. Ti by nově nemohli napadat stavební projekty v rámci všech dílčích kroků, ale úřady by jejich připomínky zpracovávaly jen během jedné fáze, například během posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA, nebo během územního řízení.

Autor: ČTK

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live … ocich.html

45

(20 odpovědí, posláno do Tunely)

V rozestavěném železničním tunelu pod rakouskými Alpami se vznítil razicí stroj

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop … stroj.html

46

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Dnes se poklepávalo na základní kámen. Radní Prahy 7 oznámil, že garáže budou stavebně hotové v březnu 2018 a Lidl se otevře na jaře 2019.

https://retailek.mediar.cz/2017/12/07/l … ude-letna/

47

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Stručný popis letmého nahlížení.
Jeřáby už jsou opravdu tři. Na straně u Parkhotelu už je nejenom část základové desky, ale i pár vybetonovaných sloupů a kus svislé stěny posledního suterénu. Postupuje se od východu (od Parkhotelu) na západ. V nejzápadnější části se ještě pořád dobírá dno stavební jámy - původně mělo tři výškové úrovně, teď tu nejvyšší dobírají do úrovně té prostřední. Tam, kde je dobráno, se rozjíždí čtvercové jámy, v nich mikropiloty a na nich patky sloupů.
Developer občas hodí nějakou tu fotku na Facebook - https://www.facebook.com/LetnaObchodniCentrum .

48

(287 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Nepravomocné stavební povolení pro Parkview. Do měsíce čekejme odvolání od Občanské iniciativy Pankrác, které nepřiznali účast v řízení.

http://cztedeskaext.praha4.cz/eDeska/eD … ailId=7357

49

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Tak dnes to vypadalo na betonáž prvního segmentu základové desky, v nejvýchodnější části směrem k Parkhotelu. Ještě ve čtvrt na deset večer, když jsem šel okolo, tam pobíhali chlapi s hladítkama. Dělá se tam i svislá stěna - zajímavé, převázky jdou přes izolaci - a na severozápadní straně při Strojnické je připravený první díl třetího jeřábu.

50

(50 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

kasme napsal:

S_M_Lomoz posledně říkal, že už se tam něco děje...

Jo, děje. Akorát to nemám jak fotit, protože do rachoty chodím ještě za tmy a vracím se už zase za tmy.
Věžové jeřáby už jsou vztyčené dva.Nižší pří Strojnické, vyšší při Veletržní. Něco se betonuje na dně jámy, ale není mi jasné, proč by v základové desce měly být pravidelné čtvercové díry.